Professori: Älypuhelimet saattavat lisätä dementiaa

Yhä useammat luottavat jokapäiväisissä asioissaan älypuhelimeen, jolloin esimerkiksi bussiaikataulujen tai kadunnimien muistaminen ulkoa voi jäädä toissijaiseksi.

Hyvinvointi

telephone, mobile, call

The Guardianin mukaan hermotutkijat ovat jakautuneet eri leireihin mielipiteissään älypuhelinten vaikutuksista ihmismuistiin.

Professori Chris Bird Sussexin yliopistosta muistuttaa, että ihmiset ovat aina keventäneet muistia ulkoisille laitteille. Ennen turvauduttiin paperiin tai nuolenpääkirjoitukseen, nykyään luotetaan älypuhelimeen.

”Teemme sitä enemmän, mutta se vapauttaa aikaa ajatusten suuntaamiseen sekä muiden asioiden muistamiseen ja niihin keskittymiseen”, Bird kuvailee.

Professori Oliver Hardt on varovaisempi näkemyksissään.

”Muisti heikkenee, kun sitä lakkaa käyttämästä ja tämä saa luottamaan laitteisiin yhä enemmän”, Hardt toteaa.

Professori Hardt suhtautuu varoen myös jatkuvaan gps-navigoinnin käyttöön, jonka vuoksi ihmisten aivot käsittelevät vain yksinkertaisia tehtäviä, kuten vasemmalle tai oikealle kääntymisen.

Ennen gps:ää suunnistamiseen vaadittiin monimutkaisen kartan pohtimista, jossa tarvitaan tapahtumien ja muistojen tallentamiseen osallistuvaa hippokampusta. Gps-navigointi stimuloi hippokampusta hyvin vähän, sillä ihmisen ei tarvitse muistella aikaisemmin kulkemiaan reittejä.

”Kun tutkimme pitkään gps:ää käyttäneiden tilamuistin kapasiteettia, hippokampusta vaativissa tilamuistin toiminnoissa on selviä alenemisia”, Hardt sanoo.

Hardtin mukaan jatkuvan gps-navigoinnin käyttö luultavimmin alentaa harmaan aineen esiintyvyyttä hippokampuksessa. Hänen mukaansa harmaan aineen häviäminen tästä aivojen osa-alueesta voi lisätä masennuksen sekä dementian eri muotojen riskiä.

”Kustannuksena saattaa olla dementian valtava lisääntyminen.”

Lähde: Kauppalehti

Älypuhelimet Hyvinvointi Teknologia Uutiset

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Puolueeton

    Vastaa

    Purjehtiminen saaristomerellä väylien ulkopuolella on todella vaikeaa ilman GPS ohjausta. Kartat ovat hyvinkin tarkkoja, joten kareja voi välttää, jos tietää millä kohtaa kartalla seilaa. Paksussa sumussa GPS kartan avulla voi liikkua helposti. Nyt ei edes tarvitse pelätä nopeita moottoriveneitä, kun ne ovat jostain syystä merkittävästi vähentyneet.
    Kartan ja kompassin kanssa kulkeminen vaatii kirkkaallakin ilmalla kovaa aivotoimintaa, joten dementiat pysyvät pakosta loitolla. Aivot tarvitsevat samanlaista harjoittelua kuin lihakset, jotta ne pysyvät toimintakunnossa.

  • TT

    Vastaa

    Vihervasemmistolainen kääntyy aina vasemmalle. Aina lisää veroja, aina lisää määräyksiä, aina lisää valtion kyyläystä ja puuttumista joka asiaan, aina lisää uusia rajoituksia, aina lisää säännöstelyä, aina lisää EU:ta, aina lisää globalismia, aina lisää mädätystä.

  • Toisinaan ihan hyvä

    Vastaa

    GPS on hyvä asia silloin kun menet johonkin liikkeeseen/yritykseen esim. vuoden päästä ja ovella on lapp:”Olemme muuttaneet!! Uusi osoitteemme on…”.

    Itse käytän gps:ää yleensä viimeisillä kortteleilla tai ensimmäisillä. Riippuu lähinnä siitä kuinka sinut ole ko. kaupungin ja sen kortteleiden kanssa.

  • Bella

    Vastaa

    ””Teemme sitä enemmän, mutta se vapauttaa aikaa ajatusten suuntaamiseen sekä muiden asioiden muistamiseen ja niihin keskittymiseen”, Bird kuvailee.”

    Pari paivaa sitten huomasin, etta teknologinen edistys hyodyttaa myos apinaihmisia: nyt kun esimerkiksi on tulleet tallaiset helposti mukana kannettavat katukaiuttimet, niin sita rappiganstapaskaa joutuu kuulemaan korvia rikkovilla desibeleilla yleisilla paikoilla, vaikka ei haluaisi, ja katsomaan, kuinka apinaihmiset rimpuilevat katujen metallitangoissa kiinni ja moykkaavat mukana. Epailen siis, etta tyhmat tyhmentyvat entisestaan teknologian mukana, älykkäin prosentti (tai alle) pitaa tasonsa, koska he todellakin suuntaavat mielenkiintonsa kehitysta tuottavaan toimintaan, suuren enemmiston kohtalosta en ole varma.

  • Bella

    Vastaa

    Purjehtimisesta: silti esimerkiksi viikingit suoriutuivat siita mallikelpoisesti kayttaen muun muassa keksimaansa aurinkokivea, ynna seuraamalla oppimiaan tunnistemerkkeja rannan laheisyydesta, kareista, merivirroista. Esimerkiksi nayttaa silta, etta he ovat purjehtineet Islantiin kayttaen jatkuvasti hyvakseen tiettya merivirtaa. Viikingit purjehtivat valtameren poikki noin 900-luvulla, he purjehtivat myos saannollisesti Gronlantiin, Englantiin, Islantiin merien poikki.

  • juha II

    Vastaa

    Noh, tottahan läntinen ihmiskunta tyhmenee kun ei edes tarvitse käyttää helmitaulua saatika laskea mitään päässään. Ennen Neuvostoliitossa kaupoissa käytettiin helmitaulua ja sen käyttöön kouliintuneet naiset käyttivät sitä ”salaman nopeasti”. Tuolloin se oli eksoottista nähtävää kekkostuneessa Suomessa, jossa työväenliikkeen jäsenet sentään saattoivat ostaa kaikkea mahdollista kaupoista jonottamatta, joiden hyllyt pursusivat kulutushyödykkeitä. Mutta joka Lenionin Vappu saimme kuitenkin kuulla ”Sorron yöstä” ja Kapitalistisista verenimijöistä, joista taajaan tunteikkaasti kertoili Suomen kommunistisenpuolueen stalinisti siiven II puheenjohtaja Taisto Sinisalo (1926−2002). Ikävähän tuollaista miestä tulee kun katsoo ja joutuu kuuntelemaan nykyvasemmistoa, joka tukee ja kannattaa ”Lännen imperialisteja” ja ”puhaltaa yhteen hiileen” luokkavihollisen kanssa! Ennen kommunistikin oli MIES ja nainen vielä enemmän punaista kiihkoa täynnä. Ja kun nämä kaksi yhtyivät. Siinä talossa EI Jumalasta puhuttu ja pappikin oli syvästi halveksittu kansanvihollinen! Niinpä moni kirkonmies tuli murhatuksi punakapinassa 100-vuotta sitten. Niinpä nykyiset papit nahkansa mutteivat sielunsa säästämiseksi ovat Raamattunsa nurinpäin lukeneet! ”Niin muuttuu maailma Eskoseni!!!”

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi

    telephone, mobile, call