Helsinki ilman natseja lässähti äärivasemmiston omaan sisällissotaan – anarkistit vastaan kommunistit!

Massakiinniottoihin johtaneen "radikaalin" tempauksen jälkeen Suomen antifasistinen liike on pahemmalla tuuliajolla kuin kertaakaan 2010-luvun jälkeen.

Viihde

päivitetty

Suomen äärivasemmiston kommentit keskiviikon Helsinki ilman natseja (HIN) ‑mielenosoituksesta osoittavat, että tämän vuoden itsenäisyyspäivän ”antifasistista” tilaisuutta pidetään liikkeen omissa riveissä historiallisena floppina. Kuten Partisaani uutisoi jo aiemmin, äärivasemmisto yritti tänä vuonna etukäteen provosoida avointa väkivaltaista yhteenottoa kansallismielisten kanssa. Lopulta ainut yhteenotto oli kuitenkin äärivasemmiston sisäinen kahakka.

Päivän tapahtumia tiiviisti seurannut Iltalehti kirjoitti uutisessaan, että ”Helsinki ilman natseja ‑mielenosoituksen sisäinen nujakka jäi ainoaksi yhteenotoksi” tänä vuonna. Nujakassa vastapuolina olivat maolaiset kommunistit ja liberaalimpaa kulttuurimarxismia kannattavat anarkistit.

”Helsinki ilman natseja ‑tapahtuman taustalla on koalitio, jonka muodostavat anarkistien A‑ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki ja Emilia-ryhmä. Ne sanovat vastustavansa rasismia ja fasismia. Kokoontumisen alussa nähtiin Helsinki ilman natseja ‑mielenosoituksen sisäinen yhteenotto,” Iltalehti kirjoittaa.

Lähde: Iltalehti.

”Luokkapettureita”, trotskilaisia, maolaisia, transuja ja Li Anderssonin ystäviä

HIN-mielenosoituksessa vetovastuussa olevat anarkistit ovat jo vuosien ajan käyneet sosiaalisessa mediassa puoliavointa sotaa kommunisteja vastaan. Anarkistit ovat uhanneet hakata paikalle saapuvat kommunistit, jos nämä kantavat Neuvostoliiton lippuja. Kommunistit ovat vastanneet uhkauksiin lupaamalla hakata anarkistit. Osa väkivaltaa kannattavista kommunisteista edustaa maolaista, osa puolestaan trotskilaista koulukuntaa. Myös kommunistit ovat oppiristiriitojen vuoksi sisällissodassa keskenään. Kaikki osapuolet kutsuvat vihollisiaan luokkapettureiksi.

Oman lusikkansa soppaan ovat työntäneet myös Vasemmistoliiton aktiivit, jotka ovat uhanneet jopa tappaa anarkisteja siksi, että nämä boikotoivat parlamentaarisia vaaleja ja sabotoivat näin Li Anderssonin poliittista uraa. Tänä vuonna sisällissotaan avattiin myös transujen ja perinteisten feministien rintamalinjat, kun Varisverkoston perustajiin kuulunut Emilia Männynväli savustettiin ulos anarkistisesta kirjatilaisuudesta hänen puhuttuaan biologisesta naiseudesta.

Vuosia jatkunut uhkailu realisoitui viimeinkin itsenäisyyspäivänä 2023, kun kommunistit marssivat paikalle jälleen sirppi ja vasara ‑lippujensa kanssa. Anarkistit hyökkäsivät kuvausryhmien edessä kommunistien kimppuun, mutta lopputulokset jäivät laihoiksi. Osa kommunisteista menetti lippunsa, kun taas osa onnistui pitämään niistä kiinni. Lopulta anarkisteilla ei ollut tarpeeksi voimaa häätää kommunisteja kokonaan pois mielenosoituksesta.

Helsinki ilman natseja ‑mielenosoitus 2019.

Radikaali linja epäonnistui

Nolostuttavan kahakan ohella äärivasemmisto on osoittanut lannistunutta asennetta siksi, että HIN-mielenosoituksen uusi ”radikaalimpi” linja ei toiminut. Avoin vihamielisyys poliisia kohtaan johti lopulta siihen, että 54 äärivasemmistolaista otettiin kiinni ja sakotettiin niskoittelun vuoksi. Lisäksi mielenosoituksen järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta.

HIN pyrki toiminnallaan estämään isänmaallisen 612-soihtukulkueen kokoontumisen Töölöntorilla. Kahtena edellisvuonna HIN ohjattiin töölöläiselle sivukadulle, jonne äärivasemmistolaiset jätettiin palelemaan, kun taas 612 marssi Mannerheimintietä eli Helsingin pääkatua pitkin määränpäähänsä. Jälkikäteen äärivasemmisto pyrki kääntämään tapahtumaketjut voitoiksi ja väittämään, että itse asiassa kyse oli onnistuneesta ”kadunvaltauksesta”, jolla 612 ”pakotettiin vaihtamaan reittiään”.

Tosiasiassa äärivasemmisto ei ole pitänyt edellisvuosien lopputuloksia voittoina, minkä vuoksi strategiaa päätettiin tänä vuonna muuttaa. HIN tahtoi vallata koko torin poliisin kielloista huolimatta, jotta 612 ei voisi kokoontua lainkaan. Äärivasemmistolla ei kuitenkaan ollut fyysisiä resursseja poliisin haastamiseen, minkä vuoksi mellakkalarppi muuttui nopeasti näyttäväksi putkareissuksi.

Juan Meneses.

Pettyneet tunnelmat

Epäonnistuneen tapahtuman jälkipyykkiä on puitu muun muassa paikalla olleen rotumuukalaisen ja antifasistin, Juan Menesesin, ylläpitämällä PunkInFinland-foorumilla (PiF). Meneses itse osallistui keskusteluun nimimerkillä Balam-Acab.

Keskustelussa osa äärivasemmistolaisista kertoi jättäneensä antifasistisen tapahtuman väliin, koska he pelkäsivät joutuvansa ”painimaan natsien kanssa” ja ”saavansa turpaan natseilta”. ”Oon oikeesti kyherö,” eräs antifasisti totesi ilmaisten samalla teoreettisen kannatuksensa ”katujen blokkaamiselle natseilta”. Ylipäätään tunnelmia kuvattiin ”pettyneiksi”.

Paikalle saapuneet maolaiset harmittivat monia kommentoijia. Kommunistien läsnäolon katsottiin ”sössivän edes yrityksen jonkinlaiseen tolkun ihmisten käännyttämiseen”. Tämän vuoksi keskusteluissa ehdotettiin, että ”maolaisia vois joku kyllä vetää ihan vaan turpaan vaikka pari päivää ennen/jälkeen niin loppuisi se niiden pelleily”.

Meneses ja ”kumisilmänä” tunnettu äärivasemmistolainen narkomaani Jari Laine yrittivät valaa keskustelijoihin uutta taistelutahtoa. Heidän mielestään HIN:n ongelma tänä vuonna oli se, ettei mielenosoitus ollut vieläkään tarpeeksi väkivaltainen ja rikollinen. ”50 tillanderin ikkunaa paskaksi ja pari kyttäautoa tuleen niin ku muualla euroopassa tehdään ku natsit marssii ni jo rupeis porvariakin kiinnostaa et miksi natsit marssii,” pitkän linjan anarkistit analysoivat. Ajatus sai kannatusta: ”Poliisiautojen polttamiselle ja natsien väkivaltaiselle vastustamiselle olis khyl tilausta.”

Jari Laine.

Äärivasemmisto pahemmassa hajaannuksessa kuin vuosiin

Toisaalta Meneses yritti vakuutella muita keskustelijoita siitä, että HIN on rauhanomainen koko perheen tilaisuus, jonka media, poliisi ja äärioikeisto ovat onnistuneet demonisoimaan propagandassaan. Väite ei herättänyt luottamusta: ”Onhan tossa se konkreettinen ero ny [edellisvuoden tapahtumaan nähden] että haluttiin kokoontua Töölöntorille vastoin poliisin kehoitusta, mistä varmaan oli jo pääteltävissä että poliisi tulee sitten hajottamaan mielenosoituksen, ja tokihan se muuttaa jonkin verran tapahtuman fiilistä. Samaten oli tietoinen päätös kokoontua just samaan mestaan ku natsitkin, kun aikasemmin ollaan kokoonnuttu eri paikassa.”

Edellisvuosien ”menestyksekkäät” kadunvaltaukset saivat keskustelussa kritiikkiä väkivaltaisemman äärivasemmistosiiven edustajilta: ”Miten joku kadun blokkaaminen on muuta kuin symbolinen ele jolla voi kiillottaa omaa kilpeään että jes olin marssimassa olen hyvä vasemmistolainen?”

Perimmäisenä ongelmana koettiin se, kuinka paikalle saataisiin huijattua hyväuskoisia liberaaleja muodostamaan eräänlainen ihmiskilpi, jonka suojista anarkistit voisivat järjestää väkivaltaisia iskuja: ”Vaikeetahan se on, varsinkin suomessa, sen suhteen että kuinka aktiivisesti voi edes yrittää mitään tekemistä, tai infota siitä ennakkoon. koska se vaikuttaa niin nopeasti osanottajamääriin eikä se yleensä niin hauskaa ole yrittää mitään massatekemistä jos on 100–200 osallistujaa.”

Vuoden 2023 itsenäisyyspäivän loppusaldo on selvä: Äärivasemmisto ajautui ensimmäistä kertaa julkisesti keskenään nyrkkitappeluun. Samalla puheet edellisvuosien ”menestyksekkäistä kadunvaltauksista” huuhdottiin julkisilla keskustelufoorumeilla syvälle viemäristöön. Massakiinniottoihin johtaneen ”radikaalin” tempauksen jälkeen Suomen antifasistinen liike on pahemmalla tuuliajolla kuin kertaakaan 2010-luvun jälkeen.

Lue myös:

Äärivasemmisto uhoaa: emme noudata poliisin käskyjä itsenäisyyspäivänä, valmius rikkoa lakia

Äärivasemmisto sisällissodassa: Vasemmistoliiton kannattajat uhkailevat anarkisteja väkivallalla

Helsinki ilman natseja ‑järjestäjillä jälleen sisällissota

Suomen äärivasemmiston joulukalenteri: Tiago Silva & äärivasemmiston sisäiset riidat

Omat koirat purivat: Transut savustivat Varisverkoston perustajan ulos anarkistien kirjatapahtumasta

Lähteet: Iltalehti (1, 2, 3, 4), PunkInFinland (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)

612 Äärivasemmisto Äärivasemmistolainen väkivalta Antifa Emilia Männynväli Helsinki ilman natseja Jari Laine Juan Meneses Kommunismi Kommunistit Kotimaa Li Andersson Poliittiset viholliset Politiikka Rappiokulttuuri Transut Varisverkosto Vasemmisto Vasemmistoliitto Viihde

Keskustelu

25 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Jaa siis antifasistit ovat valehdelleet itselleen ja kannattajilleen, että edellisvuodet olivat menestystarinoita. Olen shokissa!

  Noh, onneksi tänä vuonna fasismi murskattiin jollain tapaa. En tiedä millä, mutta jollain.

  • Observer

   Vastaa

   Yrittivät tappaa nauruun… 🤣

 • Jukka Långström

  Vastaa

  Miksi nuo mielensä sojoittelijat eivät näytä naamaansa?

  • Melina

   Vastaa

   Yrittihän jo kerran Vilkkumaija laamoineen vallata Töölöntorin, mutta ei se silloinkaan onnistunut, vaikka verukkeena oli lapset ja laamat,

 • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

  Vastaa

  Ryömivät sitten koloihinsa pelaamaan hintendoa. Seuraavassa Voima-lehdessä toki kirjoitetaan kuinka tämä oli suuri voitto.

  • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

   Vastaa

   Uusimmassa Voima-lehdessä ei ollut minkäänlaista mainintaa tapauksesta, mutta ei tämä vaikenemalla unohdu 🙂

 • Johdonmukainen

  Vastaa

  Mieluista luettavaa. Silti pisti silmään yksi asia. Nimittäin Iltalehti kelpaa lähteeksi silloin, kun Iltalehden juttu sopii kansallismieliseen silmään. Onko Iltalehden ei-kansallismielisetkin jutut sitten kumminkin luotettavia ja totta? Kansallismielisen jos kenenkään kannattaa olla johdonmukainen eikä poimia rusinoita pullasta, kuten sanonta kuuluu.

  • Hart wie Kruppstahl

   Vastaa

   Kas tässäpä toine rusina pullasta joka ei tietenkään liity mihinkään millään tavalla:

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ceb23c3c-60a4-4ba5-821d-876f910af94c

   ”Koronan jälkeen on nähty aikamoinen sairaskuluvakuutusten käyttöasteen nousu. Lääkärikäyntien ja vahinkojen määrä on noussut paljon enemmän kuin mitä vakuutusten hinnat ovat nousseet”

  • Nimetön

   Vastaa

   Puhut kuin mikään Iltalehden juttu ei voisi koskaan missään olosuhteissa olla totta. Mitä tarkoitusta tämä ajattelutapasi sitten palvelee? Ja mitä tarjoat vaihtoehdoksi?

 • Eero Räihä

  Vastaa

  Supon mielestä maan suurin sisäinen uhka on ääri- oikeisto.
  Näitä ääri- uhkia riittää ihan muualla kuin oikealla.
  Totuus väännetään toiseksi.

 • Joel Almgren

  Vastaa

  Hyvä yritys esiintyä jonain vahvana yhteisrintamana. Näitä rottia tuli stadiin busseittain, mutta eihän antifat kykene keskenään yhteistyöhön kun eivät ole samaa mieltä yhtään mistään!

  Toivotaan maoskenelle onnea ja menestystä, jotta tuo LARP houkuttelee tolkun ihmisiä vielä vähemmän kuin tähän asti.

 • TT

  Vastaa

  Vasemmiston hajaannus ja sekopäisyys lienee myös globalisteille mieleen. Aniharva vasuri jatkaa vaikkapa 1970-lukulaisten edeltäjiensä melko ansiokasta USA:n imperialismin kritiikkiä. Tämän imperialismin eräs henkilöitymä on vastikään menehtynyt suurmurhaaja Henry Kissinger. Venäjä ja Kiina ovat toki vaarallisia paikallisia imperialisteja, mutta niiden globaali negatiivinen vaikutus on kärpäsenpaskan veroinen verrattuna USA:han. Globalismin kriitikko ei voi sivuuttaa USA:n tai Israelin vaikutusta tai niiden sikailuja. Nämä kaksi maata ovat aiheuttaneet hirvittävää kärsimystä, tuhoa ja sekaannusta ympäri maapalloa ja Israel erityisesti Lähi-Idässä toimien USA-imperialismin paikallisena tuhovoimaisena osastona. Kansallissosialistit tiedostavat, että kyseessä on kansainvälisen juutalaisuuden tai sionismin vaikutus, kun taas hajaannuksessa elävät vasurit eivät tätä tiedosta. Kun maailmankuvasta puuttuu juutalaisuuden vaikutus, niin mikään siinä ei loksahda paikalleen ja tuloksena on järjetöntä sekoilua.

 • Petri Parantola

  Vastaa

  Mitään vasemmistoa ja oikeistoa ei ole ollut vuosikymmeniin. Jopa nationalisti-globalisti-vastakkainasettelu on osin täyttä paskaa, koska moni isänmaallisena itseään markkinoiva taho on täysin korruptoitu paska, kuten kaikki Suomen eduskuntapuolueet. Joissain Euroopan maissa on parlamenteissa vielä isänmaallisia, Suomessa ei yhtään.

 • Observer

  Vastaa

  Mielihyvällä seurasin tapahtumia. Alkaa jäämään Monty Python toiseksi näille urhoollisille luokkataistelijoille, joista valtaosa on tainnut jäädä luokalle useammin kuin kerran… 😂

 • Nationalisti

  Vastaa

  ” …ja natsien väkivaltaiselle vastustamiselle olis khyl tilausta.”

  Näillä päihdeongelmaisilla on aina kova uho ja liian suuret luulot itsestään internetissä.
  Heidän ulkoinen habituksensa osoittaa sen, että haaveiluksi jää.

 • Konservatiivi

  Vastaa

  Olen yllättynyt, että uskaltautuivat käsikähmään. Yleensä noiden uhkailut ja suunsoitot ovat tyhjää täynnä, mutta nyt sitten lähtivät ihan nyrkkeilylinjalle.

 • mörkö

  Vastaa

  Vähän mietityttänyt jo pitkään tämä jako ääri oikeistoon ja vasemmistoon jossa ei äärtä ilmeisesti ole.
  Saksassa oli aikoinaan vallassa kansallissosialistinen työväenpuolue. Mitä oikeistoa sosialistit muka edustaa? Tämän päivän Suomenkin vasemmiston ero siihen tulee lähinnä siitä, että kansallissolialistit ajavat oman maan ja sen kansan etuja. Se on ilmeisesti paha asia.
  Taisivat vaan toimittajat ja jotkut hörhöt viime sodan jälkeen todeta etteivät halua leimaantua natseiksi ja keksivät nimittää kansallismieliset sosialistit oikeistolaisiksi. Aikamoista aivoakrobatiaa.
  Itse en koe olevani sosialisti mutta ajan mielelläni oman maan asiaa ja puolustan aina heikointa paitsi siinä tapauksessa jossa se heikoin lasketaan jonkun liberaalin uhripyramidin avulla.

  • TT

   Vastaa

   Parhammillaan kansallissosialismi voisi olla eräänlaista äärikeskustalaisuutta eli siinä yhdisteltäisiin perinteisen vasemmiston ja oikeiston oppeja siten, että kussakin tilanteessa valitaan eniten kansakuntaa hyödyttävä linja ja menettelytapa eikä välitetä sen oikeaoppisuudesta oikeistolaisen tai vasurin näkökulmasta. Tässä löytyy myös yhtymäkohta Suomessa pitkään harjoitetulle sekatalousmallille. Muista poliittisista suuntauksista eroten kansallissosialismissa on tärkeää roturealismi sekä oman kansakunnan tai heimon jatkuvuudesta ja riittävästä elintilasta huolehtiminen. Jo tämä pelkästään ajaa sen ristiriitaan nykyisten eduskuntapuolueiden kanssa, jotka kaikki persuja myöten toitottavat antirasismia ja totaalista antautumista kansainvälisten voimien tai massamaahanmuuton edessä.

   • Tapiola

    Vastaa

    Ristiriitaa on siedettävä. Mitään suurta kansallista herätystä ei tule niin, että sinun ristiriidaton elämä sopii kaikille muille.

    Todella löperöä tekstiä nuo viimeiset kaksi riviä. Ensimmäistä kertaa suht usein arvostamastani kommentoijasta TT tuli nyt mieleen eräs Tatu T. Ihmettelen miten aikamies on niin naiivi… siis se tatu, joka Olli Kotroa juuri haastatteli jossain tubekanavalla.

    Katso vaikka tämä otsikko: https://yle.fi/a/74–20060286

    Todella vaikuttava lausunto sisäministeri Rantaselta Ylen kautta televisiossa ja netissä parille miljoonalle vaalilampaalle, joille on syötetty ohisalolaista totuutta vuosikausia.
    Tuon Rantasen terävän ilmaisun jälkeen ilmestyi muitakin, jotka uskaltautuivat samaan sävyyn ”itsemurhasopimuksista” niin Ylellä kuin vaikka keltaisessa lehdistössä puhumaan.
    Kuvitteletko sinä edelleen, että tämä Partisaanin artikkeli vasemmistolaisten keskinäisestä nujakoinnista tapahtui vahingossa?

    Kuvitteletko edelleen, että poliisin tuntuva puuttuminen Hki ilman jotain porukan tekemisiin oli jotain sattumaa?

    Kuvittetko edelleen, että jos Persut olisivat kokeneet tappion kesällä viimeistään, ja sisäminisrerinä olisi vaikkapa Ohisalo edelleen, niin tuo sama vasemmiston kahinointi ja poliisin näkyvä puuttuminen asiaan olisi tapahtunut samalla tavalla?
    Älä unta näe!

 • Mummo-26

  Vastaa

  Kannattaa katsoa kikkelidimmun video youtubesta miten oli kuulemma onnistunut tapahtuma ja todella lähellä oli että saivat 612-marssin pysäytettyä 😀

  • Nationalisti

   Vastaa

   Kyseinen sössöttäjä-soijapoika varmaan oikeasti itse uskookin niihin vammaisiin juttuihinsa.

 • J.K.

  Vastaa

  Soihtukulkue on upea ja perinteeksi muodostunut tapahtuma, mistä tiedotusvälineet jaksavat vääntää ja kääntää. Koko kansan pitää saada tietää, että kulkue käyttäytyi kuten pitää, eivätkä he jaksa enää edes provosoitua laittomien anarko-kommunistien nolosta ja lapsellisesta käyttäytymisestä.

  Suurin osa kansasta uskoo YLE:n aattellisten uusintauutisiin ja MTV3:n sähkeuutisten valeuutisiin.

  Juttelimme kaverin kanssa siitäkin, että joulun ajan mainoksissa ei enää mainosteta kinkkua sinappihunnulla. En ollut ajatellut asiaa, koska en käytä mainoksia. Asia voi olla totta, koska Suomen kuuluu kunnioittaa muslimien sikojen vihaamiskamppanjaa.

  Mutta uutisesta vielä summa summarum: Anarkistit eivät tiedä mitä on anarkia eikä kommunistit käsitä kommunismin merkitystä. Joten applause koko sekopääjoukkiolle.

 • Suuri tuntematon

  Vastaa

  Alkavatko suvakit herätä pikkuhiljaa? Onko tarpeeksi moni suvakkinainen tai sellaisen kaveri raiskattu? Mistä nyt tuulee? Onko Suomen karmea maahanmuuttopolitiikka nyt räjähtänyt vihdoinkin ihmisten naamoille? EU on yrittänyt hissukseen keittää meitä, mutta ilmeisesti homma on karannut lapasesta. Venäjä ei päästänyt ”pakolaisia” rajojensa läpi länteen ilman papereita ja kukaan ei huutanut rasismia täällä; eivät edes ne pahimmat suvaitsevaiset ja pakolaistenhalaajat. Toisesta suunnasta tulevia nuoria, ruskeita miehiä ei saanut pysäyttää: silloinen sisäministeri Orpo jopa sanoi ”turvapaikanhakijoiden motiivien epäilemisen olevan rasismia”. Kaiken takana on aina Putin ja nyt saattaa olla jopa paikallaan pienoinen ”spasibo” sinne suuntaan, sillä Venäjän touhu on osaltaan auttanut suomalaisia heräämään maahanmuuttotodellisuuteen. EU-aika on vienyt meitä ojasta allikkoon, mutta Venäjän painaessa kyljessä ei luvassa ole mitään muuta kuin entistä tiukempaa suhteiden tiivistymistä liittovaltiokehityssuunnan kanssa. Lirissä siis ollaan, yritti tätä hommaa pyöritellä miltä kantilta tahansa; ei se siitä paremmaksi muutu, sillä EU:sta tai eurosta ei voida erota. Miettikää PISA-tuloksia: Suomi romahtaa kaikista pahimmalla tahdilla ja ”ratkaisuksi” mietitään jo peruskoulu-uudistusta. Voitte sivellä vaikka 24 karaatin kullalla kaikki meidän koulut, mutta se ei niiden sisällä mölyäviä oppilaita mihinkään suuntaan muuta. EU:n talouspoliittinen tulevaisuusstrategia kun on se, että tuodaan kansantalouden ja huoltosuhteen pelastajiksi kouluttamattomia kehitysmaalalaisia Eurooppa täyteen, niin eihän tämä nyt sen suurempaa luottamusta ainakaan allekirjoittaneessa herätä.

 • Tapiola

  Vastaa

  Ristiriitaa on siedettävä. Uskon, että Sinimustien piirissä se ymmärretään, eikä lähdetä Persujen mainetta polkemaan itsetarkoituksena, vaan ajetaan omaa politiikkaa ja kehitystä siinä rinnalla. Halla-ahon ja Keskisarjan turinoista muutama pv sitten kannattaa vilkaista kohdasta 55min noin viisi minuuttia kuunnella.
  https://www.youtube.com/watch?v=AUw9_5Z4vQU
  Aika tukevan vastauksen sai kahdelta persulta tuo onneton nainen.

  • Sensuroimaton Totuus

   Vastaa

   Persut! 😀

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi