Omat koirat purivat: Transut savustivat Varisverkoston perustajan ulos anarkistien kirjatapahtumasta

Emilia Männynvälin tulevaisuus suomalaisen äärivasemmiston keskeisenä kirjoittajana ja ideologina on joutunut vaakalaudalle tuoreen transukohun vuoksi.

Viihde

Emilia Männynväli.

Suomalaisen äärivasemmiston uuden transusukupolven taistelu liikkeen veteraanikaartia vastaan on saanut tänä syksynä uusia kierroksia. Herkkähipiäisten transujen viimeisin uhri on pitkän linjan antifasisti Emilia Männynväli (ent. Kukkala), joka on päätetty savustaa ulos liikkeestä biologista naiseutta puoltavien kannanottojensa vuoksi.

Männynväli tuli 2010-luvun alkupuolella tunnetuksi nuorena julkianarkistina ja poliittista väkivaltaa intohimoisesti kannattaneena antifasistina, jolla oli muun muassa oma puheohjelma Yleisradiolla. 2014 Männynväli oli mukana perustamassa väkivaltaisen suoran toiminnan nimiin vannonutta Varisverkosto-ryhmää, jonka toiminta rajoittui aktiivisimpinakin vuosina kuitenkin lähinnä Internetiin. (2020-luvun alussa Varisverkosto käytännössä kuoli pystyyn ja se korvattiin entistä pienemmillä paikallisjärjestöillä.)

Viime vuosina Männynväli on pitänyt perhesyistä aiempaa matalampaa profiilia. Tampereen yliopiston pahamaineisesta toimittajakoulusta aikoinaan valmistunut anarkisti on silti jatkanut aktivismiaan toimitusrintamalla esimerkiksi punaisessa Voima-lehdessä.

”Terffit” vastaan transut

Männynvälin tulevaisuus suomalaisen äärivasemmiston keskeisenä kirjoittajana ja ideologina on joutunut kuitenkin vaakalaudalle tuoreen transukohun vuoksi. Männynväli suljettiin anarkistien tärkeimmän vuotuisen tapahtuman, Varjokirjamessujen, ulkopuolelle, koska nuoret järjestäjät pitävät häntä ”terffinä” eli transuvastaisena feministinä.

Keski-ikää lähestyvien ”terffien” ja nuorempaa polvea edustavien äärivasemmistolaisten transujen välinen jakolinja on tulehduttanut antifasistisen liikkeen sisäistä dynamiikkaa kaikissa länsimaissa. Vasemmistolaisia ja feministisiä mielenosoituksia on ajautunut useissa maissa kaaokseen, kun transut ovat hyökänneet ”terffeiksi” leimaamiensa aatetovereiden kimppuun.

Kuten Partisaani on aiemmin uutisoinut, myös Suomessa on viime vuosina ollut havaittavissa uusia vastakkainasetteluja eri feministi‑, lesbo- ja transukuppikuntien välillä. Osa äärivasemmistosta on kyllästynyt transuihin muun muassa siksi, ettei näistä ole vakavien mielenterveysongelmiensa vuoksi aidoiksi aktivisteiksi. Lisäksi transuanarkistit ovat Suomessakin jääneet kiinni pedofiliasta. Transut välttelevät viimeiseen asti myös duunariammatteja, mikä on entisestään syövyttänyt vasemmiston työläisimagoa.

”Poliittisen korrektiuden” vuoksi äärivasemmistolaiset eivät kuitenkaan yleensä uskalla esittää voimakasta julkista kritiikkiä transuja kohtaan. Tämän johdosta transujen vaikutusvalta liikkeessä on kasvanut vuosi vuodelta.

Tyypillinen näky nykyanarkistien mielenosoituksissa: ”Terffien” teloittamista vaativa plakaatti.

Äärivasemmiston sisällissota

Mennyttä sukupolvea edustava Männynväli yritti herätellä julkista keskustelua transufundamentalismin ongelmista tuoreessa kirjassaan nimeltä Toiste en suostu katoamaan. Männynvälin oli määrä esitellä kirjaansa Helsingissä tämän syksyn Varjokirjamessuilla, mutta hänen esiintymisensä peruttiin yllättäen. Transuille olivat liikaa kirjoitukset, joissa Männynväli alleviivasi biologisen äitiyden ja naiseuden merkitystä nihilistisen sosiaalisen konstruktivismin sijaan. Tapahtumaketju on ajanut Suomen äärivasemmiston sisällissodan partaalle.

Varjokirjamessut julkaisi päätöksestään tiedotteen, jossa muun muassa todetaan:

”Toiste en suostu katoamaan ‑kirjan sisältö nousi kollektiivimme sisäiseen keskusteluun vasta noin viikko ennen Varjokirjamessuja, kun huoli teoksen nimikkoesseen sisältämästä mahdollisesta transvihamielisyydestä oli herännyt. Noin kymmenen hengen järjestäjäporukassamme jotkut pitivät kirjan nimikkoesseetä suoraan transfobisena, osa taas näki että siinä vain flirttaillaan transvihamielisyyden kanssa tai vähintään jätetään tahallaan avoimeksi kirjailijan suhtautuminen transnaiseuteen.”

”Emilia Männynväli on tunnettu pitkäaikainen toimija anarkistipiireissä, joten esseen ongelmalliset toteamukset sukupuolesta tulivat täytenä yllätyksenä kaikille kollektiivimme jäsenille.”

”Osa meistä oli sitä mieltä, että haastattelu pitäisi perua, koska sen toteuttaminen olisi vaatinut erityisiä resursseja ja osaamista voidaksemme taata sen onnistumisen turvallisempien tilojen periaatteidemme mukaisesti. Haastattelijalta olisi tällöin vaadittu osaamista ja asiantuntemusta erityisesti sukupuolten moninaisuudesta sekä trans- ja intersukupuolisuudesta.”

Trans- ja interfobiaa voi ilmetä myös tekstissä, joka ei suoranaisesti tai tietoisesti käsittele trans- tai intersukupuolisuutta. Toiste en suostu katoamaan ‑essee sisältää vahingollisia väitteitä sukupuolesta, jotka esitetään faktoina. Sitä ei voi uskottavasti pitää kuvauksena pelkistä henkilökohtaisista kokemuksista.”

10 vuotta sitten Männynväli kannatti kansalaisten sananvapauden kaventamista, mutta nyt hän itse kärsii ajamansa politiikan seurauksista.

Vastakkainasettelu kärjistyy

Männynväli ja hänen tukijansa ovat olleet tapahtumista raivoissaan ja syyttäneet transuja muun muassa feministisen sanoman ”canceloimisesta”.

Tapaus on nostanut pintaan myös Männynvälin vanhoja traumoja, joista hän kirjoitti julkisesti 2019. Tuolloin vasemmistoliiton aktivistit leimasivat hänet ”persujakin pahemmaksi” poliittiseksi viholliseksi, joka ”toivottavasti kuolee pian”. Tämä johtui siitä, ettei Männynväli tahtonut anarkistina äänestää parlamentaarisissa vaaleissa. Monet vasemmistolaiset tulkitsivat Männynvälin päätöksen suoraksi hyökkäykseksi Li Anderssonin johtamaa puoluekoneistoa vastaan. Vasemmiston masinoima viharyöppy johti siihen, että Männynväli katosi joksikin aikaa täysin julkisuudesta.

Vaikka äärivasemmisto pyrkii esimerkiksi itsenäisyyspäivän alla esiintymään yhtenäisenä rintamana, repivät aatteelliset vastakkainasettelut liikettä tosiasiassa vuosi toisensa jälkeen pahemmin. Mitä röyhkeämmiksi mielenterveysongelmista kärsivien transujen vaatimukset muuttuvat, sitä useampi takavuosien antifasistiaktiivi tulee huomaamaan joutuneensa ”canceloiduksi” liikkeestä, jota hän itse oli rakentamassa.

Lähteet: Emilia Männynväli, Varjokirjamessut, Kansallinen Vastarinta

Lue myös:

Transut taas feministien kimpussa – piirittivät naisten tapahtumaa Britanniassa
Transut ja lesbot sotajalalla toisiaan vastaan nyt myös Suomessa
Transuliikkeen oppi-isät: Pedofiili ja juutalainen kommunisti
Taas yksi suomalainen antifasistinen transu paljastui pedofiiliksi
Helsingin Sanomat puolustelee vaippaikäisiä seksualisoivan antifasistisen transun ”taidetta”

Äärivasemmisto Äärivasemmistolainen väkivalta Anarkismi Anarkistit Emilia Kukkala Emilia Männynväli Kotimaa Kulttuurimarxismi Lesbojen ja transujen konflikti Li Andersson Pedofilia Poliittiset viholliset Politiikka Rappiokulttuuri TERF Transut Varisverkosto Varjokirjamessut Vasemmisto Vasemmistoliitto Viihde

Keskustelu

24 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Mirko“Rambo“Rupponen

  Vastaa

  Hohhoijaa. Ei ole Omena kauas puusta pudonnut kun Partizaanin poijjaat ovat alkaneet olemaan transujen puolesta puhujia esikuvanaan todennäköisesti zionisti Sarah Ashton-Cirillo.

  • Heinrich

   Vastaa

   Olet aivan uskomattoman vammainen😂

  • Observer

   Vastaa

   Luetun ymmärtäminen ja tekstin sisäistäminen ovat taitoja, joita jaettaessa sohvarambo on ilmeisesti ollut joko paskalla tai hakemassa lisää Pirkkakaljaa lähiömarketista. 

   En ala artikkelin tarkoitusta sen enempää avaamaan tai rautalankaa taivuttamaan, koska on selviö, ettei mikään mene jakeluun.

  • Eugen

   Vastaa

   Ei se ole mitään puolesta puhumista vaan surkuhupaisaa viihdettä seurata antifanttien keskinäistä kinastelua, ei muuta ku popparit tulille 😊🍿

  • Bill The Butcher

   Vastaa

   Kommenttisi osoittaa että olet nokkela kuin kassakaappi. Tai ei nyt sentään liioitella, kassakaapin yhdistelmän pystyy vaihtamaan.

  • huru-ukko

   Vastaa

   noihan parjas transuja, jos ne jotain puolusti niin terffejä ja emiliaa

 • Kääntäjä

  Vastaa

  ”Osa meistä oli sitä mieltä, että haastattelu pitäisi perua, koska sen toteuttaminen olisi vaatinut erityisiä resursseja ja osaamista voidaksemme taata sen onnistumisen turvallisempien tilojen periaatteidemme mukaisesti.” 😂

  Suomennos:

  ”Osa meistä oli sitä mieltä, että haastattelu on pakko perua, koska sen toteuttaminen tarkoittaisi yhdenvertaisuutta osallistua eikä muutaman yksilön harhoihin perustuvaa totuutta, mitä ei ole kenelläkään lupa kyseenalaistaa, sekä paljon henkilöitä, joilla on riittävä osaaminen selittää asiat niin ettei kenenkään kuvitelmat rikkoudu eikä kenellekään tule paha mieli.”

 • TT

  Vastaa

  Eikös vasemmiston alkuperäinen tehtävä ollut puolustaa pienituloista tai muuten vain sorrettua väestöä?

  • Agenda on muuttunut

   Vastaa

   Niinhän se oli. Ja myös ”valta kansalle” patruunoilta ja kansanedustajilta oli agendassa päälimmäisinä. Agendat joita ei koskaan ollut esim. SDP:llä. Sen ainoita agendoja olivat rahan- ja vallan kahmiminen.

   Mutta asiaan… En oikein itsekkään tiedä missä kohtaa vasemmisto agenda muuttui. Oliko se silloin kun Neuvostoliitto romahti ja niistä tuli ”vihreitä”? Hynttyyt lyötiin yhteen yliopisto-kapinallisten kanssa ja samaan sänkyyn otettiin homot. Jotka silloin olivat vielä kaapeissa uskaltamatta tulla ulos.

   Siinä sitten alkuperäinen agenda jäi sivuun yhdessä keskusteluiltojen kanssa jossa puhuttiin Kafkasta halvan punaviinin säestämänä. Ja osa huomasi mahdollisuutensa politiikan kautta päästä lihavaan elämään. Osa alkoi pakottamaan omia mielipiteitään koko kansalle. Ja näin syntyi vissiin nykyinen Vasemmisto, jonka hahmot rikkovat lakia köyhemmillä. Niinkuin Heidi Hauta-ahokin joka teetti pimeänä kotinsa remonttia.

   • Observer

    Vastaa

    Todella hyvin kuvailtu, tuohon malliinhan se meni. Nykyvasemmistolla ei ole mitään tekoa sen perinteisen duunaripuolustajan kanssa. Hamutaan valtaa, rahaa ja kimallusta. 

    Eräs pääagenda on haalia lisää autettavia maailman turuilta syrjäyttämään kotimaan vähävaraiset. Voidaan patsastella parrasvaloissa muka hyväntekijöinä ja siinä samalla edistetään hissun kissun kulttuurimarxismiin kuuluvaa ählämisointia ja pigmenttimuutosta. Unohtamatta tietenkään muuta mädätystä, kuten sateenkaariagenda ja siihen kuuluva pedofilian normalisointi.

   • Osessa kullaan

    Vastaa

    Istustkelin kommareiden perinnetilaisuudessa ja asiaa esittämässä oli kaksi ja yleisöä oli kolme. Perinnetilaisuudessa puhuttiin yhdestä Helsingin kaupunginosasta maailmansotien välisenä aikana ja siitä, että kommunisteiksi nimettyjä tai radikaalivasemmistolaisia oli pelkästään siellä sadoittain. Ne olivat nuoria, riuskoja ihmisiä ja tekivät talkoohommina sellaiset asiat kuin urheiluseuran pyörittämisen tai työväentalon rakentamisen. Mihin luulet, että viisi ihmistä pystyy. Niistä yksi ei ollut eläkkeellä. 

    Jos puhun suoraan, niin nykyinen ”liberaali demokratia” ei tule hyväksymään kommunismia missään muodossa. Ovat vielä kieltämässä sirpin ja vasarankin. Siksi kaikki toiminta periaatteessa on pelkkää puuhastelua. Puuhastelu näyttäytyy ulos sateenkaariväen tukemisena ja pakolaisten tukemisena. Rehellisesti sanottuna se on ainoa asia, mihin voi kuvitella riittävän paukkuja enää, eikä totta puhuen sekään edisty.
    No, Pride pisti kadulle jotain satatuhatta ihmistä ja mikä on se lakimuutos mikä saatiin aikaan. Se olisi saatu aikaan, vaikka yhtään kukaan ei olisi lähtenyt kadulle. Vieläkin huonommin, ulkomailla on samat Pridet ja entisetkin oikeudet viedään. 

    Ammattiliitot ovat myös yhtä tyhjän kanssa ja rämettyneitä. 

    Teikäläiset eivät oo penaalin terävimpiä kyniä, mutta ainakin te näette kriisin. Jos menee ns. vasemmistopuolueisiin, niin siellä ei pahimmillaan suostuta edes näkemään, että on kriisi.

 • Pervot kaappiin ja kaappi lukkoon

  Vastaa

  Kaikki punikit pervot ja muut mielenvikaiset takaisin suljetuille osastoille tulee paljon halvemmaksi. Avaimen voi heittää poissillä ne paranevat vasta kuolemalla.

 • Hu Ha Antifa

  Vastaa

  Miettikää, miten epäkiitollista hommaa olla tänä päivänä anarkisti, kun muutaman vuoden päästä olet anarkistien uudelle sukupolvelle fasisti 😂

  • Marttuurikulxisti

   Vastaa

   Onhan se sellainen pyöröovi. Eräs Kaukinenkin lähti anarkisteista ja katosi äärioikeiston sokkeloon. On varmaan kyllästynyt näihin pelleilyihin lopulta ja kasvanut aikuiseksi. Anarkistista mitättömyydeksi yhdellä siirrolla.
   Toisaalta, olen kuullut, että myös natseista on putki transihmisiksi käymättä anarkismin kautta. Varmaan jokaisella Onanin sotilaalla on pikkarit ja rintsikat alla.

 • Putinin keksintö tuo transuilu, ei sitä ole Venäjällä

  Vastaa

  On se hyvä kun tuokin ääriajattelu lopettaa itsensä. Mutta vieläkö valtaväestö haluaa noudattaa koulujen ja yliopistojen opetusohjelmiin sisäänajettua zairasta zukupuoliagendaa.

 • sisar

  Vastaa

  Emiliakin tuli äidiksi, niin huomasi, että ei kuka tahansa voikaan synnyttää tai olla nainen. 😀

 • Konservatiivi

  Vastaa

  Hah hah, tämänhän arvasi! 

  Ihan samoin moni feministi on saanut potkut omasta liikkeestä, kun eivät ole tajunneet tätä transuaatteen nousua asiaksi numero yksi. 

  Onneksi järki-ihmisille nämä ”aktivistit” ovat usein oikeasti sekaisin päästään, joten he eivät muodosta merkittävää uhkaa. 

  Psykiatrien ja muiden vastaavien ammatillisuuden kyllä tahdon kyseenalaistaa, kun lähtevät mukaan potilaiden harhoihin ja vahvistavat niitä. Siinä on yksi syy tämän ajan hulluudelle.

 • Konservatiivi

  Vastaa

  Tässä muuten poikkeuksellinen artikkeli valtavirran uutissumassa: katuva transu. Mutta nyt on liian myöhäistä kai, kun on terveet sukuelimet leikelty. Ainakin toivon, ettei veronmaksajilla enää ole velvollisuutta tarjota mielensä muuttaneille hoitoja ilmaiseksi/vähällä rahalla. 

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/shh-tama-on-tabu-tasta-ei-saa-puhua-pajun-tarina/8826130#gs.1gr9dl

  • Pakkasella ei kivespussit hikoile!

   Vastaa

   Löytyy juupesta katuvia transuja vaikka kuinka paljon. Sehän on lopullinen ratkaisu, toista kertaa ei voi leikellä elimiä.

 • Marsipaani

  Vastaa

  Anarkistien Varjokirjamessuilla on ollut täälläkin ihailtu Pentti Linkola, joskin hänen mukanaolonsa herätti jälkikäteen kritiikkiä arvattavasta syystä. Voisi odottaa jonkinlaista linjaa kyseisiltä messuilta.
  Mitähän todisteita on siitä, että transihmiset välttelisivät duunariammatteja vai onko täällä omakohtaista kokemusta asiasta.

  • Nimetön

   Vastaa

   Hep! Täällä on omakohtaista kokemusta duunariammateista. Ei ole transuja näkynyt.

   Mitä muuta te punikit haluaisitte tietää duunarin elämästä?

  • Fatwantarkistaja

   Vastaa

   Romutransu taitaa olla yrittäjä, mutta laskettakoot hänet duunariksi.

 • Kumilia

  Vastaa

  Eivätkö Kukkalat halunneet enää Emiliaa joukkoonsa, kun muutti nimensä Varpaanväliksi. Ei sen puoleen, en minäkään haluaisi olla Emilia Kukkala.

 • Fatwantarkistaja

  Vastaa

  Nyt naatitaan. Äärivasemmistoon voisi laskea merkittävän osan kansalaisista. Transuja takuulla ole promilleakaan. Jos erittäin pieni vähemmistö paskoo koko homman, tuen mielelläni toimintaa.

  Honkasalo hävittämässä 7,2 miljuunaa juutalaista, ei riitä transuille.

  Minkä lie tahon rahoittama Ilmasto-Greta julistaa Israelin tuhoa, tuskin kelpaa.

  Transut on mitä on, mutta mitään valtaa muutama kilipää ei valtakunnallisesti tule saavuttamaan, antaa pervoille vaikka lisää vauhtia alamäkeen.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi