Kiväärillä uhitelleen äärivasemmistolaisen henkilöllisyys vahvistettiin – Elokapinan Matti Väliahde

Nykyään Oulun Anarkistiliiton aktivistit kanavoivat uneliaan aktivisminsa Elokapinaan.

Poliittiset viholliset

Matti Väliahde naamiolla ja ilman. Nykyään hän toimii Elokapinan riveissä.

Partisaani nosti viime vuonna valtakunnalliseen keskusteluun tuoreeltaan perustetun äärijärjestön nimeltä Oulun Anarkistiliitto (OAL). Järjestön pahamaineisessa asekuvassa poseerannutta ekstremistiä ei kyetty tuolloin pitävästi henkilöimään, mutta nyt hänen nimensä voidaan viimein julkaista.

Kiväärin kanssa OAL:n propagandassa poseerannut henkilö oli Oulun Tuiran kaupunginosassa asuva Matti Väliahde. Aseen omistaja on puolestaan OAL:n perustaja, Hailuodossa asuva tuomiokirkon pappi Árpád Kovács.

Valtamediaankin levinnyt kohu käynnistyi viime vuoden kesäkuussa Partisaanin paljastettua, että liberaalipappi Kovács on järjestänyt kiväärikoulutusta OAL:lle, joka vannoo muodostavansa ”uhan” poliittisille vihollisilleen. 

Asekuvaan oli liitetty mukaan kannustusviesti Lähi-idän aseistetuille vasemmistokurdiryhmille, jotka EU on määritellyt terroristijärjestöiksi. Kovács oli hyödyntänyt asekoulutuksessa Hailuodon metsästysseuran ampumarataa ilman seuran lupaa.

OAL:n propagandaa.

Väliahde paljastui sosiaalisen median ansiosta

Uutisemme jälkeen Oulun poliisilaitos ilmoitti ottavansa OAL:n toiminnan tarkkaan seurantaan. Poliisi seuraa järjestöjä, joiden on syytä epäillä olevan väkivaltaan taipuvaisia.

Kovács myönsi pian valtamedialle, että ase kuuluu kuin kuuluukin hänelle. Hän kuitenkin tahtoi suojella terrorismipropagandakuvassa esiintynyttä henkilöä, joten hän ei suostunut kertomaan medialle, kuka asetta piteli kuvassa.

Väliahde onnistuttiin henkilöimään asemieheksi sosiaaliseen mediaan ladatun kuvan avulla (vertaa alla olevia kuvia). Vasemman käsivarren yläosassa oleva tatuointi, vihkisormus ja käsien karvoitus osoittavat, että Matti Väliahde on naamioitunut kiväärimies.

Kaisa ja Matti Väliahde.

Rekrytointivaikeuksia

Monet epäilivät alusta alkaen, että kuvan henkilö on Matti Väliahde, joka on antanut OAL:n puolesta muun muassa haastattelun oululaiselle paikallismedialle. Haastattelu paljasti, että Partisaanin uutisointi aiheutti OAL:lle imago-ongelmia:

Myös anarkistiliiton alkukesän asekuvakohun paisuminen harmittaa miehiä hieman. Kohu syntyi, kun liitto julkaisi Facebook-sivuillaan päivityksen, jonka kuvassa esiintyy kasvonsa peittänyt mies aseen kanssa. Päivitykseen on lisätty englanninkielinen teksti: ’Support Rojava!’.”

Kohu syntyi pian OAL:n perustamisen jälkeen. Se vaikuttaa pysäyttäneen OAL:n rekrytointitoiminnan ja oman aktivismin heti alkuunsa. Pian kohun jälkeen OAL-materiaali nimittäin katosi kokonaan Oulun katukuvasta. 

Järjestö ei ole saanut lainkaan uusia edustajia. Matti Väliahteen, hänen puolisonsa Kaisa Väliahteen, Árpád Kovácsin, hänen luokanopettajana työskentelevän naisystävänsä Mirjami Raution sekä Mika Iisakan muodostama ydinryhmä (jotka olivat muun muassa tämän kansalaisaloitteen alullepanijoita) on edelleen yhtä kuin koko ”anarkistiliitto”.

Elokapinan mielenilmaus. Oikealta vasemmalle: Rautio, Kovács, Väliahde. Väliahteella kurditerroristien tukipaita.
Toinen Elokapinan tilaisuus. Väliahde, Rautio ja Kovács.
Kaisa ja Matti Väliahde.
Mika Iisakka.
OAL tunnetaan teknisesti taidokkaasta propagandastaan. Lähde: Twitter.

Toimintaa Elokapinan riveissä

Nykyään OAL:n aktivistit vaikuttavat kanavoivan uneliaan aktivisminsa Elokapinaan, jolla silläkin on kaupungissa toimintaa vain nimellisesti.

Väliahde esiintyy Elokapinan tilaisuuksissa mielellään vaatteissa, joissa osoitetaan solidaarisuutta kurditerroristeille. Väliahteen nimi löytyy myös aseellisia kurdiryhmiä tukeneesta kurdinkielisestä ROJ News’n vetoomuksesta 2020.

Avoin terrorismimyönteisyys ja asekuvat varmistanevat sen, että Väliahde tovereineen pysyy poliisin seurannassa vastaisuudessakin, vaikka todellisuudessa OAL:n väkivaltapotentiaali ei yltäisikään edes baaritappelun tasolle.

Lue myös:

Tuomiokirkon pappi tarjoaa salaista asekoulutusta anarkisteille Oulussa
Oulun anarkistipappi poliisin seurantaan — kirkolta ei kannanottoa
Ampumarataa hallinnoiva seura tuomitsi anarkistien asekoulutuksen
Suomen äärivasemmiston joulukalenteri: Hyvää syntymäpäivää, asehullu Mika Iisakka!
Suomen äärivasemmiston joulukalenteri: Soitimme anarkistiopettaja Mirjami Raution koululle

Lähteet: Kaupunni, ROJ News

Äärivasemmisto Ampuma-aseet Anarkismi Árpád Kovács Elokapina Kaisa Väliahde Kotimaa Kurdit Matti Väliahde Mika Iisakka Mirjami Rautio Oulun anarkistiliitto Poliittinen väkivalta Poliittiset viholliset Rikos Terrorismi Terrorismin puolustaminen Yhteiskunta

Keskustelu

25 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • N.N.

  Vastaa

  Sekava seurakunta.

  En päästäis lapset/nuoret lähelle imemään vaikutuksia.

  Miten kouluntarkastaja/vanhemmat suhtautuu Rautioon?

  Miten seurakunta ei valita Kovácsista?

  • Nimetön

   Vastaa

   ”Miten seurakunta ei valita Kovácsista?”

   Koska rasismi.

 • Nimetön

  Vastaa

  Ihme etteivät viranomaiset ota aseita ja lupia pois.

  • Viranomaisten Punaviherlasit

   Vastaa

   Ei poliisia kiinnosta, koska ei ole persu tai ajanut ylinopeutta. Tuttavalta vietiin aselupa kun ajoi päin punaisia, perusteena oli piittaamattomuus liikenteessä ja aikaisempi ylinopeussakko tjsp laimeaa keksintöä, kunhan nyt saivat aseen vietyä tavalliselta kansalaiselta vittuillakseen.

 • Late

  Vastaa

  Mikä helvetistä noussu frankesteinin hirviö toi sen eukko oikeen on 😮 toisaalta, samanlaisia kammotuksia noi vihervassari akat on jokainen. Vakka on kantensa löytäny kyllä tuossakin tapauksessa 😂 toivottavasti eivät lisäänny koskaan, ihan jo vähäisten älynlahjojensa ja luonnevikaisuuden perusteella

  • Johan

   Vastaa

   Eipä nää kansallismielisten riveissä marssivat emännät mitään missejä ole.

 • Reima kultalahti

  Vastaa

  Anarkisti liitto on kiellettävä lailla, päätökseen on hyvät perusteet,ja ennakkotapaus,koska harmiton vastarinta liike kiellettiin,vaikka se ei ollut edes lakia rikkova rikollisjärjestön.kuten anarkisti järjestöt ovat näyttäneet olevansa lakien rikkomistensa myötä.

  • errno

   Vastaa

   Pitää muistaa, että PVL:n kieltämiseen oli hyvin pätevä syy: hyvin tapojen vastaisuus.

 • marja puuropimee

  Vastaa

  eli jos liityn vasemmistoon niin saanko kantaa tuplarautoja ilman lupaa, onnistuu?.
  Saako aseenkantoluvan omaava tosiaan lainata mielestaan tasapainoiselle ihmiselle aseitaan ilman poliisin puuttumista, sekin kay kylla minulle oikein hyvin?.
  Vaimolla on hampaat sulaneet jostain, epailen mutta en tietenkaan voi hanesta suoraan sanoa, etta han on venajan trolli joka ostaa erilaista soijajauhetta rajan takaa

 • Juha

  Vastaa

  Kyllähän kommunismi on mielen sairaus, Karl Marxin kaksi tytärtä tekivät itsemurhan, kun kasvoivat mielisairaan vaikutuspiirissä.

  Suomi on sotinut kolme sotaa kommunismia vastaan.. ihmiskunnan syöpä, pandemia joka on tappanut ihmisiä monisatakertaa enemmän kuin korona

  Mutta ilouutisia Tsekeistä. Potkasivat kommunistit pois parlamentista. Yes! 

  https://www.zerohedge.com/geopolitical/czech-voters-oust-communists-parliament-first-time-1948

  Eiköhän se ilonpäivä vielä Suomessakin koita että päästään kommunismitaudista eroon.. jospa THL laittaisi karanteeniin kaikki nuo sairaat.

 • TT

  Vastaa

  On toki annettava kaverille tunnustusta poseeraamisesta taisteluvälineitä muistuttavien vekottimien kanssa. Kyseessä ei ehkä olisi kämmensyrjällä tapettava soijahomo. Mutta aivot ovat mieheltä kateissa. Tyypillä ei ole aavistustakaan siitä, mistä Suomeen tulee raaka kansan syrjintä, alistaminen ja sortaminen ja kuinka ovelasti se nyt tapahtuu mm. YK:n agenda 2030, Word Economic Forumin, Word Health Organisation ym. kansainvälisten järjestöjen ja ajatushautomoiden laatimiin ohjelmiin puettuna. Nämä viehättävät vihervasureita, koska niissä on kommunistinen sävy eli kaiken yksilöllisyyden lakkauttaminen. Oikeasti sieltä tulee teknologinen ja kansainvälisten suuryhtiöiden suunnittelema pakkopaita-fasismi, joka ei ole isänmaallista fasismia eikä edes ihanteellista sosialismia. Nämä tyypit toimivat tälle hirmuvallalle hyödyllisinä idiootteina ja ajavat sekopäisellä anarkismilla Suomeen kaaosta, minkä pohjalta uusi teknokraattinen totalitarismi nousee. Tämä on anarkismin ihanteiden täydellinen vastakohta.

 • tulitikkutyttö

  Vastaa

  Samanniminen henkilö näkyy olleen mukana Oulun seudun vapaa-ajattelijoiden toiminnassa kymmenkunta vuotta sitten työnvieroksuja Saksion puheenjohtajakaudella, mutta siinä lafkassahan ei kaikki suinkaan ole vassareita.

 • Nimetön

  Vastaa

  Onkohan ton vaimo sisäisesti todella kaunis? Ulkoisesti nimittäin sen verran rajun näköinen tapaus.

 • Jaa

  Vastaa

  Siis Elokapina hyväksyy aseilla leikkivät sotaisat tyypit riveihinsä?

 • Late

  Vastaa

  No mitä luulet kun on ton goatse perse kusiaivo hyttysen kanssa suhteessa. On eukonkin oltava sisäisesti vielä ulkokuortakin rumempi, jonka äkkiseltään luulis olevan mahdotonta

 • Riku

  Vastaa

  Tottakai hyväksyy. Nehän ovat ihan julkisesti todenneet että ihmisuhreja saattaa tulla, mutta se on pienempi paha kuin se ettei julisteta sitä ilmastohätätilaa (*tirsk* 😆, sori on jo sana niin naurettava) koska muuten me kaikki kuollaan koska ilmasto.

 • Tiainen Pöyhtö

  Vastaa

  Kurditerroristeja? Paidassa on Rojavan YPJ-symboli, joka saa sekä aseellista että poliittista tukea Yhdysvalloista ja EU:sta.

  Ymmärrän sen hyvin että neo-natsiät eivät demokratiasta ja ihmisoikeuksista tykkää, mutta kirjaimellisesti Yhdysvaltojen pystyttämän anti-ISIS järjestön, YPJ:n, kutsuminen kurditerroristeiksi tekee teistä maailman naurunalaisemman sivun 🙂

  Hyvä uutinen, avaa kansalaisten silmät miten Suomen natsit näkevät asioita.

  • Tekijämies

   Vastaa

   Kurdit on roskaväkeä. Mitä mahtaa nykyään kuulua kurdien mielikuvitusvaltio Rovajalle?
   Auttoiko yhdysvaltojen ja eu:n tuki vai miten meni? 

   Joka ikinen kurdi ja anarkisti vaan kurdistaniin. Siellä saa leikkiä keskenään kommunistileikkejänsä ja sotia pahaa maailmaa vastaan.

 • Heino Honkanen

  Vastaa

  Aattelin kävästä ny täällä ku naamakirjassa oli kuvakaappaus tästä uutisesta. Vai että terroristeja? Siis mitten ISIS-terroristeja taistelevat kurdinaiset ovat terroristeja? Oletteko alanneet tukemaan jihadisteja ja ryssiä!?

  Pistin nimenne menemään jenkkien tiedustelupalvelun ryhmälle Syyriassa (https://mobile.twitter.com/SOJTF_LEVANT/status/1442154826213773312). Älkää matkustako Lähi-itään, muuten saattaa tulla ilmaisku raptorilta.

  • Late

   Vastaa

   Ei vittu 😂 mikäs torspo sä heino mahdat olla. Ny pirikuukkelit uhoo jenkkien raptoreilla 😂 kyllähän sunlainen finninaamainen kilju nisti räkänokka jenkkien tiedustelupalveluun varmasti on yhteydessä 😂 viikonloppuna saunotte varmaan merijalkaväen komentajan kans ja suunnittelette tappavanne ”nazit”

  • Tekijämies

   Vastaa

   Kurdinaiset ovat lehmiä, koska he pariutuvat serkkujensa kanssa.

   Yhdysvallat on imperialistinen suurvalta, joka ei voisi vähemmän välittää kurdeista. Toki kurdit sopivat tykinruuaksi sotimaan laina-aseilla aina tarpeen mukaan.

  • GLGL

   Vastaa

   Pistin Honkasen nimen menemään Turkin tiedustelupalvelun ryhmälle. Älä matkusta lomalle Antalayaan, muuten saattaa tulla ilmaisku lentävältä matolta.

 • Juha

  Vastaa

  PKK on terroristijärjestö. Demokraattisissa valtioissa enemmistö päättää politiikan.. eikä se sivistysvaltioissa ole Öcalanin promotoima marxistis-leninistinen syöpäaate. Siihen ei auta kiukuttelu, aseiden kalistelu eikä punalippujen heiluttelu, kun kansa päättää.

 • seuraaja

  Vastaa

  Jälkimmäinen lause 110%, aseteollisuudelle kelpaa kaikki lapsista vanhuksiin jos vaan laskutusta on tiedossa.

 • tulitikkutyttö

  Vastaa

  Kuka osaisi muuttaa tuon mainoksen sievästi muotoon ”Olemme uhka siellä missä on elintasoa”, sellaista lähtisin itsekin liimailemaan pitkin kaupunkia.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi