Tuomiokirkon pappi tarjoaa salaista asekoulutusta anarkisteille Oulussa

Rauhanturvaajana toimineen liberaalipappi Árpád Kovácsin kiväärikoulutusta saanut ryhmä vannoo muodostavansa ”uhan” poliittisille vihollisille.

Poliittiset viholliset

päivitetty

Naamioitunut ja aseistettu tunnistamaton anarkisti ja vieressä hymyilevä pastori Kovács.

Maaliskuun 12. päivä 2020 Oulussa perustettiin uusi äärivasemmistolainen järjestö, Oulun anarkistiliitto (OAL). Kaupungissa on viime vuosina perustettu useita ”antifasistisia”, anarkistisia ja marxistisia ryhmiä. Järjestöt ovat kuitenkin olleet usein lyhytikäisiä muun muassa siksi, etteivät ne ole onnistuneet houkuttelemaan riveihinsä aktiivisia nuoria. Verrattuna Etelä-Suomen äärivasemmistolaisiin verkostoihin, oululaisten avainhenkilöiden keski-ikä on yleensä ollut reippaasti korkeampi ja tahto suoraan toimintaan vastaavasti hyvin matala.

OAL päätti tehdä pesäeron edeltäjiinsä suosimalla alusta alkaen väkivaltaisempaa retoriikkaa ja kuvastoa. Näin järjestö pyrkii mahdollisesti kalastelemaan myös toiminnannälkäistä nuorta polvea riveihinsä. Pian OAL:n perustamisen jälkeen katukuvaan levitettiin esimerkiksi nyrkkigrafiikalla koristettua punamustaa julistetta, jonka mukaan Oulun anarkistiliitto on ”Uhka siellä missä on epätasa-arvoa”. Samassa yhteydessä on levitetty myös englanninkielistä tarraa, jonka mukaan ”rasistit on pakotettava pelkäämään jälleen”.

Oulun anarkistiliiton juliste ja tarra.

Suojelupoliisi seuraa

Facebookissa OAL julkaisi myös kuvia perustamiskokouksestaan, joka järjestettiin ryhmän mukaan Hailuodon saaressa. Eräässä kuvassa naamioitunut, maastotakkiin sonnustautunut ja anarkistimerkkiä kantava mies tuijottaa kameraan kivääri kädessään. OAL:n mukaan ampumisharjoittelun ja perustamiskokouksen ohella aktiivit vierailivat ”Marxilais-teologisen seuran päämajassa”. Toisessa Facebook-sivuilla julkaistussa kuvassa ryhmä myös käyttää Itsenäinen Suomi 100 vuotta ‑kolikon valokuvaa tarkkuusammuntatauluna. Yleisön tulkittavaksi jää, miksi OAL tahtoo symbolisesti murhata itsenäisen Suomen.

Kiväärikuvan yhteydessä OAL julisti myös tukeaan aseistetuille kurdikapinallisille. Suojelupoliisin vuosikirjan 2019 mukaan ”äärivasemmisto ja kurdit” ovat viime vuosina toimineet tiiviissä yhteistyössä. Vuosikirjassa todetaan: ”Äärivasemmistolaisen liikehdinnän painopiste oli vuonna 2019 kurditoimijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä – – yhteistyön puitteissa muutamia suomalaisia on matkustanut viime vuosina Koillis-Syyriaan liittyäkseen alueella toimiviin kurditaustaisiin aseellisiin järjestöihin.”

Äärimieliset kurdit ovat viime vuosina syyllistyneet mielenosoitusten yhteydessä rajuihin pahoinpitelyihin, joiden kohteita ovat olleet ”poliittisina vihollisina” pidetyt suomalaiset. Esimerkiksi Helsingin Narinkkatorilla 23.3.2019 tapahtuneessa pahoinpitelyssä aseistautuneet kurdit hakkasivat joukolla miehen, joka ei poliisin mukaan käyttäytynyt uhkaavasti kurdeja kohtaan. Suomen äärivasemmistolainen kurdiliike pitää marttyyrinään Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) johtajaa Abdullah Öcalania, jonka kuvia on pidetty esillä mielenosoituksissa. PKK on luokiteltu terroristijärjestöksi niin Euroopan unionissa kuin Yhdysvalloissakin.

Aseistetun pastorin kaksoiselämä

Kenen kivääriä siis kantaa naamioitunut mies, jonka julistama kurdiyhteistyö on niin Suojelupoliisin kuin EU-tason turvallisuusviranomaistenkin seurannassa? Partisaanin toimituksen onnistui selvittää, että ampumisleirin takana on Jugoslaviasta Suomeen päätynyt ja nykyisin Hailuodossa asuva Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács. Seurakunnan omien kotisivujen mukaan pastorin erityisalaa ovat ”turvapaikanhakijat, paperittomat ja hätämajoitus”. Toisin sanoen osa kirkollisveroista korvamerkitään Kovácsille, jonka tehtävä on piilottaa karkotuspäätöksen saaneet laittomat siirtolaiset poliisilta. Hän omistaa myös kääntämiseen ja tulkkaukseen keskittyvän Kovacs Consulting ‑yrityksen.

Maastoasu, aseposeeraus sekä radikaali poliittinen kannanotto ovat vähintäänkin kysymyksiä herättävä yhdistelmä, kun niihin liitetään OAL:n juliste, jossa järjestön kerrotaan olevan ”uhka” vihollisilleen. Kovács itsekin ymmärtää toimintansa tulenaran luonteen, minkä vuoksi hän ei ole tahtonut paljastaa identiteettiään OAL-yhteydessä. Vuoden ajan 2005–2006 rauhanturvatehtävissä työskennellyt ja metsästystä nykyisin harrastava pastori on myös syystäkin huolissaan aselupiensa kohtalosta. Aselakien tiukentuessa jatkuvasti etenkään lupia ei ole Suomessa tavattu antaa ”ääriliikkeiksi” leimattujen poliittisten järjestöjen aktiiveille.

Ampumaharrastuksestaan Kovács on tosin kertonut jo kolme vuotta sitten Yleisradiolle. Tuolloin Yle teki Kovácsista positiivissävyisen artikkelin, jossa hänet esitettiin ”punkkarina, maahanmuuttajana sekä kapinallisena pastorina”. Yleisradion Kovács-haastattelun yhteydessä julkaistua videota tarkemmin tutkimalla selviää, että ase ja Kottaintie 97:ssä sijaitseva Hailuodon metsästysseuran ampumarata ovat samat kuin OAL:n julkaisemassa naamiokuvassa. (OAL:n valokuvassa kiväärin kiikaritähtäin on tosin irrotettu.) Ylen mukaan ”ampumaradalta muutaman kilometrin päässä on Oulun seurakunnissa työskentelevän Kovácsin koti”. Kyseessä on Petsamontiellä sijaitseva ”Marxilais-teologisen seuran päämaja”, johon OAL:n tekstissäkin viitataan.

Kovácsin johtama Marxilais-teologinen seura nousi julkisuuteen 2018, kun yhdistys päätti järjestää Oulussa ”riettaan ja rienaavan kabareen”. Yhdistyksen tehtävä vaikuttaa olevan lähinnä konservatiivisten uskonnollisten arvojen pilkkaaminen sekä kirkon asemoiminen entistä voimakkaammin kulttuurimarxistien leiriin. Kabareeta mainostaneessa uutisessa Kovács itse oli pukeutunut ilotytön asuun.

Kiusalliset poliittiset kysymykset

Yllä mainitusta Yleisradion haastattelusta selviääkin, miksei valtamedia ole tahtonut aiemmin kaivella Kovácsin synkkiä taustoja. Pastori edustaa juuri sellaista nykyajan liberaalia kristillisyyttä, joka on toimittajien mieleen: Hän on ilmoittanut auttavansa laittomia siirtolaisia riippumatta siitä ”mitä esimerkiksi ministeritasolla asiasta on linjattu”, minkä lisäksi hän on suututtanut kirkon arvokonservatiivit vihkimällä homopareja tuomiokapitulin ohjeiden vastaisesti. Poliittinen korrektius on toiminut Kovácsin kilpenä negatiivista julkisuutta vastaan.

Vaikka Kovács onkin mielellään esiintynyt ”kapinallispappina”, ovat poliittiset kysymykset olleet hänelle silti usein arka alue. Esimerkiksi Kaupunni-nimisen median haastattelussa hän ärähti: ”Se, että olen anarkisti, ei kuulu heille pätkääkään! Ei seurakuntalaisille eikä kenellekään muulle.” Kun OAMK:n opiskelijalehti pyysi numerossa 6/2009 Kovácsia kommentoimaan toimistonsa seinien anarkosyndikalistisia lentolehtisiä, hän vaikeni, koska hän halusi omien sanojensa mukaan esiintyä ”kaikkien pappina poliittisesta suuntautumisesta riippumatta”.

Oulun anarkistiliiton jäseniä Black Lives Matter ‑tapahtumassa.

Kuinka poliisi, seurakunta ja metsästysseura reagoivat?

Torstaina 4.6.2020 OAL:n kiväärikuvassa poseerannut mies esiintyi jälleen naamioituneena, tällä kertaa Oulun keskustassa Black Lives Matter ‑mielenosoituksessa yhdessä toisen OAL-jäsenen, kaijonharjulaisen Mika Iisakan kanssa. Yllään kiväärimiehellä oli sama huivi sekä samat kengät kuin Hailuodon ampumaradalla. Kädessään hän piti poliittiseen väkivaltaan yllyttävän AFA-liikkeen (Anti-Fascist Action, ’Antifasistinen toiminta’) symbolia.

Kovács ja Iisakka edustavat pohjoispohjanmaalaisen äärivasemmistolaisliikkeen vanhaa polvea. Myöskään kaksi muuta OAL:n sanomaa aktiivisimmin levittävää paikallista anarkistia, tuiralaispariskunta Kaisa ja Matti Väliahde, eivät ratkaise anarkistiliikkeen ikärakennedilemmaa. Vaikka OAL ei nykymuodossaan voikaan toimia äärivasemmistolaisena katunyrkkinä Oulussa, herättävät naamioituneina otetut ampumiskuvat sekä suoria uhkauksia sisältävät kadulle kiinnitetyt julisteet muutamia kysymyksiä:

– Onko Suojelupoliisi tietoinen siitä, että OAL:n perustamisleirillä on järjestetty asekoulutusta?

– Onko Suojelupoliisi tietoinen, että OAL on julkaissut kuvia ampumisharjoituksista liittäen kuvat terroristiryhmille ominaiseen tapaan äärimielisiin poliittisiin kannanottoihin?

– Voiko Árpád Kovács säilyttää aselupansa, vaikka hän järjestää salaista ampumiskoulutusta äärivasemmistolaiselle järjestölle?

– Onko kirkollisveron maksajilla seurakunnan mielestä oikeus tietää Kovácsin asemasta aseistetun äärijärjestön ytimessä?

– Onko seurakunta ottanut huomioon, että aseistettuun väkivaltapropagandaan osallistunut Kovács voi päästä työpaikkansa tietokantojen kautta käsiksi hänen ”poliittisina vihollisinaan” pitämiensä seurakuntalaisten yksityisiin tietoihin?

– Tulevatko poliisi, opettajat ja sosiaalityöntekijät kiinnittämään huomiota OAL:n kaltaisten äärivasemmistolaisten järjestöjen materiaalia esimerkiksi verkossa jakaviin nuoriin?

– Onko Hailuodon metsästysseura tietoinen siitä, että yhdistyksen kiinteistöjä käytetään hyväksi aseellisessa propagandassa sekä ääriliikkeen kiväärikoulutuksessa? Voidaanko Kovácsin jäsenyyttä seurassa pitää enää perusteltuna?

Voit ottaa Árpád Kovácsiin yhteyttä suoraan:

arpad.kovacs@evl.fi
040 524 2778
Isokatu 17, PL 122
90101 OULU

Lisäksi voit kysyä hänen asemastaan metsästysseurassa:

Hailuodon metsästysseura
040 537 8018
040 7242 340
posti@hailuodonmetsastysseura.fi

Mikäli sinulla on lisää tietoa Kovácsin tai Oulun anarkistiliiton toiminnasta, voit ottaa meihin yhteyttä luottamuksellisesti: contact@partisaani.com

Korjaus: Artikkelissa virheellisesti puhuttiin rynnäkkökivääristä, vaikka kyseessä on puoliautomaattinen kivääri.

Lähteet:

Suojelupoliisin vuosikirja 2019

Nykysuomi

Oulun seurakunnat

Kaupunni

Kaleva

Yleisradio (1, 2)

Lue lisää:

Oulun anarkistipappi poliisin seurantaan — kirkolta ei kannanottoa

Asepappi Kovács: Valokuvan kivääri on minun, perustin myös anarkistijärjestön

Ampumarataa hallinnoiva seura tuomitsi anarkistien asekoulutuksen

Äärivasemmisto Antifa Antifascistisk Aktion Árpád Kovács Kotimaa Kurdit Oulu Oulun anarkistiliitto Pääkirjoitukset Poliittiset viholliset Politiikka Rappiokulttuuri Rikos Väestönvaihto Yhteiskunta

Keskustelu

13 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Atpad Kovacs

  Vastaa

  Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista. En omista yhtäkään rynnäkkökivääriä. En yhtään tajunut, että herättää teistä näin paljon pelkoa, kun käy muutaman kaverin kanssa radalla. Totta kai olemme anarkisteja, nutta miksi ampumaharrastus kuuluisi vain oikeistolle?

  Arpad Kovacs

  • jusse

   Vastaa

   Eli muuten artikkeli oli totuudenmukainen. Kerrot tarkoituksesi olevan herättää pelkoa juurikin oikeistossa. Pelkoa aiheutat aseen avulla. Minun mielestäni sellainen kuuluu vain ja ainoastaan poliisille, ei millekään poliittiselle toimijalle. Itse olet asiasta kovasti eri mieltä ja hyväksyn mielipiteen.

 • mitä on tekeillä

  Vastaa

  Suuresti ihmettelen onko tosiaan Suomessa laillista yksityisellä pitää hallussaan rynnäkkökiväreitä ja onko niihin joku kusipää antanut oikein luvatkin. Suomessa on armeijalla oikeus antaa tuomoseen aseen käyttöön kouluutusta,eikö kenelläkään muulla sitä oikeutta pidä olla.Ei edes äärivasemmistolaisella Atifalla.

  • Tietäjä

   Vastaa

   Tuo kivääri ei hyvin suurella todennäköisyydellä ole rynnäkkökivääri, vaan ihan normaali kivääri jonka toimintatapa itselataava kertatuli, eli kansankielellä ”puoliautomaatti”. Tällaisiin aseisiin saa nuhteettomat ihmiset luvan, jos osaavat käyttökohteen hakulomakkeella perustella (yleensä metsästys tai ampumaurheilu). 

   Ampuma-asekoulutusta (käyttökoulutusta) saa lain mukaan järjestää, kunhan se ei ole sotilaallista. Suomessa on paljon eri tahoja jotka tätä tekevät, niin yhdistyksiä kuin yrityksiäkin.

   Jonain voimafantasioivana terroristina esiintyminen netissä levitetyissä kuvissa antaa viranomaiselle täysin pätevän syyn evätä luvat ja hakea aseet parempaan talteen.

   Suomalainen aseen omistaja on yleensä metsästäjä joka ei unelmoi poliittisen vastustajansa surmaamisesta.

   • nimi

    Vastaa

    No niin. Viestiisi ei ymmärrettävästi tullut vastausta 🙂

 • Thim

  Vastaa

  Olemme sidottuja perinnäisiin ajatus- ja tunnetottumuksiin. Niiden pohjalta järkeillen ja tunteillen aina päädymme vanhoihin ristiriitoihin vain muodollisesti uusin asetelmin.

 • Nvs-mies

  Vastaa
 • Kepa

  Vastaa

  Poliisiasia tuo on. Ei metsästysharrastus ja vasemmisto terrorismiin koulutus kuulu yhteen. Asia menee eteenpäin ilman muuta. Samoin tekisin olisi aate mikä hyvänsä. Aseet ei saa olla ääriaineksien käsissä. Punavihreys suojelee aika pitkälle aate suunnan hörhöjä, mutta raja on ylitetty nyt. Oikeiston edustajilta on aseet viety mitättömästäkin syystä. Tuossa on selvä on selvä uhkaus aseelliseen toimintaan. Eli aseet parempaan säilöön
  Ilmakivääri on ihan sopiva väline tuon kaltaiselle tyypille, ei puoliautomaattiaseet.

 • jusse

  Vastaa

  Pelotellaan asein väärää mieltä olevat petokommareiksi, tai mikä nyt tarkoitus onkaan, ehkä vaientaminen riittää? Mielestäni tuo on terrorismia. Wikipediasta voi tarkistaa, mitä se tarkoittaa, ei sen tarvitse olla pommi-isku.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Arpad Kovacsilla on oikeat otteet mutta väärä aate.

 • Vihtori Kosola

  Vastaa

  Jos tätä tapausta ei viranomaisteitse tutkita ja aseita oteta säilöön, toimii valvonyaviranomainen lainvastaisesti!

 • Pää Lääkäri

  Vastaa

  Árpád Kovács & co ovat todellakin pihalla kuin lintulauta. Sen todistaa pelkästään jo se ettei heitä ”tarvitse pelätä” aivottomista aatteistaan ja ideologiastaan puhumattakaa.
  Kuka nyt tuollaisia heikkolahjaisia ääliötä pelkäsi ja miksi muka? Lähinnä säälittäviä.

 • koko juttu

  Vastaa

  Kas kas. Oikeistomaahanmuuttovastaista propagandaa.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi