Kaarnan kynästä: Kuolema korjaa

"Sen lisäksi, että Kuolema on läsnä siellä missä on elämämmekin, niin Kuolema työntää luisia sormiaan kohti kasvojamme joka ruudun läpi, jonka avaamme."

Kolumnit

Juha Kaarna Kettunen kirjoittaa tämän kuun kolumnissaan elämämme ja kulttuurimme suurimmasta mysteeristä – kuolemasta.

”Usko minua ystäväni, meitä kaikkia kerran musta kuolo päähän koppaa”
- Aleksis Kivi

Kalenterivuoden loppuun osuu ajanjakso, joista maailman eri mytologiat ja uskonnot ovat yksimielisiä: kuolema on läsnä enemmän kuin muina aikoina. Vainajia muistellaan ja palvotaan, illat pimenevät pimenemistään ja kelit kylmenevät. Hyinen sade huuhtoo viimeisetkin kesän hymyt ja haikailut pois lomilta lämpimän syksyn arkeen palanneiden puurtajien kasvoilta. Marraskuu on sananmukaisesti kuoleman, kuolemisen ja kuolevien kuukausi. Elinvoimaansa menettävä Luonto näyttää kylmältä ja luotaantyöntävältä tänä aikana, kun lumipeite ei vielä kunnolla pukenut talvista takkiaan, mutta puiden lehdet ovat jo lähes kaikki poissa.

Kannettiinpa tuossa suvun miesten kanssa vuodenajan henkeen sopivalla tavalla pitkän taipaleen kulkenut isoisäni hautaan juuri kun marraskuu oli vielä kurkistamassa olan takaa. Hänen matkansa oli pitkä ja viimeisten vuosien sairaus oli kalvanut koko aikuisiän salskeassa kunnossa olleen miehen vain varjoksi itsestään. Hänen kuolemansa tuntui oikealta, kohtuulliselta ja helpottavaltakin, vaikka hän olikin yksi elämäni tärkeimmistä ihmisistä. Suru on läsnä vain häilyvänä aavistuksena. Hän oli elänyt pitkän ja monilla tavoin mieleisensä elämän tyytyväisenä ja loppuaikoja lukuun ottamatta terveenä. Hänen savo-stoalainen ja häikäilemättömän positiivinen asenteensa on sukumme ja tuttavapiirimme kesken yleisesti ihailtua ja ihmeteltyä.

Vuosia sitten, kun hänen vaimonsa soperteli jostain itkun seasta monisanaista selvitystään ukkini saamasta muistisairausdiagnoosista, siis juuri todetusta sairaudesta, jonka luhistavan lopputuleman kaikki tiesivät, totesi ukkini jämäkästi suunvuoron otettuaan: ”Se pittää ottaa tyynesti se, mikä tulloo”, teki samalla yleismaallisen ”noniin, nyt riittää” ‑käsieleen ja hörppäsi kahvia. Se siitä. Kyllä siinä oli liikaan tunteiluun ja ajatteluun taipuvainen pojanpoikansa ihmeissään ja mietinkin, että jos edes murto-osan tuosta mielenlujuudesta joskus omistaisi, niin olisi ihan hyvä. Hitaan ja näivettävän kuolemantuomion edessä täysin tyynenä kahvin hörppiminen ja lähimmäisten huolen toppuuttelu. Ei voinut muuta kuin istua täysin hiljaa ja arvostaa. Tämä oli yksi niistä vanhan kansan tervaskannoista, jotka olivat elämään tyytyväisiä, mitä ikinä se vastaan toikaan. He vaativat vähän ja antoivat paljon. Kun katsoo ympärilleen, niin huomaa väkisinkin, että nämä asetelmat ovat nykyisien happanevien ja haurastuvien sukupolviemme osalta täysin päälaellaan.

Vaikken kristitty olekaan, päinvastoin, niin sen verran annan Jeesukselle ja Pirulle pikkusormea, että olin kirkonmenoissakin mukana kuten asiaan kuuluu. Tuli myös tempaistua ”Maa on niin kaunis” juuri hautaan laskun jälkeen. Minusta se on komea kappale, jonka muutama jeesusherradetalji siellä täällä tosin tietenkin vähän pilaa mutta mitä siitä. Ei pakanana tunnu edes kovin pahalta tipautella, että ”Kiitävi aika, vierähtävät vuodet, Miespolvet vaipuvat unholaan; kirkasna aina sielujen laulun taivainen sointu säilyy vaan.” Siinä on jylhä ja toismaallinen tunnelma läsnä. Eurooppalainen juhlavan musiikin ymmärryshän siinä suursäveltäjien ja sanoittajien kautta jälleen puhuu, kuten olen kristinuskoa käsittelevissä teksteissäni luonnehtinut.

Olen pitkään kummastellut sitä, kuinka pitkään Suomessa kestää, että ihminen haudataan. Viime vuoden hautajaisissa, kun mainitun isoisäni vaimo oli lähtenyt muille mustikkamaille, arkunlasku taisi olla viisi vai jopa kuusi viikkoa kuolinhetkestä. Johtuen henkimaailman uskomuksistani, ja niitä uskomuksia edeltävien aikojenkin jonkinlaisesta perstuntumasta, tämä tuntuu erittäin väärältä. Hankaa pahasti vastakarvaan tuommoinen viivyttely. Sivustakatsojalle näyttää siltä, että verovaroilla lihotettu evlut-kirkko laiskoine tai toistaitoisine työntekijöineen ei hoida hommiaan. Tai ainakin priorisointi on pielessä. Tai ehkä he näkevät kuoleman eri tavoin kuin minä.

Kun muutamia vuosia sitten juttelin tästä pitkästä hautausajasta erään nepalilaisen kaverini kanssa, hän oli asiasta aivan ihmeissään. Heidän uskonnossaan ja tavoissaan asia hoidetaan pikimmiten; muistankohan oikein, jos sanon että seuraavana viikonloppuna tai viimeistään sitä seuraavana. Suvulle ilmoitetaan, että alkakaahan tulla ja jos sieltä tulee takaisin nahkeaa viestiä, että juuri hankalasti on pyykkivuoro varattu ja kaverin koiraa lupasin käyttää ulkona, niin ei siellä odotella, koska homma nimenomaan pitää hoitaa tietyn ajan sisällä. Siellä nähdään kuolema asteittaisena prosessina ja tätä prosessia kunnioitetaan ja arvostetaan hoitamalla vainaja oikean ajan sisällä matkalleen kohti seuraavia seikkailuita. Lähipiirillä on omanlaisensa vastuu tästä prosessista ja temppuilu ja viivyttely on vainajan seuraaville vaiheille haitallista. Olen tästä kokonaisuudesta aika lailla samaa mieltä. Se kuulostaa minusta oikealta ja kohtuulliselta, mutta sitä ei pystyne perustelemaan muuta kuin uskomuksilla, tällä mainitulla perstuntumalla ja mytologioilla, ainakaan toistaiseksi. Ehkä tulevaisuuden mittalaitteiden tarkkuuden myötä voimme todeta jälleen yhden taikauskoisen perimätiedon olevan myös tiedemiesten mielestä totta. Ehkä Kuolema ei olekaan pelkkä on/off ‑kytkimen asennon muutos, vaan elämä kuoriutuu kerros kerrokselta vähitellen pois.

”Emme me kuole kuolleiden tavoin,
taivaaseen asti on hautamme avoin,
meitä ei kahlitse kuoleman miekka,
yllämme elää hiili ja hiekka.
Aineen ryöpyssä riemuitsevassa
myrskyten kierrämme karkelemassa,
Meissä on korkea elämän laine
ikuinen, ikuinen henki ja aine.”

- Matti Kuusi

Tämä aika kuoleman ja hautajaisten välillä on kuitenkin myös läheisille epätyydyttävä ja vaillinaisen tuntuinen välitila. Kuin Limbo, kuin yllä mainittu luonto, joka on jo lehtensä pudottanut muttei saanut vielä lumipeitettä. Rauhaan ei pääse vainaja eikä lähipiirikään ennen hautaamista. Mielestäni tämä pätee uskontokäsityksistä huolimatta hyvin laajalti. Voisi kuvitella, että myös vannoutuneilla ateisteilla on tästä samansuuntainen käsitys? Johtuen siitä, että ihmisillä on luontainen ymmärrys asioiden loppuun saattamisen tärkeydelle, ja vaillinaiset ja keskeneräiset asiat painavat enemmän tai vähemmän joka askeleella kuin rutussa oleva sukka, kunnes hommat oikaistaan kuntoon. Ja tässä on kuitenkin yksi yleismaallisesti tärkeimmäksi ymmärretty etappi kyseessä.

Kun vainaja on saatu haudan lepoon, asialle on saatu sinetti ja jonkinlainen rauha voi laskeutua lähipiirin surun toipumisprosessin päälle. Se on mielestäni lähellä samaa rauhoittavaa oloa, minkä yllä mainittu maan peittävä lumipeite tuo mukanaan. ”Se oli siinä”. Se oli sellainen vuosi. Se oli sellainen elämä. Mitähän seuraavaksi? Toki tämä vainajan lähipiirin elpymisprosessi on helpompi, jos yllä mainitun esimerkin mukaisesti kuolon verhon taa lähtee laajan elämänkokemuksen ja pitkän ja vaiherikkaan elämän elänyt. Sain hetki sitten tiedon tuttavapiirissä tapahtuneesta traagisesta kuolemantapauksesta, jossa menehtynyt oli vielä nuori ja jäntevä mies. Tätä on hankalampi sulattaa, vaikka hädin tuskin miestä tunsin. Ei voi välttyä pohdinnoilta, mitä hän olisi voinut olla ja saavuttaa, varsinkin kun tässä tapauksessa kyseessä oli oikein miellyttävän ja älykkään oloinen heppu, monta sellaista tulevan kunnon miehen piirrettä tai ainakin vahvasti sen mahdollisuuden omaava.

Verrattuna ensimmäiseen esimerkkiini isoisästäni, hänen päivänsä olivat täydemmät kuin tällä nuoremmalla tästä maailmasta poistuneella. Ei tarvitse arvailla mitä ukkini olisi voinut vielä liki satavuotiaana pitkällisen sairauden kalvamana tehdä, jos olisi elänyt kuukauden tai vuoden pidempään. Ei yhtään mitään. Tekemisen ja toimimisen ajat oli ja meni, ainoastaan hiljaista myötävirtaan soutelua kohti viimeistä putousta oli jäljellä. Tällainen nuoren ja mahdollisuuksia täynnä olevan lähtö pysäyttää enemmän. En tiedä onko se järkevää, koska mitä sitä tavallinen tasa-askeltaja maailmankaikkeuden näkymättömistä suunnitelmista tietää, mutta näin se vaan on, että erilaiselta tuntuu.

”Päivänmatka valon hidasta kuolemaa.
Vanhuksessa harsonohut
jo varjokin
Yksi ainoa oksa tyhjässä ilmassa
takertuu linnun varpaisiin
lentää pois”

- Kirsi Kunnas

* * *

Sen lisäksi, että Kuolema on läsnä siellä missä on elämämmekin, niin Kuolema työntää luisia sormiaan kohti kasvojamme joka ruudun läpi, jonka avaamme. Nettisivut ja televisio pauhaa kuolinluvuista Gazassa ja Israelissa, jengitapoista Ruotsissa, Ukrainan ja Venäjän sodasta, Afrikan terrori-iskuista ja luonnonkatastrofeista, Yhdysvaltojen kouluampumisista ja jengiampumisista, kaukoidän kuolonuhreja vaatineista maanjäristyksistä, kulkutaudeista ja tulvista ja mitä kaikkea vielä. Joka puolella maapalloa tulee ruumiita niin että ryminä käy ja rutina kuuluu. Ja me täällä koti-Suomessa netin ja television äärellä… me osallistumme, myötäelämme, puutumme, olemme niin helvetin huolissamme ja pahoillamme, ja olemme jämerästi mieltä.

Kun Saska Saarikoski tivasi pää kallellaan vuonna ‑91 haastattelussa mestari Pentti Linkolalta että ”miten me voidaan sulkea tältä silmät ja korvat?!”, kun kyseessä oli jokin Afrikan nälänhätäkriiseistä, niin Linkola toteaa pienen epäuskoisen tuhahtelun ja aidon hämmennyksensä jälkeen lyhykäisesti että ”Miten niin. Suljetaan ne silmät ja korvat.” Linkola luonnehti miten voimme valita laittaa vastaanottimet kiinni, koska eihän ne toisella puolella maailmaa olevat asiat ja ongelmat meille kuulu millään tavoin, halusimme tai emme. ”Kun Somaliassa ja Etiopiassa on jatkuva nälänhätä, niin pitääkö meidän antaa heidän kuolla sinne?!” kysyy järkyttynyt Saska samaisessa haastattelussa ja antaa samalla oivan esimerkin shampanjasosialistien kaikkivoipuuden tunnosta, kun on kyse oman auttavan käden vahvuudesta. Aivan kuin Afrikan ongelmille mitään mahtaisimme, vaikka haluaisimmekin. Tähän kysymykseen ”annetaanko heidän kuolla” mestari Linkola toteaa ykskantaan: ”No kyllä aivan varmasti. Ei se kuulu maapallon toisella puolella asuville ihmisille”. Samoin kuin vastavuoroisesti meidän ongelmamme eivät kuulu toiselle puolelle maapalloa ratkottavaksi, jatkaa hän luonnehdintaansa. Tämä on mielestäni erittäin terve ja yleisesti ottaen paras mahdollinen suhtautuminen suurimpaan osaan maapallomme kriiseistä.

Toki kun kyseessä meihin kansana suoranaisesti vaikuttavat asiat, kuten välittömien naapurimaidemme suuret ongelmat, kuten Venäjän imperialistiset sotapullistelut ja Ruotsin maahanmuutosta ja kommunisminpunaisen ja feminisminpinkin marxismin eri sävyistä tulehtunut yhteiskunta, on Suomen syytä olla tarkkana ja pitää molempien yhteiskuntien tapahtumia tiukasti silmällä. Mutta kun kuolemaa työnnetään värikkäänä tulvana vastaanottimista olohuoneisiimme, voisi olla hyvä tiedostaa, että sama viikatemies voi heilua samaisen television seinän takana, viereisen taloyhtiön parkkipaikalla tai huomisessa aamuruuhkassa. Ei tänne tarvitse kuolemaa ja huolta tuoda muodikkaana import-tuotteena koko planeetan halki, sitä on omasta takaa suunnilleen se määrä mikä on tarvittukin.

Mitä taas tulee Afrikan, Lähi-idän, Kauko-idän ja Amerikkojen ongelmiin, meidän olisi tervettä myöntää, ettei tähänkään mennessä tehdyistä surkuhupaisista, kalliista ja omahyväisistä auttamispyrkimyksistämme ole hyötyneet kuin sosialististen yhdistysten humpuukihyväntekeväisyyden nimissä tuhdilla kuukausipalkalla maailmaa halailevat konsultit ja muut puuhastelijat, ja kaukomaiden korruptoituneet virkamiehet ja järjestäytynyt rikollisuus.

Ymmärrämme täällä Pohjolan perukoilla kyllä, ettei alkoholistia voi auttaa kukaan, ellei alkoholisti itse halua parantua. Kuinka emme voi hyväksyä sitä, ettei kokonaista valtavaa maanosaakaan, kuten Afrikkaa, voi täältä käsin väkisin halata tai lahjoa hyvinvoivaksi ja oikeudenmukaiseksi? Siellä kuoleman viikate korjaa näennäisen mielivaltaisesti ja länsimaisesta vinkkelistä katsottuna epäoikeidenmukaisuus hallitsee. Emme me voi näitä syvään juurtuneita piirteitä sieltä shoppailla etämyyntityyliin pois rahaa työntämällä. Ainoastaan jonkin sortin demari voi kuvitella tällaisen valtavan ja äärimmäisen monisyisen ongelmavyyhdin poistuvan työntämällä johonkin ilmiliekeissä olevaan yhteiskuntaan summittaisesti setelinippuja.

Toinen viime kuun alussa taas päätään nostanut länsimaisen äimistelyn ja moraalimiekkailun klassikkoaihe, eli Lähi-itä vs. Israel on toinen hyväkäs, suorainen energiasyöppö itselleen haitallisuuteen asti hyväsydämiselle ja hyväuskoiselle Suomen kansalle. Tässäkin kriisissä suomalaiset omahyväisyyttään tai tietämättömyyttään luulevat saavuttavan jotain ottamalla puolia tai jopa suoraan äänekkäästi tukemalla toista tai vastaavasti ilkkumalla toista osapuolta. Siis kriisiin, joka on meistä tuhansien kilometrien päässä, eikä kuulu meille millään tasolla. Ei maantieteellisesti, ei kulttuurillisesti, ei historiallisesti. Ainoa kansainvälisen politiikan reaktio mitä Suomen pitäisi tähän kriisiin antaa, olisi jonkinlainen poliittinen vastine Kummelin ”tonnin seteli” – ilmeelle molemmille itseaiheutettua hätäänsä ja eläimellisen väkivallan käytön oikeutusta limakalvot lepattaen huutavalle osapuolelle. Tämä asia ei Suomelle kuulu sitten pätkääkään, niin ”suljetaan ne silmät ja korvat” heidän huitomiselta ja huudoltaan tässäkin tapauksessa kuten viisas Linkola yllämainitusti totesi.

Tällaisia mielipiteitä julkituodessaan syyllistyy joidenkin tahojen mielestä nihilismiin tai julmuuteen, mutta minusta on realismia todeta niin yksilötasolla kuin yhteiskuntienkin tasolla, kun taho vain on kertakaikkisesti avun ulottumattomissa. Ja sitten kuulee ne samat argumentit pakkohuolestumisen puolesta kuin että ”Lähi-idän pakolaisvyöry tulee vaikuttamaan meihin”. Niinpä niin. Turha sitä on silti vain seurailla ja huokailla. Jos laittaisimme maan lait ja rajavartioston ohjeistuksen kuntoon, olisi Suomelle aivan sama olisiko tulossa 10 vai 10 000 kamelikansojen nuorukaista. Voitaisiin sanoa lukumäärästä riippumatta että ”nyt ei pääse” ja siinä se. Toistan: kun oma lainsäädäntömme olisi ajantasainen ja kriisit huomioon ottava, olisi aivan yksi lysti seuraammeko perushuolestuneena kansana sydän myttyrällä, että ammutaanko nyt Hizbollahin kantaseudulla, israelilaisilla festareilla vai Gazan rajanylityspaikalla.

Ongelmaseudun lähialueet kohottelevat olkapäitään, kuten Jordania, tai viis veisaavat koko hommasta, kuten muut arabimaat esim. Saudit. Lähiseutujen Syyria, Irak ja Iran ovat saaneet vuosien varrella sisäiset ongelmansa ja keskinäiset välinsä niin tulehduksiin, ettei Palestiinan pakolaisia enää mukaan mahdu. Egypti, sanoo suoraan että ”ei kiitos Palestiinalaisia, he tuovat ongelmat mukanaan”. Tätä kirjoittaessa liikkuu huhuja, että Israelin hallitus on suunnitellut jo hyvän aikaa Gazan kahden miljoonan asukin siirtoa länsimaihin, erityisesti Kanadaan ja Keski- Eurooppaan. Huomionarvoista on, että Gazan väestön ikäpyramidi on erittäin painottunut nuoriin. Noin miljoona heistä on teini-iän ja parin kympin välillä. Hamas-koulutuksen jo nuorena saatuaan on ilmiselvää, että he osaavat järjestää viikatemiehelle töitä myös länsimaissa, joihin heidän mahdollisesti annetaan siirtyä vastenmielinen uskontokäsitys ja ideologia huivin alla kihisten.

Oli asian traagisuudesta tai oikeutuksesta mitä hyvänsä mieltä, asialla ei siis pitäisi olla suomalaiselle olemiselle mitään merkitystä. Tai ei tarvitsisi, se ei ole minkäänlainen välttämättömyys. Me emme tuolle täysin loputtomalle Lähi-idän räjähdysherkälle umpisolmujen maanosan inhimilliselle murheelle mitään mahda, eikä asia meille millään tasolla kuulu. Pitäisikö keskittyä mieluummin vaikka näihin omiin ongelmiin? Maamme on täynnä köyhyyttä, kurjuutta ja kipua. Avun tarvitsijoita on tuhatkertainen määrä verrattuna auttajiin. Joulu on tulossa ja moni talous kamppailee saadakseen edes jonkinlaisen juhlatunnelman arvokkaaseen keskitalven juhlaamme. Lapsia kasvatetaan kieroon, nuoriso oppii ulkomaiden tavoille ja voi informaatiomyrskyssä pahoin. Aikuisväestö joko kärsii työttömyydestä tai ylityöllisyydestä pois lukien onnekkaiden, lahjakkaiden ja korruption kautta –tai jollain näiden kolmen yhdistelmällä – toimeen tulevien pieni kansanosa. Iäkkäämmät kohtaavat rapautuneet terveyspalvelut. Ja koko kansan päälle ripotellaan tasaisesti masennusta ja muita mielenterveysongelmia.

Olisiko siis paikallaan kuitenkin avustaa mieluummin köyhyydestä kärsivää tai kuolemantapauksen kohdannutta oikeaa tuttavaa, kuin tuijottaa televisiosta poliittisten mainosmiesten viimeiset vinkit avustusrahoille? Tai edes keskittyä naapurimaidemme ongelmiin, eli Venäjä-Ukraina ‑kriisin etenemiseen ja Ruotsin ähläm-jengitilanteeseen. Ne ovat lähempänä arkipäiväämme kaikella mahdollisella tavalla. Koska sitähän kaikki mediapommitus netin uutisotsikoissa ja televisiossa on. Energiamme varastamista. Huomiomme varastamista. Aikamme varastamista. Rahojemme havittelua. Vaikka hyväsydämistä kansaa olemmekin, empatiakyyneleemme kuten kukkarommekin on rajallinen. Mikäli vieraat kansat saavat liian suuren osan, kuljemme entistä kylmempänä ja välinpitämättömämpänä lähimmäistemme ja oman kansamme kärsimyksen ohi. Kuka meistä suomalaisista huolen pitää, ellei suomalaiset itse? Kuolema, elämä ja syntymä ovat etappeja ja prosesseja, jotka ovat koko ajan käynnissä miljardeissa eri olomuodoissa ympäri maailmaa jo pelkästään ihmismuodossa. Maailmassa kuolee joka päivä noin 150 000 ihmistä. Siinä ei ole mitään uutta, eikä mitään ihmeellistä. Ei vaikka Lähi-idässä mittari aina silloin tällöin hieman ylävireeseen värähtäisikin.

Sanotaan nyt vielä yksi itsestäänselvyys. Kai me tiedostamme, että tämänkin konfliktin molemmat osapuolet, niin juutalaiset kuin muslimitkin, pitävät yleisesti ottaen suomalaisia jonakin pohjoisen joutavana paskasakkina, vääräuskoisina typeryksinä. Ja näitä aavikon tappelupukareita sitten pitäisi suomalaisten täältä Pohjolan perukoilta asti yrittää hampaat irvessä väkisin auttaa ja riitoja sovitella, vaikka menisi rahat ja henki? Ei tietenkään. Suljetaan ne silmät ja korvat. Ei kuulu meille. Meillä on omat ongelmat, omat surut ja murheet. Ja kuolemaa ihan riittämiin.

* * *

Mutta mikä sitten tuo ja tekee elämän, josta aikanaan poistua kuolon mustan verhon taa pystypäin, tyytyväisenä, hyvillään? Tämä kysymys on niin suuri ja vakava, ettei se tällaisen todennäköisyyslaskelmien mukaan noin puolivälissä taivaltaan olevan miehen suuhun tai aivoon vielä kovin hyvin sovi. Voisi kuitenkin esittää varovaisia arvauksia pohjaten joihinkin huomioihin, mitä lähipiiristä tai muista piireistä kuulopuheiden mukaisesti poistuneet ovat sanoneet tai tehneet tai jättäneet sanomatta ja tekemättä. Samoin kuin jonkinlainen viileä hyväksyntä asioiden tolalle, positiivisuus, sitkeys ja tyytyväisyys on herättänyt yleistä kunnioitusta, on joidenkin tahojen loppuun asti viety ahneus, katkeruus ja kostonhimo, ja ponneton välinpitämätön luovuttaminen näyttäytynyt jotenkin erityisen murheelliselta.

En ole itse katkeruudesta tai kostonhimosta vapaa ja olenkin tuntevinani jo näillä vähäisilläkin vuosilla, että niillä on hintansa. Esimerkkien perusteella näyttäisi siltä, että tämä hinta kasvaa jyrkkää korkoa vuosien vieriessä ja kuolinvuoteella lasku olisi melkoisen kohtuuton verrattuna alkuperäiseen summaan. Vaikka katkeruus tai kostonhimo olisi millä tahansa mittapuulla oikeutettua ja kohtuullistakin, ajan kuluessa ja laskun kasvaessa korkoa yllä mainitulla tavalla se alkaa silti näyttäytyä epäsuhtaisen kalliilta. Henkilökohtaisen tason valinnat kuten perintötaistelut ja tuppisuuna kuolinvuoteella sovintoesityksistä kieltäytyminen voivat levitä sukuriidoiksi ja aina verikostoihin, heimoriitoihin ja sotiin asti.

Tämä voi kuulostaa ehkä hieman liioitellulta hyppäykseltä, mutta historiaa tutkivat ja tietävät voinevat myötäillä näkemystäni siitä, että lähes kaikki pienemmät ja isommat konfliktit sisältävät juuren, jossa muutamalla henkilöllä meni sukset ristiin ja näkemyserot pääsivät fermentoitumaan katkeruuden ja kostonhimon myötä aikojen saatossa aivan omiksi olomuodoikseen. Vilkaistaan vaikka tässä vaiheessa vielä tuonne Lähi-idän suuntaan, mistä melske taas kuuluu. Juuri tätähän se siellä on ollut ja tulee olemaan. Pikkumaisuuksista isoihin sotiin.

Vaikuttaisi siltä, että useat kansallismielisten ja traditionalistien yleisesti hyvinä pitämät arvot tuottavat erityisesti nykyajan hapuilevassa arvojen ja elintapojen melskeessä terveen itsetietoista, rikasta ja arvokasta elämää. Oman kansan, perheen, suvun ja heimon kunnioittaminen ja puolustaminen, maan luontoarvon, sen ainutlaatuisuuden ja puhtauden ymmärtäminen, terveyden, vahvuuden, taitojen, rohkeuden ja viisauden arvostaminen ja niihin pyrkiminen vaikuttaisi olevan elämää elähdyttäviä ja vakaita polkuja, joita myöten kulkea. Myös jonkinlainen kansallispiirteenomainen omanarvontietoisuuden ja vaatimattomuuden välillä seilailu, suorasanaisuus vailla töykeyttä, turhan rehvastelun välttäminen ja oikeaksi näkemiensä asioiden eteen raataminen ja jopa uhrautuminen näyttää reseptiltä, jonka kanssa voisi itse kuvitella astuvansa itsekin sitten joskus kuoppaansa, kun aika on täysi.

- K.

”Virta venhettä vie
Mihin päättyvi tie?
Ei tiedä sitä ihmisistä kenkään.
Meri, taivas ja maa
kaikki, kaikk’ katoaa –
kuinka säilyisi sielu ihmisenkään?
Mut unessa niin armas on ajatella noin:
Viel’ kerran kevät saapuu ja koittaa uusi koi
ja huomentuulet tuntureilta henkää
– Vaiko valhetta lie?”
- Eino Leino

Lue myös kirjoittajan aiemmat tekstit Partisaanista:

Kaarnan kynästä: Väkivallasta ja vallattomuudesta

Kaarnan kynästä: Vesi vanhin voitehista

Kaarnan kynästä: Tonnin seteli

Kaarnan kynästä: Saunaan, saunaan suomalaiset

Kaarnan kynästä: Kansat kahlitsevat taikasanat

Kaarnan kynästä: Pohjolan pidot

Kaarnan kynästä: Himmeneekö Runo-Suomen kimallus?

Kaarnan kynästä: Mestari Linkolan erehdykset (2 kappaletta)

Sananen kansallismielisyydestä ja kristinuskosta

Toinen sananen kansallismielisyydestä ja kristinuskosta

Haastattelussa Ukraina-tukilevyn julkaissut Juha Kaarna Kettunen

Kaarnan kynästä: Muutamia työkaluja aavikkouskonnosta irtautumiseen

Elämänkatsomus Filosofia Juha Kaarna Kettunen Kaarna Kehitysapu Kirkko Kolumnit Kulttuuri Kuolema Maailmankatsomus Muinaisusko Mytologia Sota Uskonto Yhteiskunta

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Kuolema on ystävä

  Vastaa

  Se joka panikoi kuoleman edessä, koittaa juosta sitä karkuun. 

  ME KAIKKI KUOLEMME !!

  Kun sen sisäistää, tekee itsensä kanssa rauhan, lakkaa hosumasta ympäriinsä ja etsimästä hetken virikkeitä elämäänsä, aukeaa ihan uudenlainen elämä. Sellainen elämä jossa ihminen keskittyy vain olennaiseen ja kaikki epäoleellinen on työnnetty sivuun.

  Ja SE on rikasta elämää vaikka toisten mielestä tylsää ja yksitoikkoista. Ennen kuolemaansa pitää tehdä ne asiat mitkä pitää tehdä. Sanoa kaikki ne asiat mitkä pitää sanoa. Ja jättää hyvissä ajoin hyvästit niille joille pitää jättää. 

  Ei kuolema ole vihollinen. Se on askel seuraavan elämään. Toki, kanssaihmisten rollit ja sukupuolet saattavat vaihtua. Mutta se sama 49 hengen yhteisö on seuraavassakin elämässä.

  Ja kun siäistää että ilman kuolemaa ei voi olla syntymää, niin mikäs siinä on tässä pallolla taaperrella. Ja koittaa tehdä ihmisille hyvää, auttaa toinen toistaan.

  Ikävä kyllä nykyihmiset työntävät kuoleman pois ajatuksistaan ja elämästään. Aivan kuin eivät koskaan kuolisi. Ja kun se aika sitten koittaa, se voi olla melko kamala kuolema. Ihminen koittaa pitää kiinni elämästään ”henkensä hädässä”. Mitä aiemmin tekee sinunkaupat kuoleman kanssa, sitä valmiimpi on sen kohdatessaan.

  Omakohtaisesti voi sanoa että hilidioksidimyrkytys on yksi parhaita tapoja kuolla. Mutta silloinkin lääkärit saivat ”pelastettua”… Kun ensin olivat antaneet liikaa keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä. Ja sen jälkeen olenkin aina kysynyt että onhan anestesia ja eutanasia tuttuja käsitteitä.

 • Kuolema on jo voitettu

  Vastaa

  Kristitylle kuolema on voitto; kuten apostoli Paavali Raamatussa sanoo. Herra Jeesus voitti Golgatan ristillä synnin, saatanan ja kuoleman. Kun ihminen saa synnintunnon eli ymmärtää syntisyytensä ja olevansa matkalla ikuiseen kadotukseen, helvettiin; ja haluaa tehdä parannuksen synneistään sekä uskoo että Herra Jeesus on kaikki synnit ristillä sovittanut ja haluaa ottaa Jeesuksen sydämeensä asumaan, Herrana ja Vapahtajana. Niin silloin ihminen syntyy uudesti ylhäältä. Kuolleessa tilassa oleva sielu syntyy uudelleen eläväksi. Alkaa matka yhdessä Jeesuksen kanssa kohti Taivaan kotia ja ikuista elämää Pyhän Jumalan yhteydessä.

  Ihminen on ikuisuusolento. Jokainen ihminen, (sielu), on kuolleessa tilassa niin kauan, kunnes sielu syntyy uudelleen yllä kuvatulla tavalla. Kyseessä ei ole mikään ihmisen oma teko, vaan Jumalan teko ilman mitään omia ansioita tai suorituksia. Yksin jumalan armosta. Jumala tarjoaa jokaiselle syntiselle (jokainen ihminen on syntinen) ilmaista pelastusta. Ihmisen osa on ainoastaan ottaa vastaan ja uskoa ilosanoma (evankeliumi) Herrasta Jeesuksesta. Uskoontulo on vallankumous ihmisen elämässä. Täydellinen mielenmuutos synnin orjasta ja palvelijasta Pyhän Jumalan palvelijaksi ja Herran Jeesuksen seuraajaksi. Jumala on sanassaan luvannut antaa voiman tähän muutokseen jokaiselle, joka sydämestään haluaa tehdä parannuksen.
  elämässään.

  Mikään uskonto ei pelasta ketään. Kaikki uskonnot ovat eksytystä ja valhetta ja johtavat saman jumalan, saatanan, syliin. Uskonnot vaativat hyviä tekoja ja rituaaleja ja taakoittavat ihmistä. Usko ja uskonto eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ainoastaan USKO Herraan Jeesukseen pelastaa. Kuten Jeesus itse sanoo: Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani. Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut.

  Kirkkoon kuuluminen, kaste, ripillä käynti, Marian palvonta, ehtoollinen tai mikään muukaan suoritus ei pelasta yhtäkään ihmistä. Ainoastaan usko Jeesukseen pelastaa. Kasteella käynti uskoon tulon jälkeen osoittaa kuuliaisuutta Jumalalla, mutta kaste ei ketään pelasta. Lapsikaste on taikatemppu, jota ei Raamatussa edes mainita.

  Uskoontulo ja uudestisyntyminen poistaa kuoleman pelon ja samalla kaikki muutkin pelot poistuvat. Rakkaudessa ei ole pelkoa. Kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat. Mitä pelättävää tämän syntisen maailman taholta on ihmisellä, joka saa uudestisyntyä Kaikkivaltiaan Jumalan lapseksi. Kaiken suojan ja luojan perilliseksi. Jeesuksen seuraajat eivät ole tämän maailman lapsia, vaan Taivaan kansalaisia. Ihmiselämä maan päällä on lyhyt kuin tuulen henkäys. Se on kuin vesipisara ja ikuisuus on kuin valtameri. Missä sinä haluat viettää ikuisuutesi?

  Valinnan vapaus annetaan jokaiselle ihmiselle. Jumala ei ole luonut ihmistä tahdottomaksi robotiksi, vaan jokaisella on vapaus valita. Kumpi on sinun valintasi? ikuinen elämä Taivaassa vai helvetissä? Valinta tulee tehdä tämän ainoan meille annetun elämän aikana. Kuoleman jälkeen se on mahdotonta. Rakas ystävä, valitse elämä, valitse Jeesus!

  • Luciferian Enlightenment

   Vastaa

   Viestissäsi yhdistyy oikea ymmärrys ja valhe. Siinä on oikeaa ymmärrystä kuolemasta ja syntisyydestä – syntihän ei ole välttämättä moraalista väärää vaan yksinkertaisesti kuolemanalaista toimintaa – joka sitten viedään tähän herätyskristilliseen suuntaan aina Jeesuksen herroitteluun saakka.

   Yksikään Kristus ‑hahmo ei ota yhtäkään askelta kenenkään puolesta. Se olisi ensinnäkin ihmisen itsensä halveksuntaa ja alentamista, ja lisäksi se sotii myös hänen omia sanojaan vastaan: ”ei yksikään, joka sanoo ”herra! herra!”, pääse taivaaseen, vaan sinne pääsee se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon”.

   Vuorisaarnassa on viitoitettu tie ”Isän Tahdon” toteuttamiseen, mikä on ihmisen itsensä todellinen Tahto. Isä on Itse, henkinen lähteemme. Helppoa ja vaaratonta se ei missään nimessä ole, sillä ihminen on kadottanut yhteytensä todelliseen olemukseensa ja hänessä elää persoonallinen ego – tuo suuri Saatana – joka koettelee ja vastustaa ihmisen ylösnousemista elämään hengessä, koska elämä hengessä on kuolema aineessa. Monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut. Suurin osa kulkee harhaan, mutta ikuista kadotusta ei ole; on ainoastaan aikakautinen kuolema ja unohdus, kunnes ihmiselle sanotaan:. ”Yritä uudestaan!”

   Mitä tulee kuolemaan, niin paras ohje tähän on seuraava: mietiskele kuolemaa aamulla herätessäsi, keskipäivällä, illansuussa ja nukkumaan mennessäsi; muuten elämäsi valuu hukkaan. Kun ihminen ymmärtää kuolevansa minä hetkenä hyvänsä niin elämä asettuu täysin uuteen järjestykseen, se saa täysin uuden merkityksen. Kuolema on avain elämään.

   Alkuun elämänhaluiselle ihmiselle kuoleman ajattelu saattaa saada hyvinkin synkkiä sävyjä, koska ihminen ymmärtää mistä kaikesta hänen tulee luopua, että saisi Elämän. Mutta hyvin nopeasti se muuttuu puhtaaksi iloksi, kun ihminen alkaa ymmärtämään mitä kaikkea ilman voi olla ja löytää todellisen, kestävän ilon ja onnen Hengessä.

   Talvella on hyvä kuolla. Memento mori.

   • Kuolema on jo voitettu

    Vastaa

    Olet ilmeisesti niitä jotka sanovat oikean vääräksi, valon pimeydeksi ja saatanan valontuojaksi. 

    Totuus on kuitenkin se, että jokainen ihminen joutuu kerran viimeiselle tuomiolle ja jokainen polvi notkistuu Herran Jeesuksen edessä. Tuolloin kaikki tuomitaan tekemistensä ja tekemättä jättämistensä mukaan. Jeesuksen vastaan ottaneet ikuiseen iloon ja kaikki muut ikuiseen helvetin tuleen.

    Jeesus rakastaa sinua, halusit tai et. Ja Jumalan tahto on että jokainen tuhlaajapoika ja ‑tyttö palaisi maailmasta Hänen yhteyteensä.

    • Luciferian Enlightenment

     Vastaa

     Viittaat ehkä pseudonyymiini? Sen suhteen voin sanoa, että Jeesus kutsui itseään Ilmestyskirjassa ”kirkkaaksi kointähdeksi” (Lucifer on kointähti), ja toisaalla hän kehotti olemaan ”viisas kuin käärme (Lucifer)”.

     Muutoin olen tismalleen samaa mieltä kanssasi, jos kohta en usko ”notkistuvani Herran Jeesuksen edessä”, vaan jos kykenen elämään hänen viisaiden ohjeidensa mukaisesti, kohtaan Kristuksen ylpeästi ja selkä suorana; ”terve sinulle, Mestari!”

     Mitä tulee tekemisiin ja tekemättä jättämisiin, niin: ”Jokaisesta turhasta sanastakin teidän on tehtävä tiliä tuomiopäivänä” (kuoleman hetkellä).

     Se mitä ensisijaisesti kritisoin viestissäsi, oli tämä sokean uskon, umpimähkäisen armon ja ikuisen kadotuksen ajatus, ja että Vapahtaja olisi ihmisen ulkopuolella. Miten hirveää ajattelua!

     • Kuolema on jo voitettu

      ”Sokea” uskoni johtuu siitä, että olen saanut kohdata elävän Jumalan. Eli kaksitoista vuotta sitten tulin Jumalan armosta elävään uskoon Herraan Jeesukseen. Jumala näytti minulle syntisyyteni ja mihin se johtaa. Huusin Jumalaa avuksi ja Hän vastasi. Minä, entinen juoppo, huorintekijä ja peluri, sain syntini anteeksi Jeesuksen ristinkuoleman ansiosta. Synnyin uudesti ylhäältä ja nyt seuraan Herraa Jeesusta loppuun saakka.

      Uskon että Raamattu on pyhää Jumalan sanaa kannesta kanteen joka sana. Jeesus on Herrani ja Vapahtajani. Tiedän että joudun lähivuosina vainotuksi, kenties vankilaan tai jopa kuolemaan uskoni vuoksi. Mutta uskoa Jeesukseen en hylkää. Jumala siihen minulle voimaa antakoon. Kuten aiemmin sanoin on kuolema kristitylle voitto.

      Siunausta sinulle ja suosittelen Uuden Testamentin lukemista. Jumala kyllä puhuu sanansa kautta ja avaa Raamatun tekstejä niille, jotka sydämestään totuutta etsivät. ”Anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan.”

 • ValhallaX

  Vastaa

  Kaikella kunnialla, ja arvostuksella, palestiinalaisten ja juutalaisten välinen kamppailu kuolemasta ja elämästä, kuuluu kuin kuuluukin meillekin.

  Miksi?

  Koska juutalaiset ovat syynä siihen, että mekin olemme jo palestiinalaisia. Juutalaiset käyvät, ja ovat käyneet jo vuosisatoja, hybridisotaa meitä valkoisia vastaan. He haluavat tuhota valkoiset ihmiset ja valkoisen kulttuurin. Olen aivan varma, että näet tämän itsekin, mutta jostakin syystä et halua (kenties pelkäät?) sitä sanoa.

  Bolsevikkivallankumous oli selkeästi juutalainen projekti ja sekin kosketti meitä, tappavasti. Siinä juutalaiset pääsivät niskan päälle ja Venäjä tuhottiin, totaalisesti. Meitä vastaan ei Talvisodassa taistellut ns. ryssä, ehei. Meitä vastaan pantiin kuolemaan Venäjän kansa, ja takana, bunkkereissa, kuolemaa johti sionismi. Venäjän kansaa tapatettiin kyynisesti ja suurella nautinnolla, sillä Venäjän kansan kuolema oli win-win sionismille, sillä Saksan kansakin saatiin polvilleen tapattamalla kymmeniä miljoonia venäläisiä ja saksalaisia.

  Juuri nyt näemme edessämme saman Ukrainassa. Taaskin sionismi tapattaa suurella nautinnolla miljoonia valkoisia. USA:n upporikkaat sionistimiljardöörit medioineen ja asetehtaineen nauttivat samalla kun rypevät käsittämättömissä rikkauksissaan. 

  Me olemme ahdingossa juuti tämän saman sionismin johdosta. Valkoiset maat on ryöstetty, raiskattu ja velkaan hukutettu. Neekerimassat johdetaan maihimme ja kuka siitä vastaa, kuka on sen takana? Minäpä vastaan: Sionismi.

  Parhaillaan Israelissa näemme sionistin ja sionismin ilman maskia: Peto suoraan Helvetistä tappamassa lapsia ja naisia, surmaamassa kokonaisen kansan.

  Jos kuvittelet, että tämä sama Peto ei tekisi tätä meille, mieti vielä kerran. Jos tämä Peto saa haluamansa, kaikki kansat alistetaan Bolshevismi 2.0 ideologian alle. Kukaan ei meitä pelasta, kukaan ei välitä, sillä kiinalaiset ajattelevat vain itseään, Aasia kokonaisuudessaan ei voisi vähempää välittää.

  Ehei, meidän on tiedettävä ja välitettävä, mitä Palestiinassa tapahtuu, sillä tämä Peto on aina kiimassa, aina valmiina murhaamaan, aina valmiina vallankumoukseen, jossa meidät tapetaan. Tämä Peto ei vain sattumalta luonut kommunismia, ja me emme ole sattumalta konkurssissa ja kansamme ei sattumalta ole vajoamassa kurjuuteen.

  Seuraa rahaa, seuraa saastamediaa, seuraa kuolemaa ja kurjuutta. Sieltä näkyy aina, joka kerta, erehtymättä, sama naama, sama ryhmä, sama Peto. Ja se ei ole sattumaa, ja siitä on välitettävä.

  • Luciferian Enlightenment

   Vastaa

   Se pitää vielä ystäväni ValhallaX lisätä, että tässä on jokaisen maailmallisen ihmisen, joka on hyväksikäyttänyt muita, kuten sionistin, tuomiopäivän jälkeinen kohtalo, kun heidän omat varjonsa tulevat jahtaamaan heitä:

   https://www.youtube.com/watch?v=5n8lgR3V3nY

   Sitä kohtaloa ei käy kateeksi, voin sanoa, joten älä huoli. Älä itse vaivu omien varjojesi varaan ja kasaa lunta tiellesi taistelemalla omia sokeita pisteitäsi kohtaan.

 • ValhallaX

  Vastaa

  Helkkari, muutama sana kuolemasta, toki siitäkin.

  Kuolema tulee kaikille ja kuolleelle kuoleman jälkeen ei ole mitään. Ja piste.

  Kuoleman jälkeen elävät silloin elossa olevat.

  Seuratkaa juutalaisia. Heidän uskontonsa viis välittää kuolemasta ja vielä vähemmän kuoleman jälkeisestä, sillä he tietävät varsin hyvin, että kuollut on kuollut on kuollut.

  Pointti on se, että mitä jää jäljelle kuoleman jälkeen. Nyt kuolevat ihmiset, suomalaiset sellaiset, jättävät jälkeensä kuolevan Suomen, koska he ovat eläneet ajatellen vain itseään. Vielä muutamia sukupolvia sitten maatamme johtivat oikeat ihmiset, eivät vain sionismin nöyrät huorat ja siksi kuoleman jälkeen oli elämää, sillä kuoleman jälkeen eläneet saattoivat uskoa parempaan tulevaisuuteen.

  Nyt kuoleman jälkeen on kuin onkin vain kuolemaa, kurjuutta ja vielä enemmän kurjuutta. Mutta kuollut on kuollut on kuollut, silti.

  Kuolema on kiehtova aihe, mutta jos siihen ei liity jäljelle jäävä hyvä elämä vielä eläville, se on lohduton sionistinen kuvaus siitä, joka meille on suunniteltu tapahtuvaksi. Ja swidu piste.

  • Luciferian Enlightenment

   Vastaa

   Juuri sanomassasi on avain siihen, miksi maailmamme on niin materialistinen ja itsekäs. Hyvä, että mainitsit juutalaisuuden, koska se on yksi syistä tähän; se ainoita uskontoja maailmassa, joka keskittyy yksinomaan maalliseen elämään. Avaan asiaa hieman.

   Miksi kukaan rehellisesti sanottuna välittäisi siitä, mitä ihmiskunnalle tai maapallolle tapahtuu heidän kuoltuaan, jos kaikki alkaa syntymästä ja päättyy kuolemaan? Eikö ainoa looginen johtopäätös olisi kahmia maailmasta kaikki mahdollinen irti itselleen ja mahdollisesti läheisilleen sen yhden ainoan elämän aikana?

   Korkeintaan ihminen saattaa laillasi välittää siitä, mitä läheisille ja kansalle/rodulle tapahtuu oman kuoleman jälkeen, mutta silti herää kysymys: miksi? Miksi välittää? Eihän sillä ole mitään merkitystä kuoleman jälkeen. Jos ennen elämää on vain ikuinen tyhjyys ja kuoleman jälkeen sama homma, niin mitä järkeä missään asiassa on?

   Jos olemme vain eläimiä, jotka tuskalla syntyvät, tuskalla elävät ja tuskalla kuolevat, niin koko tietoisuuskin on silloin vain ilkeä vitsi. Paholaisen huvileikkiä tämä koko homma silloin olisi, ja ainoa järkevä vaihtoehto tällaisessa kosmisen nihilismin pauloissa olisi ampua itsensä ja samalla räjäyttää pankki ja kirkko palasiksi. Itse asiassa kaikista empaattisin teko olisi haalia itselleen ydinpommi ja räjäyttää koko planeetta tuusan nuuskaksi. Vain itsekkyys ja nautinnonhalu saattaisi estää tällaisen johtopäätöksen tekemisen.

   Joku hyväntahtoinen humanisti kykenee ehkä sanomaan, että ihmiskunnan tulevaisuuden eteen kannattaa työskennellä ja tehdä hyvää. Miksi ihmeessä? Nihilismi tuhoaa tällaisen moralismin sekunnissa ja sanoo, että paskan marjat, haistakaa kaikki vittu, minä teen mitä huvittaa enkä välitä mistään muusta kuin itsestäni.

   Joku ylevähenkinen voi ehkä kiinnostua itsensä kehittämisen ajatuksesta, mutta todellinen nihilismi ei säästä sitäkään ajatusta; miksi rappio, alhaisuus, mädännäisyys ym. olisi väärin, jos moraalilla ei ole mitään perustaa ylimaailmallisuudessa? Sehän on yhtä lailla ”elämää” kuin mikä tahansa muukin asia.

   Kristitty voi juutalaisen ja materialistin tavoin ehkä uskoa siihen, että meillä on tämä yksi ainoa elämä, ja silloin hyvän tekeminen ja pahan välttäminen perustellaan taivaaseen pääsyllä. Sekin on vain verhottua itsekkyyttä loppupeleissä.

   Oma johtopäätökseni on se, että syklinen maailmankuva, jälleensyntymä ja sielunvaellus ovat ainoita loogisia johtopäätöksiä: syntymä/elämä/kuolema/jälleensyntymä. Sillä tavoin luonto ympärillämmekin toimii, miksi ihminen olisi jotenkin erilainen tästä koko järjestelmästä? Se asettaa monia muitakin kysymyksiä kokonaan uuteen valoon.

   Koko maapallo on mielestäni kehitysjärjestelmä, jossa hyvä kehittyy esille kärsimyksen, kuoleman ja pahan kautta, ja ihmisen on tässä koulussa oppiakseen tietoisesti valitsemaan hyvän ja pahan välillä. Me olemme tällaisessa maailmassa, koska olemme myös itse sen sellaiseksi luoneet, ja menneisyytemme takia meillä on vastuu myös tulevaisuudesta. Sen vuoksi kannattaa myös elää ja kuolla.

   • ValhallaX

    Vastaa

    Kaikella kunnioituksella, ystävä hyvä, en haluaisi väitellä uskonasioista, olen todennut sen turhaksi.

    Kuoleman jälkeen on, tietenkin, elämää. Jälkeen jääneet elossa olevat elävät sitä elämää. Ja tottakai, valkoisen kulttuurin menestyminen akojen saatossa on perustunut siihen, että aiemmat sukupolvet, siis nyt jo kuolleet, ovat haluneet hyvää jälkeen jääneille eli nyt eläville. Tämä lienee kaikkien menestyvien sivilisaatioiden idea, ainakin jos mitataan sivilisaation kestoa. Ei tässä mitään ristiriitaa ole minkään uskonnon kanssa.

    Ja todellakin, juutalaiset ovat malliesimerkki siitä, että he toimivat näin: He keräävät varallisuutta ja valtaa ja se siirtyy eteenpäin, tietenkin juutalaisille. He mielellään opettavat meille, että ”kristitylle koittaa kuoleman jälkeen paratiisi, blaa, blaa, blaa”. Eikä siinä vielä kaikki: Todellinen paratiisi koittaa vasta sitten, kun juutalaiset ovat saaneet kaiken, ihan kaiken itselle ja blaa blaa blaa.

    En voi enää millään tuntea sympatiaa kristinuskoa kohtaan, kun muuten täysipäisen oloiset ihmiset kumartavat pyskopaatteja miljardöörejä ”maailman pelastajina”.

    Itse asiassa tästä syystä todellisen kriisin kohdatessa, perinteinen uskovainen on jopa vaarallinen sokeassa juutalaisten palvomisessaan.

    Me olemme jo tuhon partaalla. Ns. Jeesuksen syntymän jälkeen valkoinen ihminen on nyt lähimpänä tuhoa ja lopullista kuolemaa. Ja siihen on suurelta osin syyllinen myös juutalaisia palvova kristikansa. Näin se näen.

    En jatka tätä keskustelua. Kaikella kunnioituksella.

    • Luciferian Enlightenment

     Vastaa

     Ymmärrän näkökulmasi, mutta jatkan keskustelua yhden viestin verran ja sitten hiljenen. Minäkään en halua väitellä ”uskonasioista”, minua kiinnostaa uskon sijaan tieto.

     Valkoiset sivilisaatiot ovat kautta aikain perustuneet hengellisyydelle, perinteelle ja uskonnolle, koska heillä on ollut aavistus tai tieto siitä ettei elämä pääty kuolemaan, edes omalla kohdallamme. Ajatus löytyy aina varhaisimmista animistisista ja shamanistisista perinteistä aina vedalaisen perinteen kautta eurooppalaisiin ja suomalais-ugrilaisiin perinteisiin. Milloin on ajateltu, että liitymme osaksi luontoa tai eläimiä, milloin on esiintynyt vielä valistuneempia näkemyksiä sielunkierrosta tai jälleensyntymästä; joka tapauksessa on ajateltu, että elämä ei pääty omallakaan kohdalla kuoleman ankaraan kouraan. Ei kyse ole ”uskonnosta” siinä mielessä kuin ajattelemme esim. kirkollista kristinuskoa, islamia tai juutalaisuutta, jotka ovat jonkinlaisia poikkeuksia (esoteerisella puolella nämäkin lähenevät arjalaisia perinteitä). 

     Jos viet ajatuksen yhdestä ainoasta elämästä loogiseen johtopäätökseensä, ja ajattelet, että kaikki on vain syömistä tai syödyksi tulemista, niin sinun tulee myös tulla siihen johtopäätökseen, että juutalaiset/sionistit ovat sata kertaa parempia siinä pelissä jota itsekin pelaat. Miksi he silloin olisivat väärässä tai pahoja? Silloin sinun tulisi myös ottaa käteesi Talmud ja myöntää, että juutalaisten sielut ovat jumalallisia ja kaikkien muiden eläimellisiä, koska ovathan se selkeästi taidokkaampia ja ovelampia tässä maailmallisessa pelissä kuin muut kansat ja rodut. Ehkäpä jopa ajatella, että koska en voi voittaa heitä niin liityn heihin. Joku selvästikin estää sinua tekemästä niin, ja se on varmaankin pohjoisen miehen esi-isiltä peritty henkinen intuitio mistään uskomuksista riippumatta.

     Kaikella kunnioituksella, uskon sinun olevan henkevämpi tyyppi kuin luuletkaan olevasi.

     • Ismo Meinander

      Enpäs nyt hiljenekään vielä, vaan lisään vielä illan ajatuksia näistä asioista, jotka koskettavat niin suuresti koko kansamme ja rotumme kohtaloa.

      Ensimmäiseksi sanon, että jos olet vielä oman voimasi ymmärtämätön nuori sielu, joka haluaisi kansamme, yhteiskuntamme, rotumme ja kulttuurimme säilyvän, niin voit halutessasi tehdä jotain asian hyväksi joka ikinen päivä. Voit herätessäsi ajatella ja kokea rakkautta ja yhteyttä kansaasi, ja päättää, että vaikka kuolisin tänään ja kaikki tuhoutuisi, niin minä päätän seisoa ylevästi ja tehdä parhaani. Aloitan itsestäni tänään ja heti, ja pyrin nostamaan itseni tästä jo kuolleesta ja tuhoutuvasta, liekkien ympäröivästä palavasta maailmasta edes omilla teoillani ja toimillani. Voin rukoilla ja mietiskellä kauniita ajatuksia läheisiäni, luontoa, eläinkuntaa ja kaikkia niitä asioita kohtaan, joiden haluaisin kukoistavan kulttuurissani ja ympärilläni. Voin harjoittaa ettäntymistä ja takertumattomuutta sitä maailmaa kohtaan, joka ei ole omani, sillä olen eri rotua ja aikaa kuin tämä langennut, sairas maailma; minut on jonkun käsittämätömän kosmisen lain välttämättömyyden lain vuoksi asetettu tähän aikaan ja paikkaan, vaikka kotini on Taivaassa. Koska elän jo tulevalla kauniilla ajalla, jolloin on uusi TAIWAS ja uusi MAA, koko-nainen tuleva kasuava kansa, joka tekee ehkä ensimmäisenä Euroopasta parantuneen maanosan, kun länsimainen ihminen, josta koko globaali kuhiseva pesäke ensimmäisenä lähti lähi-idän monoteismien rappeuttavan vaikutuksen johdosta, ja valkoisen rappeutuneen merkantti-rodun yhdistyttyä globalististen, messiaasnisten juutalaisten lupausten vuoksi, kun he hylkäsivät Taivaan Isän (Divspatri!) – on viimein parantunut patriarkaalisesta sairaudestaan ja sovinismistaan. Voin todeta, että kaikki se mitä eniten haluan kosmokselta ja maailmankaikkeudelta, on että voisin itse seurata Isän Tahtoa ja vapautua omasta eläimestäni, jotta voisin tulla sidotuksi Maailmankaikkeutta liikuttavaan, tätä liikkuvaa ikuisuuden kuvaa (KOSMOS/LOGOS), väistämättä ohjaavaan LAKIIN ja tulla itsenäiseksi, hyväksi voimaksi luonnossa. 

      ”Paranna itsesi lääkäri, he sanoivat Jeesukselle, eivätkä ymmärtäneet, että hän oli tehnyt sen aikoja sitten ja aloittanut itsestään.”

      PROCUL, PROCUL PROFANI. Se tarkoittaa, kaikotkaa luotani, te vähäuskoiset jota ette vielä usko omaan voimaanne.

    • Kuolema on jo voitettu

     Vastaa

     Oikeat kristityt, Jeesuksen seuraajat, eivät todellakaan kumarra juutalaisia. Juutalaiset eivät maailmaa pelasta, eikä kukaan muukaan. Tämä maailma tulee tuhoutumaan. Eikä yksikään juutalainen (eikä kukaan muukaan) pelastu syntyperänsä ansiosta, vaan ainoastaan uskomalla Herraan Jeesukseen. Valittu kansa ei tarkoita, että juutalaisia tulisi palvoa tai että he olisivat muita parempia. Päin vastoin sanoihan Jeesuskin juutalaisia kirjanoppineita kyykäärmeen sikiöiksi ja saatanan synagogaksi. Valittu kansa tarkoittaa mielestäni oikeasti sitä, että juuralaisten keskuudesta Jumala valitsi Vapahtajan, Kristuksen Jeesuksen ilmestymään maailmaan. Jokainen ihminen on Jumalan edessä yhtä rakas ja arvokas. Ja myös syntinen ja vailla pelastusta ilman Jeesusta.

     Itse pidän myös holokaustia valheena. Tätä ei moni uskonveli tai sisar sulata. Perustan mielipiteeni tosiseikkoihin ja lukuisiin tutkimuksiin asioista. Jo se ettei monessa maassa holokaustia saa tutkia tai kyseenalaistaa, on mielestäni osoitus siitä että koko tarina on täysi valhe. Ja tuon valheen nojalla juutalaiset yhä vaan oikeuttavat monet väärät tekonsa ja ovat kaiken arvostelun yläpuolella. Ja jopa vieläkin rahastavat tuolla valheellaan.

     Maailma on Raamatun mukaan annettu saatanan haltuun (Jumalan sallimissa rajoissa) Jeesuksen paluuseen saakka. Ja sen huomaa. Valhetta valheen perään joka puolella.

   • Kuolema on jo voitettu

    Vastaa

    Kirjoitit: ”Kristitty voi juutalaisen ja materialistin tavoin ehkä uskoa siihen, että meillä on tämä yksi ainoa elämä, ja silloin hyvän tekeminen ja pahan välttäminen perustellaan taivaaseen pääsyllä. Sekin on vain verhottua itsekkyyttä loppupeleissä.”

    Yksikään ihminen ei pääse Taivaaseen tekemällä hyvää. Pelastus Jeesuksessa on Jumalan ilmainen lahja, ilman mitään omia tekoja ja ansioita. Kaikki uskonnot vaativat hyviä tekoja ja ovat valhetta. Ainoastaan usko Jeesukseen pelastaa.

    Ihan sama kuin jos olet hukkumassa ja joku heittää sinulle pelastusrenkaan. Kaikki kiitos ja kunnia kuuluu renkaan heittäjälle. Sinun osasi oli ainoastaan ottaa se rengas ja pelastus vastaan.

  • Hyvä elämä

   Vastaa

   Tuota, sanoisin että nyt pitää ymärtää erottaa muutama asiaa toisistaan…

   Ensinnäkin vanha testamentti, joka pohjautuu Cabbalistien tarinoihin ja jota ei alunperin edes pitänyt hyväksyä raamattuun Suuren Huudon aikana. Mutta Cabbalistit (juutalaiset) saivat sen sinne liitettyä ja se oli niille suuri voitto, koska siihen ne aina vetoavat omissa väärennetyissä tulkinnoissaan.

   Sitten on tämä kristinusko, josta tärkeimmät osat (kuten jälleensyntymisoppi) on poistettu. Vahingossa sinne jäi muutama ”kuolleesta herättäminen” (mm. luiden päälle heitetyn herääminen). Ja jos cabbalistit olisivat tienneet mitä niistä seuraa, niin ne olisi poistettu.

   Sitten on vielä ”musta raamattu” joka on evankeliumi Maria Magdaleenan kirjoittamana. 

   Kun nämä ja muutamat muut asiat erottaa toisistaan, niin ymmärtää miksi juutalaiset valoivat kultavasikoita vaikka taivaasta kuului ääni joka puhutteli niitä. Ymmärtää miksi ne anekaupalla keräsivät omaisuutta ja varallisuutta ja miksi Mooseksen ensimmäisessä kirjassa lukee ”Kuollut ei tiedä mitään”. No, ehkä siksi että niiden Saatana pitää ne pimennossa. Mutta Kristus näyttää tien.

   Kristittynä on siis hyvä opiskella Uutta Testamenttia ja jättää vanha testamentti juutalaisille ja cabbalisteille. Ne saavat hääriä rahansa kanssa niinkuin haluavat. Keskitytään me muut elämään oikeamielistä elämää. Ja etsitään totuutta.

   • Kuolema on jo voitettu

    Vastaa

    Kristittyjen pyhä kirja on Raamattu. Sekä vanha että uusi testamentti. Jumalan sanaa kannesta kanteen, joka sana. Ihmisten kirjoittama, Jumalan vaikuttamana. Vanha testamentti kertoo Jumalan pyhyydestä ja sen lait eivät Kristuksen ristinkuoleman ja sovituksen jälkeen ole enää voimassa. Nyt elämme uudessa liitossa ja voimassa on ainoastaan kymmenen käskyä. Kukaan ei voi kuitenkaan niitä kaikkia täyttää eikä yksikään ihminen pelastu muutoin kuin tekemällä parannuksen synneistään ja uskomalla Herraan Jeesukseen.

    Raamatun juutalaisten pyhä kirja on Toora eli uusi testamentti. He odottavat yhä Kristusta, eivätkä ymmärrä että Kristus oli jo maan päällä. Suurimman osan nykyjuutalaisten pyhät kirjat ovat Talmud ja Kabbala. Ensimmäinen on suullisesta perimätiedosta tehty kirja ja jälkimmäinen on okkultistinen kirja. Nämä juutalaiset ovat käännynnäisiä, eikä heillä ole sukujuuria Israeliin. Perkeleen palvojia, jotka pyörittävät tätä maailmaa.

    Huomatkaa myös ettei katolisella kirkolla ole mitään tekemistä Raamatullisen kristinuskon kanssa. Päin vastoin katolinen kirkko on antikristillinen lahko ja on
    aina vihannut ja vainonnut Jeesuksen seuraajia eli oikeita uskovia. Katolinen kirkko palvoo paavia ja mariaa ja väittää että maria sekä pappi voi antaa synnit anteeksi. Katolisen kirkon hedelmää on epäjumalanpalvelus ja murhat ja ahneus ja pedofilia. Hedelmistään puu tunnetaan.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi