Suomen ja Ruotsin vuosia jatkunut kurditerroristien tukeminen kostautui Nato-neuvotteluissa

Turkki on vaatinut Suomelta ja Ruotsilta ainakin 33 terroristin luovuttamista, mutta niihin ei ole suostuttu. Turkkilaisten näkemyksen mukaan neuvottelut jatkuvat tästä eteenpäin enemmänkin amerikkalaisten kanssa, eikä suomalaisten tai ruotsalaisten kanssa.

Pohjoismaat

päivitetty

Kurdien propagandaa.

Suomen ja Ruotsin yhteinen pakkoliittäminen Natoon koki valtavan alkuhuuman jälkeen tylyn takaiskun, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan asettui poikkiteloin hakemusten kanssa. Turkkilainen Sabah-lehti julkaisi Suomelle ja Ruotsille suunnatun Ankaran manifestin, jonka mukaan:

 1. PKK ja siihen liittyvät järjestöt ovat terrorijärjestöjä. Suhtautumista niihin on selkeytettävä.
 2. Viralliset kontaktit PKK:n ja sidosjärjestöjen kanssa on lopetettava.
 3. Rahallinen tuki Syyrian YPG:lle on lopetettava.
 4. Kontaktit PKK:n toimijoihin Irakissa ja Syyriassa on lopetettava.
 5. Gülen-liikkeen lobbaustoiminta Suomessa ja Ruotsissa on lopetettava.
 6. PKK:n, YPG:n ja KCK:n etsintäkuulutetut henkilöt on luovutettava Turkkiin.
 7. Kaikki toiminta mikä vaarantaa Turkin kansallisen turvallisuuden on lopetettava.
 8. Turkin kanssa on aloitettava järjestelmällinen anti-terrorismiyhteistyö.
 9. Pankki- ja rahasiirrot, joilla terroristijärjestöjä rahoitetaan on katkaistava.
 10. Kansalaisjärjestöstatuksella Turkkia vastaan toimivien järjestöjen toiminta on lopetettava.

Myöhemmin Ruotsille kohdistettu täsmällisempi viiden kohdan lista Nato-jäsenyydelle vaatii terroristien poliittisen tukemisen lopettamista, terrorismin rahoittamisen lopettamista, aseavun lopettamista PKK:lle ja PYD:lle, Turkille asetettujen vientikieltojen ja sanktioiden päättämistä sekä maailmanlaajuiseen terrorisminvastaiseen yhteistyöhön osallistumista. Tätä kirjoittaessa Suomelle ei ole kohdistettu samanlaista virallista listaa.

PKK

Amerikanjuutalaisen Murray Bookchinin oppeihin perustuva ”Kurdistanin työväenpuolue” (PKK) on marxilainen terrorijärjestö, jonka pääfunktio on ajaa Israelin ja Yhdysvaltojen hajota ja hallitse ‑politiikkaa Lähi-Idässä. Ankaran manifestissa mainittu YPG on käytännössä PKK:n Syyrian haara. Myös Suomi on ollut mukana kouluttamassa kurditaistelijoita Pohjois-Irakissa.

Hallituspuolue Vasemmistoliiton virallisen tilin kuva, jossa nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen poseeraa aseellisten kurdijärjestö YPG- ja YPJ-lippujen kanssa. Tällaiset yhteydet eivät varmasti näytä hyvältä kun maanpetturit neuvottelevat Turkin kanssa Nato-jäsenyydestä.
Varisverkoston Dimitri Ollikainen ”Turkki ulos Kurdistanista” ‑mielenosoituksessa. Kurdistan-valtiota ei ole olemassa.

Vasemmistohallituksen ulkoparlamentaarisena kädenjatkeena toimiva Varisverkosto ja muut anarkistiliikkeet (1, 2) ovat kääntäneet takkinsa täysin Nato-kysymyksen kanssa. Samaan aikaan he tukevat kurditerroristien asiaa varauksettomasti.

Suojelupoliisin vuosikirjan 2019 mukaan ”äärivasemmisto ja kurdit” ovat viime vuosina toimineet tiiviissä yhteistyössä. Vuosikirjassa todetaan: ”Äärivasemmistolaisen liikehdinnän painopiste oli vuonna 2019 kurditoimijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä – – yhteistyön puitteissa muutamia suomalaisia on matkustanut viime vuosina Koillis-Syyriaan liittyäkseen alueella toimiviin kurditaustaisiin aseellisiin järjestöihin.”

Kurdien hyysäys ei suinkaan rajoitu vain vasemmistoon, vaan kaikkein eniten suomalaisen politiikan alennustilaa kuvannee Matti Vanhasen Ylen Ykkösaamun haastattelussa annettu lausunto, jonka mukaan palautettavaksi vaaditut terroristit ovat ”viattomia ihmisiä”. Vuonna 2004 Vanhanen kutsui kansallissankari Eugen Schaumania terroristiksi.

Lue myös: Valtamedialla ristiriitainen suhde äärivasemmistolaisiin ja kansallismielisiin vierastaistelijoihin

Historia Kotimaa Kurdit Kurditerrorismi Marinin hallitus Matti Vanhanen Nato PKK Pohjoismaat Poliittiset viholliset Politiikka Rotu Ruotsi Ulkomaat Uutiset Varisverkosto Yhteiskunta YPG

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Muslimien siirtomaat suomi ja ruotsi

  Vastaa

  No ei todellakaan menty Natoon takki auki reteesti ja nokka pystyssä. Ihme ettei vaatimus listassa ollut Allahin sekä Koraanin arvostelun yms kriminalisoimista.

 • pertti grandell

  Vastaa

  lauta-matti ei ole yhtä fiksu kuin hänen isänsä oli, lauta-matti filunki-amigo.rakastaa olla eetterissä, laukoa uskomattomia omia illuusuoitaan,

  • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

   Vastaa

   Matti Vanhasen tuppeensahatuista laudoista ei koskaan löytynyt mitään näyttöä. TM Rakennusmaailma tarkisti talon rakenteet perusteellisesti, alunperin juttu lähti vassaritoimittajan nimettömäksi jääneen syväkurkun väitteistä. Voima-lehti jaksoi jauhaa asiasta silloin tällöin muutaman vuoden ajan, sitten sekin taisi lopettaa.

   Tällaisesta keksitystä jutusta ei kannata kenenkään jauhaa millään foorumilla.

  • NK

   Vastaa

   Vanhanen sanoi että NATO:oon mennään ilman yhtäkään äänestystä ja se on jo päätetty.

 • Rokottamaton

  Vastaa

  Mitähän mieltä Schaumania terroristiksi kutsuneet ovat olleet miehestä viimeisen kolmen kuukauden ajan? Onko historialliset ryssän sortotoimien vastustajat viimein ok?

 • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

  Vastaa

  Sulttaanilla on samanlaisia elkeitä kuin Putlerilla, ja maan asiat ovat monessa suhteessa sekaisin. Muinoin piirrettyjä rajoja jotka eivät seuraa kieli- tai väestöryhmiä on voitava muuttaa, ja vähintään on oltava autonomia tai liittovaltio arkisissa asioissa. Kuitenkin jokaiselle pienellekin kansanryhälle vaatimus omasta valtiosta on epärealistinen.

  • Bella

   Vastaa

   Nimenomaan tässä vaiheessa, kun otamme Sulttaanin näkemykset huomioon, vältymme erdoganer-ilmiöltä tulevaisuudessa. Venäjää on dissattu hyvin monta vuosikymmentä ylimielisen lännen taholta, ja tulos on tämä, missä nyt elämme. Länsi ei ole halunnut ottaa Venäjän turvallisuusintressejä huomioon lainkaan, ja se on suututtanut Putinin. Niinistö sanoo tämän myös hyvin suoraan Sodan kylmät kasvot-dokkarissa: ”Putin on katkeroitunut vuosien kuluessa ja se on näkynyt myös hänen puheissaan jo monta vuotta pahenevasti”.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Todella kiusallista Vasemmistolle, kun kuva Sarkkisesta on kaivettu esille.
  Toivottavasti Turkki kyykyttää Suomea ihan kunnolla, vaikka toki poliittisesta pelistä tuossa on kyse, mutta olisihan se hienoa, jos Turkki oikeasti estäisi Suomen Nato-aikeet.
  Olisi ihan oikein tälle ylimieliselle kansanpettureista koostuvalle valtiojohdolle.

 • otto suni

  Vastaa

  Erdogan on täysin oikeassa sillä kurdit ovat myös rikostilastoissa Euroopassa eräitä pahimpia ja on turha puhua historiallisista rajoista kurdien ollessa kyseessä! Kudeja asuu Iranissa, Turkissa, Irakissa ja Syyriassa, valitettavasti myös Suomessa!

  Putinilla on oikeus rajaturvallisuuteen kuten USA:lla siksi on turha räkyttää putlerista, kuten eräät natottajat tekevät!

 • TT

  Vastaa

  Nato ja kurdit, ei v*ttu voisi vähempää kiinnostaa kumpainenkaan. Tätä se on, kun politiikan painopiste on siirtynyt omien rajojen ulkopuolelle ja omien asioiden itse hoitamisesta maailman parantamiseen ja kaiken maailman neropattien tuottamiseen Suomeen hoitamaan meidän asioita kuten maanpuolustusta. Roskaa tuottavat ulkomailta sekä oikeistolaiset Natollaan että vasemmistolaiset tuottaessaan mm. kurdeja maahan paapottavaksi ja rähisemään. Nyt nämä kaksi ulkomailta tuotettua p*skakasaa törmäävät toisiinsa. Repikää pelihousunne maailmanparantajat!

 • NK

  Vastaa

  NATO-maa Turkki jatkaa Irakin ja Syyrian moukarointia. Operaatio on ollut käynnissä vuodesta 2016 lähtien. Pommituksia on ollut lähiaikoina 2021 ja tämän vuoden helmi- ja huhtikuussa. Nyt tulee lisää. Operaatioita on ollut 2000- ja 2010-luvuilla myös. Turkkihan myös hyökkäsi toiseen NATO-maahan Kreikkaan, kuten kaikki muistavat tai ovat ainakin lukeneet aiheesta. Onko kyseessä ainoa hyökkäys NATO-maahan?

 • Että näin

  Vastaa

  Kurdit ovat lähi-idän romaneja, kukaan ei halua näitä kulmilleen ja eroon päästessään eivät ota suin surminkaan taakaisin.
  Käytöskin on aika samansuuntaista, naidaan lähisukulaisia, ollaan ylimielisiä muita kohtaan, perseillään heti kun siitä itselleen/sukulaiselle on jotain hyötyä, vältellään kaikkea vastuuta ja pädetään ”omalla” olemattomalla historialla.
  Tuossahan eräs kunnallispolitiikassa mukana ollut kurdiaano lausui, että kun suomessa elettiin kivikaudessa ja asuttiin luolissa oli heillä korkeakulttuuri. No mitenkä on tänä päivänä sen korkeakulttuurin laita, he itse sen tuhosivat kun omaksuivat islamin ja nyt elävät suomalaisiin verrattuna kivikaudessa sekä kulkevat vuohen perässä.
  He itse ovat tehneet oman olemisensa vaikeaksi öykkäröimällä muille ja uhriutuvat ensimmäisenä kun joku panee tosissaan hanttiin. Ovat juuri kuten valittu kansa, peiliin ei parane katsoa jos syyllisiä etsitään.

  • Bella

   Vastaa

   ”Tuossahan eräs kunnallispolitiikassa mukana ollut kurdiaano lausui, että kun suomessa elettiin kivikaudessa ja asuttiin luolissa oli heillä korkeakulttuuri. ”

   Historiaa tuntemattoman ja ymmärtämättömän typeryksen lausunnolta vaikuttaa, sillä ensinnäkin Suomen alueella on nykytutkimuksen valossa ilmaantunut olleen pitkälti ei-kirjallinen kulttuuri: nyt on tutkittu muun muassa suomalaisia säilämiekkoja ja niiden säilöihin tehtyjä skriptejä (”koristeluja”, kirjoituksia) myöhäiseltä rautakaudelta eli noin vuodesta 700 vuoteen 1200. Suomen alueella oli ”säilämiekkojen valtakunta”. Tuo mainitsemani väitös uhmaa aiempaa kulttuurintulkintaa Suomen alueelta, jonka mukaan olimme todellakin köyhiä ja kipeitä kaikin puolin. Viikinkiajan ja ristiretkiajan Suomen alueella tehdyistä runsaista hautalöydöistä, joissa on tällainen koristeltu, kallis miekka tai tavallinen miekka, ei voida tutkijoiden mukaan päätellä, että haudattu oli päällikkö tai erityisen rikas henkilö. Suomen alueella siis oli tällaista aseteknologian käsityötä, joka myytiin muun muassa Venäjän alueelle ja muualle Skandinaviaan arvokkaana statusta osoittavana aseena, ja Suomen alueella asuvilla oli etuoikeus omistaa näitä, koska valmistivat noita miekkoja. Aihe on mielenkiintoinen ja vaatii tietysti historian ymmärtämistä enemmän kuin että on kuullut sanan historia joskus.

   Toisekseen, koska meillä on luonnonolosuhteiden puolesta rakennettu puusta, niin tällaiset puurakennelmat eivät tietenkään kykene säilymään tuhansia vuosia maassa.

   Ei-kirjallinen kulttuuri ei tarkoita siis merkityksetöntä kulttuuria, vaan Suomen alueella on voinut olla muulla tavalla merkityksellistä kulttuuria, joka vasta odottaa ymmärtäjäänsä. En erikoistu tähän historian alaan, vaan muualle, mutta seuraan säännöllisesti tätä ”uutta” Suomen alueen tutkimusta. Sanon suoraan, että aiempi ”tutkimus” vaikuttaa mielestäni poliittisesti ohjautuneelta: Suomen aluetta tuntui koskeneen paljon tiukemmat tulkinnan rajat kuin historiantutkimusta yleensä. Esimerkiksi 500-luvun frankkien alueen maan omistuksen muutoksia on tulkittu kontekstissa, että koska maan omistaminen lisääntyi merkkinä vauraudesta, niin oli olemassa aivan todella rikkaita frankkipäälliköitä. Sama suuntaus tuntuu tutkimusten mukaan olleen nykytiedon valossa Ruotsin alueella, mutta oikeastaan vastaavia tulkintoja ei ainakaan omiin silmiini ole sattunut. Sama suuntaus on voinut olla myös Suomessa, koska paljon myöhempi dokumentoitu maan omistamisen tapa esimerkiksi Hämeen alueella viittaa tähän: kyläpäälliköt ovat hyvin tarkkaan tienneet omien maidensa rajat. Suomi on keskiajalla rajakäräjöinnin luvattu maa. Jossakin vaiheessa tutkimuksia lukiessani alkoi vaikuttamaan siltä, että Pohjola oli mahtavampi poliittisesti kuin muu latinalainen Eurooppa 500-luvulla (valmistamansa sotateknologian eli muun muassa miekkojen ansiosta?). Tätä voi olla muuten mahdoton lukea kirjallisista lähteistä Euroopan alueelta, koska esimerkiksi ainakaan 500-luvun Galliasta ei ole säilynyt kuin erään piispa Gregoriuksen muutamia muistiinpanoja. 

   Nyt viimeisen vuosikymmenen aikana tämä ohjautuvuus Suomen alueen tutkimuksesta selvästi on poistumassa. ja arkeologisia löytöjäkin aletaan tulkitsemaan mielestäni niiden mahdollisissa konteksteissa.

 • Hh1488

  Vastaa

  Kertoo siitä et suomalaiset politiikot on kommunisteja, Vanhanen on selvä kommari, joka tulee ilmi lausunnoista ja teoista

 • Julli

  Vastaa

  Nyt jos, koska olisi tilaisuus päästä osasta roskaväkeä eroon!

  Kurdieläinten luovuttaminen oman turvallisuuden saavuttamiseksi olisi paikallaan. Miksi Suomen ja suomalaisten pitäisi uhrata on turvallisuutensa muutamien ulkomaisten pelkureiden vuoksi? Miksi ylpeiden ja pelottomien kurdien on pitänyt luikkia pois omilta kotiseudullaan?

  Samalla näytettäisiin esimerkkiä muillekin karvakäsiloisille, että täältä luovutetaan tarvittaessa kaikki muutkin. Suomi ei ole turvallinen maa näille eläjille.

  Tämähän kuulostaa ainutkertaiselta win-win-tilanteelta, jota ei kannattaisi hukata!

 • Bella

  Vastaa

  Kiista sen kun jatkuu ja rumenee. Nyt HS uutisoi, että Turkissa näyttää olevan kaksi eri mediaa, eli valtion media ja sitten se media, joka jätetään ulos kaikista konferensseista eikä sille anneta materiaaleja kirjoittaa valtion asioista. HS unohtaa tietysti tässä ylimielisyydessään, josta Turkki juuri Suomea muistuttaa tässä kiistassa, että Suomessa on myös kaksi mediablokkia: mediapooli ja sitten esimerkiksi Partisaani, jota mielellään vainotaan ”vihamielisestä” kirjoittelusta ja vihapuhesyytökset herkästi laulavat. Onhan se totta, että Suomessa voi pesiä vaikka mitä terrorismia. Mutta se ei ole totta, etteikö vaikka supo tai sisäministeriö, siis Päivi Nerg myös, tietäisi tasan tarkkaan, keitä täällä hiippailee, nimittäin mielestäni Massaquoin tapaus paljasti tämän täydellisesti: edes KRP:n Elfgrenillä ei ollut oikeaa tietoa tämän afrikkalaisen sarjatappajan ja sotarikollisen statuksesta Suomessa sotarikosoikeudenkäynnin alkaessa Suomessa 12 vuotta myöhemmin Massaquoin saapumisesta Suomeen. Kunnes ilmeni, että jotkut Suomessa kyllä tiesivät, että kuka Massaquoi on tämän tullessa Suomeen Suomen tehtyä YK:n Sierra Leonen tuomioistuimen kanssa sopimuksen todistajien sijoittelusta. Eduskunta hyväksyi tämän sopimuksen. Ulkoministeri Tuomioja esitteli asian Haloselle, joka hyväksyi asian vuonna 2006. Halosen antamassa asetuksessa todetiin erikseen, että Suomessa ei ole todistajansuojeluohjelmaa, jolloin lopputulos on ollut se, että ketään ei ole enää kiinnostanut, että millaisia hyypiöitä ja sotarikollisia maahamme ”sijoitetaan”. Vaikka siis ne tahot, jotka näitä sijoitteluja hoitavat Suomessa, kyllä tasan tarkkaan tietävät, keitä tulijat ovat, mutta koska todistajasuojeluohjelmaa ei Suomessa ole, niin asia ikäänkuin raukeaa kesken jokaisen sijoittelun jälkeen. Massaquoikin saatiin satimeen vaan, koska jokin kansalaisjärjestö havaitsi, että maassa voi olla Liberian sisällissodassa raskaisiin rikoksiin syyllistynyt henkilö. 

  p.s. Massaquoi päästettiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa rikoksistaan ihmisyyttä vastaan vapaaksi. KäO hylkäsi kaikki syytteet Massaquoita vastaan.

 • Ballifeissi

  Vastaa

  Tytti Tuppuraisen pitäisi ottaa tilanne haltuun ja käydä sanomassa kurdeille, että ”oma maa ensin” on vahingollista ajattelua. 

  Ja kuten moni tiedostava sanoo, kansallistunne ja kansallisvaltiot eivät ole nykypäivää.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi