Suomalais-venäläiseen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen ehti palaa yli sata miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa

Hanhikivi 1:n piti tuottaa noin kymmenen prosenttia Suomen tarvitsemasta sähköstä. Rosatom on kertonut vaativansa laittomana pitämästään sopimuksen irtisanomisesta korvauksia Fennovoimalta.

Kotimaa

money, banknotes, euro

Taloussanomien mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen ehti palaa yli sata miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa. Varat kanavoitiin ydinvoimalahankkeeseen kuntien energiayhtiöiden kautta. Ennen hankkeen kaatumista Pyhäjoen työmaalle Pohjois-Pohjanmaalle ehdittiin Talouselämän mukaan rakentaa yli 100 rakennusta tai rakennelmaa.

Talouselämän hankkimien sijoitustietojen perusteella pelkästään Lahden, Turun, Rauman ja Vantaan kaupunkien energiayhtiöt ehtivät sijoittaa hankkeeseen 90,7 miljoonaa euroa. Vantaan kaupunki omistaa laskelmassa mukana olevasta Vantaan Energiasta 60 prosenttia. Loppuosan omistaa Helsingin kaupunki.

Vastaavasti Kouvolan, Porvoon ja Nurmijärven energiayhtiöt ovat osallistuneet Suomen Voiman 55,4 miljoonan euron sijoitukseen. Kuntien yhteenlasketut panostukset hankkeeseen nousevat reippaasti yli sataan miljoonaan euroon, Talouselämä kirjoittaa.

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle piti rakentaa Hanhikivi 1 ‑ydinvoimala, jonka kustannusarvio oli 7–7,5 miljardia euroa. Merkittävä osa Fennovoiman osakkaista on jo alaskirjannut sijoituksensa ja lisää alaskirjauksia on Talouselämän mukaan odotettavissa.

Ydinvoimalahanke kaatui toukokuun alussa. Fennovoima irtisanoi tuolloin venäläisen Rosatomin tytäryhtiön Raos Projectin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen. Fennovoima on kertonut, että irtisanominen johtuu Raoksen viivästyksistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa hanke. Venäjän valtionyhtiö Rosatom oli ydinvoimalahankkeen laitostoimittaja ja päärahoittaja.

Hanhikivi 1:n piti tuottaa noin kymmenen prosenttia Suomen tarvitsemasta sähköstä. Kaakon energian toimitusjohtaja Ari Saukkonen kommentoi Talouselämälle, että ydinvoimaa tarvitaan yhä energiamurroksen aikana.

Nyt Fennovoiman ensisijainen tavoite on selvittää irtisanotusta laitostoimitussopimuksesta aiheutunut tilanne, kertoo Talouselämä. Rosatom on kertonut vaativansa laittomana pitämästään sopimuksen irtisanomisesta korvauksia Fennovoimalta. Riidat ratkaistaan todennäköisesti välimiesoikeudessa, Talouselämä kirjoittaa.

Lähde: ESS

Talouselämä: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa on venäläisyhtiön hallinnassa

Fennovoima Helsinki Kotimaa Kouvola Lahti Nurmijärvi Porvoo Pyhäjoki Rauma Rosatom Talous Turku Uutiset Vantaa Veronmaksajat Ydinvoima Yhteiskunta

Keskustelu

9 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Suomi ja koko länsi tekee nyt isoja päätöksiä akkamaisella tunne-reaktioihin perustuvalla tavalla. Aikuinen miehinen mies on luomakunnan ainoa olento, joka pystyy tekemään rationaalisia päätöksiä ilman, että tunteet, hysteriat, äidinrakkaudet, kiima tai antipatiat vaikuttavat niihin. Siksi Suomeenkin tarvittaisiin miehinen johto. 

  Nainenkin voi olla piinkova mies tässä suhteessa, mutta kovin harvinaista se on. Joillakin naisilla on hyvä ja terve vaisto oikeiden ratkaisujen suhteen, mutta sekin on hävinnyt olemattomiin, koska hysteerinen käytös on nykyisin sallittua ja suotavaa, jos sillä tuetaan valtanarratiiveja. 

  Miehellä rationaalinen looginen päättely ja naisella terve vaisto, nämä kaksi rakentaisivat hienon valtakunnan. Suomi on valinnut päinvastaisen tien: kiima ja hysteria johtavat maata, joka poukkoilee kohti romahdusta.

  • Suomalainen mies

   Vastaa

   Erittäin hyvin sanottu.

   Suomessa pitäisikin suorittaa vallankaappaus erittäin suurella miesjoukolla. Loppuisi perseily kertaheitolla siihen.

  • GLGL

   Vastaa

   TT:ltä jälleen hyvä kommentti.

   Ennen Suomea johdettiin järjellä, sittemmin tunteella, ja nyt vietillä.

   Ainoa ulostie tästä katastrofista on hallituksen pikainen eroaminen ja uudet vaalit (mikäli ne voidaan rehellisesti järjestää). Media ei tässä auta, joten on aika epätodennäköistä, että näin tapahtuu.

 • otto suni

  Vastaa

  Rosatom olisi hyvin pystynyt suoriutumaan laitetoimituksista ja silloin olisimme saaneet todella modernin ja toimivan ydinvoimalan. Kannattaa muistuttaa jokaista venäläisen ydinvoiman vastustajaa siitä tosiasiasta, että Loviisan voimala on jo yli 40 vuotta tuottanut erittäin edullisesti ydinvoimaa ja kysessä on suomalais-venäläinen voimalaitos. Arevan projekti Olkiluoto on ollut myöhässä jo yli kymmenen vuotta ja nyt vasta jollakin tasolla käytössä.
  Fennovoiman ratkaisu on yksinomaan poliittinen pelleily USA:n puolesta ja suomalaisia vastaan. Maailman onnellisin kansa osoittaa jälleen suunnattoman tyhmyytensä, kuten kaasun katkaisemisen yhteydessä! Miksi muut Euroopan maat jatkavat venäläisen kaasun ostamista??

  • GLGL

   Vastaa

   Täysin samaa mieltä otto suni:n kanssa.

   Uutisoidaan rääkyen, että paloi satoja miljoonia veronmaksajien rahoja. Ne rahat kuitenkin pysyi enimmäkseen Suomessa, toisin, kuin hallituksen hassaamat miljardit Italiaan ja F‑35:iin. Jotakin suhteellisuudentajua, kiitos.

   Tunteella mennään. Median luoma hysteria edellä. Kuka voittaa? Ei ainakaan Suomi.

 • Sanna Mirella

  Vastaa

  Ei saa kiusata Suomen hallitusta, itku tulee. Ainakin iltapaskan haastattelussa.

  Olisihan sen voimalan voinut antaa rakentaa loppuun ja sitten julistanut sen kuuluvan kokonaan suomalaisille.

 • pertti grandell

  Vastaa

  kun hallitus on akkavaltaista, menee persilleen kaikki ja ihan kaikki…pahin mitä on tapahtunut maailmassa, annettu äänestys oikeus naisille. naisen paikka ei ole politikointi, sen huomaa jo merkkelistä ja sannan tyhmyyden huipusta, samoin oli vaasalaisen urpilaisen kanssa ihan pähkähulluja nuo noita-akat, tuhoavat omaa maatansta. painukoot kolmansienmaihin auttamaan muita poloisia omilla kustannuksillaan, jättäisivät meidät miehet rauhaan..hoitamaan maatamme, sodan aikana naiset hoiti kotirintaman ja lapset, panostehtaat,maanviljelyn, oli lottia sodassa, tänään naiset tuhoavat esi isiemme,äitiemme synnyinmaat. eikä niitä edes hävetä…

 • USA määrää

  Vastaa

  Eihän tuollaiset summat ole mitään. Jokainen tuulinen päivä maksaa tuulivoiman takuutuesta johtuen suomalaisille veornmaksajille noin 50 miljoonaa veroeuroa. 

  Hukkunut raha on noin kahden tuulisen päivän arvoinen. Kyseessä oli puhdas poliittiinen ele. Amerikka sanoi että hanke pitää keskeyttää ja tyhmät suomalaiset menivät tekemään sen.

 • GLGL

  Vastaa

  Juuri noin. Erittäin hyvä pointti.
  Tyhmän kansan kusetusta helpoimman kautta.
  Taas pitää kysyä: Kuka voittaa?
  Suomipoika, olisiko aika alkaa ajattelemaan omilla aivoilla?

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  money, banknotes, euro