Talouselämä: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa on venäläisyhtiön hallinnassa

Fennovoima on irtisanonut venäläisen Raos Project -yhtiön hankkeen toukokuun alussa, mutta yhtiö ei ole toistaiseksi suostunut poistumaan paikalta.

Kotimaa

Hanhikivi 1 -työmaa kesäkuussa 2021. Etualalla Fennovoiman hallintorakennus. Kuva: Flickr CC BY-NC-ND 2.0.

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaata hallinnoi venäläinen tytäryhtiö Rosatom, kertoo Talouselämä. Lehden mukaan tieto ilmenee hankkeen asiakirjasta. Venäläisyhtiö vastaa myös alueen vartioinnista yhdessä Fennovoiman kanssa.

Fennovoima irtisanoi venäläisyhtiö Raos Projectin hankkeen toukokuun alussa, mutta se ei toistaiseksi ole suostunut poistumaan työmaalta. Samaan aikaan toinen Rosatomin tytäryhtiö Raos Voima Oy omistaa edelleen 34 prosenttia Fennovoimasta. Loput Fennovoiman osakkeista ovat muun muassa valtionyhtiö Fortumin ja suomalaisten kuntien omistuksessa. Lukuisat omistajat ehtivät alaskirjata omistuksensa hankkeessa jo ennen Fennovoiman toukokuista ilmoitusta.

Suojelupoliisi on ilmoittanut pitävänsä Rosatomin roolia hankkeessa riskinä Suomen turvallisuudelle. Yhtiöllä on ollut pääsy hankkeen kautta Venäjän tiedustelua kiinnostaviin tietoihin.

Pyhäjoesta piti tulla Rosatomin referenssilistan lippulaivatuote. Se olisi auttanut yhtiötä hankkimaan uusia hankkeita EU-maissa. Samalla Venäjä olisi sitouttanut kumppanimaat hankkimaan venäläistä ydinpolttoainetta.

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle oli tarkoitus rakentaa 7−7,5 miljardin euron arvoinen Hanhikivenniemen ydinvoimalaitos. Viimeisimmän arvion mukaan voimalan piti valmistua vuonna 2028. Se olisi tuottanut noin 9 TWh sähköä vuodessa, mikä on noin kymmenen prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Hanhikivenniemen ydinvoimalasta tehtiin ensimmäinen periaatepäätös jo vuonna 2010. Rosatom ei ollut tuolloin vielä mukana hankkeessa.

Lähteet: Talouselämä, Kansalainen

Fennovoima Fortum Kansalainen Kotimaa Rosatom Suojelupoliisi Talous Teknologia Tiedustelu Venäjä Ydinvoima Yhteiskunta

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Petoksen peittelyäkö?

  Vastaa

  Suomalaiset olivat jälleen kerran tyhmiä. Olisivat antaneet niiden valmistaa sen voimalaitoksen. 

  Jos ajatellaan vaikka ihan vaan jäänmurtamista niin kuinka pitkään perämeri olisi pysynyt auki eikä murtajia olisi tarvittu? Raumallakin mero pysyy pelkästään jääddyysvedestä auki pari kilometriä merelle ympäri vuoden. Samalla logiikalla rahti olisi helpompaa pidemmälle syksyyn ja aikaisemmaksi keväälle. 

  Tai sitten paikallisten asukkaiden asumiskulut kun laitos olisi lämmittänyt pienilmastoa. Eipä meillekkään tulisi aina Vaasan seudulta kylmää ilmaa. Parikin astetta tekisi paljon.

  Mutta ehkä tarkoitus olikin vain peitellä menetettyjä rahoja. Mitään ei ole saatu aikaiseksi mutta miljardiuokan verran on hukattu rahoja johdon palkkioihin ja bonuksiin.

 • Spherical Sapphire

  Vastaa

  Harvinaisen ruma ja kallis hanke, jolla ei ole mitään tekemistä uusiutuvan energiatuotannon kanssa. Sen sijaan ydiasetuotanto kiittää. Samaten OL3, ja ydinvoima ylipäänsä, on globalistivoimien sairasta öykkäröintiä.

 • nonAQ

  Vastaa

  Tällaisista pikku jutuista meillä ei ole mitään huolta, NATO kantaa säkissä valoa Hölmölään.

 • TT

  Vastaa

  Kauppa on parasta rauhantyötä ja parhaimmillaan hyödyttää suuresti molempia osapuolia. Kaupankäynnin avulla työnjakoa on voitu viedä pidemmälle ja näin tekniikan kehittyminen on mahdollistunut. Tällä hetkellä erinäiset ideologit ja suurpankkiirit päättävät siitä kuka ja ketkä voivat käydä kauppaa keskenään ja millä valuutalla. Ihmiskunnan tekninen kehitys hidastuu ja taloudet syöksyvät taantumaan. Mutta onneksi aina voi nimetä syyllisen ja sehän on Putin. Putin tuhosi maailmankaupan ja vaaransi Suomen energiahuollon. Putinputinputinputinputinputin.….

 • Mimmu

  Vastaa

  Kyllä Suomi on nyt kussut niin hyvin omille nilkoille. Taidan ottaa hatkat tästä valtiosta. Ei mitään järkeä ole ollut pitkään aikaan päättäjissä. Maalaisjärjen käyttö on sallittua, Kaikessa.

  • T . T

   Vastaa

   Jättäisit oman isänmaasi ja oman kansasi? Häpeä! Et ole yhtään parempi kuin ryssän mieliset kansan petturit tai kansakuntaamme rappioittavat kulttuurimarxistit.
   Edes Zelensky ei jättänyt ”kansaansa” kovassa paikassa.

 • Kettenhund-Feldjäger

  Vastaa

  Koko hanke Rosatomin kanssa oli järjetön alun perinkin. Venäläisten vaikutusvalta Suomen energiahuollossa on Suomen kannalta itsetuhoista politiikkaa. Voimalahanke sinänsä on kannatettava, tarvitaan vain laitetoimittaja muualta.

 • Kettenhund-Feldjäger

  Vastaa

  Minne Mimmu muuttaa? Venäjälle? Vai Somaliaan? Jos täällä on asiat huonosti kansallismieliseltä kannalta katsottuna (oletan ettet ole kommunisti) niin on toimittava, hankittava koulutusta, verkostoiduttava muiden kansallismielisten kanssa jne. Elämä on kamppailua, loppuun asti.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi