Lukijan kynästä: Uusi suomalainen rynnäkkökivääri markkinoille

Partisaani julkaisee lukijan kirjoittaman artikkelin tuoreesta suomalaisesta aseteknologian osaamisesta.

Lukijan mielipide

Riippumatta pääministerin nimestä ja puolueesta Suomen hallitukset ovat jo pitkään halunneet riisua suomalaiset aseista ja vaikeuttaa aseteollisuutta kotimaassamme. Silti Suomesta löytyy pieniä asepajoja, jotka pyristelevät asekielteistä politiikkaa vastaan.

Sastamalalainen Ensio Firearms Oy on suunnitellut Suomessa harvinaisen siviilikäyttöön tarkoitetun rynnäkkökiväärin. Siviileille myytävä malli on puoliautomaatti. Puolustusvoimien lippujuhlapäivänä 4.6.2021 julkistetusta aseesta on myös tulossa viranomaiskäyttöön tarkoitettu täysautomaattinen versio.

Ase on täysin suomalaista työtä ja sen on suunnitellut Toni Käräjämies. Ensio Firearms Oy:n toinen puuhamies on Riku Hannukainen. Yhtiö kertoo olevansa suomalainen asevalmistaja ja keskittyvänsä erityisesti huipputarkkojen kiväärien suunnitteluun sekä valmistukseen metsästäjien ja ampumaurheilijoiden käyttöön.

Aseteollisuudesta uusi Nokia?

KAR 21 ‑rynnäkkökiväärin erikoisuus on, että sillä voi ampua kahta eri kaliiperia olevia patruunoita. Asetta kuvataan helpoksi purkaa kenttäoloissa. Käyttämällä vain kuusiokoloavainta aseesta voi vaihtaa neljä osaa (piippu, lukko, lipaskuilu ja lipas) ja ampua joko .223 REM- tai .308 WIN ‑kaliiperin patruunoita. Edellä mainittu soveltuu lyhyille ampumamatkoille ja jälkimmäinen pitemmille.

Aseessa on myös kisko tähtäimelle ja yönäkölaitteille. KAR 21 ‑rynnäkkökivääriin voi myös kiinnittää liekinsammuttimen, äänenvaimentimen tai murtojarrun.

Perinteikkään suomalaisen aseteollisuuden lippulaiva on suunniteltu sekä oikea- että vasenkätisten käyttöön. Käräjämies KAR 21 ‑rynnäkkökivääri painaa 3,7 kiloa ja sen suositushinta on 3 799 euroa ja kaliiperinvaihtosarjan 1 599 euroa.

Suomen puolustuksen kannalta on elintärkeää, että meillä on omaa, luotettavaa asetuotantoa. Asekauppa on tiettävästi maailman suurin laillinen bisnes, ja mikäli Suomen hallitus joustaisi tiukoista vientirajoituksista, asevienti voisi olla Suomelle jo pitkään haviteltu uusi Nokia.

Lähteet: Viranomainen.fi, Kar-Rifle

Ampuma-aseet Aseteollisuus Ensio Firearms Oy Kotimaa Lukijan mielipide Puolustusvoimat Rynnäkkökivääri Talous Teknologia Vienti

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Siviilimallit

  Vastaa

  Myös RK-62 siviilimalli on puoliautomaattinen, koska ei saa siviilit lupia täysautomaattiin. Kyllä nuo aselait kiristyivät näiden Jokelan ja Kauhajoen tapauksien jälkeen kovasti myös.

 • Retropeli

  Vastaa

  Kuusiokolo?
  Torx on nykypäivää.

  • Nimetön

   Vastaa

   Torxien kanssa töitä tehneenä ei helvetissä semmosia yhtään mihinkään, pyöristymisen riski valtava sekä työkalussa että ruuvissa ja korvaavan ruuvin löytäminen aina kiven alla.
   Kuusiokoloruuvit hyllykamaa joka paikassa.

 • Muukalainen

  Vastaa

  Täällä keski suomessa ei puoliautomaattikivääreille ole lupia myönnetty (esim AR-15). Mitään järkevää perusteluahan ei tällaiselle toiminalle ole ellei ase ole ERVA. Kiinnostaisi tietää missäpäin Suomea on lupia hiljattain myönnetty muille kuin reserviläisammuntoja harrastaville ?

 • Tolkku Takaisin

  Vastaa

  Suomalaisilla aseilla on erittäin hyvä maine maailmalla ja näyttöä myös niiden käyttämisen taidoista. Tapansa mukaan EU ja muut kommunistit käyvät rajua kulttuurisotaa aseenkanto-oikeutta vastaan. USA:ssa syvähallinto järjestää jopa ’false flag’-iskuja, jotta aseet saadaan huonoon huutoon. Kommunistin tuntee siitä, että se vihaa asetta tavallisella kansalaisella, mutta ihailee sitä kansaa alistavan sotapoliisin kourassa.

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  Paradoksi on se että jopa sovjetissa haulikkoa ei katsottu aseeksi, kuten ei suurimmassa osassa läntistäkään eurooppaa edelleenkään.
  Suomessa haulikot ja ratalähettien revolveritkin luokitellaan ”aseiksi”

  Seppo Lehto historioitsija

 • Bisse

  Vastaa

  Onnea yrittäjille jatkossa. Toivottavasti omat puolustusvoimamme ottavat tuon käyttöön, vaikka alkuun erikoisjoukoille.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi