Raskaan ampumatarviketuotannon kapasiteettia nostetaan merkittävästi

Suomella on Länsi-Euroopan suurin tykistö.

Kotimaa

Puolustusministeri Antti Häkkänen on 12.12.2023 päättänyt Suomen ampumatarviketuotannon kapasiteetin kasvattamisesta. Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi asiaa kokouksessaan 12.12.2023.

Ministerin päätöksellä mahdollistetaan tuotantokapasiteetin kasvattaminen yli kaksinkertaiseksi nykytasosta. Puolustushallinto sitoutuu investoimaan raskaiden ampumatarvikkeiden tuotannon kasvattamiseen noin 24 miljoonalla eurolla. Lisäksi puolustusministeriö sitoutuu pitkäaikaisiin tilauksiin kotimaiselta teollisuudelta, mikä mahdollistaa teollisuuden omat investoinnit.

Kokonaisuudessaan puolustushallinnon ja teollisuuden investoinnit ovat noin 120 miljoonaa euroa.

Nyt tehdyllä päätöksellä kasvatetaan raskaiden ampumatarvikkeiden tuotantokapasiteettia Suomessa merkittävästi, mikä mahdollistaa Ukrainan pitkän aikavälin tukemisen aina 2030-luvulle saakka. Tuotannon kasvattaminen on Euroopan mittakaavassa merkittävä ja sillä myös vahvistetaan Suomen omaa puolustuskykyä, toteaa puolustusministeri Antti Häkkänen.

Tuotantoa on jo kasvatettu

Puolustushallinto on kasvattanut raskaiden ampumatarvikkeiden tuotantoa määrätietoisesti jo aiemmin. Suomen ammustuotanto on jo nykyisellään moninkertaistunut Ukrainan sotaa edeltäneeseen tasoon verrattuna.

Lisäksi puolustushallinto on Ukrainan sodan alkamisen jälkeen tehnyt pitkän aikavälin tilauksia raskaista ampumatarvikkeista kotimaiselta teollisuudelta. Näiden avulla kotimainen teollisuus on voinut palkata lisähenkilöstöä ja nostaa ammusten tuotantomääriä olemassa olevan kapasiteetin puitteissa, Häkkänen sanoo.

Investoinneilla kasvatetaan tuotantokapasiteettia pitkäjänteisesti

Tuoreen päätöksen nojalla kasvatetaan ja hajautetaan kotimaista panostuotantoa, ruutituotantoa ja lataamokapasiteettia. Tämä mahdollistaa useamman eri tuotteen valmistamisen samanaikaisesti, mikä tukee sotilaallista huoltovarmuutta. Investointien odotetaan valmistuvan vuosien 2026 ja 2027 aikana, mikä mahdollistaa tuotannon pitkäjänteisen kasvattamisen.

Investoinneilla kasvatetaan Puolustusvoimien Räjähdekeskuksen tuotantokapasiteettia, mikä edellyttää lisähenkilöstön palkkaamista Räjähdekeskuksen eri toimipisteisiin Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalle. Tämän työllisyysvaikutus on useita kymmeniä henkilötyövuosia. Päätös myös mahdollistaa kotimaisen teollisuuden investoinnit, jotka tulevat kohdistumaan pääosin Keski-Suomeen.

Teollisuus voi hakea investointeihinsa tukea EU:lta ampumatarviketuotannon tukemiseen tarkoitetun asetuksen rahoituskuoresta (ns. ASAP-asetus, Act in Support of Ammunition Production 15252023).

Suomen tuotantokapasiteetti merkittävä Euroopan mittakaavassa

Euroopan ampumatarviketuotanto laskettiin 1990-luvun jälkeen liian alas. Nyt ampumatarviketuotannosta on muodostunut yksi tärkeimmistä kysymyksistä Ukrainan puolustustaistelussa. Päätös tukee EU:n tavoitetta kasvattaa eurooppalaista ampumatarviketuotantoa Ukrainan tukemiseksi sekä vastaa ampumatarvikkeiden pitkänaikavälin kasvaneeseen kysyntään.

Suomella on Länsi-Euroopan suurin tykistö. Jatkossa Suomi tulee myös olemaan yksi suurimmista raskaiden ampumatarvikkeiden tuottajista Euroopassa. Haluamme tällä päätöksellä osoittaa pitkäaikaista sitoutumista Ukrainan tukemiseen ja puolustusteollisuuden vahvistamiseen, Häkkänen toteaa.

Kotimaa Maanpuolustus Politiikka Puolustusvoimat Talous Yhteiskunta

Keskustelu

9 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Että näin

  Vastaa

  Oman maan tarpeisiinhan ei tarvita A‑tarviketuotantoa kun ostetaan ylihinnalla amerikkalaisilta, kaliberienhan pitää olla Nato-yhteensopivia.
  Mitenkä se sopimus olikaan joka kielsi aseviennin sotaa käyviin maihin, mutta tarkoitushan ei taida olla sodan lopettaminen vaan sionistihallitsijan päämäärän edesauttaminen, viimeiseen ukrainalaiseen asti taistelee. Ideologisessa hovissahan nämä ”vanhentuneet” sopimukset lakkaavat pätemästä.

 • Juha

  Vastaa

  UPI-CIAn Palsternakka lupasi meille sodan 2025. Joten hyvin kerkee pommeja sorvailla.

  • Konservatiivi

   Vastaa

   Ei sanonut mitään sellaista. Jos sota tulee, niin se tulee kyllä meitä suurempien tekijöiden vaikutuksesta. 

   Koskaan ei ole väärin olla hyvässä kunnossa. Pandemiankin aikana sellainen ihminen oli todennäköisempi kuolemaan, joka oli läski ja huonossa kunnossa. Keuhkokuume on myös sellaiselle ihmiselle rankka. Lihavuus on itse asiassa tappava tila. C. S‑P. on itse kuivassa kunnossa, varmasti yritti puheillaan vähän herätellä ihmisiä. 

   Emme me sotaa tarvitse meitä tappamaan, mutta jos emme tee jotain kansanterveydelle, niin vuonna 2040 ei kuulemma enää ole 50-vuotiaita terveitä työntekijöitä.

   • Että näin

    Vastaa

    Harva yli 50-vuotias on millään asteikolla ”terve”, johtuu elintavoista ja prosessoidun ruuan mättämisestä. Tietty jos olet nippanappa lääkäri/insinööri tai muu paperinpyörittelijä ts. tuottamattoman työn tekijä, ei ranka juuri rasitu ja voi ”terveyttään” ylläpitää sitten hyvillä tuloilla ja vapaa-ajalla, varaa käydä oikealla lääkärillä.
    On jo todettu monelta viralliseltakin taholta ettei pandemiaa ollut, Pfizerin edustaja eu:n kuulemisessa totesi ettei geeniterapiapiikit ehkäise tautien tarttumista saati ettei niillä ollut alun perinkään tätä funktiota. Kummallista kun pandemian määritelmääkin muutettiin kesken kaiken, koska ”vanha” versio ei sopinut lääkefirmojen ja WHO:n agendaan.
    Mutta totta on että fysiikan ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää, sitä ei vain hedonismissaan ihmiset usko, ennen kuin on se outokumpu niin suuri ettei omaansa ole nähnyt 10 vuoteen. Kouluissakin pitäisi olla enemmän liikuntaa eri muodoissa, ruoka myös huomattavasti perinteisempää kuten läskisoosia, perunaa yms. eikä mitään kosheria, hampurilaista/pitsaa/kepapia jne. prosessoitua jätettä.

 • Suuri tuntematon

  Vastaa

  Ampumatarvikkeista mieleeni tuli se, että tavarajuna on liikkunut sodasta huolimatta Suomen ja Venäjän väliä Vainikkalan raja-aseman yli Harjavaltaan Norilskin venäläisomisteiselle tehtaalle kyydissään nikkelikiveä. Suomesta Venäjälle menee kuparikiveä ja lannoitteita Kotkan satamasta transitioliikenteenä. Luoteja pitää tehdä maailman sotien ansiosta entistä enemmän, joten eihän sitä kaikkein tärkeintä bisnestä sammuta Ukrainan sota (2014–) tai pari viikkoa sitten ”kokonaan” suljettu rajakaan. Keitäs pankkiherroja, poliitikkoja ja muita ”päättäjiä” mahtaa olla kytköksissä näihin bisneksiin? Noita lannoitteitakin on pakko saada kuljetettua Kotkasta kauttakulkuliikenteenä (ei lasketa ulkomaankaupaksi, de jure), sillä Venäjä ja Ukraina ruokkivat Afrikkaa.

 • pää määrää

  Vastaa

  Eikös natoliiton pitänyt turvata Suomi Venäjän hyökkäyksiltä. Nyt DCA-suggeroidut ministerit näyttävät pelkäävän Venäjän todella hyökkäävän, kun ilmeisesti uskovat tai tietävät Naton tukevan Ukrainan ensi vuonna antautuvan Venäjälle. Sittenkin kai joudutaan puolustautumaan omin voimin ja vanhanaikaisia tykinkuulia tarvitaan. Ne kyllä auttoivat puolustuksen onnistumista 1944, mutta eivät toimi enää. Nykytekniikalla tykin asema paljastuu jo ensimmäisestä laukauksesta ja paikalle tulee kohta pieni lennokki ja tykkiasema romuttuu paukusta.
  Onhan Naton helppo kärrätä teitä pitkin aseita Ukrainaan verrattuna Suomen meriyhteyksiin. Tuki jää huomattavasti Ukrainaa heikommaksi ja Suomen armeijan miehistö jää vähäisemmäksi kuin Ukrainassa on vuoden aikana saanut vakavia vammoja.

  Näille häkäpäille pitäisi kertoa 1940 historiaa, kun Suomeen tuli mahtavasta sotilasmahdista Saksasta 200000 sotilasta osallistumaan Suomen sotatoimiin. Sekään ei auttanut kuin muutaman vuoden ja johti Lapin tuhoamiseen sähkötolppia myöten. Tuskin historia auttaa heräämään, koska sitä ei tajua hypnotisoituna. Massahypnoosissa olevat tuskin heräävät muuten kuin hypnotisoijien (DCA) herättäminä, jota nykyisessä tilanteessa ei tule tapahtumaan.

  • Suuri tuntematon

   Vastaa

   ”Eikös natoliiton pitänyt turvata Suomi Venäjän hyökkäyksiltä. Nyt DCA-suggeroidut ministerit näyttävät pelkäävän Venäjän todella hyökkäävän”

   Näinhän se pitikin mennä paperilla. Mitään ajopuita ei näissä jutuissa ole. Sen verran isoista asioista kyse. Sangen epäilyttävää on tämä NATO:n tukikohtien perustaminen Suomeen. Silloin mennään täysin USA:n lakien mukaan. Loput asiat hoidetaan sitten EU-lakien mukaan. Siinäpä pieni Suomi onkin puun ja kuoren välissä. Ei meidän kannata nauraa vaikkapa Puolalle, joka on aina ollut USA:n ja N‑liiton linkkinä, ja sittemmin vielä EU:n hiillostettavana. Unionista toiseen… 

   Unkaria EU myös vetää kölin ali nytkin täysin, kun jäädytettyjä varoja almuina annetaan hyvästä käytöksestä. Ehdollistaminen toimii. Jonkinlaisena näennäisenä voittonakaan näitä ei kannata jäsenmaiden pitää, sillä EU ja EKP tahdin määräävät kuitenkin niin kauan, kuin heidän keksimää peliä pelaamme heidän säännöillään ja leluillaan. Kenellä olisi pokkaa potkaista kiusaajat pois hiekkalaatikoltamme? Yhdessä siihen pystyisimme… Puola ja pieni Suomikin.

 • TT

  Vastaa

  Jenkki alkaa vetää pois massiivista rahoitustaan Naton laajenemisodista, jonka eräs kuuma vaihe lähestyy loppuselvittelyjä Ukrainassa. Loppuselvittelyt ja Ukrainan siviilihallinto aiotaan pitää pystyssä yhä enemmän eurooppalaisen rahoituksen turvin, joten suomalainen varaudu verotuksen nousuun ja julkisten palvelujen kiihtyvään alasajoon.
  Jossain vaiheessa rauha tai aselepo solmitaan, konflikti jäätyy Ukrainassa ja Naton ja USA:n sotahaukkojen on keksittävä uusi alue kuumalle konfliktille Euroopassa. Suomi on ilmoittautunut erääksi uudeksi osapuoleksi tuhoamalla pikavauhdilla aiemmin ongelmattomat kahdenväliset suhteensa Venäjään. Onkin mielenkiintoista seurata, kuinka uusi vaihe kehkeytyy. Venäjän vientiyhteyksien ja liikkuvuuden kuristaminen Itämerellä voisi olla yksi tapa laajentaa sotaa. Arktisella alueella voidaan lisätä painostusta Murmanskia tai Arkangelia kohtaan. Tavoitteena on tukkia koillisväylä pois kiinalaisilta ja kuristaa venäläisten pääsyä Atlantille. 

  Euroopan sotahulluilla voi kuitenkin olla edessään ankeat ajat, koska USA on yhä kiinnostuneempi Tyynen-/Intianmeren puolen asioista ja pyrkii saartamaan Kiinaa sille vihamielisillä kumppanivaltioilla. Ilman tuntuvaa jenkkirahoitusta sota Euroopassa voi jäädä tussahdukseksi.

 • Mvä

  Vastaa

  On kuvottavaa katsoa tätä suomalaisten päättäjien Nato, Amerikka, Ukraina ja Eu perseilyä. Ukrainaa tuetaan Unionin voimin palvellen Amerikan tahtotilaa. kaikki tehdään vailla mitään ymmärrystä tulevaisuuden omista tarpeista. Ukrainalle on myönnetty jo ainakin 21 suurta apupakettia ja se kaikki on pois meidän omasta varautumisesta. Ukrainan juutalainen näyttelijä pelle kulkee ympäri maailmaa vaatien tukea ja heikkomieliset antaa. helvetti että kiehuu nähdä tätä tyhmyyttä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi