Lukijalta: Tapaus Pekka Kataja ja ”äärioikeisto”

Partisaanin lukija ottaa kantaa Pekka Katajan yhä kummalliseksi muuttuvaan murhanyritysmysteeriin.

Lukijan mielipide

päivitetty

Pekka Kataja.

Sattumalta MTV3 Rikospaikka teki jutun Pekka Katajasta heti torstaina 8.10. Lähes kolmen kuukauden kuluttua Kataja viimein avaa tätä äärioikeisto-väitettään, ja henkilöittää sitä Teemu Torssoseen ja hänen tukijoihinsa.

Nyt mediassa ja eri poliitikkojen toimesta ollaan oltu lakkauttamassa kaikkia kansallismielisiä yhteisöjä Katajan epäilyjen vuoksi, eikä myöskään perussuomalaiset ole säästyneet tältä spekuloinnilta.

Ohjelmassa Katajan tarkoittamat äärioikeistolaiset ovat niin sanottuja ”torssoslaisia”. Käytännössä entisiä Jyväskylän perussuomalaisia, jotka ovat julkisesti antaneet tukensa Teemu Torssoselle ja uskaltaneet vastustaa Katajan vetämää Keski-Suomen hyvävelimafiaa, seurauksella, että heidät on erotettu puolueesta.

Tämä Katajan äärioikeistoksi nimeämä porukka on myös vaihtanut nimensä painostuksen alla, Jyväskylän perussuomalaisista Perusjyväskyläläiset Ry:ksi, jonka sivuilta ei ole havaittavissa mitään vaarallista tai kyseenalaista toimintaa. Herääkin kysymys, että miten Pekka Kataja luokittelee heidät äärioikeistolaisiksi?

Tapaus Pekka Kataja ja äärioikeisto

Pekka Kataja hakattiin kotiovellaan Jämsänkoskella 17.7.2020. Enemmän tai vähemmän hämmentäviä tuntomerkkejä sekä kertomuksia tapahtumien kulusta tuli heti tapahtumien jälkeen, kunnes Pekka Kataja keksi syntipukikseen Keski-Suomen äärioikeiston.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Pekka Kataja toimi alueen vaalipäällikkönä. Vaalien aikaan Keski-Suomen perussuomalaisissa kävi kuhina, kun Teemu Torssonen torpattiin vaaleista ulos ja myöhemmin erotettiin puolueesta sekä paikallisjärjestöstä ns. puolueelle haitallisen toimintansa sekä oletettujen äärioikeistokytköstensä takia.

Nyt epäiltyinä Pekka Katajan murhan yrityksestä on Teemu Torssonen sekä entinen Soldiers Of Odinien jäsen ja Kansallismielisten liittouman puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen. Äärioikeiston motiivina Pekka Kataja mainitsee maahanmuuttokriittisyytensä, josta hän on puhunut ja kirjoittanut paljon. Sen lisäksi hän on toiminut äänekkäästi äärioikeistolaisia vastaan?

Hänen mukaansa äärioikeistolaiset ainekset ovat päässeet vuosien varrella soluttautumaan puolueeseen, mitä hän on yrittänyt estää.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä 2017 kunnallisvaaleissa Jämsän perussuomalaisten vaalilistoilla sitoutumattomana ehdokkaana oli myös Soldiers of Odineiden silloinen jäsen. Pekka Kataja itse vaaliasiamiehenä on haastatellut ja sopinut ehdokkuudesta hyvässä sovussa.

Soldiers of Odinien jäsenyys ei ole ollut minkäänlainen este – ei edes hidaste. Odinithan ovat kulkeneet julkisesti Jämsässä, joten paikalliset tuntevat jäsenet. He olivat nähdäkseni hyvissä väleissä Katajan kanssa. Hyvistä väleistä niin sanotun ”äärioikeiston” kanssa kertoo myös se, että Facebookissa Pekka lähettelee entiselle vaaliehdokkaalleen myös syntymäpäiväonnitteluita.

Onnitteluihin yhtyy myös Jyrki Niittymäki, joka on muuten Keski-Suomen piirin puheenjohtaja. Jyrki on kehunut välejä Katajan kanssa hyvin veljellisiksi, joten voisimme olettaa, että Niittymäki on hyvin tietoinen, että ehdokaslistoilla on ollut myös Soldiers of Odinien jäseniä. Mutta eihän se ole ollut mikään este.

Voimme siis todeta, että joko naapurikylillä on äärioikeistolaisempaa äärioikeistoa tai sitten tämä Katajan äärioikeistovastaisuus on täysin tuulesta tempaistu asia. Ellei sitten voida jopa olettaa, että tämä vastustus kohdistuu vain ja ainoastaan vanhaan yhdistykseen ja Teemu Torssoseen?

Siispä me odotamme, että viranomaiset selvittävät tapauksen ja tekijät saadaan kiinni.

Voisi kuvitella, että pitkään politiikassa mukana ollut Kataja osaisi suhteuttaa yhdistyksen muodostaman uhan ajatellen esimerkiksi tulevia kuntavaaleja? Voimmeko siis edelleen ajatella, että Pekka Katajalla olisi jokin henkilökohtainen kauna Perusjyväskyläläiset ry tai Torssosta ja Ala-Tuuhosta kohtaan?

Tero Ala-Tuuhosta ei ole hyväksytty puolueeseen, eikä hän kuulu myöskään Perusjyväskyläläiset Ry:hyn, joten hän tuskin on aiheuttanut minkäänlaista harmia Katajan konklaaville?

MTV3:n Rikospaikka-ohjelmassa Kataja kertoi, että hän oli viranomaisen pyynnöstä ensin etsinyt Googlesta Ala-Tuuhosen kuvan ja myöhemmin vielä poliisin kuvista tehnyt 100 % varman tunnistuksen – tämän hän mainitsi ohjelmassa kahteen otteeseen.

Erittäin mielenkiintoiseksi asian tekee se, että tutkinnassa ilmenneiden seikkojen myötä Tero Ala-Tuuhosta ei ollut enää syytä pitää vangittuna. Hänet vapautettiin ja häneen liittyvä epäily lieveni muotoon ”syytä epäillä” rikoksesta, joka johtaa varmaan vankilatuomioon? Eli Pekka Katajan ”100 % varma” tunnistus lienee erittäin kyseenalainen – mitä voimme päätellä tästä?

Lukijan mielipiteet ovat Partisaanin lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita Partisaanin toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen julkaisun yleiseen sähköpostiin.

Kansallismielisten liittouma Kolumnit Kotimaa Lukijan mielipide Murhan yritys Pekka Kataja Perussuomalaiset Politiikka Rikos Soldiers of Odin Teemu Torssonen Tero Ala-Tuuhonen

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • SaleSeta

  Vastaa

  Onkohan tämä Kataja sitä Perussuomalaisten esihistoria-ajan SMP-possea, joka äänestettiin puolueesta Soinin mukana pois ja he perustivat nyttemmin kuolleen Siniset-puoleen? Haluaako Kataja aiheuttaa vielä maksimaalista tuhoa kaikille, jotka lopulta kuoppasivat historiaan kuuluvan SMP:n ja sen jälkeläiset?

  Yllä oleva kuva kertonee ihan riittävästi kaverista…

  • Lassi

   Vastaa

   Siis käsittääkseni SDP:stä persuihin loikannut ja puhui siirtymisestä sinisiin mutta viime hetkellä perui aikeensa.

 • Jkl äijä

  Vastaa

  Soinilaisuus on pesitynyt jkl persuihin hyvin voimakkaasti, nyt mainitut henkilöt olivat Katajan kannattamaa suuntausta vastaan

 • tsempalotpärisee

  Vastaa

  Onkos tämä Pekka Kataja tämä kuka sai pahoinpitelyn itselleen?
  Outo ukko. Siksipä poliisikaan ei ole niin kiinnostunut ja onko totuus mikä lopulta sitten?
  Tietenkin hyvä jos totuus tulee esiin, mutta luulen että asioissa on hämärää ja säheltäjä itse ei osaa sähellykseltään sanoa oikein mitään.
  Tulee väkisin mieleen se murhaajanainen jota syytettiin ja niin outoja puheita + käytöstä että poliisitkin oli sekasin ja kaikki. PS noin yleensä on selkeä ja selväjärkinen puolue. Mitä nää suhailijat ovat? Tullut SDP:ltä ? Se sopisi kyllä.

  • Plääh

   Vastaa

   Selkeä ja selväjärkinen? Vastustavat kansallissosialismia ja etnonationalismia. Ylistävät Israelia ja juutalaisia. Selkeää porukkaa kyllä, mutta järkikin juoksee suoraviivaisesti nurinpäin

 • K.Lehto

  Vastaa

  Jos Katajan kertoma tutkinnan etenemisestä pitää paikkansa, niin tunnistuksella ei ole ainakaan mitään juridista painoarvoa. Jos se on ainoa näyttö, niin näyttöä ei käytännössä ole. Ei tuota pitäisi pitää edes syynä epäillä.

  Jotta tunnistamisprosessilla olisi mitään juridista painoarvoa sen tulisi edetä siten, että rikoksen uhrille esitetään samalla kertaa useampi pääpiirteisesti riittävän samankaltainen henkilö ja rikoksen uhrille ilmoitetaan, että hänelle näytettävässä ihmisjoukossa mahdollisesti on läsnä rikoksen tekijä. Rikoksen uhrille ei kerrota, että hänelle näytettävässä joukossa ehdottomasti on läsnä rikoksen tekijä. Tutkijoiden tulisi varoa viimeiseen asti antamasta rikoksen uhrille tapahtumanjälkeistä informaatiota (Post Event Information, PEI). PEI saattaa helposti muokata rikoksen uhrin käsitystä tapahtuneesta.

  (Mitä tulee mututuntumaan, psykologiseen silmään asian tiimoilta… kovin hyvin sopisi yhteen tapahtumien kanssa ja uhrin taustojen kanssa, sellainen skenaario, jossa turpaan olisi tullut liittyen sellaisiin kuvioihin joiden parissa hääräämisestä kärähtämistä Kataja itse häpeäisi ja mielellään ohjaisi tutkinnan aivan muualle kuin oikeaan suuntaan johtaville poluille. )

 • Simo Hankaniemi

  Vastaa

  Jos syönyt mies lyö vasaralla päähän 20 kertaa, niin siihen kuolee. Kataja lienee itse kolhinut itseään jostakin perverssistä syystä. Jos tavoitteena oli saada julkisuutta, niin operaatio oli täydellinen menestys.

 • Paukapää valehtelee

  Vastaa

  Tutkinnanjohtaja Jussi Luoto taitaa olla vajakki kun ei puutu Katajan lööperöintiin. Ainakaan mitään näkyvää ei ole tapahtunut.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi