Skotlanti kriminalisoi ikään perustuvien loukkaavien termien käyttämisen

Esimerkiksi "vanha patu" tai "räkänokka" -termien käyttäminen tulee olemaan Skotlannissa viharikos.

Ulkomaat

Eduskunta Skotlannissa hyväksyi ”ikäsyrjintää” torjuvan lakimuutoksen, joka kriminalisoi muun muassa toisen haukkumisen tämän iän perusteella. Ensi vuodesta, lähtien lain astuessa voimaan, skotit saattavat saada viharikostuomioita jos he nimittävät jotakuta esimerkiksi vanhaksi ”patuksi” tai ”räkänokaksi.”

Lakimuutos vaikuttaa myös epämääräiseen ”vihan lietsonnan” rikkeeseen, joka aiemmin liittyi vain rotuun ja etnisyyteen, mikä tarkoittaa, että iän perusteella jostakusta pahaa puhuvat skotit saattavat syyllistyä rikokseen myös kotioloissa ollessaan.

Sananvapauden rajoittamisen ohella lakimuutos on saanut kritiikkiä siitä, että Skotlannin poliisilla ei ole resursseja lain valvomiseen.

Lähde: Daily Mail

Sananvapaus Ulkomaat Viharikos

Keskustelu

11 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Metsäkulman Murre

    Vastaa

    Daily Mailin uutisen mukaan sanayhdistelmän ”grumpy old man” käyttö olisi lakiehdotuksen mukaan lainvastaista. Ja ylipäätään kutsua ketä tahansa vanhaksi käyttämällä sanaa old olisi rikos. Lain myötä myös kotona lausuttuina sanojen käyttö olisi rikollista.

    Uskomaton uutinen. Onko kyseessä pilailu? Ehkei, koska maailmassa on hulluutta paljon.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-12401331/Scots-old-ageism-hate-crime.html

    ”Scots could face criminal records for calling someone a ’grumpy old man’ under SNP’s plans for barmy new laws that make ageism a hate crime”.

    ”Calling someone ’old’ could land Scots with a criminal record under new woke laws being introduced by the SNP to tackle ’ageism’ ”

  • TT

    Vastaa

    Tämä vihapuhepaska on lähtenyt todella pahasti lapasesta. Lainsäätäjä tekee itsestään naurunalaisen, mutta ei paljon naurata siinä vaiheessa, kun Polpo ja valtakunnantoiviaiset ottavat nämäkin jutut tosissaan.

  • Nimetön

    Vastaa

    näin aletaan ajatus rikollisia laittamaan kuriin, aivan normaali toimenpide totalitaarisisessa hallinnoinnissa. Kapitalisti ottaa komennon ja sillä selvä. ei auta itku eikä hammasten kiristys

  • Snif

    Vastaa

    Miten valvovat muka tuota tulevaa lakia yksityisasunnoissa, ei mitenkään.

    • Kohta

      Vastaa

      Alexat, SMART jääkaapit yms täyttävät jo suurta osaa normojen kodeista. Tuskin menee kauaa kunnes laki määrää että kaikki pitää olla SMART tuotteita niin viranomaisilla on 247 tallentava valvonta AI:n valvomana päällä jokaisen kotona

    • Anonyymi

      Vastaa

      ”Miten valvovat muka tuota tulevaa lakia yksityisasunnoissa, ei mitenkään.”

      Syntyy ilmiantokulttuuri. Perheenjäsenet ilmiantavat toisiaan. Vieraat ja naapurit ilmiantavat. Ja kenties nettiin yhdistetyt älylaitteet kuuntelevat.

  • Erityistason keski-ikäinen

    Vastaa

    Sanna Marin on tuomittava taannehtivasti viharikoksesta. Vanhempien nimittäminen ”boomereiksi”, joka on ihmistä alentava termi. Sanna Marin on viharikollinen joka kiihottaa kansanryhmää kohtaan.

  • Luciferian Enlightenment

    Vastaa

    ”The more corrupt the state, the more numerous the laws.”

    - Tacitus

    ”When harmony no longer prevailed throughout the six kinships, filial sons found their manifestation; when the states and clans fell into disorder, loyal ministers appeared.”

    - Tao teh Ching

  • Plääh

    Vastaa

    Se nyt vielä puuttuisi, että yritetäisiin valvoa..

  • Nationalisti

    Vastaa

    1984…laillisesti käytettävien sanojen määrää kavennetaan kokoajan, (((he))) haluavat määritellä julkisesti hyväksytyt sanat.

    • anonyymi

      Vastaa

      ”1984…laillisesti käytettävien sanojen määrää kavennetaan kokoajan,.…”

      Ainoastaan sanoja, jotka ovat listassa saa käyttää. Itsekeksittyjä ja listaa edeltävän ajan muita sanoja ei saa. 

      Elämme vielä kiellettyjen sanojen aikaa. Meillä on jo kiellettyjä sanoja, kuten esimerkiksi neekeri ja eskimo. Koko ajan syntyy uusia sanoja ja vanhat sanat saavat uusia merkityksiä.
      Esimerkki uudesta sanasta: huippuosaaja. Sana koneinsinööri on saanut kokonaan uuden merkityksen. Siksi tarvitaan sallittujen sanojen lista ja kaikkien muiden sanojen käyttö on rikollista.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi