The Guardian antoi pilapiirtäjälleen kenkää ”juutalaisvastaisuuden” takia

Brittiläinen sanomalehti The Guardian on antanut potkut pitkäaikaiselle pilapiirtäjälleen, Steve Bellille, Israelin ja Gazan konfliktia kuvaavan piirroksen vuoksi.

Sionismi

Yli neljän vuosikymmenen ajan lehdelle työskennellyt Bell väittää, että The Guardian on tulkinnut hänen piirrostaan väärin ja pitänyt sitä antisemitistisenä. Piirroksessa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu pitelee kirurginveistä, ja hänen vatsaansa on kuvattu Gazan kaistan ääriviivat.

Vaikka The Guardian ei julkaissut kyseistä piirrosta, Bell julkaisi sen itse viestipalvelu X:ssä. Hän kommentoi myös, että on nykyään haastavaa piirtää kyseisestä aiheesta The Guardianille ilman, että tulee syytetyksi juutalaisvastaisista vertauskuvista, sillä kaikki Israeliin kohdistuva kritiikki nähdään juutalaisten toimesta juutalaisvastaisuutena.

Bell on myös ilmaissut turhautumisensa lehden tulkintaan ja viitannut, että piirros perustui aiemmin tehtyyn teokseen eikä sisältänyt antisemitistisiä viittauksia.

Bell kertoi X:ssä, että lehdestä oli soitettu hänelle muutama tunti piirroksen lähettämisen jälkeen ja sanottu: ”Juutalainen heppu; pauna lihaa; antisemitistinen vertauskuva.”

”Pauna lihaa” viittaa todennäköisesti Shakespearen näytelmään Venetsian kauppias, jossa juutalainen rahanlainaaja vaatii paunan lihaa lainaajan kehosta, mikäli tämä ei maksa lainaansa takaisin ajallaan. Näytelmän mahdollinen juutalaisvastaisuus on ollut aina juutalaisen hysterian aihe.

Bellin mielestä The Guardianin tulkinnassa ei ole mitään järkeä.

”Piirroksessani ei ole mitään viittauksia siihen näytelmään. Siinä on Netanjahu nyrkkeilyhanskat kädessä valmiina tekemään itselleen leikkausoperaation, minkä katastrofaalisia seurauksia ei vielä näy”, Bell sanoo BBC:lle.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun The Guardian joutuu keskelle pilapiirroskohua. Aikaisemmin lehti pyysi anteeksi toisen pilapiirtäjän, Martin Rowsonin, teosta, jota pidettiin juutalaisvastaisena.

Lähde: HS

Gaza Israel Juutalaiset Rotu Sananvapaus Sensuuri Sionismi Ulkomaat

Keskustelu

4 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Osu ja uppos

  Vastaa

  Vain siinisti voi kytkeä nämä kaksi asiaa yhteen. Muuten, siitä näytelmästä on tehty elokuvakin ja kukas siinä esittääkään juutalaista…

 • TT

  Vastaa

  Joskus on edes vaikea käsittää, kuinka syvällä sionismin sonnassa länsimaat elävät. Eurooppa on sionisoitunut ennätysvauhdilla ja tilanne on täällä erityisen paha, koska EU laatii koko ajan sananvapautta rajoittavia uusia säännöksiä. Amerikka on sionismin linnake, mutta toisaalta sen kansalaisia sentään suojaa vahva perustuslaki. Suomen ilmapiiri on koko ajan heikentynyt ja väestö täällä on aivan pihalla kaikesta, kiitos yksiäänisen mediamme.

 • hh1488

  Vastaa

  ei uskalla se suomen urpo pilapiirtäjä kokeilla kepillä jäätä

 • Sakke

  Vastaa

  Suomalainen ilmapiiri on muuttunut varsinkin kun nk. Tehtaankadulla juoksemisen tilalle on tullut Itäisellä Puistotiellä juokseminen ja hybridivaikuttaminen on ammattimaisempaa ja vähemmän ilmiselvää hölmöläisten vinkkelistä katsottuna. 

  Jo pelkästään se että esimerkiksi Suomen TV ‑lähetysverkko on ollut pitkään ulkomaisten keinottelijoiden omistuksessa on keskivertojästin yleissivistyksen yläpuolella. Ja jumalan sana löytyy iltasanomista ja maikkarilta, viis siitä kuka ne omistaa. 

  Ja kun on totuttu että asiat sanotaan avoimesti ja suoraan niin hienovaraisempi vaikuttaminen voipi jäädä huomaamatta – pääasia että HBO:ta ja muuta *laatua* tulee suoratoiston täydeltä tajuntaan työpäivän päätteeksi omaksuttavaksi.

  Sitä maailmankuvaa ja arvomaailmaa voi sitten papukaijana toistella uniikkina ja edelläkäyvänä arvorelativistina konttorin vesipisteellä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi