Survivalismi ja kriiseihin varautuminen

Virallisen suosituksen mukaan joka kodista pitäisi löytyä kolmeksi päiväksi ruokaa ja vettä.

Yhteiskunta

With your family or household members, discuss how to prepare and respond to the types of emergencies that are most likely to happen where you live, learn, work and play.

2020-luvun ilmiöt, kuten mielivaltaiset koronarajoitukset ja mustien BLM-mellakat, ovat muistuttaneet globaalissa mittakaavassa hyvinvointiyhteiskunnan hauraudesta. Syvästä rauhasta oli loppujen lopuksi vain lyhyt matka mellakoihin ja talousvaikeuksiin.

Eurooppalaisille tuorein käänne on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Näillä näkymin EU-maiden asukkaat hytisevät ensi talvena ennen näkemättömän energiakriisin kourissa, koska Venäjän kaasu- ja öljytoimituksille ei ole korvaajaa (1, 2).

On tärkeää, että jokainen isänmaallinen harjoittelee ja valmistautuu kriisitilanteita varten, jotta selviydymme kriisistä kuin kriisistä voittajina. Artikkelin tarkoituksena on toimia johdantona varautumiseen.

Tarvehierarkia

Psykologi Abraham Maslow kehitti tarvehierarkia-teorian, jonka mukaan ihmisen perustarpeisiin kuuluvat muun muassa happi, vesi, ruoka, lämpö, valo ja suoja. Vasta näiden fysiologisten tarpeiden jälkeen tulevat turvallisuus, sosiaalisuus ja itsensä toteuttaminen.

Fysiologisten tarpeiden näkökulmasta onkin viisainta asua maaseudulla, jossa oma kaivo, puulämmitys ja polttopuiden pilkkominen on tavallinen osa elämää. Marjastus, sienestäminen, kalastus ja oman kasvimaan pitäminen on niin arkipäivää, että toimintaa ei edes ajatella ”survivalismina”. Kaupunkien lähiöissä eletään huomattavasti enemmän kädestä suuhun, ja ne muuttuvat kriisitilanteissa nopeasti levottomiksi paikoiksi.

Ajoneuvot

Vanhat ajoneuvot ovat verrattain helposti huollettavissa ja polttoaineen säilöminen ei ole temppu eikä mikään. Yleinen varautujien tapa on olla päästämättä tankkia puolta tyhjemmäksi, jotta ajaminen ei ole jakeluhäiriöiden aikana vain muutaman litran varassa.

Pitkän sähkökatkon iskiessä paraskin sähköauto muuttuu hyödyttömäksi, jos akkuja ei ole juuri ladattu täyteen.

Eränkäynti ja liikunta

Maastossa selviytyminen, leiriytyminen, tulenteko ja suunnistus ovat taitoja, jotka pitäisi hallita jo etukäteen, eikä opetella vasta sitten kun tilanne on jo päällä (1, 2, 3). Kriisitilanteissa kaupunkilaisillekin retkikeittimen käyttäminen voi olla edessä nopeasti, jos mielii saada lämmintä ruokaa.

Valmiina pidettävä BOB-rinkka (bug-out bag) pitää sisällään tarvikkeet kolmen päivän selviytymiseen, joka kuluu vaikkapa piilopirttiin tai erämaahan vetäytyessä. Esimerkiksi kaupungeissa nopean lähdön syynä voi olla Black lives matter ‑tyylinen rotumuukalaisten väkivallan aalto suomalaisia kohtaan, jolloin viranomaiset eivät todennäköisesti edes yrittäisi taltuttaa levottomuuksia. Muina syinä voi olla vaikka luonnonkatastrofi, sota, viranomaisten vaino, teollisuudesta johtuva kemikaalipäästö tai ilmansaaste. Yhteistä näille kaikille skenaarioille on, että ne eivät juurikaan varoita itsestään etukäteen.

Liikunnan harrastamiseen on lukemattomia hyviä syitä. Varautumisen näkökulmasta kaikenlainen kestävyysharjoittelu on viisainta, koska ajoneuvojen käyttäminen ei ole aina mahdollista.

Radiot

Paristokäyttöisen radion avulla pysyt kärryillä maailman tapahtumista. Kalliimman maailmanradion hankkiminen mahdollistaa myös ulkomaiden radiolähetysten kuuntelun.

Isompana projektina radioamatööritoiminta on varautujalle yksi yleishyödyllisimmistä harrastuksista. Useampi verkosta riippumattomalle sähkönsyötölle perustuva asema mahdollistaa kommunikoinnin, vaikka tietoliikenneyhteydet olisivat poikki.

Kansallismieliset Kotimaa Kriisitilanteet Survivalismi Talous Teknologia Ulkomaat Uutiset Varautuminen Venäjä Yhteiskunta

Keskustelu

9 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Juha

  Vastaa

  Ruoka, energia ja ajoneuvo ovat ykkösprioriteettia

  Oman ruuan kasvattaminen vaatii vähintään 100 m² palstan johon kannattaa laittaa perunaa, porkkanaa, sipulia, hernettä ja papua. Pienen muovihuoneen rakentaa pikkurahalla jonne tomaatti, paprika ja maissi. Tällä ei tietty kata koko vuoden ravintotarvetta etenkin proteiini ja rasvat täytyy hankkia muulla tavoin ja metsästys & kalastus on se paras tapa. Samoin sienet ja marjat tuovat terveellistä lisää menuuseen. Voishan sitä karjaakin yrittää pitää, mutta se vaatiikin enempi agilitya isännåltä. 

  Jos ei omista puulla lämpeävää pirttiä&liettä ja pientä metsää josta polttopuut, on syytä sellainen hankkia. Se kannattaa jo nyt laittaa offgrid eli irti verkosta, niin ei tarvi sitten harjoitella kun se scheisse osuu tuulettimeen. Akut, myllyt ja panelit tietty tarvii ja samalla vaihtaa pirtin valaistuksen 12 volttiin. Kaivoveden voi pumpata myös 12 V DC pumpulla, mutta pesukoneet saa unohtaa. 

  Autolle ei liene vaihtoehtoa.. 4‑veto diesel avolava lienee se ainoa oikea valinta jos aikoo polttopuut ja peuran tuoda metsästä.. Joten dieseliä on syytä hankkia minimi 1000 litraa. 

  Nuo tärkeimmåt kun on hoitanut alta pois voikin keskittyä lillukanvarsiin. Esim. tulitikkuja, ibuprofeiinia, moottorisahanteriä, paristoja, kenkiä ym sälää toki tarvitaan.. mutta perusasiat ensin kuntoon.

 • Kyllä saadaan ostettua

  Vastaa

  Niin… Suomen päättäjät ostavat mieluummin sähköä NordPoolista hintaan 32c/kWh kuin Venäjältä 1.3c/kWh. Ja kaasua muualta hintaan 120e/tn kuin Venäjältä 32e/tn.

  Kyse ei ole siitä etteikö Venäjä myisi meille sitä. Kysymys on siitä että päättäjät ovat päättäneet olla ostamatta sitä.

 • Julli

  Vastaa

  Hyvä artikkeli. 👍

  Harvalla neekerillä tai muilla elintasopakoloisilla on siteitä suomalaiseen maaseutuun. Eli jos itsellä olisi mahdollisuus poistua maaseudun rauhaan, niin näillä ei ole. 

  Tämän seurauksena on hyvin helposti se, että kaupunkiasunto tulee näiden syöpäläisten toimesta jollain aikavälillä kriisin keskellä vallatuksi, tyhjennetyksi tai ehkä jopa tuhotuksi. Tämän mahdollisuuden läpikäyminen olisi myös syytä ymmärtää. Sodan tms. keskellä kotivakuutukset harvoin korvaavat mitään.

  Tämän ongelman minimoimiseksi parhaimmat keinot lienevät välttää asumista neekereiden yms. läheisyydessä ja varmistaa riittävät lukitukset hidastamaan näiden liikkeitä.

  Onko muilla ajatuksia tai vinkkejä tähän tilanteeseen?

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Suomen kaupungeissa on vesiposteja, jotka on tarkoitettu hätätilanteisiin, joissa hanasta ei tule vettä. Kannattaa katsoa valmiiksi paikat ja varata astia veden kuljetusta varten. Vesipostien paikat löytyvät kaupungin kotisivuilta.

 • GLGL

  Vastaa

  Jos sinulla on kylän ainoa puilla lämpiävä talo ja pakkasta on ‑30C, iso ongelma on kyetä estämään kodin muuttuminen hollituvaksi.

 • TT

  Vastaa

  Nk. preppereitä pidettiin muutama vuosi sitten mielenterveydeltään järkkyneinä. USA:n preppereitä pilkattiin avoimesti. Ei pilkata enää.
  Keskiverto suomalainen on köyhä vähä-älyinen orja eikä hänellä ole henkisiä tai taloudellisia edellytyksiä turvata itsensä tai perheensä turvallisuutta poikkeusoloissa. Muutama siunattu poikkeus toki on. Orja toivoo vain parasta ja turvaa joko virkavaltaan tai Jumalaan. Mutta jokainen voi tehdä edes vähän, että olisi edes hieman vaikeampi kommunistien (tai matujen) nitistää.

  • Tapiola

   Vastaa

   Moni on ainakin alistettu sellaiseen henkiseen köyhyyteen, ettei sieltä omin voimin uskota enää mihinkään päästävän. Vähän kuin kasvi joka liian pienessä ruukussa alkaa kasvattaa juuriaan aina vain enemmän sisäänpäin kun muualla ei ole tilaa.

 • Topi

  Vastaa

  ”Esimerkiksi kaupungeissa nopean lähdön syynä voi olla Black lives matter ‑tyylinen rotumuukalaisten väkivallan aalto suomalaisia kohtaan, jolloin viranomaiset eivät todennäköisesti edes yrittäisi taltuttaa levottomuuksia”

  Eiköhän neekerit saa tässä maassa ihan tarpeeksi rahaa, kun tulevat jopa Ruotsista mieluummin tänne. Ja jos ei suomalainen elättäisi niitä, niin kuka sitten? Downinsyndroomaisen tasolla älyllisesti oleva mustakin tajuaa, että tarvitsevat suomalaisia maksamaan ja elättämään olemisensa.

 • NikkeNakkertton

  Vastaa

  Olen varautunut tähän jo vuosia koska olen ollut vuodesta 2011 asioita seurannut ”salaliittoteoria hörhö”. Olen kerännyt kaikenlaista tavaraa vuosien mittaan ja uskon että en ole tehnyt sitä turhaan. Vielä on jokunen kilke hankkimatta mutta 98% on jo hankittu. Retkikeittimeen kaasupatruunat ja spriikeittimeen nesteet. Ruokaa on yllinkyllin + laillisia aseita kuten varsijousi ja veitsiä. Kaikki vain siksi että en halua kaivata niitä sitten kun tilanne vaatii. Nyt on viimeinen hetki ostaa kaikki mitä luulee tarvitsevansa. Kohta tilanne voi olla toinen.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  With your family or household members, discuss how to prepare and respond to the types of emergencies that are most likely to happen where you live, learn, work and play.