Luonto kutsuu!

Vaeltamisen aloittaminen ei vaadi suuria panostuksia.

Hyvinvointi

Suomessa ovat Euroopan parhaat retkeilymaastot. Kaikkialta maasta löytyy eritasoisia retkeily- ja vaellusalueita. Osa on erämaata, jossa vaeltaja on omien taitojensa varassa. Lisäksi on merkittyjä vaellusreittejä, joilla riittää kyky yöpyä maastossa.

Maailma on matkalla kohti suuria muutoksia, ja kehotan jokaista edes jossain määrin opettelemaan erätaitoja. On mahdollista, että kriisin tai sodan iskiessä kaupungit joudutaan jättämään ja hallituksen apuun ei kannata luottaa.

Suomen luonnossa on vielä juomakelpoista luonnonvettä, joskin vesi on hyvä varsinkin Etelä-Suomessa keittää tai muutoin puhdistaa. Tämä on taito, joka on syytä osata. Veden puhdistamiseen on tabletteja, laitteita ja yksinkertaisia keinoja.

Hyvä keino aloittaa vaeltajantaitojensa kartuttaminen on tehdä vaellus esimerkiksi Nuuksiossa, Kuusamon Karhunkierroksella tai Lapin Hetta-Pallas-reitillä. Kartanlukutaito ja suunnistus on aina hyvä osata, mutta suosituimmat vaellusreitit ovat niin hyvin merkittyjä ja kuljettuja, että niillä saattaa pärjätä ilman karttaakin.

Vaeltamisen aloittaminen ei vaadi suuria panostuksia. Vaatteet sään mukaan, jalkineet maaston mukaan ja makuupussi, reppu ja retkikeitin. Niillä pääsee jo pitkälle, ja välineet voi myös vuokrata, kunnes haluaa omat välineet. Retkikeitintä ei välttämättä tarvitse, mikäli on valmis odottamaan vuoroaan käyttää autiotupien kaasukeitintä.

Lukemattomien suomalaisten retkeilyvideoiden ja ‑kirjojen avulla pääsee jyvälle retkeilystä, vaelluksesta ja tarvittavista välineistä. Esimerkiksi suomalainen Ali Leiniö on suosittu retkeily- ja vaellustubettaja.

Kesä 2022 on ovella. Nyt on hyvä hetki aloittaa uusi harrastus, joka antaa keinot selviytyä tulevista vuosista. Metsä on suomalaisen koti, vaikka metsäveri voi kaupunkilaisen suonissa olla piilevänä.

Hyvinvointi Liikunta Metsä Patikointi Tiede & luonto Vaellus Vaeltaminen

Keskustelu

5 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Katsella maailmaa uusin silmin

  Vastaa

  Ensin kannattaa opetella ne omat kotinurkkien maastot niin että osaa ne ulkoa vaikka pimeässä. Se on etu. Paikantaa kaikki lähteet ja notkot sekä etsii nopeimmat kulkureitit maastojen läpi. Ne eivät aina ole ne suorimmat.

  Iltarastit ovat hyvä tapa ylläpitää kartanlukutaitoa sekä maastonlukutaitoa. Niitä järjestetään lähes jokaisella paikkakunnalla. Yleensä torstaisin.

  Ja sitten nuo isommat vesialtaat… Jos niistä ottaa vettä niin kannattaa katsoa ettei niiden yläjuoksuilla ole suuria kaupunkeja jotka laskevat jätevetensä niihin. Esim. Kokemäenjoki, mistä Turku ottaa vetensä, että siihen laskee moni kaupunki yläjuoksulla jätevesipuhdistamonsa ylijäämät. Tällaisesta vesistöstä ei kannata ottaa juomavettä. 

  Niihin on liennut niin paljon lääkeylijämiä aina opiaateista raskauden ehkäisyyn, hummeista viruksiin (polio) että kaikista ei pääse eroon edes keittämällä. Puhtaat vesilähtee (esim. maatilojen kaivot) on hyvä kartoittaa ”sillä silmällä”. Ja jos järvissä kesäisin havaitsee esim. Ahvenruohoa, kertoo sekin jo jostain.

 • pää määrää

  Vastaa

  Retkeily tuottaa myös fyysistä kuntoa, joka virustenja rokotusten levitysaikana on parantumisen edellytys.

 • TT

  Vastaa

  Suomalaiset ovat olleet selviytyjiä. Vielä 1960– ja 70-luvuilla eli varsin paljon väestöä luontais-taloudessa ainakin Pohjois-Suomessa. Elämä ei ollut kituuttamista, vaan pidettiin yllä lapsikatraita, mihin nytkään ei tunnu olevan varaa. Pohjoisen suurten jokien valjastaminen heikensi erätalouden mahdollisuuksia, koska kalansaaliit heikkenivät. Kommunistien hyvinvointivaltioprojekti edellytti laajamittaista teollistamista ja lopetti luontais- tai omavaraistalouden koko Suomessa. Sosiaalidemokraattien tunnuslauseeksi tuli: ”Tapa talonpoika päivässä”. Nykyään eivät edes maalaistalot tule toimeen ilman suurta määrää ulkopuolista sähköä, polttoaineita, väkilannoitteita ja torjunta-aineita. Maatalot ovat kuin pieniä teollisuuslaitoksia keskellä maaseutua. Tämäkin on kommunistien aikaansaannosta. Huoltovarmuutta ei ole.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Ali Leiniön retkeilyvideot ovat mainioita. On entinen black metal-muusikko, joka vaihtoi uraa totaalisesti.

  • Hh1488

   Vastaa

   Joo ne on hyviä, muutenkin fixun oloinen kaveri. Mitä Black metalliin tulee ni kyllähän niitä voi molempia harrastaa, toinen ei sulje toista pois. Ali myös sano ettei musiikilla itseään elättänyt, eli siitä ei uraa tullut

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi