Myös Suomi varautuu ensi talven energiapulaan

Sähkönkulutuksen säännöstelyyn ei ole aiemmin jouduttu turvautumaan Suomessa.

Kotimaa

Sub station 115/22 kV outdoor type silhouette

Suomessa varaudutaan rajoittamaan kotitalouksien sähkönkulutusta ensi talvena. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kommentoi tilannetta MTV Uutisille:

Kyllä koko Eurooppa – Suomi mukaan lukien – on aikamoisessa energiakriisissä. Kriittisimmät energialajit ovat sähkö ja maakaasu. Jos tulee uusia ikäviä yllätyksiä, niin voi olla, että ensi talvena energian hinta nousee hyvin korkeaksi ja energiaa ei riitä kaikille.

Leskelän mukaan Suomessa varaudutaan nyt siihen, että ensi talvena suomalaisten sähkönkulutusta joudutaan säännöstelemään.

Meillä on erilaisia varautumisjärjestelmiä, joita parhaillaan harjoitellaan ja kehitetään huoltovarmuusorganisaatioissa. Sähkön osalta varautumisjärjestelmä on moniportainen, ensin lisäresursseja hankitaan ja käytetään. Mutta jos ei sekään riitä, viimeinen varautumisen muoto olisivat kiertävät sähkökatkot kansalaisille.

Leskelän mukaan sähköt katkottaisiin kotitalouksilta esimerkiksi kahdeksi tunniksi kerrallaan niin, etteivät jääkaappi tai pakastin ehdi sulaa katkon aikana.

Varautuminen johtuu Saksan energiakriisiä laajemmin tilanteesta, jossa energiantulo Venäjältä on loppunut Ukrainan sodan jälkeen.

Lähde

Lue myös: EU-maat hätä­kokoukseen uhkaavan energiapulan takia

Energiapula Kotimaa Talous Uutiset Venäjä Yhteiskunta

Keskustelu

24 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • pertti grandell

  Vastaa

  ja sitten viher piiperöitten sähköautojen lataukset? kuinka ajaa sähköautolla ‑30 asteen pakkasessa ilman latausta, heh heh,siinäpä ollaan,ruotsissa viime talvena seisoi melkein kaikki sähköautot, ihan sceidaa s‑autot. samalla sähkön hinta nousee ja on pirun kallista lataa..siintä on kiitettävä viher-puniikkeja. kiitos että olette ajaneet koko saablarin yhteiskunnan polvilleen

  • TT

   Vastaa

   Ja jos sähköautoilua ei kuitenkaan saada tarpeeksi kalliiksi, niin laitetaan gps-pohjainen kilometri- ja vyöhykeverotus kaupan päälle. Siinä tulee marjareissulle hintaa. Katsotaan näet ei-välttämättömäksi ajoksi, jolle erikoisvero. Eduskunnassa on seitsemän vihreää puoluetta, jotka kaikki ajavat tätä agendaa. PS ehkä vähiten.

  • Mikä "pula"?

   Vastaa

   Tätä minäkin tässä olen ihmetellyt. Ovatko suomaaliset tulleet tyhmiksi. Onko meillä ”sähköpula” sen vuoksi että meille tulee koko ajan lisää sähköautoja. Vai onko meillä ”sähköpula” sen vuoksi että meillä kotitaloudet lämpiävät sähköllä? Eihän meillä voisi olla pulaa sähköstä jos kerran kansalaisia ohjataan hankkimaan sähköautoja.

   Pääkaupunkiseudun omakotitalot lämpesivät kaasulla mutta moni odottaa maalämpöä ja siirsi sen ensi vuoden puolelle koska toimitusajat ovat pitkät. Tämän yhden talven he lämmittävät taloansa kaasun sijaan sähköllä. Jo se yksistään nostaa sähkön kulutusta. Eikä se maalämpökään sitä vähennä. Se vain kasvattaa sitä noin 30% lämityksen osalta. Saas muuten nähdä kun esim. Keravalla kiinteistöt siirtyvät maalämpöön että kauanko maassa lämpöä riittää 😉

   Tampereelle piti saada ratikka. No, Tampere saa vastapainelaitoksella sähkön tuotettua itse. Mutta VR… Jos raideliikenne lopetettaisiin niin kaksi ydinvoimalaa voitaisiin sulkea heti.

   Lopputulemana jätetään lukijan päätettäväksi se että onko meillä ”sähköpula” sen vuoksi että sähköä tuhlataan turhaan ja energiaaitosket haluavt tehdä maksimaaliset voitot. Vai onko meillä ”sähköpula” sen vuoksi että emme halua ostaa sitä enää Venäjältä?

 • Saakelin idiootit

  Vastaa

  Hienosti on kyllä toimittu, kun on tällaiseen tilanteeseen ajauduttu. Kiitos eduskunta, kiitos EU ja USA Zelenskyä unohtamatta.

  • enkeksinimee

   Vastaa

   Kiitos juutalaiset

   • Spherical Sapphire

    Vastaa

    Komppaan täysin näitä kommentteja. Ollaan keskellä tahallaan järjestettyä ”energia kriisiä”. Juutalaisten hännystelijät toteuttavat näitä kansojen elinolojen kurjistamistempauksia. Nouse jo suomalainen sohvaperuna vastarintaan, ennen kuin sinulla ei ole enää edes itäneitä perunoita syötäväksi!

 • Olavi Koskela

  Vastaa

  Suomi on nyt kehitysmaa sarjassa. Siellä sähköjä katkotaan lähes päivittäin. Väestökin alkaa olla samannäköistä.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Kylmä talvi, 2 tuntia ei riitä. Tähän päädytään, kun ei ajatella kansalaisten hyvinvointia. Turvallisuus olisi ollut turvattu myös kaupan osalta, jos olisi vähän mietitty, mitä tehdyistä päätöksistä seuraa. Nyt päättäjät vain katsoivat, että EU- vallanpitäjät ovat tyytyväisiä suomalaisten päätöksiin, vaikka niistä aiheuttuu onnettomuuksia kansalaisille.

  Sellaisen vallanpidon olemme valinneet suomalaisen median ansiosta ja huijaamina. Maanantain Turun sanomissa oli pääkirjoitus, jossa halituksen päällikköä ylistettiin. Hän on hoitanut korona epidemian erinomaisesti ja jotakin muita kehuja lisäksi. Luultavasti TS tarvitsee jälleen valtion tukea. Jos olisi kerrottu EU:lle lahjoitetuista suomalaisten miljardeista, mediatuki jäisi tulematta.

 • TT

  Vastaa

  Kiertävien katkosten säännöstelymuodolle on nimikin eli ’brownout’. Kaikki on etukäteen suunniteltua viheragendaa. Ei olisi ollut mikään pakko lähteä taloussotaan Venäjän kanssa. Suomalaiset ovat idiootteja ja uskovat kaiken, mitä poliitikot valtamedian suulla niille kertovat. Ensi talvena kansa riemuitsee, kun sähköt katkeavat vähän väliä. Näin se uskoo lyövänsä Putinille luun kurkkuun. Tosiasissa oma maa vajoaa säännöstelykommunismiin ja
  Putinia naurattaa tsuhnien typeryys ja uskollisuus lännen globalisteille.

 • murre iisakki riepunen

  Vastaa

  Energian osaltakin tämä maa on saatua ajettua nurkkaan, muutamassa vuodessa onnistuttiin, samoin useita muita aloja sössittiin urakalla, vastuuulliset paenneet. Miten jumal…a on mahdollista ajaa koko valtakunta kaaokseen? Omista ei pidetä huolta, muun maailman murheet painaa meidän tyttöhallituksen hartiat kumaraa, niiden eteen ponnistellaan, kaikki liikenevät velkarahat ohjataan mieluummin afrikkaan, jossa muuan urpulainen niitä lapio pitkin savannia…voi..voi.

 • Reijo

  Vastaa

  70 luvun puolivälissä Hämeenlinnassa oli osa katuvaloista tunnin pois päältä ja senjälkeen tunnin päällä energian säästämiseksi. Tätä jatkui muistaakseni joitain viikkoja

 • Kyllä sitä riittää

  Vastaa

  Eiköhän sitä sähköä riitä kaikille ostettavaksi asti.

  Ranskalainen energiajätti Electricité de France SA (EDF) on aloittanut korjauksen 50:ssä ydinvoimalaitoksessa ensiökierron putkistojen korroosion vuoksi. Nämä laitokset ovat olleet seisokissa kuukaudesta kolmeen vuoteen. Yksi reaktoreista Luxenburgin rajalla on jo käynnistetty ja neljä odottaa käynnistystä. Loput 50 on takoitus korjata niin nopeasti kuin mahdollista. Mikä saattaa tarkoittaa että kaikki ovat käynnissä ensi keväänä.

  No, 54kpl * 1.3GWh/kpl = 70.2 GWh. Eli, ainakin Ranskasta riittää myytävää sähköä naapurimaihin asti. Kenties Suomeen saakka. Nyt kun ei kuulemma saada ostaa Venäläistä sähköä. 

  Ranskalaiset vetivät jälleen pidemmän korren ja Suomen hölmöläiset ihan itse kurjistavat omaa tilannettaan.

 • Timppis

  Vastaa

  Eläköön euroopan-unioni hyvin te vedäätte oma maali ja suoraan molarin länkkäreistä.putiin ja bideen taputtavat karvaisia kämmeniään.kmalan kamalanauru raikaa lehtereillä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Tämä koko ”Vihreä siirtymä” on ison luokan kusetus, todellinen päämäärä on tuhota koko Euroopan talousalue, ajaa ihmisten elintasoa alemmaksi ja edetä ”suuren nollauksen” strategian mukaisesti askel askeleelta eteenpäin.
  Niin kuin olen sanonut jo aiemmin, toivottavasti tulee pitkä ja kylmä talvi, moni pääsee nauttimaan nyt siitä kannattamastaan ”vihreästä siirtymästä” ihan konkreettisesti.
  Katsotaan hyytyykö hymy ja loppuuko hyvesignalointi siellä ahtaassa, pimeässä ja kylmässä suuren kaupungin itsemurhayksiössä.

 • ValhallaX

  Vastaa

  Tämä on organisoitua maanpetturuutta.

  Nämä nykyiset päättäjät presidentistä ministereihin, ja lopulta eri asteisiin virkamiehiin, pitää saattaa valtakunnanoikeuteen maanpetoksesta. He tietävät, mitä he tekevät, he tuhoavat organisoidusti Suomen energiahuollon ja saattavat kansakunnan polvilleen. Samaan aikaan vihamielinen, sionistinen media kaunistelee maanpetosta ja peittelee sitä syyttämällä Venäjää, vaikka kaikki maata uhkaavat päätökset on tehty vapaaehtoisesti ja tietoisesti joko Suomessa tai globalistien linnakkeessa, eli Brysselissä.

  Kannattaa panna merkille tämä kieroutunut, suorastaan perverssi ilmiö, jossa kansaa jo varoitetaan tulevasta ja sille kerrotaan, että energia kallistuu tolkuttomasti ja sähköä ei riitä Maanpetturit haluavat pestä kätensä kertomalla avoimesti tekemästään rikoksesta. Meitä’ johtavat narsistit ja huorat, ihmiset, jotka ovat myyneet kansansa ja maansa. Pääministerimme keikistelee jos jossakin ”tapahtumassa” ja huorien johtama media ihastelee, ja samaan aikaan maan tulevaisuus on tuhottu. Kammottavaa huoraamista.

  Presidenttimme vääntelee naamaansa, mutta mitään hän ei saa aikaiseksi, hänkin on jo dementoitunut ääliö.

  Yksikään puolue ei tee mitään, yksikään poliitikko ei tee mitään. Tätä on juutalaisten hallitsema helvetti, jota kutsutaan ”demokratiaksi”. Tässä ”demokratiassa” vaalien ainoa funktio on valita naama, joka seuraavaksi pettää maansa ja kansansa. Näin ovat asiat, kun koko Länsi on juutalaisten hallitsema. Näin on ollut lukemattomia kertoja valkoisten kansojen historiassa, kun tämä psykopaattinen omaa etuaan ajava ryhmä saa otteen kansoistamme ja maastamme.

  USA on keppikerjäläinen, jonka elämä rahoitetaan nykyään puhtaalla korttitalotempulla eli vain ja ainoastaan sillä, että edelleenkin maailma luottaa (tai niin juutalaismediat meille uskottelevat) dollariin. Mutta dollari on jo kuin Zimbabwen leikkiraha, sen arvo on olematon, vain narratiivi ja paskapuhe pitää sitä yllä. Sama koskee euroa, eurohan on globalistien paikallinen leikkiraha.

  Tämä leikki on sitä, kun sionisti pääsee Keskuspankkiin. Silloin, joka kerta, kuin oikea raamatullinen ihme, kyseisen kansan ihmiset köyhtyvät ja samaan aikaan hallitsevat sionistit rikastuvat, satumaisesti, suorastaan tähtitieteellisesti.

  Rikkaimmat juutalaiset omistavat jo satojatuhansia miljardeja. He voisivat maksaa Suomen budjetin sadaksi vuodeksi ilman, että he edes huomaisivat sitä.

  Tällaisessa sonnassa meidän päämisterimme keikistelee, persettään esitellen.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Tämä on oire länsimaiden rappiosta ja tulevasta romahduksesta. Kansallismielisille tämä on mahdollisuus muuttaa maailmaa.

 • Nimetön

  Vastaa

  Pitääpä tarkistaa sähkösopimus oikein suurennuslasin kanssa että onko siellä mitään mainintaa jostain säännöstelystä. Jos ei ole niin sähköyhtiölle lähtee lasku jokaisesta tahallisesti katkotusta tunnista.

 • Juha

  Vastaa

  Nyt on 20 m³ kuivaa koivua pihassa. Peruna kasvaa mukavasti. Täytyy vielä farmisäiliö täyttää dieselillä niin jo saa talvi tulla tähän torppaan. Winter is coming..

  • Holodna

   Vastaa

   Toivottavasti Juhan puut ja löpöt ovat lukkojen takana. Nimittäin, on satavarmaa että polttopuita ja polttoainetta aletaan varastaa ja paljon!

   • Timppis

    Vastaa

    Löpöä on pöllitty jo pidemmänaikaa mutta eiköhän ne polttopuutkin ala kohta kelpaamaan vekkuleille.

   • Juha

    Vastaa

    Totta puhut. Polttopuiden arvo on noussut inflaation myötä ja varsinkin lopoutalvesta niitä ei ole enää myynnissä. Mutta rosvot tottelevat vielä haulikkoa..

 • Julli

  Vastaa

  Elintason lasku voisi olla myös positiivinen asia.

  Neekerit ja muut kehitysmaalaiset tuskin viihtyvät näillä leveysasteilla, jos joutuvat tekemään nipistyksiä elintasostaan… Korkeamman elintason perässähän tuo loisjoukko on liikkeellä.

 • Mikko

  Vastaa

  Varmaan laitetaan vielä etätyösuositus samaan aikaan kun sähkökatkot

 • Vihreetä ***kaa

  Vastaa

  Tämän ”vihreän siirtymän” ( ent. Ilmaston lämpeneminen, ent. ilmaston muutos, ent. sään ääri-ilmiöt) pohjalle kannattaa muistaa aina tietyin väliajoin katsoa tämä video. Vaikka se onkin nyt leikattu ja sitä alkuperäistä ei enää löydy mistään:

  https://www.youtube.com/watch?v=vEio56lIKig

  …sitä jossa näytetään miten Neuvostoliiton romahdettua lähes kaikki sään mittausasemat ja niiden datat poistuivat. Ja painoiste keskittyi USA:n maaperälle.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Sub station 115/22 kV outdoor type silhouette