Tukesin asiantuntijan epäillään antaneen puolueellisia lausuntoja kaivoksen eduksi

Kaivoksen omistavan Dragon miningin pitkään sikailuhistoriaan on kuulunut aiemminkin ympäristörikoksia ja yhteisöveron välttelyä.

Tiede & luonto

Ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden rikollinen toiminta Suomessa on malliesimerkki globaalin rahan myrkyllisyydestä.

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa epäiltiin Turvallisuus- ja kemikaaliviraston eli Tukesin viranhaltijan syyllistyneen törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Tapaus etenee syyttäjälle syyteharkintaan.

Tapaus liittyy australialaisen riistoyhtiö Dragon miningin Oriveden kaivokseen. Kaivoksesta löydettiin laiton kaatopaikka vuonna 2018. Yhtiö hakee lupaa jättää jopa yli 450 tonnia jätettä maan alle.

Poliisin näkemyksen mukaan kyseinen viranhaltija on ollut puolueellinen antaessaan lausuntoja asiantuntijaroolissa.

Tukes on lupa- ja valvontaviranomainen, joka valvoo muun muassa kaivostoiminnan turvallisuutta. Se on antanut tapauksesta lausuntoja, joiden mukaan jätteiden poistaminen Oriveden kaivoksesta olisi vaarallista.

Viranhaltijalla on tausta kaivosalalla, sillä hän on työskennellyt aiemmin Outokummussa. Outokumpu omisti Oriveden kaivoksen ennen Dragon Miningia. 

Asiantuntija oli tapauksen vuoksi vajaan viikon tutkintavankeudessa marraskuussa 2020.

Lähde: Aamulehti

Dragon mining Kotimaa Rappiokulttuuri Rikos Talous Teknologia Tiede & luonto Uutiset Yhteiskunta Ympäristörikos

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Vähintään tuntuvat sakot, sekä ikuinen toiminta-/ työskentelykielto alalle pitäisi olla tuomiona.

 • Että näin

  Vastaa

  Jotenkin ei jaksa yllättää tämä virkamieskoneisto korruptoituneisuus ja lain rikkominen.
  Onko poliisi ylettänyt tutkintaa seuraavalle tasolle, eli kuka on tällaisen mandaatin, kiristyksen antanut ”ylempää” tälle viranhaltijalle?
  Niinhän Talvivaaran tapauksessakin (joka tietyiltä osin vaiettiin kuoliaaksi) lupien myöntäminen, kaivoksen lobbaaminen ja lausuntojen vääristely johdettiin juuri siltä taholta joka rummutti kaivoksen lupien nopeutettua käsittely ts. ministerit, etunenässä vihreät ja sos.dem. Samat henkilöt olivat myöntämässä myös valtion (verorahoja) rahoitukseen ja muhkeita tukiaisia sekä myöhemmin pelastuslainoitusta ennen myyntiä.
  Eikö nyt Dragon miningilla olekkaan samaa tietotaitoa kuin outokumpulaisilla, miten jätteitä käsitellään ja varastoidaan? Samaan aikaan liibalaaba selonteot joihin ministeritkin vetoavat, ettei suomessa ole tarvittavaa teitotaitoa kaivosalalla, joten se on pakko myydä ulkomaisille.

 • Jupi

  Vastaa

  Ei Suomessa ole korruptiota

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Suomi on Pohjolan Kongo, joka antaa pois kansallisomaisuutensa pikkurahasta. Suomessa vain vallanpitäjät onnistuvat keräämään itselleen rahaa auttamalla ulkomaisia kaivosyhtiöita Suomen tyhjentämisessä.

  Vesi on seuraava luonnonvara, joka on vaarassa. Suomessa on puhuttu vesivarojen yksityistämisestä ja vesibisnestä myös hallitsevat ulkomaiset suuryhtiöt.

 • Isänmaahinen

  Vastaa

  Aussipojat eivät saa mitään sanktiota ja lupia muista kohteista ei peruta vaikka se olisi juuri oikea tapa. Sen sijaan tutkitaan virkamiehen virka-aseman väärinkäyttöä ja todennäköisesti muodollinen tuomio langetetaan ja asia vaietaan.

 • Mätä koko ala

  Vastaa

  Tämä koko kaivosala on mätä. Ja kaikki pohjaa siihen että Suomen maaperässä on arvometalleja rahassa mitattuna 10-kertaa enemmän kuin Sveitsin pankkitileillä on numeroita ja 100-kertaa enemmän kuin Norjassa öljyä. Meidän maaperämme on mineraaleiltaan ja malmeiltaan maailman rahakkainta seutua vaikka meille koko ajan toitotetaan että ”meillä on vihreä kulta, metsät”. 

  Tämä kaikki sai alkunsa 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa kun saksalaiset ja ruotsalaiset kartoittivat Suomen mineraalivaroja. Vasta Suomen vaa-ituksen jälkeen saatii esiintymille koordinaatit. Näytteitä otettiin Z‑tasossa jolloin tiedettiin missä kulkevat mitkäkin suonet ja kuinka syvältä mitäkin löytyy. Kirjasarja kulkee nimellä ”Geoteknisiä tiedonantoja”.

  Tämän jälkeen Rothchield takasin Suomelle markan ja kaikki ne maat joissa oli Rothchieldien keskuspankki, tunnustivat Suomen itsenäisyyden. Siihen astihan olimme autonominen tasavalta Venäjän alla ja tänne ei olisi tullut yksikään läntinen kaivosyhtiö kaivelemaan.

  No, itsenäisyys saatiin ja seuraavat 20 vuotta sodittiin etsien suuntaa siitä tuleeko maasta kommunistinen, monarkki vai diktatuuri. Siksi Saksa tarjosi jopa prinssiiään tänne jotta saisi etulyöntiaseman maaperämme rikkauksiin. No, maa kirjattiin demokraattiseksi.

  Outokumpu Oy oli jo aloittanut toimintansa ja porasi tunnettuihin malmisuoniin 30 000 uutta reikää vinosti. Jolloin saatii karkea 3D malli esiintymien laajuudesta.

  -70 luvulle tultaessa Outokumpu oli maailman johtava kaivosyhtiö sekä maailman johtava värillisten metallien jalostaja. Outokummun alkoholisoitunut tj. Petri Bryk kuitenkin toteutti globalistien käskyä ja ajoi maailman johtavan yhtiön tuotantolinjat alas ilmoittaen että:”Tästä eteenpäin Outokumpu Oy keskittyy vain ruostumattoman teräksen valmistukseen”. Teräksen jonka tukkuhinta on luokkaa 2e/kg.

  Näin tuhottiin maailman johtava kaivsyhtiö ja vapautettiin Suomen maaperä ulkomaalaisille kaivosyhtiöille. Aivan kuten nyt on huomattu. Kolmen miljardin fosfaattiesiintymä myytiin 30 miljoonalla ja Caj-Göran Stubb antoi jopa verovaroja joilla ulkomaalaiset kaivosyhtiöt saivat ostaa koneita ja laitteita. Sopassa mukana Pekka Perä joka on Luxemburgin varakkain suomalainen.

  Mutta ei tämä jää tähän, nimittäin Outokummun entiset tyntekijät ostivat GTK:n malmikenttien kartat pilkkahinnalla, muistaakseni 180 000e. Ja sen jälkeen ne erustivat konsulttiyhtiöt ja tekivät niiden nimissä kaivosvaltauksia. Jääden aina toimitusjohtajaksi tai tekniseksi asiantutijaksi Suomen osasto kaivostoimintaan, keräten itselleen miljoonaomaisuuden maamme luonnovaroilla. Tässä on se artikkeli joka käynnistä tämä rikostutkinnan:

  https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/kerran-viela-pojat/1ebcb1fe-54bf-3759-abca-713df8d3ae39

  Kuvassa näkyvät syylliset ja ne vielä skoolaa kun myyvät Suomen kansallisomaisuutta pilkkahintaan ulkomaalaisille.

  Tämä koko kaivosteollisuus on niin mätä niin mätä. Suomi on mm. uraanin suurin salakuljettaja. Pohjoisruotsissa sijaitseva postilaatikkofirman kautta on myyty suuria eriä uraania Ukrainen ja erään toisen pörssin kautta. Ostajian Kiina, Irak, Pohjois-Korea jne… Ja kaikkihan muistavat vielä Arktic Sean tapauksen. 30 vuottaq vanha alus jonka arvo oli kolme miljoonaa lähti Kokkolasta (ja missäs se Suomen uraanierottamo olikaan) muka puulastissa, arvo noin puolitoista miljoonaa. Sitten se hävisi (muka) vaikka jokaisessa aluksessa on spondereita. Ja lunnaina pyydettiin 10 miljoonaa.

  Kuunnelkaaapa MOT:n nauhoite ja miettikään siltä kiristäjien sanoja että laipit olivat täynnä uraania jota oltiin kuskaamassa lähi-itään. Ennen Kokkolaahan laiva oli 3vk ”maalauksessa” Venäjällä. Jokainen joka on käyttänyt korkeapaine pesuria ja korkeapaine ruiskua tietää ettei siihen mene kolmea viikkoa. Kyse oli tälläkin kertaa Suomen salakuljettamasta uraanista.

  Niin… Ja miksi Talvivaarasta louhitaan ”kultaa” vaikka kierättämällä elektroniikkaa saataisiin 100-kertainen määrä tonnia kohti? Ei se kaivos sielä ole kullan eikä Koboltinkaan vuoksi. Se on Sielä uraanin vuoksi.

 • Riviin ja tähtäys

  Vastaa

  Jäljet johtaa vielä ylemmäksi jos joku niitäalkaisi penkomaan.

  Vanha mutta toimiva sanonta pätee tässäkin asiassa, seuraa rahaa.

  Kuinka moni politiikko hyötyy suomslaisen luonnon ryöstämisestä taloudellisesti tai välillisesti?

  Suomen kaivoslaki vuodelta jolloin kaivostoiminta tehtii hakuilla, ei siis toimi nykypäivänä missään muodossa.

  Taeviiko kummastella miksi Suomi on Pohjolan Kongo tässä asuassa, tuskin.

 • Nationalisti

  Vastaa

  https://www.mtvuutiset.fi/video/prog1667948

  Järkyttävän kokoiselle alueelle tehty kaivosvaraus, toivottavasti tällainen estetään ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtuu luonnolle.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi