Afgaaneille ehdollista vankeutta ympäristön turmelemisesta

Kaikki kolme vastaajaa ovat nimiensä perusteella afgaaneja. Rikokset tapahtuivat Vihdissä 2016 - 2017.

Rikos

cans, scrap metal, disposal

Syytteen mukaan 1970-luvulla syntyneet vastaajat ovat turmelleet ympäristöä noin puolen vuoden ajan päästämällä romuajoneuvojen nesteitä vuokratilojensa lattialle ja maahan. Kiinteistö sijaitsee 1. luokan tärkeällä pohjavesialueella.

Vastaajien toiminnan seurauksena nestemäisiä vaarallisia jätteitä on valunut rakennuksen lattialle ja maahan aiheuttaen vaaraa maaperälle. Pilaantumisen vaaraa on lisännyt se, että maaperä kiinteistön alueella on hyvin nesteitä läpäisevää hienoa hietaa ja hiekkamoreenia, jolloin haitta-aineet voivat levitä nopeasti laajalle alueelle. Pohjaveden pilaantumisen vaaraa on aiheutunut muun muassa ajoneuvojen ja romuajoneuvojen ja niiden osien sisältämistä öljyhiilivedyistä, eettereistä, aromaattisista hiilivedyistä, halogenoiduista hiilivedyistä, glykolista ja metanolista, kadmiumista, lyijystä ja elohopeasta sekä PCB-yhdisteistä. Kylmäaineiden epäasiallisesta käsittelystä aiheutui kasvihuonekaasujen ja otsonikerrosta vahingoittavia aineita sisältävien aineiden päästöjä ilmaan.

Vastaajat ovat myös hävittäneet kiinteistöllä jätteitä polttamalla sen sijaan, että olisivat toimittaneet nämä jätteet lailliselle loppukäsittelijälle jätelain mukaisesti. Jätteen poltossa syntyy monia haitallisten aineiden ja yhdisteiden päästöjä, mm. raskasmetalleja, kloori- ja fluorivetyjä sekä rikkidioksidia ja hiukkaspäästöjä. Jätteiden epätäydellisessä palamisessa muodostuu lisäksi esimerkiksi polyaromaattisia hiilivetyjä, polykioorattuja dioksiinejaja furaaneja sekä PCB:tä. Maaperä jätteiden polttopaikalla voi pilaantua jätteenpolton seurauksena haitallisilla aineilla. Haitalliset aineet voivat levitä sadevesien mukana laajemmalle maaperään ja kulkeutua pinta-ja pohjavesiin.

Yksi vastaaja on lisäksi yrittänyt viedä maasta jätettä lain vastaisesti. Tulli on joutunut pysäytettyään hänen Afganistaniin lähettämän kontin poistamaan sieltä muun muassa jätteeksi luokiteltavan puolikkaan auton. Jätteen vienti Afganistanin kaltaiseen maahan, jossa jätehuolto on vielä varsin kehittymätön, on omiaan aiheuttamaan ympäristölle vaaraa, mistä syystä se on laissa kielletty.

Ratkaisu

Kaikki vastaajat tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen ympäristön turmelemisesta. Lisäksi vastaajat tuomittiin yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 15440 euroa.

Ensimmäisen vastaajan asianajajalle maksetaan valtion varoista yhteensä 6.580,68 euroa, mikä jää valtion vahingoksi.
Toisen vastaajan asianajajalle maksetaan valtion varoista yhteensä 7.295,76 euroa, mikä jää valtion vahingoksi.
Kolmannen vastaajan asianajajalle maksetaan valtion varoista yhteensä 5.694,43 euroa, mikä jää valtion vahingoksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lähde: Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus (R 194893)

Afgaanit Kotimaa Maahanmuutto Monikulttuurinen rikollisuus Pohjavesi Rikos Rotu Talous Tiede & luonto Ulkomaat Uutiset Väestönvaihto Vesi Ympäristön turmeleminen Ympäristörikos

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • 643367

  Vastaa

  Pitäisi alkaa laskemaan jokaisen keissin yhteyteen, paljonko rahaa kaikkiin prosesseihin menee.
  Juristeja voisi ensimmäisenä alkaa kouluttamaan massoittain jotta palkat laskisi. Ne ovat tällä hetkellä jotain järkyttävää, eikä ne ihmiset tosiaankaan ole mitään erityislahjakkuuksia.

 • TT

  Vastaa

  Vihreät ratsastaa ilmastopetoksella, ajavat nollapäästön kaltaista hulluutta ja haluavat lisää ihmisjätettä Suomeen. Kauas on tultu Linkolan ajoista.

 • IP

  Vastaa

  Taloudellisista hyödyistä saadun rahan ansiosta veronmaksajat köyhtyvät vain ‑4130,87 ja turmeltuneen luonnon verran. Muistakaa lampaat käydä töissä ja maksakaa verot politiikot,virkaloiset,asianajajat ja spr kiittää.

 • Kirjapaino Kursiivin tsuppari

  Vastaa

  Entä jos sen autonpuolikkaan sijaan sinne konttiin olisi laitettu nämä 3 huippuosaajaa, toki ilmareikiä olisi pitänyt tehdä.

 • Timpuri Numento

  Vastaa

  ”romuajoneuvojen nesteitä vuokratilojensa lattialle ja maahan”
  Kun joku on niin järkyttävän tollo, että vuokraa tilojaan kehitysmaalaisille niin pitäisi laittaa vastuuseen koska tietoinen osallistuminen rikolliseen toimintaan. Valistunut veikkaus, Vihdin kunnalta vuokratut tilat.

 • Santeri

  Vastaa

  Soon nyt sillä tavalla jotta tämä netissä nariseminen on lopetettava ja järjestettävä uus talonpoikaismarssi. Minoon jo vanha mies, mutta jos ei nuorisosta oo tappelemahan ni voin mie vielä yrittää. PERKELE ON SE KUMMA JUTTU JOS TÄÄLTÄ EI ENÄÄ MIESTÄ LÖYRY!

 • Rautaturisti

  Vastaa

  Valtio sai rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 15k ja menetti 20k rikollisten asianajajiin, hyvä diili ja oikeus on jälleen toteutunut..

 • Jussi

  Vastaa

  Aivan naurettavia nämä tuomiot,60päivää ehdollista vankeutta,ei muuta kun samantein koneeseen ja kotimaan,ja veronmaksajat taas maksaa nämäkin karvaranteiden aiheuttamat vahingot,en ymmärrä miksi näitä terveitä miehiä tänne suomeen halutaan,eikös siellä kotimaassakin niitä autoja voisi korjailla😄😄

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  cans, scrap metal, disposal