Tukesin asiantuntijan epäillään antaneen puolueellisia lausuntoja Oriveden kultakaivoksesta

Syyte liittyy lausuntoihin, joita Tukes on antanut australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin Orivedellä sijaitsevasta, sittemmin toiminnasta poistetusta kultakaivoksesta.

Rikos

Ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden rikollinen toiminta Suomessa on malliesimerkki globaalin rahan myrkyllisyydestä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin viranhaltija on saanut syytteen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, Tukes kertoo.

Tukesin mukaan viranhaltija on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Häntä ei ole rikosepäilyjen takia pidätetty virasta. Syyte käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

”Ollut enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton”

Viranhaltijan rikosepäily tuli ilmi kultakaivoksen ympäristörikostutkinnan yhteydessä. Ympäristörikostutkinnassa on ollut kyse kaivoskuiluun säilötyistä jätteistä. Pirkanmaan ely-keskus on katsonut, että kyseessä on laiton kaatopaikka. Sisä-Suomen poliisi on tutkinut asiaa rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen.

Viranhaltija on poliisin esitutkinnan mukaan antanut lausuntoja ely-keskukselle. Poliisi on aiemmin kertonut, että viranhaltijan epäillään olleen lausuntoja antaessaan ”enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton”. Lisäksi hänen on epäilty ottaneen kantaa asioihin, jotka eivät kuulu Tukesille. Tukes valvoo kaivosviranomaisena lain noudattamista ja hoitaa muita kaivoslaissa säädettyjä tehtäviä.

Poliisi on epäillyt, että viranhaltijan toiminnan takia Dragon Mining olisi voinut saada huomattavan suurta hyötyä. Viranhaltijan ei ole epäilty tavoitelleen etua itselleen.

Oriveden kultakaivos ei ole enää toiminnassa. Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi vuonna 2019 Dragon Miningin hakemuksen ympäristöluvasta kaivostoiminnan jatkamiseksi. Kaivos sijoittuu alueelle, jonka läheisyydessä on huomattavia luontoarvoja, KHO totesi ratkaisussaan.

Poliisi jatkaa edelleen kaivosalueen jätteitä koskevaa esitutkintaa. Siinä rikosnimikkeenä on törkeä ympäristön turmeleminen. Rikoksesta epäiltyjä henkilöitä on useita. Poliisi on kertonut, että rikosepäilyt ulottuvat kaivoksen aiemman omistajan Outokummun ajoille asti. Outokumpu toimi Orivedellä vuoteen 2003 asti.

Lähde: Aamulehti

Dragon mining Kaivosteollisuus Kapitalismi Kotimaa Rikos Talous Tiede & luonto Ympäristörikos

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • murre iisakki riepunen

  Vastaa

  Aikanaan kun luvat kaivostoimintaan on myönnetty, huomattavat luontoarvot ovat kai olleet silloin paikallaan. Eikö esim. vihreä ole hoksanneet puuttua asiaan, muutoin perin hanakasti mölisevät luontoarvojen puolesta?

  • Pukki kaalimaan

   Vastaa

   Ei se ole ollut city-vihreistä kiinni. Se on sitä kun tuo Tukesin kaveri käskytti Pirkanmaan ELY-keskuksen johtajaa hyväksymään hankkeet ja pimittämään tosiasiat. Siitä se johtui.

   Koko ELY-keskus on tsaarinajan peruja. Se antaa lausuntoja joita tulee noudattaa kuin lakia (ei tietenkään kaikken) mutta koska ne ovat lausuntoja, niistä ei voi valittaa.

   Ympäristökeskuksethan syntyivät silloin kun Neuvostoliitto romahti. Silloin telaketju-taistolaiset ja kommunistit miehittivät kaikki ELY-keskukset. Sieltäkäsin ne jatkoivat DDR:n ”vihreää” politiikkaa jonak tarkoitus oli romahduttaakseen läntisen euroopan teollisuus ja sitäkautta hyvinvointi. Ja aika hyvin ne ovat onnistuneet.

   Aikana jolloin asuin euroopassa, sielä tuli käyttöön ”kierrätys”. Sitä perusteltiin sillä että kierrättämällä materiaaleja säästetään luonnonvaroja ja voidaan tuottaa halvempia tuotteita. Kerroin tästä eräälle kovan luokan Taistolaiselle Suomessa että ”nyt on järkee”. Hän sanoi ”Ei se sen vuoksi ole että halvempia tuotteita voitaisiin tuottaa. Se on sen vuoksi että voidaan kuluttaa kalliimpia tuotteita hyvällä omallatunnolla”. Mietin että mitä se oikein hörisee. Ihan päinvastaisilla argumenteilla sitä kaupataan. Ja silloin ei Suomessa edes tiedetty koko kierrätyksestä yhtään mitään. Mutta pian tiedettiin…

   No, takaisin kaivostoimintaan ja ELY-keskuksiin… Tiesittekö että koko maailman kaivostoiminnan hallitsee neljä (4) henkilöä? Riipumatta minkä nimisiä yhtiöt ovat tai riippumatta siitä missä maassa niiden ”pääkonttori” on. Kaikki on neljän henkilön hallussa. 

   Ja kun tarkastellaan kuinka paljon on kaivosvarauksia Suomessa varattu ulkomaalaisille yhtiöille, niin suomalaisena olisi huolissani. Oriveden kaivksen ympäristö Kangasalan puolella on kokonaan kaivosvaltausten alla. Mutta ketään ei tunnu kiinnostavan. Kuten ei rannikkoseutuakaan.

   Lukekaapa ”Tekniikka ja Talous” lehdestä juttu nimeltä ”Kerran vielä pojat” niin saatte hyvän yleiskuvauksen siitä ketkä tekivät varaukset ja miksi niitä myydään ulkomaalaisille yhtiöille. Samalla ymmärrätte sen miksi pohjoisen jäämeren ratahanketta ajetaan kuin kääremettä pyssyyn. Ja miksi raideliikenne pitää Viroon saada rakennettua.

   Maailma on rumempi kuin meidän annetaan ymärtää. Vai mitä ELY ja GTK?

 • TT

  Vastaa

  Kulta on arvokas varantometalli. Suomen kallioperän kulta ja muut arvomineraalit voisivat toimia Suomen itsenäisen valuutan arvon takaajina. Näin ei kuitenkaan toimita. Miksi? Suojeleeko Nato meidän arvokkaita reservejä. Jos suojelee, niin kenelle?

  • Uraani on se juttu

   Vastaa

   Yritttäkää nyt ymmärtää että ei se kulta eikä koboltti ole se ydin. Ydin on uraani. Se on se uraani jota sieltä kaivetaan. Sielä missä on kultaa niin sielä on aina uraania. 

   Tällä hetkellähän Suomi kertoo ettei sillä ole uraania maaperässään merkittäviä määriä. Siksi Talvivaara piti saada avattu ”kultakaivoksena”. Ja niihin kasoihin jauhettiin kiviaines odottamaan seuraavaa siirtoa.

   No, Oulun alapuolellahan toimii jo uraania erotteleva laitos joka toimi jo aikoinaan Arctic Sean kaappauksen aikoihin,. Ja nyt kun Talvivaara sai luvan alkaa erottelemaan uraania kivilohoksesta, niin kuinka moni on kuullut siitä mihin se on myyty/laivattu tässä vuosien saatossa??

   Suomi kun on vuosien varrella ollut osallisena monessa sotkussa kaivostoimintansa vuoksi.

 • Tehdäänkehitysmaayhdessä

  Vastaa

  Vihreitä ei kiinnosta luontoarvot paskan vertaa. Suomi maksoi italialaisten remontit ja tuo nyt jätteet Italiasta Suomeen poltettavaksi. Todella vihreetä.http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009481515.html

 • Jupi

  Vastaa

  Suomen tulee välittömästi ottaa käyttöön kaivosvero, nyt valuu kaikki voitot ulkomaille, verot jää maksamatta ja loppusiivous jää veronmaksajien harteille

 • Että näin

  Vastaa

  Johtuisikohan siitä, että suurin osa kullasta menee tax-free jalostamattomana malmina maailmalle, jossa se sitten muiden hyvyyksien ohella (jota malmi sisältää) erotellaan huokeaan hintaan ja tuodaan takaisin monisatakertaisella ellei tuhat, takaisin markkinoille.
  Soinihan oli myymässä raivolla englannin pankin holveissa olevaa suomen kultavarantoa syyllä: kun maalla ei ole omaa valuuttaa jota tarvitsisi sitoa kullan arvoon, (sen voisi myydä ja jakaa tuoton suppealle lähipiirille).
  Rikottiinhan lakia mennen tullen Talvivaarankin kohdalla, mikään ei pitänyt kutiaan ja valhetta valheen päälle; kuka olikaan puulaakin asioita ajamassa laittomasti eteenpäin poliittisin keinoin, löytyy vihreät, demarit ja kokkareet siitä konklaavista.

 • Salomon

  Vastaa

  No mitä helvettiä kukaan edes kuvitteli muuta, tai eikö edelleenkää mene kalloon, että suomi on todella korruptoitunut maa, tai mitä voi olettaa kun tuonne pohjoiseen tulee yksi maailman suurimmista kaivos- yhtiöistä mylläämään. Jutkuja vittu jutku! No nyt sitten uhrataan tää virkapelle ja kaadetaan kaikki paska hänen päälleen, ihan perus juutalaista taktiikka. Myyttin tai vuokrattiin kullasta riikkaana oleva pläntti mistä ei jäänyt suomeen hippuakaan, ei varmasti. Ei minkäänlaista sanktiota tai sakkoa kaivosyhtiölle ja marinin kaltaiset pirihuoran hierovat mitättömiä tissejään. Vittu saatana!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi