Ensi vuoden alusta alkaen Suomen kansalaisuuden voi saada kielitaidottomana ja ilman henkilöllisyystodistusta

Lakiesityksessä sanotaan ”Kansalaisuuden saamisen edellytyksenä olevaa selvitettyä henkilöllisyyttä koskevia säännöksiä täsmennettäisiin.” Nykyisin voimassa olevan kansalaisuuslain 6 §:n mukaan Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää, että hakijan henkilöllisyys on luotettavasti selvitetty. Uuden lain tultua voimaan 1.1.2023 kansalaisuuden voisi saada, vaikka hakija ei kykenisi todistamaan henkilöllisyyttään.

Väestönvaihto

buffer, passport, travel

Nykylain mukaan hakijan on ehdottomasti voitava todistaa henkilöllisyytensä, epäselviä tapauksia ei edes käsitellä. Hallituksen esityksen mukaan jatkossa henkilöllisyyden luotettavuuden arvioinnissa käytettäisiin kokonaisharkintaa. Esityksen kohta ”jos asiakirjanäytön edellyttäminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon pakolaisen asema tai se, että hakijan kansalaisuusvaltiossa ei ole toimivaltaista viranomaista, joka voisi pätevästi antaa henkilöllisyyttä koskevia asiakirjoja, taikka muusta vastaavasta syystä.” tarkoittaa käytännössä sitä, että joissakin tapauksissa henkilöllisyyden selvittämiseen ei tarvita minkäänlaisia asiakirjoja tai todisteita.

Kielitaidon riittävyys voidaan nykyisellään osoittaa tutkintosuorituksilla. Luku- ja kirjoitustaidottoman kohdalla riittää jos hakija on osallistunut säännöllisesti suomen tai ruotsin kielen opintoihin ja hakijan opettaja antaa tästä todistuksen. Hallituksen esitykseen kirjattu tavoite ”kielitaidon osoittamista koskevia säännöksiä täsmennettäisiin ja täydennettäisiin” tarkoittaa, että uuden lain mukaan todistuksen kielitaidosta voi antaa melkein kuka tahansa.

Myös asumisaikaedellytyksiä ollaan helpottamassa. Nykylain mukaan ulkomaalainen saa Suomen kansalaisuuden viiden vuoden yhtäjaksoisen maassa asumisen jälkeen, pakolainen jo neljän vuoden jälkeen. Jatkossa asuminen ei tarvitse olla yhtäjaksoista.

Lakiesitys on käsittelyssä perustuslakivaliokunnassa.

Lue esitys kokonaisuudessaan.

Lähde: Kansalainen

Kotimaa Maahanmuutto Politiikka Rotu Ulkomaat Väestönvaihto Yhteiskunta

Keskustelu

13 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Kyynikko

    Vastaa

    Suomi on ihan hyvä maa, mutta valtio (Oy Suomi AB) alkaa olla vuosi vuodelta huonompi sijoitus alkupereräisille osakkaille.

  • Nationalisti

    Vastaa

    Ensin meille valehdeltiin, että ”me kyllä tiedämme jokaisen tulijan taustat” (terveisiä vaan Nergille) ja sitten kun ei olekaan mitään käsitystä keitä täällä on, eikä mitään dokumenttejakaan ole, niin jaellaan kansalaisuuksia kuin lottokuponkeja veikkauskoneesta.
    Todistus kielitaidostakaan ei jatkossa merkitse sitä, että osaisit tai ymmärtäisit suomen kieltä, riittää, jos olet jonkin aikaa notkunut kursseilla.
    Tällä hetkellä elämme totaalisessa pellemaailmassa, jossa Suomea tuhotaan oikealta ja vasemmalta.
    Mitähän kansanpetturit keksivät seuraavaksi…

  • TT

    Vastaa

    Kalergi-EU:n mallioppilasmaa paskoo itsensä natoilla ja matuilla. Ehkä Venäjäkään ei hyökkää, kun joka toinen on täällä neekeri.

    • Timppis

      Vastaa

      Valitettasti ei ois niin kiva nähdä kuinka moni keeneri tänne jää jos venäjä alkaa pyrkimään tonteille.

    • Juha Sipilä

      Vastaa

      Olen shokissa.

  • Nimetön

    Vastaa

    Tarkoittaa samalla sitä, että eu-passilla voi matkustaa kohta enään täällä rautaesiripun sisällä. Vapaaseen maailmaan matkustamiseen tarvitaan eu:n sisäasiainkomissaarin matkustuslupa sekä sen jälkeen anottava viisumi. Eu:n ulkopuoliset maat voivat siis koska tahansa mitätöidä eu-passin matkustusasiakirjana, siitä syystä että sen voi saada kuka tahansa ilman todennettua henkilöllisyyttä.

  • suomalaisasiamies

    Vastaa

    Suomen passi alkaa olla vessapaperin arvoinen. Sama kohtalo eurolla. Kiitos eurokommarit. Ja ne jotka äänesti EUn puolesta.

    • Kyynikko

      Vastaa

      EU:n puolesta äänestäneille valehdeltiin järjestelmällisesti sekä salaisella media sopimuksella, että päättäjien toimesta… Ja kansa veti korona-maskia naamalleen!

  • T . T

    Vastaa

    Kertoo vallan pitäjien arvo maailmasta: Suomen kansalaisuus on halpa ämpäri

  • Schlageter

    Vastaa

    ”Hallituksen esityksen mukaan jatkossa…”
    Jatkossa vapaassa suomalaisessa isänmaassa, jossa ne, jotka nyt muodostavat hallituksen, ovat korkeintaan hallituksen kahvinkeittäjiä, tulee Suomen kansalaisuus liittymään suomalaiseen rotuperimään. Silloin jatkossa ne, jotka eivät ole suomalaisia, menettävät kansalaisuutensa, kuten myös ne, jotka ovat Suomen kansalaisuuden muukalaisille antaneet.
    Jään odottamaan SITÄ jatkoa.

  • Aisla

    Vastaa

    On se hyvä että on niin vanha jo että pääsee pois tätä hulluutta katsomasta.
    Kaikki soutaa ja huopaa eri suuntiin,millään ei ole enää mitään järkeä.

  • FIXIT asap!

    Vastaa

    Jos jokin puolue lupaa, että järjestää neuvoa-antavan kansanäänestyksen kuulumisestamme eurosvoliittoon ja euroon, niin sellaista puoluetta voisin äänestää ensi eduskuntavaaleissa. Kun kansanäänestystä ei järjestetty natoon liittymisestämme, tuskin enää vallanpitäjiä kiinnostaa, mitä mieltä kansan enemmistö on. Kaupallisten gallup-firmojen kyselyitä toimeksiantajien laskuun en pidä luotettavina selvityksinä. Ne laulavat niiden lauluja, joiden leipää syövät.

  • Herrenvolk

    Vastaa

    Suomi on menetetty. Olemme matkalla kohti samanlaista tuhoa kuin Ruotsi. Nyt olisi aika ryhdistäytyä. Jos kolmannen valtakunnan Saksa olisi voittanut WWII olisi maailma parempi paikka meille kaikille.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi

    buffer, passport, travel