Suomen tuulivoimaloita puretaan jo käyttöiän puolivälissä

Vuonna 2010 käyttöön otettujen tuulivoimaloiden elinkaaren olisi pitänyt olla 25 vuotta.

Kotimaa

Energiayhtiö Haminan Energia purkaa kolme tuulivoimalaa, kertoo Yle. Vuonna 2010 käyttöön otettujen tuulivoimaloiden elinkaaren olisi pitänyt olla 25 vuotta.

Syynä voimaloiden purkuun on varaosien heikko saatavuus. Voimaloiden valmistaja tuulivoimayhtiö Winwind meni konkurssiin kymmenen vuotta sitten, eikä varaosia kannattanut Ylen mukaan teettää muilla valmistajilla.

Voimaloista loppui myös syöttötariffi eli takuuhintajärjestelmä tänä kesänä. Sen jälkeen käyttö ei enää olisi ollut kannattavaa.

Tuulivoimaan jo varhain panostaneessa Saksassa voimaloiden purkamiset ovat arkipäivää, kun voimalat tulevat käyttöikänsä päähän.

Lähde: Yle

Energiantuotanto Kotimaa Talous Teknologia Tuulivoima Yhteiskunta

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Tämä on niin hämärää bisnestä kuin olla voi.
  Suomen luontoa ja elinympäristöä raiskataan, kansalaisten mielipiteet jätetään huomioimatta ja selvitykset ovat räikeän puutteellisia, jotta sähköä saataisiin vietyä ulkomaille ja tehtyä tiliä monikansallisille yhtiöille.
  Näitä tuulivoimahankkeita esitellään ”kotimaisina”, mutta lähestulkoon aina se menee niin, että pääomistaja on ulkomainen yhtiö tai sitten kun luvat on saatu, yhtiö myydään ulkomaille.

  Suomesta puuttuu käytännössä kokonaan asiallinen tuulivoimalaki, eli sellainen, mikä määrittää muun muassa minimietäisyyden asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin.
  Jotkut kunnat oma-aloitteisesti säätävät nämä ehdot (tai paikkakuntalaisten painostuksesta), mutta eivät läheskään kaikki.

  Juuri oli yksi tuulivoimahanke kaatunut korkeimmassa hallinto-oikeudessa sen takia, kun kuntalaisen antamaa palautetta ei oltu huomioitu liittyen susihavaintoihin.
  Nämä ”selvitykset” tekee aina sellaiset tahot, jotka ajavat vain tuulivoimayhtiöiden asioita.

  Kannattaa tutustua siihen kokonaismäärään kuinka paljon tuulivoimahankkeita Suomessa onkaan vireillä, määrä on järkyttävä ja jos tätä hulluutta ei pysäytetä, on monella kotinsa omistavalla vielä isot harmit edessä.

 • Hezak

  Vastaa

  Nyt olisi hyvä tehdä tutkivaa journalismia mitä Suomessa tehdään käytöstä poistetuille tuulimyllyn lavoille. Esim. USA:ssa ja Saksassa nuo lavat haudataan kokonaisena maahan, koska niiden prosessointi on kallista ja kuluttaa paljon energiaa, eikä niille ole muutakaan hyötykäyttöä. Lavat pitää pilkkoa tai murskata alipaineistetussa tilassa, jotta irtoavat kuidut eivät päädy ihmisten tai eläinten keuhkoihin.
  Sekään ei ilmastokiimassa olevia vihreitä hetkauta, että lapojen maatuminen kestää satoja vuosia ja hajoavat lopulta mikromuoveiksi.

  • Late

   Vastaa

   lavat on lasikuitua. ei se maadu ikinä. myrkkyjä kyllä vapauttaa kun lapojen sidosaineena käytetään myrkyllistä hartsia

 • MKa

  Vastaa

  Tuulimyllyt jotka rakennettiin poliittisin perustein tuulitukia tuottamaan hyväveliverkostolle, ovat teknisesti paskoja sähköntuotantoon. Ne puretaan alas heti kun sopimuskaudet loppuvat, ja ne korvataan sellaisilla myllyillä, jotka tuottavat markkinaehtoisesti sähköä. Tuulivoiman tuotantokustannus on nykyisin jo lähellä 1c/kWh, eli aina kun pörssihinta on tämän yli, tuulivoimala tuottaa omistajalleen euroja tilille. Takaisinmaksuaika on varsin maltillinen ja uusien tuulivoimaloiden pystytys on täysin markkinaehtoinen sijoitus nykyisin. Toki, vaatii kaveriksi säätövoimaa ja pari isoa polttovoimalaa, mutta siltikin, aina kun tuulee hyvin, sähkö on halpaa kuluttajille. Lisäksi tuulisähkö vähentää tuontienergian tarvetta.

 • TT

  Vastaa

  Järki sanoo, että nämä myllyt pitäisi hajauttaa pienempikokoisiin yksikköihin lähelle sähkön kuluttajia. Näin säästyisi maisema ja luonto. Nyt mennään pahasti vikasuuntaan ja tulossa on jopa 300 metrisiä jättiläisiä, joiden maisema- ynnä muut haitat ovat maksimaaliset etenkin, kun ne sijoitetaan korkeille paikoille. Punavihreä kommunismi tuhoaa Suomen.

 • Cabbalistit osaa

  Vastaa

  Tuulivoima-busines perustuu uusiin myytäviin myllihin. Mitenkähän muuten se Mauri Pekkarien perustama suomalainen tuulimyllytehdas pärjää? Ai meni konkurssiin? No, sitä sattuu.

  Saksassa ajoivat tuulimyllyillä aikoinaan sähköä 3–5v. Sen jälkeen purkivat ja myivät Suomeen. Itse saivat paremmat investointituet EU:lta. Joka tarkoitti että vaihtaessaan uusiin myllyihin, tienasivat vielä sievoiset voitot.

  No, Suomessa on aina osattu tehdä lainmukaisia vaikkakin tyhmiä päätöksiä.

  On myös hyvä tietää että ydinvoima-business tuottaa niin paljon voittoa että niillä on rahaa lobata kaikkia muita energiavaihtoehtoja jotka ovat kalliimpia. Kuten tuulivoimaa ja aurinkovoimaa.

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Kaikki TUKImyllyt pois pilaamasta maisemaa. Yhden voi jättää pystyyn kertomaan ihmisten äärettömästä typeryydestä ja loputtomasta (tuki)rahan himosta.

 • Passiivinen vastarinta

  Vastaa

  Nyt se vihdoin sanottiin ihan suoraan: Kilowattitunti mittareita vaihdetaan sen vuoksi että voidaan katkoa sähköä omakotitaloilta.

  Ai jaa… Siis sähköllä lämmittäminen ei olekkaan vihreää ja uusiutuvaa energiaa kuten sähköautolla ajaminen. Hmm… Mitenkähän tähän on oikein tultu?

  No, ei siinä mitään. Poltetaan lisää roskia niin sillähän pienet sähkökatkot saadaan kuitattua.

 • kari k

  Vastaa

  ministeri Marian Ohisalon sänkykaveri teki 19000€ liikevaihdolla 73,2 miljoonan tuloksen ja jakoi rahat lähipiirille että tämmönen tapaus tälläkertaa

 • Että näin

  Vastaa

  On hirveää luonnon tuhoamista jos uuden navetan tieltä joudutaan muutama näre kaatamaan, mutta kukaan ei sano sanaakaan kun yhden tu(ki)ulimyllyn tietä kaadetaan hehtaarikaupalla metsää, sehän on vain vihreämpää ideologiaa ja hyvesignalointia.
  Ihmisiä painostetaan ja väkisin ajetaan käyttämään mahdollisimman paljon sähköä, samalla kun sähkön hintaa keinotekoisesti nostetaan esim.sähköpörssi (samanlainen huijaus kuin hiilidioksidikauppa), loppupelissä päivittäinen eläminen ja kuluttaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin perinteisillä energialähteillä; öljy, puu, kaasut…
  Perimmäisenä syynä ei ole kuin kontrolliyhteiskunta, jossa voidaan erinäisin keinoin painostaa orjuutettua yksilöä, jos et tottele laitetaan sähkö poikki, lukitaan pankkitili yms.; ja tämä ei toimi tehokkaasti kuin silloin, että kaikki on tarvittavan energialähteen varassa ja toimii vain tällä.
  Moniko sähköjäniksen hankkima henkilö ajattelee ‚että millä teiden kunnossapito hoidetaan, koska be ja di menee veroilla osana teiden ylläpitoon. Nyt sekin vähäinen osuus häviää globalistien syviiin taskuihin sähköistymisen ja koplaamisen myötä, ja porukka saa ajella tahkojuuston näköisillä teillä Tesloillaan.

 • Nimim. Painukaa Turbiineinenne Vittuun Ylä-Savosta

  Vastaa

  Nyt olisi todella tärkeää pysäyttää tämän paskan pystyttäminen. Tätä yritetään levittää kaikkialle maahamme, esimerkiksi Lapinlahden puhtaaseen luontoon on suunnitteilla kokonaista KOLME erillistä jättimäistä hanketta. 

  Nyt juuri tuli viitteitä siitä, että PFAS-yhdisteitä on havaittu Tanskassa kasvatetussa lihassa niin suuria pitoisuuksia, ettei sitä voi käyttää ihmisten eikä eläinten ravinnoksi. 

  Nyt rintamaan. Jos meiltä viedään puhdas luonto, mitä meille enää jää? PFAS ja mikromuovi ovat itsestäänselvästi monta kertaa vakavampia ympäristöriskejä kuin hiilidioksidi.

 • Spherical Sapphire

  Vastaa

  Tuulivoimasekoilu on pysäytettävä. Viherpiipertäjät ym. saivat valtavaa ympäristötuhoa aikaiseksi tuulihattukiimassaan. Nyt ihmisten täytyy järjestäytyä tätä idiotismia vastaan. Itse liityin Tuulivoima-kansalaisyhdistykseen, että saadaan pidempää vipuvartta kammeta näitä hulluja hankkeita alas. Lisäksi olen lähettänyt muutamille tuulivoimayhtiöille suoraa palautetta ja kysymyksiä, mutta arvatenkin niistä ei ole vastattu mitään. No, en odottanutkaan, että vastataan.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Hienoa, että aktiivisia vastustajia löytyy.
   Myös kuntapoliitikoille pitää laittaa kovaa painetta jatkuvalla syötöllä, sekä infotilaisuuksissa on hyvä käydä paikan päällä ja avata suunsa näistä asioista.

  • Ajoissa hereillä

   Vastaa

   Suomalaisten perusongelma on se että ”esitetään kysymyksiä”. Pitää esittää väittämiä. Aina kun ne vastaa väittämiin, ne jää ajan kanssa kiinni valeesta. Tämä pitäisi pitää kirkkaana mielessä.

   Ja jos ajatellaan prosessien kulkua niin aamulla ensimmäiseksi pitää lukea paikallislehden kuulutukset, sitten paikallisen ELY-keskuksen kuulutukset. Ja viimeisenä paikallisen Aluehallitoviraston kuulutukset. Vain näin saa tietää mitä on tekeillä ja mitä suunnitellaan.

   Jos prosessit pääsevät siihen pisteeseen että paikallinen ELY-keskus pääsee siunaamaan edes osan prosessista, peli on menetetty. Sen jälkeen nimilistat, vetoomukset tai mielenosoitukset ovat vain pahan mielen purkamista. Tuho on jo tapahtunut eikä sitä muuta enää mikään.

   Myönnän että omalla kohdalla 35 vuotta olisi voinut käyttä ”normaaliin elämiseenkin”. Mutta olen sen ajan taistellut vielä syntymättömienkin lasten ja suomalaisten tulevaisuuden puolesta. Ja ehkä ne kymmenet tuhannet eurot olisi voinut käyttää järvenrantamökkeihin tai uudempiin autoihin kaljan ja makkaran sekä löhöilyn lisäksi. Mutta tekemällä työtä oman rodun puolesta antaa mahdollisuuden rauhalliseen kuolemaan.

 • Oravan Mopo

  Vastaa

  Eikös se myöskin ole niin että noita ei voi kierrättää mitenkään? Onpas luontoystävällistä ja tehokasta energiantuotantoa.. Lähetetään noikin afrikkaan tunkiolle ja sitten afrikkalaiset tulevat tänne koska heidän maansa ovat tunkioita. Onpas luontoystävällistä ja tehokasta yhteiskuntatoimintaa.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Keski-Suomessa on meneillään 2040 maakuntakaava, jossa mainitaan lisääntyvät suunnitelmat tuulivoimarakentamiseen, samoin Etelä-Savossa on suunnitteilla lisää tuulivoimarakentamista ja sitä varten on erikseen käynnistetty 4.vaihemaakuntakaava, jonka avulla tuulivoimarakentamista pyritään nopeuttamaan.

  Nyt on kyseessä Suomen kansallismaisemat, luonto ja ihmisten asuinympäristö, joten lausuntoja kannattaa jättää.

  https://keskisuomi.fi/alueiden-kaytto-ja-saavutettavuus/maakuntakaavoitus/maakuntakaava-2040/

  https://www.esavo.fi/vaihekaava4

 • Nationalisti

  Vastaa
 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi