Kaksi päätoimittajaa – Kaksi vastuuta

Rattijuoppo Kaius Niemi hyödynsi tänä vuonna Helsingin Sanomia NATO-propagandan levittämiseen.

Kotimaa

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Outokummun Seutu ‑nimisen lehden entisen päätoimittajan päätoimittajarikkomuksesta 20 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 1080 euroa. Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hylättiin.

Tuomio tuli mielipidekirjoituksesta, jossa Lähi-Idästä, Afrikasta ja Kaukoidästä Suomeen muuttaneita henkilöitä kutsuttiin muun muassa ”rättipäiksi” ja ”siivellä eläjiksi” ja käskettiin mennä takaisin sinne, mistä he ovat tulleetkin. Hän myönsi antaneensa julkaisuluvan kirjoitukselle, mutta kiisti perehtyneensä siihen tarkemmin.

Oikeus katsoi, että mies laiminlöi päätoimittajan tehtäviin kuuluneen velvollisuutensa perehtyä mielipidekirjoituksen sisältöön riittävällä tavalla ennen sen julkaisemista.

Maan suurimman sanomalehden toimittaja ei ole vastuussa salaisten tietojen julkaisemisesta

Samaan aikaan Helsingin Sanomien (HS) entinen päätoimittaja Kaius Niemi selvisi syytteittä Viestikoekeskus-jutusta, jossa HS oli julkaissut sotilastiedustelua koskeneita salaisia tietoja. Niemi tunnusti lisätutkinnassa olleensa tietoinen Viestikoekeskus-juttuhankkeesta jo ennen artikkelin julkaisemista, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan uusikaan selvitys ei osoittanut Niemen osallistuneen artikkelin julkaisemiseen tai tienneen etukäteen sen sisältävän salassa pidettävää tietoa.

Niemi kertoi kuulusteluissa, että päätöksen Viestikoekeskus-jutun julkaisusta teki toimituksen johto. Niemi ei halunnut tarkemmin yksilöidä, ketkä olivat päättäneet julkaisusta.

Niemi irtisanottiin marraskuussa tehtävästään HS:n vastaavana päätoimittajana törkeän rattijuopumuksen takia.

HS:n toimittajat Laura Halminen, Tuomo Pietiläinen ja Kalle Silfverberg saivat lokakuussa 2021 syytteen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Viestikoekeskus-oikeudenkäynti alkoi elokuussa 2022.

Lähteet: IL, MTV

Helsingin Sanomat Kotimaa Rikos Sananvapaus Valtamedia

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Terhomatti Hämeenkorpi

  Vastaa

  Hesari on paska-Hesari ! En kyllä persettäni viittis pyyhkiä sillä, on se niin paskapaperia !
  Tsemppiä Outokumpuun, vaikka se sakot saanut onkin jo muissa tehtävissä.

 • Rea Listi

  Vastaa

  Outokummun seutuvilla ei ymmärretty, että pitäisi ruveta viinaspäissään harjoittelemaan taskuunperuutusta! Siinä selitys…

 • turppeine

  Vastaa

  Outokummun Seutu Pt osasi suomenkieltä oikein hyvin,
  perinteiset ilmaisut sisältävät myös ilmiön iljettävyyden.

 • TT

  Vastaa

  Kun rättipäät ja mutakuonot muuttaa Suomeen loisimaan niin se on hyvä asia, mutta kun Venäjää vihaava sotilasjärjestö muuttaa Suomeen,perustaa ohjus- ym. tukitukikohtia, maksattaa lystin suomalaisilla ja vaarantaa koko maan turvallisuuden, niin se on hyvä asia. Aivopesun määrä tässä maassa on suunnaton. Suomi on vakaasti päättänyt jatkaa tuhoon johtavalla tiellä. Matut ja lännen sotahaukat sisään maahan.

 • Bella

  Vastaa

  Kakiista hulluinta on, etta olen itsekin ollut poliisitutkinnassa ”paatoimittajarikkomuksesta”. Olin siis kirjoittanut blogiini poliittisia teksteja. Se oli tavallinen bloggerin blogi, johon kirjoitin yksityishenkilona. En ole kuunaan ollut tekemisissa minkaan median kanssa ammatillisesti. En ole paatoimittaja ja kirjoitin blogiani yksin, mutta niin vaan tata lakia kaytettiin minuun osoittamaan, etta olin tehnyt ”paatoimittajarikkomuksen”, kun olin kirjoittanut maahanmuuttoa vastustavia teksteja.

  Onhan se nyt jo kauan ollut tiedetty, etta Suomessa laki tarkoittaa lahinna todellakin historiallista lansiroomalaista oikeutta; vai kuulostaako tutulta: Rooman vallan aikana uhria ja rikoksen todistajaa usein fyysisesti kidutettiin. Tiedetaan, etta esimerkiksi murhasta syytetty paasi palkahasta sita varmemmin, mita varallisempi oli, tai korkeassa asemassa. 

  Siis, etta Rooman vallan aikaisen lakien tulkinnan mukaan lahinna uhri ja todistaja olivat syyllisia, ja rikoksesta syytetty ei, ainakaan jos omasi valtaa. Sekin on tassa mainittava, etta viela ainakin 300-luvulla asianajajat Roomassa omasivat varsin vaihtelevan koulutuksen tason, eika lakikaan ollut selva, vaan sisalsi aikojen myota muuttunutta varsin kirjavaa sisaltoa, jonka tulkinta oli sekavaa ja epajohdonmukaista. Kuulostaako tutulta…mitaan yhtenaista lakikokoelmaa ei ollut ennen kuin vasta 400-luvulla.

 • Observer

  Vastaa

  Kerros TT onko se mielestäsi hyvä asia, jos venäjän armeija muuttaa Suomeen? Isoisäni sukupolven mielestä ei ollut.

  Mitä tulee Outokumpulaisen päätoimittajan tuomioon, todenpuhujaa pitää rangaista, että lopettaa sen ja pysyy kiltisti hiljaa.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi