Kaupat varautuvat talven sähköpulaan

Suomessakin voidaan joutua turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin ensi talvena. Tällöin esimerkiksi ruokakauppojen rahaliikenne, kylmälaitteet, valvontakamerat ja murtohälyttimet eivät toimisi.

Kotimaa

Sub station 115/22 kV outdoor type silhouette

Venäjään kohdistuvien pakotteiden ja Venäjän vastatoimien takia Euroopan energiansaannin riittävyys on kuilun partaalla. Olkiluoto 3 ‑ydinvoimalan käyttöönoton viivästyessä sähköntuotanto ja kysyntä saattaa ajautua epätasapainoon. Silloin kulutuksen huippuja pitäisi leikata.

Ennustaminen on vaikeaa, koska sähkön kysyntään vaikuttaa kuitenkin ratkaisevasti esimerkiksi se, kuinka laajasti ja samanaikaisesti Pohjoismaissa on kovia pakkasia.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen ja Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitävät parin tunnin suunniteltuja sähkökatkoja täysin mahdollisina. Niillä pyritään turvaamaan sähkön riittävyys.

– Useimmat kaupat joutuisivat ainakin hetkellisesti keskeyttämään toimintansa, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen.

– Kassoilla on kyky jatkaa asiakkaiden palvelua jonkun aikaan, mutta kun varavirtalaitteiden akut ovat tyhjät sekin keskeytyy, ellei ole varavoimaa ja jos onkin varavoimaa sen saaminen käyntiin kestää hetken ja silloinkin saattaa tulla katkos palveluun, Kulonen listaa.

Hänen mukaansa riippuu paljon myymälästä, kuinka pitkä sähkökatkos lamaannuttaa sen toiminnan. Varavirtalaitteet ovat erilaisia, samoin kylmälaitteiden sähkönkulutus. Pakastimet alkavat sulaa vasta muutaman tunnin sähkökatkon jälkeen, koska erilaisten pakastealtaiden ja kylmäkaappien ovet ovat usein suljettavia.

Suomessa on lähes 2800 ruokauppaa. Nyt kaupat varautuvat sopimaan mitkä niistä pidetään auki ja mitkä suljetaan, jos kunnan tai maakunnan alueella rajoitetaan sähkönkulutusta.

Tarkka suunnitteleminen on käytännössä mahdotonta. Mahdollisesti suljettavista ja aukipidetävistä myymälöistä ei ole valmista listaa, koska sähkömarkkinoiden tilanteen ennustaminen ei onnistu kuukausien päähän.

Lähde: Yle

Lue myös: Survivalismi ja kriiseihin varautuminen

Energiapula Fingrid Kotimaa Kriisitilanteet Omavaraisuus Pohjoismaat Sähköenergia Survivalismi Talous Talouspakotteet Ukraina Uutiset Varautuminen Venäjä Yhteiskunta

Keskustelu

20 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Eurooppa (siis EU-komissio ja parlamentti) on ihan tietoisesti ajanut tämän maanosan kohti katastrofia, tämä on seurausta ainoastaan vihreän siirtymän agendan edistämisestä, ei mistään muusta.
  Ihmiset ovat jälleen kerran vietävissä jopa näinkin surkeiden valheiden avulla, toivottavasti kylmä talvi avaa monen ajatuksia siitä, mistä tässä kaikessa loppujen lopuksi onkaan kyse.
  Saa nähdä miten esim. Saksan kansa reagoi elinkustannusten suuriin hinnannousuihin. Ounastelisin jonkinmoisia mellakoita.

  • Silmis

   Vastaa

   En saksalaisten palkkatasosta tiedä, mutta kokeneena Keski-Euroopan matkaajana voin sanoa että Saksassa ruoka ja juoma on pirun halpaa. Ottaako siellä inflaatio ja ”Putin-hinnat” [aaargh] sitten kovemmin vai lievemmin… Pankkiirien sotahan tämä on. Minä en tahtoisi osaa enkä arpaa tähän sontaan. Minua saa haukkua ryssäksi ja natsiksi ihan vapaasti. En ainakaan tahdo olla Amerikan maailmanvalloitusoperaation puolella. IMF:ääkin harmittaa nyt vallan, kun One World ‑hanke takkuilee. Äkkiä NATO viemään demokratiaa pommien muodossa sinne, missä joku Saatanan synagogaa kehtaa nousta vastustamaan. Aikeet ovat hyviä silloin, mutta kuka meistä absoluuttista totuutta tämän sirkuksen takana voi tietää.

 • TT

  Vastaa

  Ilmastokultti asialla. Niiden mielestä siirtyminen fossiilivapaaseen energiahuoltoon voi aivan hyvin tapahtua vaikkapa yhteiskunnan romahtamisen kautta. Samalla vähenee mukavasti väestöstä pois ’ylimääräisiä syöjiä’. Näitä malthusialaiset globalistit vihaavat, mutta eivät itse koe olevansa sellaisia. Meneillään on siis energiatuolileikki ja musiikki loppuu viimestään alkutalvesta.

  • Silmis

   Vastaa

   ”Vihreät” yllätti(?) ja muuttui ydinvoimaa 100 %:sesti lobbaavaksi porukaksi. Aika jännä. Minäkin neljä vuosikymmentä katselin kun niillä oli oikeastaan vain yksi asia mielessä: ei ydinvoimaa. Niistä tuli myös 100 %:sesti NATO-myönteinen ja jopa ‑fanaattinen porukka eli siinäkin 180 asteen käännös. Tietysti NATO-myönteisyys johtui siitä että 90 %:sesti Venäjältä tullut fossiilinen energia piti jotenkin korvata ja piti siis ryhtyä ydinmyönteiseksi. (Syy ja seuraus.) Toki edelleen käytetään venäläistä ydinpolttoainetta ja kaikki Kilpilahdelle tuleva öljy on 90 %:sesti venäläistä (kyllä, se Nesteen öljy on samaa kuraa eli auta Teboilia boikotoida), mutta tietyt asiat painavat vaakakupissa ja toiset voidaan sivuuttaa.

   Ja kyllähän siitä ydinvoimastassaadaan täysin vihreää, päästötöntä, hiilinegatiivista jne. kunhan vain vielä sen aineen louhimiseen käytettävät valtavat energiat revitään vaikka tuulipropelleista, joilla tehdään lisää tuulipropelleja. (Joku voi sanoa tuota haihatteluksi ja ikiliikkujan etsimiseksi.) Eli nyt – hopi-hopi! – dumpperit, kauhakuormaajat, trukit, katujyrät, kuljettimet, rekat jne. akuilla toimiviksi. (Toki akkujenkin mineeralien etsiminen jne. vievät valtavasti energiaa, mutta se onkin sitten tarina vaikka toiselle kerralle. Utopiassa on kiva elää.)

 • Nimetön

  Vastaa

  ”Energiateollisuus ry” ja ”toimitusjohtaja” ei oikein istu yhdistyskenttään.
  Toisekseen, jos olkiluotoa tahallaan pidetään pimeänä tammikuun yli niin voidaan pistää jo syytettä ja tutkimusta aluille että kuka tätä edesajaa.

 • Salomon

  Vastaa

  Sanon taas jos en ole vielä kommentoinut. Jättimäisiä voittoaja ”verot maksetaan” minne lie ja nyt. Nyt on luvassa kylmiä suihkuja ja sähkökatkoja.

 • Asentamassa näitä

  Vastaa

  Tarkennuksena uutisen otsikkoon mainittakoon että vaaditaan huomattavasti pidempi kuin 2 tuntia kestävä sähkökatko, ennen kuin murto- ja valvontajärjestelmä menee alas. Näissä järjestelmissä on aivan omat akut tai muu varavirtajärjestelmä, minkä tulee paikasta riippuen pystyä kestämään 6/12/24 tuntia, joka kytkeytyy käyttöön kun,
  – sähköt on poikki
  – akku tai muu varavirtajärjestelmä ei enää toimi tai sitä ei ole ollenkaan.
  Sama koskee niihin liittyvää hälytysten välitystä vartiointiliikkeelle, eli mikäli matkapuhelin verkko ei toimi, hälytykset siirtyy eteenpäin internetin kautta, jos internetyhteyttä ei ole, käytetään lankapuhelinverkkoa.

  • Suomen soturi

   Vastaa

   Mutta eikös Suomesta ole jo poistettu lankapuhelin verkko?

   • Näitä asentamassa

    Vastaa

    Olet oikeassa että lankapuhelinverkot on lopetettu Suomesta, tuli kirjoitusvirhe kun autokorrektia käytin. Tarkoitin kuitenkin melkein samaa asiaa, eli lankaverkkoa mitä edelleen käytetään esim ASDL ja VDSL tekniikoissa tiedonsiirtoon. Lankaverkkoa kevyempi ratkaisu on omalla akulla toimiva 3G tukiasema. Eli vaikka kiinteä internet-yhteys ei toimisi, on varalla aina langaton yhteys.

 • Känkkä

  Vastaa

  Minä vaan mietin, että jos alueellisesti katkaistaan sähköt ja kytketään taas määräajan kuluttua, niin syntyy kulutuspiikkejä, kun kaikki laitteet pyörähtävät käyntiin, kaikenmaailman kylmälaitteet sun muut. Ei siis kuulosta kovin järkevältä ratkaisulta.

  Olkiluoto 3 saattaa kyetä tuottamaan sähköä joulukuussa, mutta veikkaanpa, että reaktorin tuotantokapasiteettia ei pystytä nostamaan lähellekään 100 prosenttia. Kiinan Taishan reaktorissa (EPR-1750-reaktori) oli 2021 kaikenlaista mutkaa tehojen nostamisessa ja primääripiirissä havaittiin korkeita jalokaasupitoisuuksia, jotka laitettiin viallisten polttoainesauvojen tiliin, mutta oliko se todellinen syy. 

  Olkiluoto 3 järjestelmässä havaittu värinä on myös luonteeltaan sellainen, että se rajoittaa tehonnostoja. Siellähän on menty koko systeemi vaihe vaiheelta useaan kertaan läpi, mutta vika ei tunnu poistuvan, vaan aina retkahtaa jokin paikka.

 • Hevosen suusta

  Vastaa

  Otetaas nyt hattu päästä ja mietitääs toisenkin kerran . Suomessa tuotetaan sähköä paljon yli oman tarpeen. Jos meille tulee sähkökatkoja, niin se johtuu yksnkertaisesti siitä että euroopassa tarjotaan sähköstä paljon paremmin kuin Suomessa. Ja maksimaalisten voittojen perässä juoksevat yhtiöt dissaavat suomalaisia ja hakevat voittoja sieltä mistä niitä on saatavilla.

  Muutenhan kukaan ei edes ehdottaisi sähköautojen myyntiä. Vaan se pistettäisiin asetuksella pannaan heti. 

  Jos 30% suomeen rekisteröidyistä ajoneuvoista muutettaisiin sähköisiksi, tarvittaisiin kuusi (6) uutta ydinvoimalaa.

  • KZL

   Vastaa

   Onhan Suomi erittäin riippuvainen aivan tuontisähköstäkin – ei siis pelkästään tuontienergiasta. Kovilla pakkasilla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä omilla sähköillä. Suomeen sopii vaikka 2 000 000 sähköautoa, sillä puhdas ja ilmainen energia niihin saadaan tuulivoimaloista ja aurinkopaneeleista. Viimeinen virke oli huumoria.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Kyllä Suomi on aiempina talvina käyttänyt paljon tuontisähköä, kun pakkaset ovat olleet kovat.

  • Juha

   Vastaa

   Suomessa tuotetaan paljon sähköä fossiilisilla polttoaineilka (maakaasu, öljy, kivihiili). Esim Hellsinkissä Vuosaaren voimalaitos tuottaa sähköä potkulautoihin ja teslakosliin maakaasulla

   https://www.helen.fi/helen-oy/energia/energiantuotanto/voimalaitokset

   Toivotaan että Hellsinkin sähkö loppuu keskellä talvea ja betonikooit kylmenee.. Tiedä vaikka savannin asukkaat muuttaisivat pois..

 • Seppo Lehto

  Vastaa

  Helvetin hyvä juttu persejalkaiset ryssäläiset oppivat jälleen irtaantuman pankkiorjuudesta ja pitämään käteistä ykkösenä.
  Kyllä kassoille kelpaa käteinen vaikka olisi kassan pankkilinjat kiinni.
  Seppo Lehto eduskuntavaaliehdokas Tampere Pirkanmaa
  https://Eduskuntavaaliehdokas-Tampere.blogspot.com

  • Henry Kivi

   Vastaa

   Eikö täs sais pikkuhiljaa ruveta asettamaan päitä vadille

   • Seppo Lehto

    Vastaa

    Mitä suotta 😉 toki Herodes ei ollut ainoa joka on vaatinut ”päitä vadille”
    Selkeintä olisi Euroopan USA:n liittolaisineen keskittyä sotatalouteen ja laittaa imperialistinen miehittäjä-Ryssä lihoiksi

    Seppo Lehto AKS:n vala velvoittaa toimimaan oikein
    Eduskuntavaaleissa suursuomalainen vaihtoehto Pirkanmaalla

 • Julli

  Vastaa

  Helpoin ratkaisu sähköpulaan olisi, jos kaikki virheitä äänestäneet lopettaisivat sähkön käyttämisen.

  Ratkaisu olisi myös lisäksi oikeudenmukainen, kun ovat viimeaikaista pakon edessä vastoin omaa tahtoaan tekemäänsä takinkääntämistä ennen vastustaneet ydinvoimaa ja muutenkin kaikenlaista energiahuollon järkiperäistämistä.

  • Vanhat tavat

   Vastaa

   Vihreiden rahoitus ydinvoiman yhtiöille kuuluva salaisuus, koko liike ydinvoima teollisuuden perustama, asia julkinen salaisuus…

 • julmajuha

  Vastaa

  Vit**u mitä kusetusta, suomeen tuodusta sähköstä 70 % myydään eteenpäin. Olkiluoto 3‑reaktori on kuin iisakinkirkko 20v. rakennettu, eikä toimi vieläkään ja on yksi maailman kalleimpia rakennuksia. Kukaan ei ota vastuuta 3:sen paskasta, kohta se puretaan ikänsä puolesta. Kohta kielletään saunan- ja tulisijanpoltto. On tää ihme maa, maailman kusetetuin kansa kiittää, eiku onnellisin orjakansa, jonka johtajat ovat maailman rehellisinpiä kuin tavan duunarit. Puhumattakaan 90% kannatus pressalla, jonka rinnalla kim jong ja muut keisarit kalpenevat. Vai kaupat vielä panevat ovet kiinni toivottavasti kaikkina juhlapäivien edeltävinä kuukausina. Koko päättävä konkkaronkka joutaisi polttoaineeksi paikallisiin uuneihin. Herätkää suomalaiset kapinaan, polttoaineta, sähköä ja ruuan hinnannousua ja muuta kusetusta varten. Hs, iltapaska, iltapulu ja yle kusettaa minkä kerkee. Enää ei tiedä mihin vessaan uskaltaa mennä paskalle, ettei tule syytettä vähemmistöjen urkkimisesta. Kaikkien pitää nykään olla jotenkin poikkeavia otuksia onnexi kohta tulee www3 ja saadaan samalla koko paskasakki samalla heivattua alakertaan kaikkine haittatekijöineen niin maahanmuutto, kurtturuusu ja eliitit perseilijät samaan monttuun. ( Albertti A. sanoi viisaasti, että 4‑rähinää ei tule koskaan. Viisas mies).

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Sub station 115/22 kV outdoor type silhouette