Ruuan hintaan kohdistuu poikkeuksellisen korkeita nousupaineita

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus kertoo, että ruuan hintaan kohdistuu kuluvana vuonna poikkeuksellista nousupainetta, sillä ruokaketjussa tarvittavien tuotantopanosten kuten energian ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet merkittävästi. Myös viljan ja öljykasvien tuottajahinnat ovat nousseet niin maailmalla kuin Suomessakin huippulukemiin. Rehukustannusten kallistumisen koetteleman kotieläintuotannon hintoihin kohdistuu edelleen suuria korotuspaineita loppuvuodesta 2022.

Kotimaa

potatoes, vegetables, food

Luke ennakoi ruuan hinnan nousevan kuluvana vuonna jopa 10 prosenttia suhteessa viime vuoden keskimääräiseen hintatasoon. Samalla ruuan hinnan nousu ylittää yleisen inflaatiovauhdin, ja sen myötä ruokamenojen osuus koko kulutuksesta kasvaa. Viime vuonna ruokamenojen osuus kulutuksesta oli 12,5 prosenttia.

− Hinnannousu vaikuttaa myös kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja ohjaa ostamaan tuoteryhmän halvimpia tuotteita tai kokonaan korvaavia vaihtoehtoja, kertoo erikoistutkija Hanna Karikallio Lukesta.


Viljan hinnat huippulukemissa

Viljan ja öljykasvien hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla ja Suomessa huippulukemiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Lisäksi vuoden 2021 heikon sadon jäljiltä on jouduttu turvautumaan aikaisempia vuosia huomattavasti enemmän varastojen käyttöön. Tuotanto alitti kotimaan kysynnän yhtä paljon viimeksi ennen vuosituhannen vaihdetta.

− Lähes kaikkien viljalajien tuotanto-omavaraisuus jäi Suomessa markkinakaudella 202122 sadan prosentin lähelle tai peräti hieman sen alle, joten varastot ovat nyt poikkeuksellisen pieniä. Vuoden 2022 viljasadolla on erittäin suuri merkitys Suomen viljahuollolle ja ‑markkinoille, kertoo erikoistutkija Csaba Jansik Lukesta.

Viljoista poiketen öljy- ja valkuaiskasvien kysyntä on ylittänyt Suomessa tarjonnan jo pitkään, ja erityisesti täydennysvalkuaisrehuissa on oltu riippuvaisia tuonnista. Vuonna 2021 yhteenlasketusta soija‑, rapsi- ja auringonkukkarouheesta runsas kolmannes oli peräisin Venäjältä, josta tuonti loppui maaliskuun 2022 alussa. Tämä tuontimäärä pitää nyt pystyä korvamaan kotimaisilla vaihtoehdoilla sekä tuonnilla muista maista.


Siipikarjanliha ohittaa kulutuksessa sianlihan

Lihan kokonaistuotannon- ja kulutuksen odotetaan kuluvana vuonna pysyvän Suomessa edellisvuoden tasolla, mutta kehitys lihalajien välillä vaihtelee. Naudan- ja sianlihan tuotanto ja kulutus vähenevät, kun taas siipikarjanlihan kulutuksen voimakas kasvu jatkuu. Siipikarjanlihan kulutus ohittaa kuluvana vuonna ensimmäistä kertaa sianlihan kulutuksen.

Loppuvuodesta 2022 kallistuvat lihatuotteet ja tuotantoa koetteleva kustannuskriisi saattavat tosin vähentää sekä lihan kulutusta että tuotantoa hieman nykyennusteista. Koska tuotantopanosten hintojen nousu koettelee koko Eurooppaa, lihan tuottajahinnat ovat nousussa kaikissa EU:n jäsenmaissa. Riittävät korotukset tuottajahinnoissa edesauttavat tuotannon jatkumista.

Maidontuotanto supistuu

Ostorehujen ja muiden tuotantopanosten hintojen räjähdysmäinen nousu ravistelee myös maitosektoria. Maitoa tuotettiin Suomessa viime vuonna neljä prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, ja tuotannon arvioidaan jatkavan laskuaan myös tänä vuonna. Tuotannosta luopuminen on ollut voimakasta: viime vuonna maidontuottajia oli lähes kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Maitoa tuotti vuoden 2021 lopussa enää alle 5 000 tilaa.

− Maidontuotanto tarvitsisi kasvaneiden kustannusten kompensoimiseksi yli 200 miljoonaa euroa lisää tulovirtaa vuoden 2021 tasoon nähden. Kotimarkkinoiden kuluttajahintojen muutokset ja niiden välittyminen tuottajahintoihin on keskeisin keino tulovirran kasvattamiseen. Myös maitotuotteiden viennin yksikköhintojen nousu tuo kaivattuja lisätuloja sektorille, arvioi erikoistutkija Olli Niskanen Lukesta.

Maitotuotteiden kokonaiskulutuksessa ei ole tapahtunut isoja muutoksia. Kokonaiskulutuksesta maitotuotteita syödään yhä isompi osa kuin maitoa juodaan. Nestemaitojen pitkään jatkunut nopea kulutuksen lasku kuitenkin hidastui, viime vuonna nestemäisten maitotuotteiden valmistus väheni Suomessa vain alle prosentin.


Korkeat kustannukset syövät maatalouden kannattavuutta

Maatilayritykset joutuvat toimimaan tänä vuonna erittäin epävarmoilla markkinoilla. Kustannusten nopea nousu syö erityisesti kotieläintilojen kannattavuutta. Tämä heikentää sekä kotieläintilojen maksuvalmiutta että lainanmaksukykyä, mikäli tuottajahinnat eivät kohoa nykyistä selvästi nopeammin. Vilja, öljy- ja valkuaiskasvien viljelyn keskimääräinen kannattavuus voi sitä vastoin kuluvana vuonna kohentua viime vuoteen verrattuna, jos kasvukauden sadosta saadaan vähintään keskimääräinen.

Tänä vuonna maatilayritysten keskimääräinen kannattavuus jää katovuoden 2021 tasolle. Kustannuspaine jatkuu myös vuonna 2023, mikä heikentää kannattavan tuotannon edellytyksiä entisestään.

− Maatilayritysten yrittäjätulo on varsin herkkä päätuotteiden ja tuotantopanosten hintamuutoksille. Herkimpiä ovat vilja‑, öljy- ja valkuaiskasvitilat sekä sika- ja siipikarjatilat. Keskimääräisen maatalousyrityksen yrittäjätulo muuttuu kuusi prosenttia, jos tuottajahinnat muuttuvat yhden prosentin ja kahdeksan prosenttia, jos tuotantopanosten hinnat muuttuvat yhden prosentin, kertoo tutkija Jukka Tauriainen Lukesta.

Lähteet: Luonnonvarakeskus, Kansalainen

Karjatalous Kotimaa Maatalous Ruoan hinta Talous Uutiset

Keskustelu

12 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Tällaisella uutisoinnilla on itseään syöttävä vaikutus. Miksi ei nostaisi hintaa, kun viralliselta taholta sanotaan, että nousee 10 %. Tämä jekku on käytössä mm. polttoaineissa ja asumisessa.

  • Ei aina marmateta

   Vastaa

   Näinhän se on. Kun tarpeeksi höpötetään niin Suomen kansa uskoo. Käytännössä mikään ei ole muuttunut.

   Itse teen aina niin että kun jonkun hinta nousee, niin käytän sitä vähemmän. Nytkin tankillinen bensaa on riittänyt jo kolme viikkoa eikä ole edes puolessa välissä. Kun oikeasti tarkastelee omaa elämäänsä niin huomaa mistä kaikesta tekee itsepetosta että pääsee ”mukavuusaluellensa”. Aiemmin kimppakyydit tuntuivat mahdottomalta sopia kun viikossa olisi pitänyt kulkea kolme eri henkilön kanssa riippuen vuoroista. Ja nyt se sujuu kaikkien kanssa kuin vettä vaan.

   Sama paljon puhutuissa ”lannoitteissa”. Jos kerran niiden hinnat nouseta niin vähennettään niiden käyttöä samassa suhteessa ja korvataan ne toisilla asioilla. Jo vuosia olen ajanut pelloille tuhkaa tonnin verran hehtaarille. Sitä saa ilmaiseksi voimalaitoksilta. Se emäksisenä parantaa happamien peltojen ph:ta ja siksi parantaa kasvua. Pitkässä juoksussa se lisää humusta ja nopeuttaa esim. olkien palamista. Se myös estää maaperän muuttumista hdrofobiseksi. Eli, pitkän kuivan kauden jälkeen maaperä imee sateen itseensä, eikä se virtaa kovaa pintaa pitkin ojiin.

   On siis paljon erilaisia asioita joita voi käyttää lannoitteiden sijaan. Mutta sitä polttoaineteollisuuden lietettä, sitä en soisi kenenkään käyttävän. Sillä jo kertaalleen käytettynä siinä ei ole enää mitään kasvua edistävää. Tietysti jos on ihan savimaata niin saveen aurattuna sillä on mahdollisuus rikkoa maaperän rakennetta. Mutta että silloinkin vain syksyllä että maaperä ehtii käsittelemään sen talven aikana.

   • Nimetön

    Vastaa

    Tämä on ihan totta. Tosin liikkumisesta on paha pihistää, jos ei ole vaihtoehtoja.

    Mitä ruokaan tulee, niin onhan se massalampaalle edelleen liian edullista, jos sitä on varaa heittää menemään. Kun asuu itsekseen ja tietää tarkalleen mitä syö, on ruokahävikki mahdollista saada nollaan.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Suomalaiset poliitikot ovat systemaattisesti ajaneet maataloutta ja omaa ruoantuotantoa alas, nyt sitten esitetään paniikissa kansalaisille, että he mukamas tekisivät jotain suomalaisten hyväksi.
  Monilla perheillä on ollut vaikeuksia selviytyä arjen menoista jo aiemmin, nämä hinnannousut tulevat ajamaan kotitaloudet todella ahtaaseen ja murheelliseen asemaan, samaan aikaan meidän pissis-Sanna poseeraa medialle ja sanoo kuinka ”meidän täytyy auttaa kehittyviä maita ruokakriisissä”.
  Tämä touhu on niin irvokasta ja väkisin tekemällä tehtyä, oli mikä hyvänsä, niin maksajana on aina suomalainen.
  Toivottavasti kansa jossain kohtaa älyäisi, että äänestämällä niitä perinteisiä puolueita ja samoja poliitikkoja, suunta ei koskaan tule kääntymään paremmaksi. He eivät aja sinun etuasi!

  • Me valitsemme suunnan

   Vastaa

   Suurin osa näistä ahdinkoon joutuneista perheistä ovat tilanteessaan ihan omaa syytään. Ei olla käyty äänestämässä tai sitten on äänestetty eduskuntapuolueita. Jo 30 vuotta on ollut nähtävissä että eduskuntapuolueet eivät aja tavallisen kansalaisen asiaa. Mutta miksi ihmiset yhä sitten äänestävät niitä? Siksi että ne ovat tyhmiä. Ja siksi nyt ollaan siinä tilanteessa kuin ollaan.

   Ehkä ensi kevään vaalit saavat ihmiset ymmärtämään että on uusien päättäjien aika. Ehkä silloin ihmiset ymmärtävät että on saatava muutos nykyiseen kehityssuuntaan. Sen sijaan että joku saisi aina lisää, meidän pitää miettiä mitä voimme jättää pois.

   Jos eivät ymmärrä, niin ihan oma vika.

   • GLGL

    Vastaa

    ” tai sitten on äänestetty eduskuntapuolueita”

    Viimeainkoina on kyllä ollut se vire, että vaalien lopputulos ei riipu äänestäjistä.

    • Nimetön

     Vastaa

     Joo kumma kyllä hallituksessa istuu tälläkin hetkellä edellisten vaalien suurimmat häviäjät päättämässä kansalaisten asioista.
     Ei taida muualla olla näin ”toimivaa” demokratiaa missä pettämällä kaikki annetut vaalilupaukset ja kyykyttämällä kansaa saa vaaleissa historian alhaisimman kannatuksen ja silti jatkaa seuraavassa hallituksessa muiden petturuuden kanssa.

   • Nationalisti

    Vastaa

    Moni on sokeasti luottanut aiempina vuosina esim. Persujen ”kansallismieliseen sanomaan”, kunnes yhä useammalle on selvinnyt, että kyseessä on täysin globalistinen puolue, joka erottaa jopa nuorisojärjestönsä, jos he ovat liian kansallismielisiä.
    Voitko tästä syyttää niitä perheitä, jotka luottivat Persujen sanaan?
    Kaikki eivät seuraa politiikkaa niin aktiivisesti, joten Persujen sanoma on saattanyt mennä läpi, varsinkin kun aina juuri ennen vaaleja he esiintyvät ”radikaalina muutoksen mahdollistavana vaihtoehtona”.

    Onko ollut muita puolueita mitä äänestää aiemmissa vaaleissa?
    Mielestäni ei ole yhtään realistista vaihtoehtoa ollut (Persuja en ole vuosikausiin lukenut vaihtoehdoksi).

    Onko seuraavissa vaaleissa vaihtoehto?
    On, SML:n näen juuri sellaisena, jota ihmisten pitää äänestää, heillä on sellainen puolueohjelma, joka mahdollistaa suunnanmuutoksen.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Nälkäisiä on helppo hallita. Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt.

 • Rokottamaton

  Vastaa

  Uskon, että Savitri Devi, Adolf Hitler ja Pentti Linkola olisivat varsin tyytyväisiä tällaisista uutisista. 

  Kieltämättä pula-aika tekisi vain hyvää ylipainoiselle ja itsensä sairaaksi syöneelle Suomen kansalle.

  • society

   Vastaa

   Muista en tiedä mutta Adolf Hitler potki pankkiirit ulos vallasta jotka pitivät saksalaisia nälissään ja loi Saksasta maailman vahvimman valtion koska hän aidosti välitti kansastaan. Maailman parhaasta miehestä on liikaa valheita koska jutkut eivät halua että historia toistaa itseään

 • Salomon

  Vastaa

  Ei hätää! Haetaan taas joltain juutalais pankilta 6 miljardia lainaa ja työnnetään se ILMAAN, sen jälkeen syytetään kansalaisia rasismista. Siinä hallituksen logiikkaa

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  potatoes, vegetables, food