Iltalehti sai perättömästä väitteestään huomautuksen Julkisen sanan neuvostolta

Lehti väitti rokottamattomien koronapotilaiden vieneen kaikki yliopistosairaalan tehohoitopaikat. Väitteessä ei ollut perää.

Kotimaa

fake, news, media

Julkisen sanan neuvoston langettavan päätöksen mukaan Iltalehti väitti rokottamattomien koronapotilaiden vieneen kaikki yliopistosairaalan tehohoitopaikat. Lehti korjasi juttuaan vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Kantelu kohdistuu Iltalehden 21.10.2021 julkaisemaan juttuun, jonka otsikko on VBL: Ulla-Maj Wideroos käännytettiin leikkaussalin ovelta – rokottamattomat koronasairaat veivät kaikki tehohoitopaikat.

Jutussa kerrotaan, että ”rokottamattomat koronasairaat veivät kaikki tehohoitopaikat” ja ”tehohoitopuoli oli täynnä rokottamattomia, koronatautiin sairastuneita potilaita”. Kyse oli Turun Yliopistollisesta keskussairaalasta ja tilanteesta 20.10.2021.

Kantelun mukaan artikkeli antaa ymmärtää, että TYKSissä oli tehohoitopuoli täynnä, mitä se ei ollut. Kantelijan mielestä toimittaja olisi voinut tarkistaa asian Turun kaupungin verkkosivuilta, jossa on kerrottu paikallinen tehohoitotilanne. TYKSin tehohoitokapasiteetin olisi voinut tarkistaa myös Suomen Tehohoitoyhdistykseltä, TYKSiltä suoraan ja Tehohoidon koordinoivasta toimistosta.

Kantelija toteaa, että STM:n ja THL:n tilannekatsauksesta koronavirustilanteesta 28.10.2021 käy myös ilmi, että TYKSin tehohoitokapasiteetista on ollut Covid-potilaiden käytössä noin 20 prosenttia artikkelin mainitsemana aikana, eikä sata prosenttia. Vapaita tehohoidon paikkoja on STM:n ja THL:n tilannekatsauksen mukaan ollut TYKSissä mainittuna aikana 20 prosenttia kapasiteetista.

Kantelija lähetti asiasta oikaisupyynnöt toimittajalle ja toimitukseen 27.10. ja 29.10. Hän ei saanut vastauksia eikä artikkelia korjattu.

Päätoimittajan vastaus

Iltalehden uutisessa väitettiin alun perin, että ”rokottamattomat koronasairaat veivä̈t kaikki tehohoitopaikat”. Päätoimittajan mukaan tämä muotoilu oli Ylen ja Vasabladetin uutisiin verrattuna hieman epätarkka, eikä Iltalehti ole kyennyt varmistamaan, pitääkö se täysin paikkansa.

Iltalehti korjasi muotoilun vastaamaan alkuperäisiä uutisia heti sen jälkeen, kun Iltalehden toimituksen johtoon oli tullut tieto oikaisupyynnöstä. Juttuun on lisätty tieto korjauksesta aivan kuten JO 20 edellyttää: ”Juttua muokattu 27.10. ja 17.12.2021: Täsmennetty 27.10. klo 17.40 Wideroosin kommenttia tehohoidon tilanteesta. 17.12. klo 14.20 poistettu otsikosta ja leipätekstistä virheellinen tieto teho-osaston täyttymisestä rokottamattomista koronapotilaista.”

Iltalehti katsoo toimineensa hyvän journalistisen tavan mukaisesti ja pitää kantelua aiheettomana.

Ratkaisu

Iltalehti kertoi verkkojutussaan, että entisen poliitikon sydänleikkaus Turun yliopistollisessa keskussairaalassa oli siirtynyt viime hetkellä koronapotilaiden takia. Lehti kertoi otsikossa, että rokottamattomat koronasairaat olivat vieneet kaikki tehohoitopaikat. Tekstissä lehti kertoi, että tehohoitopuoli oli täynnä rokottamattomia, koronatautiin sairastuneita potilaita.

Julkisen sanan neuvoston selvityksen mukaan suurin osa TYKSin tehohoitopotilaista oli tapahtumien aikaan 20.10.2021 hoidossa muista syistä kuin koronan takia. Lehti oli saanut virheestä tuoreeltaan oikaisupyynnön, mutta oikaisi virheen vasta noin kahden kuukauden kuluttua saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että kyseessä oli olennainen asiavirhe. Journalistin ohje 20 edellyttää korjaamaan olennaisen asiavirheen viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Lehden korjaus sekä viipyi että oli huomioarvoltaan vähäinen.

Neuvosto toteaa, että tiedotusvälineiden vastuulla on huolehtia palautekanaviensa saavutettavuudesta ja toimivuudesta sekä siitä, että toimitukselle tulleet viestit käsitellään huolellisesti.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 20, ja antaa sille huomautuksen.

Lähde: Iltalehti

Koronapolitiikka Koronarajoitukset Koronavirus Kotimaa Pakkorokotukset Rokotteet Teknologia Tiede & luonto Uutiset Valtamedia Yhteiskunta

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Puolueeton

  Vastaa

  Vähintä mitä valeuutisten torjunnassa voisi tehdä, olisi ottaa uutisen levittäjän valtiontuki pois määräajaksi. Jos havaittaisiin valeuutisen levityksen tehdyksi törkeästä huolimattomuudesta tai tahallaan, valtiontuki pois kokonaan.
  Jos kerran valtiontukea jaetaan, silloin tuen saajan tulee noudattaa tarkkaa rehellisyyttä. Näin parannettaisiin median tasoa, johon kai valtiontuki on tarkoitettukin.
  Epäilen kuitenkin, ettei tämä tule Suomen harjoittamassa politiikassa onnistumaan.

 • Kolmossivun tyttöpoika

  Vastaa

  Roskalehti kertoo roskajuttuja. Yllättyneitä ovat:
  -
  -
  -
  sekä
  -

 • Halfdan

  Vastaa

  Tämä on pientä siinä suuressa vääristelyn massassa mitä valtamediat ovat harjoittaneet koronan suhteen. Media on kahden vuoden ajan noudattanut täysin lääkeyhtiöiden ja niistä voittonsa kahmivien miljonäärien tiedotuslinjaa, tutkivaa journalismia ei ole tarvittu, kun ottaa vain uutisensa korruptoituneitten virastojen ja kansainvälisten yhtiöiden valheellisesta informaatiosta. Trump ilmoitti jo maaliskuussa 2020 koronan alettua, että on olemassa päteviä lääkkeitä kuten hydroksiklorokiini ja klorokiini, jotka on todettu tieteellisesti tehokkaiksi koronan hoidossa , ja rokotevoitonhimoiset tri Fauci ja Bill Gates alkoivat oitis toimia lääkettä vastaan syyttäen Trumpia tieteen vastaiseksi, ja media nauroi ja pilkkasi mukana kuten sillä tapana on. Suomalaismedia kopioivat CNN:n Trump-vihan ja istuttivat sen menestyksekkäästi kansaan. Kaikki näiden suurhuijareiden tarinat menivät lehdistöön täydestä, eikä rokotushaitoista, menehtyneistä jalkapalloilijoista ja turhista kuolemista kirjoitettu. Rokottamattomiin kohdistunut vaino on ollut median lempiteemoja.

 • HPV presstituutit

  Vastaa

  JSN on pelkkä propagandatoimisto, sen huuhaahuomautuksilla ei ole mitään merkitystä kulttuurimarxismin levittämien julkisten medioiden valheelliseen propagandaan. Totuus on jo pitkään löytynyt ja tulee vastaisuudessakin löytymään kansalaismedioista.

 • HPV presstituutit

  Vastaa

  Edelliseen korjaus, ei kulttuurimarxismin levittämien, vaan mädättämien.

 • Jess

  Vastaa

  Ei voi varsinaisesti sanoa että sairaalat olisivat täynnä rokottamattomia tai rokotettuja – henkilökuntaa vain ei ollut/ei ole tarpeeksi. Varmaan pakkopiikit ovat vähentäneet lääkärien ja hoitsujen haluja mennä töihin.

 • TT

  Vastaa

  Välttelen valtamediaa ja sen otsikoita kaikin keinoin. Joulun 2021 alla suojaus petti ja törmäsin heti lööppivalheeseen: ”Tehosterokote (ts. 3. annos) suojaa Omicron-muunnokselta”. Väite on täysin tuulesta temmattu ja vaarallinen, koska monet ryntäsivät jälleen piikille ottamaan kolmannen annoksen tehotonta ja riskaabelia kokeiluvaiheen geenilääkettä.

 • ms

  Vastaa

  Elämme totuuden jälkeistä aikaa. Eli totuus on heitetty roskakoriin ja tilalle on tullut valheellisuus.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  fake, news, media