Viimeinen suomalainen SS-mies on kuollut

Lahtinen värväytyi SS-joukkoihin keväällä 1941 hieman ennen jatkosodan syttymistä sekä Saksan omaa Operaatio Barbarossaa. Hän palveli vielä Suomessa, josta sai alikersantin arvon.

Historia

Viimeinen elossa ollut suomalainen SS-mies on kuollut lokakuussa. Rottenführer, alikersantti Sakari Lahtinen kuoli 12. lokakuuta kotonaan Haapamäellä. Lahtinen syntyi 29. syyskuuta 1923 ja oli kuollessaan siis 99-vuotias.

Lahtinen värväytyi SS-joukkoihin keväällä 1941 hieman ennen jatkosodan syttymistä sekä Saksan omaa Operaatio Barbarossaa. Taisteluihin hän pääsi vuodenvaihteessa 1941–42 käytyään ensin Saksan tarjoaman intensiivisen sotilaskoulutuksen.

Hän palveli ensin Mius-joella lähellä Venäjän ja Ukrainan rajaa. Loppukesä ja syksy 1942 kuluivat vauhdikkaassa etenemisessä Kaukasukselle, talvi peräytymisessä ja moottoroidussa sodassa Kalmukkiarolla ennen kesällä 1943 tapahtunutta kotiutumista kahden vuoden palvelusajan umpeuduttua.

Tämän jälkeen hän palveli vielä Suomessa, josta sai alikersantin arvon. Saksasta Lahtinen kotiutui miehistöarvossa.

Lahtinen sai sodan jälkeen kolme lasta. Ammatiltaan hän oli konduktööri. Partisaanin toimitus toivottaa Lahtiselle hyvää viimeistä matkaa ja voimia omaisille. Lahtisen mukana pala suomalaista sotilashistoriaa on nyt tullut päätökseen.

Lähde: Suomen Sotilas

Historia Kansallissosialistinen Saksa Kotimaa Suomalaiset SS-vapaaehtoiset Uutiset Waffen SS

Keskustelu

15 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Schlageter

  Vastaa

  Hieno kirjoitus. Hienoa sekin, että sankari sai kuolla korkeassa iässä kotonaan. Kunnia paremman Euroopan puolesta taistelleelle miehelle!

 • otto suni

  Vastaa

  Lahtiselle on paikka Walhallassa kuten kaikilla niillä suomalaisilla jotka taistelivat kansainvälistä kommunismia vastaan. On olennaisen tärkeä ymmärtää, että Neuvostoliitto oli kokonaan kansainvälisten ”j.….laisten” johtama valtio ja USA:n tukema, siksi emme voi verrata nykyistä Venäjää vanhaan Neuvostoliittoon. Kannattaa seurata myös Magneettimedian tarkkoja historiaan ja tosiasioihin perustuvia kirjoituksia, niin ei ajatukset mene harhaan valtamedian omistamien ”j.…laisten” valheista!

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Lepää rauhassa. Yksi aikakausi on päättynyt.

 • Observer

  Vastaa

  Kevyet mullat ja täydet tuopit Walhallassa.

 • Teppo

  Vastaa

  Janus Putkonen ja suomalaiset poliitikot ovat onnellisia.

 • TT

  Vastaa

  Venäjän kyvyt pahasti aliarvioinut natsijohto petti Saksan sotilaat viimeistään Stalingradissa ja jätti nämä pahaan mottiin. Tästä alkoi sakemannien vauhdikas alamäki ja avautui tie länsiliittoutuneiden sotarikollisuudelle, joka jatkuu yhä. Nykyään ilmassa on samanlaista Venäjän aliarviointia ja seikkailupolitiikkaa, johon Venäjän rajanaapurit on yllytetty.

  Hitler ei sittenkään ymmärtänyt, että päävihollinen eli juutalainen keskuspankkiraha toimii lännestä käsin. Kommunismin heikentämä Venäjä ei olisi voinut Saksaa lyödä ilman liittoutuneiden merkittävää kalusto- ja aseapua. Jos Hitler olisi saanut valloitettua Englannin, tuo kasaarijohtoisen roskavaltion, niin USA olisi jäänyt eristyksiin Europan mantereeseen nähden. Hitlerin anglofilia koitui hänen kohtalokseen

 • Saksoo

  Vastaa

  Tässä nähdään miten tärkeää on osata saksan kieltä.

  • Sami

   Vastaa

   Ikävästi on Saksa mädäntynyt vuosien varrella. Tosin Keski-Euroopassa käydessä on näkynyt porukkaa, jotka pukeutumisesta päätellen eivät rakasta mölöttäviä nokikeppejä ja korkoakiskovaa nenäkansaa kuten helsinkiläiset. Ehkä Euroopalla on toivoa. Urbaani neekerinmolotushan on ihan kosheria Helsingin uutta kansallismusiikkia, jonka nimeen entiset rock-ihmisetkin vannovat v. 2022.

 • society

  Vastaa

  Lepää rauhassa Sakari😢❤️⚡️.Toivottavasti pääset nyt parempaan paikkaan

 • george

  Vastaa

  Alte Kameraden!

 • juha II

  Vastaa

  R.I.P Sankari! Maineesi on tahraton ja tahraamaton!!!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi