Jääkuutiotempaus ei ole taidetta vaan saarnaamista

Partisaani julkaisee Tiina Wiikin tekstin, joka kyseenalaistaa jääkuutiotempauksen taiteellisen arvon.

Rappiokulttuuri

Teksti on julkaistu alunperin Tiina Wiikin VK-tilillä.

Jääkuutiotempaus ei ole taidetta vaan saarnaamista

Sitä on päivitelty jo niin paljon, miten 200 000 euroa tuhlattiin sen havainnoimiseen, että jää sulaa kesäauringossa, niin minun on turha siihen kuoroon liittyä, ja arvioinkin tätä nyt taiteen näkökulmasta.

Hesarin toimittajan mukaan teos on ”pysäyttävä” ja ”toimii yksinkertaisuudessaan”. Mutta miten tuo on taidetta? En siis tarkoita tällä sitä tavallista kritiikkiä nykytaidetta kohtaan, jossa päivitellään, miten seinään teipattu banaani on taidetta, vaan sitä, että miten tuo installaatio täyttää taideteoksen tunnusmerkit?

Itse arvioisin, että teos on taidetta, jos:

 1. se on tekijänsä mielen ja sielun luova tuotos ja kuvaa katsojalle taiteilijan uniikkia näkemystä maailmasta
 2. teoksen tarkoitus on olla kaunis, visuaalisesti näyttävä ja/tai tunteita ja ajatuksia herättävä
 3. se on kaksisuuntaista: taiteilija luo teoksen, ja katsoja muodostaa siitä oman uniikin kokemuksensa ja tulkintansa

Jääkuutiot eivät yksinkertaisesti täytä kuin kriteerin 2, ja senkin äärimmäisen ahtaalla tavalla: sen on tarkoitus herättää AJATUS, ei ajatuksia, eli herättää huolta ilmastonmuutoksesta.

Kyseessä ei ole myöskään taiteilijan luovaa ja uniikkia näkemystä edustava teos, koska teos on vain ilmastoaktivistien mielipiteen ilmaisu ja vieläpä hyvin banaalilla ja rautalangasta vääntävällä tavalla. Ilmastonmuutoksesta voisi kehittää vaikka millaisia installaatioita, ja vaatii poikkeuksellisen tason mielikuvituksettomuutta päätyä tähän ajatuksenkulkuun:

”Olen huolissani jäätiköiden sulamisesta ja merenpinnan noususta, ja haluaisin muidenkin olevan huolissaan siitä, niin laitetaanpa kadulle jäätä sulamaan katuun maalattujen merenrantakaupunkien nimien päälle. Sitten ihmiset voi siinä käydä katsomassa, että katos kun jää sulaa, on se hirveetä, ja näin ollaan lisätty tietoisuutta jäätiköiden sulamisesta.”

Jos kyseessä olisi yläkouluikäisten projekti, en kritisoisi, mutta tämän pitäisi olla ihan aikuisen taiteilijan työtä.

Ja puhettakaan siitä, että katsojalle jätettäisiin tilaa omaan tulkintaansa, ei ole. Kuten sanottua, teoksen on tarkoitus herättää yksi ja ainoa ajatus, eikä edes uutta sellaista: ilmastovouhotuksen laajuuden huomioiden kaikki ovat varmasti jo asiasta kuulleet.

Eli jääkönttiteos ei ole taidetta vaan saarnaamista – mielenilmaus. Siksi se muistuttaa paljon enemmän esim. elokapinan tempauksia kuin taideteoksia – se kun on aktivistin tempaus eikä taideteos.

Aktivismi Filosofia Kolumnit Kotimaa Kulttuuri Moderni taide Poliittiset viholliset Politiikka Rappiokulttuuri Taide Talous Tiede & luonto Tiina Wiik Valeoppositio

Keskustelu

10 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lunta kasaamaan

  Vastaa

  Helsinkihän voi sitten ensi talvena kerätä kaikki alueensa lumet tuolle aukiolle ja kaupunkilaiset voivat ihastella pitkälle kesään sulavia lumimassoja. On paljon halvempaa ja parkkipaikatkin säilyvät kun lumia ei kasata niiden päälle.

  Tampereen lumenkaatopaikalla on vieläkin lunta, vaikka kesä oli melko lämmin. Ajatelle miten pitkälle Helsinki pystyy taistelemaan ilmaston lämpenemistä vastaan kun lunta on elokuulle asti. Siinä luonto kiittää.

 • tulitikkutyttö

  Vastaa

  Miten olisi realistinen teos joka näyttäisi Helsingin alueen jos merenpinta nousisi vaikkapa 2 m? Jääkuutiotaiteilija ei tällaista kykenisi tekemään, 3D-tulostuksella ja muulla teknologisella osaamisella onnistuisi mutta se ei vissiin olisi enää taidetta.

 • Tomi Räsänen

  Vastaa

  Tuonkin taideteoksen tekijällä on isot taustaherrat takavoimina ja tekijällä tuuli tuivertaa avoimesti korvasta korvaan…

 • Tomppa

  Vastaa

  Tämä ”taideperformanssi” on osa globaalin eliiitin pelottelukampanjaa, jolla asiasta huolestuneet ihmiset saadaan massapsykoosiin ja taantumaan helpommin hallittavalle, infantiilille tasolle. Elokapinat ja muut vastaavat tapahtumat ovat tästä eläviä esimerkkejä.

  Alla olevassa videossa kerrotaan, kuinka tämä kaikki tehdään.

  https://www.youtube.com/watch?v=09maaUaRT4M

 • SDP tollot

  Vastaa

  SDP Harakka tuotakin pelleilyä oli kovasti kehumassa, yllättäen. Koska ei mitään ymmärrä. Kuten ei Sanna marinkaan myös.

  • Isänmaahinen

   Vastaa

   Harakka ymmärtää ihan tarkalleen, mistä on kyse. Vielä pahempaa siis: Hillotolpalla lahjottu isänmaanpetturi.

 • Kraft durch Freude

  Vastaa

  ”Teos” kannattaa uusia talvipakkasilla ja kutsua joku oikeasti taitava taiteilija tekemään niistä jääveistoksia. Vai onko joku sitä mieltä, että kansa kaipaa vielä lisää pelottelua?

 • Että näin

  Vastaa

  Tätä ei ottanut vasemmistomedia uutiseen, paljonko fossiilisia polttoaineita kului noiden kelkkomiseen helsinkiin, jotta Timo Harakka voi sitten moraaliposeerata tekotaiteellisen teoksen edessä ilmaston puolesta selfiessä. Vassarit ihmettelee että näin se jää sulaa kesähelteellä, ompa kumma juttu.…
  Propagandalla ei ole hintalappua näemmä, ei moraalista, älyllistä tai rahallista.

 • Eikka

  Vastaa

  Kaksisataa tonnia meni haihtui kuin tuhka tuulee, olisi ennemmin annettu satanen kahdelletuhannelle hoitajalle jotka ovat painaneet epäinhimillisiä työvuoroja koronan takia.

 • pää määrää

  Vastaa

  Ei ole taidetta vaan termodynaaminen koe
  Jokaisella vieraalla on mahdollisuus havaita, kuinka hitaasti jää sulaan 20 asteen lämpötilassa pilvisenä tuulisenakin päivänä.
  Ilmaston 1 asteen lämpeneminen ei juuri jäätiköihin vaikuta, tulee todistetuksi tällä näyttelyllä. Jäät sulavat sateessa, auringon paisteessa ja mereen lohjettuaan. Mereen niitä lohkeaa, koska jäätikkö kasvaa.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi