Sanna Marin: Paljon tuttuja, ei yhtään ystävää

Uudelleen julkaisemme Tiina Wiikin kolumnin pääministeri Sanna Marinista.

Kolumnit

Pääministeri Marin on rämpinyt bilekohusta toiseen, ja asiaa on puitu jos jonkinlaisesta vinkkelistä: onko käytös pääministerin arvolle sopivaa, mitä tämä tekee Suomen uskottavuudelle, vaarantaako Marinin heikko harkinta kansallisen turvallisuuden ja miksi pop-laulaja Olavi Uusivirta nuoli Marinin kaulaa.

Tiedotustilaisuutta pitäessään Marin kiisti tehneensä minkäänlaisia virheitä ja sanoi, ettei aio muuttaa tapojaan. Ääni muuttui kellossa, kun SDP kokousti asiasta, ja sisäpiiriläisten mukaan Marinin saama palaute puolueväeltä oli kovaa.

Sitten kameroiden edessä nähtiinkin itkuinen Sanna, joka höpisi jotain sekavia siitä, miten hän ajatteli Zelenskyiä ja Ukrainaa, ja kertoo ottavansa opiksi. Kansalle kun voi olla nokka pystyssä – he eivät voi pääministerin paikkaasi viedä ennen vaaleja – mutta puolueväen edessä on nöyrryttävä. Jos heidän kannatuksensa menetetään, saa pääministeri pakkailla tavaransa Kesärannasta.

Ymmärrettävästi valtaosa bilekohujen kommentoinnista on liittynyt Mariniin juuri pääministerinä, mutta kiinnostavaa on myös ihminen kohujen keskiössä, mihin aion tässä kirjoituksessa keskittyä.

Miksi ihmeessä 36-vuotias perheenäiti, joka on tehnyt historiaa nuorena naispääministerinä, pilaa tieten tahtoen imagonsa ja niin uhmakkaasti kieltäytyy näkemästä minkäänlaista virhettä harkinnassaan?

Miksi tämä nainen pyörii epämääräisten somepersoonien ja B‑julkkisten seurassa ja antaa heidän nolata itsensä?

Demarien puhuttelun jälkeen aiemmin uhmakas Marin oli itkuinen. Selvästikin vasta silloin hänelle realisoitui se, että pääministerin paikan voi menettää.

Vaikutelma on vain surullinen. Sanna teki täydellisen imagoremontin pääministeriksi tultuaan, mikä on helposti nähtävissä esim. vertaamalla hänen Twitter-kirjoituksiaan ajalta ennen pääministeriyttä sen jälkeiseen aikaan. Sanna oli aivan tavallinen nuori vasemmistonainen: itsevarmasti hyvinkin kärkeviä mielipiteitä esittävä ja tiuhaan kiroileva nainen, joka kertoi lempibändikseen Rage Against the Machinen. Pääministerinä oli vakavoiduttava ja ryhdyttävä harkitsemaan, mitä suustaan päästää. Ainakin joksikin aikaa. Mutta perusluonne ei muutu imagonkiillotuksella ja ladyboss-jakkupuvuilla.

Luonteenpiirre, joka on toistuvasti leimannut Marinin pääministeriyttä, on epävarmuus, joka ajoittain kohoaa jo paranoian tasolle.

Sanna ei istu mättäällä kuvassa, koska hänen mielestään miespoliitikko ei istuisi mättäällä. Sanna ei suostu kuvattavaksi naisellisessa istuma-asennossa vaan vaatii, että häntä kuvataan kuin miespoliitikkoa. On epätodennäköistä, että kuvaajat näissä tilanteissa ovat ajatelleet erityisesti kuvaavansa naista. Todennäköisemmin he ovat mielissään kuvanneet pääministeriä. Mutta Sannan epävarmuus sukupuolestaan on niin jatkuva kokemus hänelle, että jo valokuvaajan kuvausideat koetaan henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi ja juuri hänen sukupuoleensa kohdistuvaksi.

Epävarmuus ei näy pelkästään pikkuasioissa vaan myös merkittävissä poliittisissa päätöksissä.

Kun kommunikaatiokatkokset olivat johtaneet katastrofaalisiin virheisiin koronatilanteen hoitamisessa, presidentti Niinistö ehdotti, että perustetaan koronanyrkki – instituutio, jonka tehtävänä on hallita koronatilanteen kokonaiskuvaa, jotta eri laitosten välisiltä tietokatkoilta ja ristiin toimimisilta vältyttäisiin.

Marin otti tämänkin kuin hyökkäyksenä omaa johtajuuttaan vastaan ja kieltäytyi ehdottomasti, vaikka ideassa ei ollut mitään huonoa. Hän koki setämies-Saulin astuvan varpailleen ja loukkaantui. Sen seurauksena koronasähellys jatkui. Koululaisille tilattiin koronatestejä, mutta kukaan ei kertonut kouluille, mitä niillä oikein pitäisi tehdä, koska koordinaatiota ei ollut.

Ja mikäs piirre onkaan taas asioiden ytimessä Sannan bilekohuissa? Epävarmuus.

Marinin somekäytöksestä ja bilevideoilta välittyy kuva naisesta, joka kaipaa epätoivoisesti hyväksyntää ja joka haluaa vakuuttaa maailmalle, että hän on edelleen siisti tyyppi, ei mikään tylsä poliitikko. Tämä epävarmuus on altistanut hänet hyväksikäytölle, jota kukaan terveen itsetunnon omaava ei sietäisi.

Hänen ympärilleen on kertynyt joukko roskasakkia, joita ei kiinnosta olla Sannan, sen ihmisen, kavereita – heitä kiinnostaa kertoa somessa, että he ovat pääministerin kavereita ja että he pääsevät Kesärantaan bilettämään. Sannan tilalla voisi olla kuka tahansa pääministerinä, ja he käyttäytyisivät samoin, koska se ei ole Sanna ihmisenä, joka heitä kiinnostaa. Vai näyttävätkö nämä ihmisiltä, jotka välittävät siitä, joutuuko Sanna taas vaikeuksiin, kun tällaista roskaa julkaistaan?

Kuten heikon itsetunnon ihmiset yleensä, Sanna ei uskalla vetää rajoja ja puolustaa itseään.

Halu hyväksynnälle estää sellaisen. Kyllä hän aidosti tietää sen, ettei nähdyn kaltaisia videoita ja kuvia tulisi päästää julkisuuteen. Hänen pääministerikautensa alussa tehty imagoremppa osoittaa, että kyllä Sanna tietää, mikä näyttää julkisuuteen hyvältä ja mikä ei, ja miten pääministerin tulisi esiintyä.

Hän on valmis poseeraamaan noloilla kännitanssivideoilla saadakseen roskasakin hyväksynnän ja antaa heidän julkaista videoita somessa. Hän antaa heidän julkaista örvellyksiään Kesärannassa koska ei halua vaikuttaa tiukkapipolta. Häntä hyväksikäytetään armotta, ja Sanna on liian heikko laittamaan sille loppua.

Sanna on myös selvästi onneton arjessaan pääministerinä, äitinä ja vaimona. Oli surullisinta kuultavaa aikoihin, kun Sanna perusteli biletystään sanomalla, että hänkin kaipaa elämäänsä joskus iloa, valoa ja hauskuutta. Eli arki niitä ei hänelle tarjoa, ja siitä on irrottauduttava niin täysin, että edes puolisoa ei oteta mukaan, kun lähdetään viihteelle.

Tilanne kohujen suhteen tuskin olisi aivan näin pahaksi päässyt Sannan osalta, ellei hänen ”ystävänsä”, kansanedustaja Ilmari Nurminen eli bile-Ilmari olisi kuvioissa. Ilmari tykkää julkkisten seuraan pääsystä, mutta yksinään hän ei kutsuja julkkisbileisiin keräisi. Mutta aina on Sanna, jonka rinnalla voi siivettää, koska kaikki ovet aukeavat pääministerille. Ilmari on käyttänyt Sannan asemaa jopa seksiseuran hankintaan ja kinunnut homoseksuaaliksi tunnustautunutta Benjamin Peltosta kutsuttavaksi Kesärannan juhliin.

Ilmari Nurminen ja tämän ihastuksen kohde Benjamin Peltonen, jonka seuraan Ilmari oli päässyt pyytämällä Sannaa kutsumaan Peltosen Kesärannan juhliin. (Kuva & laajempi juttu: Seiska)

Jos itse olisin Sannan lähipiiriä, olisin jo ajat sitten tarttunut häntä olkapäistä ja todennut:

Etkö sinä näe, että nämä ihmiset käyttävät sinua ihan oman etunsa ajamiseen, eikä heitä häiritse pätkääkään, että heidän toimintansa vahingoittaa sinua. Sinä olet perkele pääministeri, eikä näiden örvelöiden hyväksynnällä tulisi olla sinulle mitään arvoa.

Jos Ilmari olisi Sannan ystävä, hän olisi tehnyt juuri noin. Hän olisi mennyt väliin, kun bilevideoita kuvattiin ja sanonut kuvaajalle, että hei, olisitko kuvaamatta häntä. Hän olisi hakenut Sannalle vettä ja vienyt hänet pois paikalta, kun tämä humaltuu liikaa julkisella paikalla. Mutta eihän hän välitä muusta kuin siitä, että kuohuviiniä ja bilekutsuja virtaa jatkossakin.

Vaikka roskasakin limainen ja toisen heikkoutta hyväksikäyttävä toiminta on vastenmielistä, viime kädessä on kuitenkin palattava siiihen, että Sanna on aikuinen ihminen ja pääministeri. Hän on itse suuren vastuun ja sen mukana tulevan suuren huomion valinnut.

Jos valta-asemaan päästessä omassa persoonassa on epävarmuuden ja epäterveen hyväksynnän kaipuun kaltaisia kipukohtia, jotka vahingoittavat niin työskentelyä kuin mainettakin, kypsä aikuinen ryhtyy työstämään näitä ongelmia. Elämä on loppuun asti jatkuvaa henkistä kasvua, ellei ihminen laiskuuttaan tai pelkuruuttaan toisin valitse.

Koska Sannalla on tällaisia työstämättömiä ongelmia, ei ole mikään ihme, että hän on myös alkoholisti.

Alkoholi on helppo tapa paeta ikäviä tunteita ainakin hetkeksi. Sannan selitykset tiedotustilaisuudessa olivat kuin suoraan minkä tahansa funktionaalisen alkoholistin pelikirjasta:

-Enhän minä juo edes väkeviä vaan olutta ja viiniä

-En oikeasti juo lainkaan niin paljon ja usein kuin vaikuttaa

-Olen ihan työkykyinen

-Kävelin ihan omin jaloin kotiin

-Ei minulla edes ole koskaan krapulaa, minä herään aikaisin jne..

Sanna selitteli juomistaan pitkästi ja laajasti ja kommentoiden asioita, joista häneltä ei oltu mitään edes kysytty. Syntyi vahva vaikutelma vakuuttelusta, johon Sanna ei usko itsekään pohjimmiltaan.

Juomisen puolustelu ja vähättely on alkoholistilta tyypillistä maalitolppien siirtelyä.

Muutetaan alkoholiongelman määritelmä itselle sopivaksi ja korostetaan niitä asioita, joita voidaan tehdä juomisesta huolimatta. Alkoholismi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ihminen ei hallitse alkoholin käyttöään. Alkoholisti voi olla työssäkäyvä. Hän voi harrastaa liikuntaa. Hän voi olla menestyvä. Voi jopa olla, että hän ei juo koskaan, koska yhdenkin oluen juominen veisi hallinnan.

Sanna on toistuvasti nähty baareissa tolkuttomassa humalassa ja jopa niin päihtyneenä, että hänen tilansa on sivustaseuraajissa herättänyt vilpitöntä huolta hänen hyvinvoinnistaan. Kännäys on Sannan kohuja tuottaneiden tilanteiden polttoaine ollut. Selvin päin hän tuskin olisi samoin toiminut. Kuitenkin hän kiistää ongelman.

Kaikesta tästä jää jäljelle yksi kysymys: Eikö Sannan lähipiirissä todella ole ketään, joka auttaisi tuon aivan hukassa olevan naisparan oikeille raiteille, jos hän ei siihen yksin kykene: kehottaisi lopettamaan juomisen, karistamaan roskasakin kannoiltaan ja keskittymään siihen vastuuseen, joka hänellä kansaa kohtaan on pääministerinä ja lastaan ja puolisoaan kohtaan äitinä ja vaimona?

On aika erikoista huomata, että on ikäiseni luksuselämää viettävä pääministerinainen, ja minä koen häntä kohtaan sääliä. En arvostusta, en inhoa tai juuri muutakaan: vain sääliä siitä, kuinka heikko ja hyväksikäytettävissä hän on, ja siitä, että hänellä ei näytä olevan yhtään aitoa ystävää.

Siitä en jaksa vihainen olla, että hän on pääministerin tehtävän hoitanut miten sattuu.

Muistan kuitenkin, miten edellinen pääministeri kutsui koko kolmannen maailman Suomeen kotiaan heille lupaamalla ja sen, miten hänen vahtivuorollaan Oulun grooming-jengiläiset ja Turun terroristi päästettiin Suomeen. Pääministerien taso nyt vain ei ole ollut Suomessa kummoinen tällä vuosituhannella, ja Sanna on vain jatkoa samalle Suomen rappeuttamiselle, jota on vuosikymmeniä tehty.

Naisena tunnen hivenen surua siitä, että tällainen yksilö sattui sukupuoltani edustamaan pääministerin tehtävässä ja syöttämään kansalle sitä ajatusta tiedotustilaisuuksissa, että naisilta tuleekin odottaa vain pissismäistä sometusta ja tanssivideoita – että jos meitä päästetään valta-asemiin, videot kaulan nuolemisesta tai ex-missin reiden nylkytyksestä tulevat kuulumaan asiaan.

Ei Sannalle ole syytä raivota hänen heikkoudestaan ja rappiostaan, koska se on yhteiskuntamme peilikuva. Sanna on seuraus eikä syy. Vahva ja terve yhteiskunta ei hänen kaltaistaan pääministeriksi laittaisi.

Lähde: Tiina Wiik

Alkoholi Alkoholismi Huumeet Jauhojengi Kolumnit Kotimaa Päihteet Poliittiset viholliset Sanna Marin Tiina Wiik Uutiset Yhteiskunta

Keskustelu

21 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Ronald Raygun

  Vastaa

  Jos haluat ystävän, hanki koira. Jos haluat miljoona vihamiestä, perusta menestyvä puolue!

 • Tekijämies

  Vastaa

  Bileet loppuvat aikanaan ja voi käydä jopa niin, että pahamaineisella bile-ilmarilla on tulevaisuudessa apinarutto!

  MInä en tiennyt mitään pääministeri Marinin jauhojengistä aiemmin, joten tämä on vain uusi naula epäonnistuneen pääministerin arkkuun. Itse asiassa tässä nyt jännitetään mitä tulee vielä ilmi jauhojengin toimesta. Luulisi jo poliisin kiinnostuvan jauhojengin touhuista, mutta hiljaiselta näyttää…

  Viime vuonna kuntavaalien alla vaaliväittelyssä Marin väitti, että korona johtuu ilmastomuutoksesta. Tässä vaiheessa vastaväittelijä Halla-aho repesi nauruun. Toissa vuonna rotumellakoiden alkaessa Jenkeissä pääministeri Marin keroi kannattavansa BLM:ää.

  Meillä ei ole koskaan ollut Marinin kaltasista pääministeriä.

 • Hh1488

  Vastaa

  ite ajatellu ihan samoin,tää.teksti pukee omat ajatukset sanoiks.hieno tekti Tiina Wiik

 • Miksi pitäisi Sannaa sääliä tai tukea?

  Vastaa

  Itse en Sannaa sääli pätkääkään. Ei narsisti sosiopaatteja pidä sääliä, eikä tukea. Jos Sannaa tukee mädättää hän tätä maata kenties vielä tehokkaammin. Sanna ja hänen hallituksensa siis tuhoaa tätä maata uskomatonta tahtia joi Sanna tai ei. Tätä koplaa ei voi kuin vihata.

  • Nimetön

   Vastaa

   laman lapsosten kopla joo,ja”mukavat”sedät,niiden”yhteinen”agenda vaan kusee,se hinkuni venäjälle.jotkut ”toopet” ei vaan ymmärrä miten sen suhteen menetellään ja pöytiin vielä pitäisi päästä.mietoja?vodkaa sannalle,harjottele vielä vähän.ai niin tanssi bileissä jakauskin vaihtuu,ainakin jossain videolla.

 • Ukki Väinämöinen

  Vastaa

  Mites se menikään laulu ystävästä ja miten sen tunnistaa…

 • Rea Listi

  Vastaa

  Valitettavasti ei ole ainoa vakanssi/duuni missä sama tyhjä tynnyri on päässyt ääneen. Meillähän on näkyvään asemaan ammattinsa puolesta päässeitä lausuntoautomaatteja, jotka ovat hädintuskin päässeet peruskoulusta läpi. Mielipiteet on niitä, joita kaikille yritetään tuputtaa median toimesta. Niitä poliittisesti korrekteja. 

  Tämä ei ole se Suomi johon synnyin.

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  En tunne pienintäkään sääliä tuota lorttoa kohtaan. Valehteleva maanpetturi!

 • GLGL

  Vastaa

  PM Marin saattaa toiminnallaan saada naiset näyttämään kelvottomilta, mutta Tiinan terävät kirjoitukset osoittavat, että ei ainakaan ihan kaikkia.

 • Jallu

  Vastaa

  Alkoholismiaan puolustellessa Marinilta puuttui mm. Ahti Karjalaisen sanonta: ”Olenhan minä ollut pitkiäkin aikoja ihan selvin päin.” Sanna saa vapaasti käyttää tätä lausetta vaikka seuraavassa haastattelussa.

  • Regis

   Vastaa

   Ei puuttunut. Marin sanoi, että käyttää enemmän aikaa työn tekemiseen kuin bilettämiseen.

 • Plääh

  Vastaa

  On epäilyttävää väittää jonkun Seiskan juttujen verukkella, että Marin olisi nähty ympäripäissään toistuvasti. Pitää nähdä itse joltain videolta. Tässä ei ole luottamista muuten. Sellainenvainokampanja menossa ja vastustajat innostuivat

  • vastustankaikkeamyösvastustamista

   Vastaa

   Olet käytännössä samassa asemassa kuin ns. silminnäkijät. Sinä esität vailla todisteita väitteen, että kyse on vainokampanjasta.

   • Plääh

    Vastaa

    Kun tarkastelee mölyäjälaumaa ja ajojahtia ja tätä kaikkea kokonaisuutta, niin voi hyvin arvata nuo silminnäkijät valehtelijoiksi. Tämä on melko ilmiselvää. Kovaa faktaa ei ole

 • GLGL

  Vastaa

  Oli mielenkiintoista nähdä autenttinen sosiaalidemokratia-nimisen uskonnon ns. synnynpäästöriitti. Demari-Papisto ripitti eksynyttä lammastaan ja laittoivat katumusharjoituksena pitämään puhdistautumispuheen julkisessa tilassa. Paikan sai itse valita. Syntinen lupasi tehdä parannuksen kertakäyttöjumalien nimissä. Papisto oli tyytyväinen, tietyin varauksin.

 • Louhi

  Vastaa

  Tasokas kolumni, ei siinä mitään, mutta minulla ei riitä myötätuntoa Marinia kohtaan. Hän on tehnyt tässä maassa sellaista haudankaivajan työtä, että armoa kannattaa anella Jumalalta. Jos jollakulla kansalaisella on tarve kyynelehtiä tuon ketunhaaskan kohtaloa, niin eipä kannata sitten valittaa, kun ensi talvena kämppä on kylmä ja lähikaupassa lappu luukulla. Marin halusi tuntea iloa silloin, kun meidän energiapolitiikan lähitulevaisuudesta päätettiin.

 • Hämmentynyt

  Vastaa

  Kuka on Tiina Wiik? Ei sellaista ihmistä ole enää olemassa, Linnéa Artemiksen kyllä tiedän. Vai onko kyseessä nimimerkki?

  • Pekka

   Vastaa

   Niin? Ja ongelma tässä oli mikä?

   Suomessa on nyt paljon ihmisiä, jotka olivat joskus miehiä, mutta ovat nyt naisia. Sekö ei kuitenkaan häiritse?

   • Hämmentynyt

    Vastaa

    Ongelma tai häiritsevä asia on se, että Linnéa Artemis ei kehtaa esiintyä uudella nimellään kaikissa yhteyksissä, vaan käyttää vanhaa nimeä Tiina tässäkin.

   • Hämmentynyt

    Vastaa

    Täsmennetään vielä, Tiina Wiik (taitaa nykyisin sukunimi olla Lokka, ellen väärin muista) vaihtoi hiljattain etunimensä Linnéa Artemikseksi ja on siitä lähtien elänyt eräänlaista kaksoiselämää, jossa uutta nimeä käytetään silloin, kun ei haluta ihmisten tietävän Linnéa Artemiksen todellista taustaa. Tiina Wiik ‑nimellä löytyy kaikenlaista kiusallista materiaalia mm. työnhakua ajatellen, joten parempi piiloutua näin(?)

 • Heikki Salama

  Vastaa

  Erittäin hyvä huomio tuo juomaton – siis raitis alkoholisti.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi