Ronja Salmi: ”Suomalainen kirjallisuus liian valkoista!”

Ronja Salmi on Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja.

Rappiokulttuuri

Ronja Salmi.

Kulttuurimarxisti Ronja Salmi esittää Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä huolensa siitä, että suomalainen kirjallisuus on ”liian valkoista”. Salmen mukaan värillisten ihmisten kirjallisuus ei suomalaisissa julkaisuissa tule tarpeeksi hyvin esille.

Salmelle tulee yllätyksenä, että valkoisessa Suomessa kulttuuria tuottavat pääasiassa valkoiset ihmiset, aivan kuten Japanissa sitä tuottaa japanilaiset ja Somaliassa somalialaiset. Hän vaatiikin erilaisuutta Suomalaiseen kirjallisuustarjontaan.

Erilaisuuden vaatiminen ei kuitenkaan koske aivan kaikkia. Vuonna 2019 Salmi esti Timo Hännikäisen kirjakustantamo Kiukaan osallistumisen kirjamessuille. Syynä olivat Hännikäisen kansallismieliset mielipiteet.

Lähde: Helsingin Sanomat

Helsingin kirjamessut Kiuas kustannus Kotimaa Poliittiset viholliset Rappiokulttuuri Ronja Salmi Rotu Timo Hännikäinen Väestönvaihto Valkoinen häpeä Valkoisen historian tuhoaminen Valkoisiin kohdistuva rasismi Valkoisten kansanmurha Valtamedia Yhteiskunta

Keskustelu

14 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • olli

  Vastaa

  kaiken maailman höpöakkoja.

 • Minä

  Vastaa

  Tuon logiikan mukaan afrikkalaisten oma kirjatuotanto on liian mustaa.

  Jos hänen mielestään ei näin ole, hän on aivan liian yksinkertainen olemaan mitään mieltä.

 • Tikkakosken Manne

  Vastaa

  Ennen kuin kiimoittui valkoisten syyllistämisestä, niin Ronjan olisi kannattanut ensin miettiä että missä on afrikkalainen korkeakirjallisuus, ja miettiä sitten sen pohjalta että miksi sitä ei esiinny suomessa(kaan). Mutta näinhän hän ei tehnyt eikä tee koska tietää vastauksen jos ei suoraan niin ainakin alitajuisesti, eikä se vastaus sovi hänen kuplaansa.

 • Eikka

  Vastaa

  HS:n jutun perusteella Ronja Salmen aivoitukset vaikuttavat hyvin rasistisilta, aivan kuin kustantamojen ja lukijoiden pitäisi hankkia kirjat ihonvärin tai etnisen taustan perusteella, sisällön jäädessä toisarvoiseen asemaan.

  Helsingin kaupunki on yksi messukeskuksen omistajatahoista. Helsingin kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen olla vuokraamatta kaupungin tiloja ”rasistisille ja väkivaltaa tuottaville” toimijoille.
  Mikäli Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi on työssään syrjinyt tai suosinut tiettyjä tahoja ihonvärin, uskonnon tai poliittisen vakaumuksen perusteella, kuten kirjakustantamo Kiukaan saama kohtelu antaa olettaa, voi messut luokitella rasistiseksi tapahtumaksi ja niiden järjestäminen tulisi kieltää.

  • Tikkakosken Manne

   Vastaa

   ”HS:n jutun perusteella Ronja Salmen aivoitukset vaikuttavat hyvin rasistisilta, aivan kuin kustantamojen ja lukijoiden pitäisi hankkia kirjat ihonvärin tai etnisen taustan perusteella, sisällön jäädessä toisarvoiseen asemaan.” No tämähän se koko homman ironia onkin. Pitävät vähemmistöjä tai ”rodullistettuja” suorastaan vammaisina jotka eivät pärjää ilman heidän, itsensä ylentäneiden moraaliposeeraajien ja hyveonanoijien sekä puolestaloukkaantujien apua. Juuri nämä ovat niitä oikeita rasisteja eivätkä edes tajua asiaa itse.

 • Metsäkulman Murre

  Vastaa

  Ronja voisi näyttää esimerkkiä ja pyytää, että hänelle palkataan esimieheksi joku tummaihoinen afrikkalainen.

 • Punavihernatsimafia

  Vastaa

  Onko ronja rasisti kun ihonväri on hänelle ongelma?
  Tatuoidaan ronjan naama mustaksi niin saattaa kelvata vaikka vaimoksi kunniakansalaiselle?

 • Helena Snellman

  Vastaa

  Taas yksi seko, joja ei tajua missä maassa asuu ja minkä värisiä suomalaiset ovat.
  Somalista ei tule suomalaista millään myönnetyllä paperinpalalla IKINÄ ja monet eivät saisi edes päästötodistusta ilman hullujen koohottajien käynnistämää arvosanojen väärentämistä.

 • Ukki Väinämöinen

  Vastaa

  Niinpä niin esimerkiksi eräs tunnettu vähemmistö kirjailija jota ei saanut jättää tulitikkujen ja pikkutyttöjen kanssa kahden urbaanin legendan mukaan osannut kirjoittaa apurahahakemukseen kirjailija sanaa ja teokset kirjoittivat kustannussihteerit. Lieneekö heikko luku- ja kirjoitustaito omalla äidinkielellä este suomenkielen oppimisille.

 • Tikkakosken Manne

  Vastaa

  Odotan sitä päivää koittavaksi, kun ronjasalmet menevät islamilaisiin maihin, sanotaan nyt vaikka esimerkkinä Iraniin valittamaan että siellä on aivan liian vähän länsimaista kirjallisuutta ja kulttuuria, ja että kirjallisuus on aivan liian islamilaista. Odotan, odotan ja odotan…

 • N.N.

  Vastaa

  Näin ne pikkuhiljaa järsii suomalaisuutta.
  Ei jatkoon,. Eikö tämä maa ole Suomi?
  Eikö hän voisi itse luovuttaa paikkansa vaikkapa Husu Munchausenille,
  ei se siitä pahenisi.

 • GLGL

  Vastaa

  On kohtuullisen varmaa, että aikoinaan monet ihmiset ovat nähneet valtavasti vaivaa luodakseen Helsingin kirjamessujen kaltaisen tapahtuman. Sitten tulee näitä marksilaisia valmiiseen pöytään töhrimään ja mädättämään. Joutuu ihmettelemään, että kuinka kauan kirjakustantamot ja kirjailijat jaksavat katsella tällaista p‑lyä. Saattaisi olla aika kilpailevalle kirjamessulle. Ei varmasti olisi liian vaikeaa kaapata ykköstapahtuman titteli itselleen. Helsingin kirjamessut kuihtuisi friikkien ja koraanikirjailijoiden juopottelutilaisuudeksi.

  • Ukki Väinämöinen

   Vastaa

   Sinänsä hyvä ajatus ja vielä semmoiseen paikkaan missä on riittävän iso ilmainen parkkipaikka ja helppo ajaa niin kävijöitä tulisi muualtakin kuin Turun kirjakahvilasta ja kallion kuplasta.

 • N.N.

  Vastaa

  Tuo, tuo tuolla. pyrkyri pelkästään.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi