Albanialaisille 1,5 vuotta vankeutta neljästä törkeästä varkaudesta

Rikokset tapahtuivat viime vuonna Espoossa ja Kirkkonummella. Vastaajat ovat syyllistyneet nyt syyksi luettuihin rikoksiin vain noin puolitoista viikkoa Suomeen tulonsa jälkeen. Oikeudessa vastaajat ovat kertoneet tulleensa Suomeen "etsimään töitä".

Rikos

Burglar wearing a balaclava looking through house window

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 1969 ja 1976 syntyneet albanialaismiehet yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen neljästä törkeästä varkaudesta.

Ensimmäinen murto

Vastaaja on kiivennyt katolle ja murtautunut asuntoon katon kautta poistamalla kattotiiliä ja rikkomalla kattorakenteita. Toinen vastaaja oli jäänyt odottamaan vuokrattuun autoon. Asunnon sisälle päästyään vastaaja on penkonut huoneita etsien anastettavaksi kelpaavaa omaisuutta. Hän otti mukaansa ainakin kannettavan tietokoneen, kuusi kelloa, kahdet housut, lukuisia erilaisia arvometalli- sekä jalokivikoruja, kameran ja 2 kappaletta kameran objektiiveja, kameralaukun, Apple-puhelinlaturin, kaksi reppua, monitoimityökalun ja käyntikorttikotelon. Anastetun omaisuuden yhteisarvo on ollut asianomistajien ilmoituksen perusteella 9.028,90 euroa. Poliisi löysi myöhemmin osan tavaroista vastaajien vuokraamasta huoneesta.

Toinen murto

Vastaaja on murtautunut asuntoon rikkomalla asunnon autotallin ikkunan. Toinen vastaaja oli jälleen jäänyt autoon odottamaan. Asuintiloissa vastaaja on penkonut huoneita etsien anastettavaksi kelpaavaa omaisuutta. Kesken kaiken talon edustalle tuli auto, minkä vuoksi vastaaja on poistunut talosta ehtimättä penkoa kaikkia huoneita. Ennen poistumistaan vastaaja on kerännyt asunnosta haltuunsa lukuisia arvometallisia ja muita koruja. Anastetun omaisuuden yhteisarvo on ollut 2.648,00 euroa ja murtautuminen aiheutti 289,00 euron vahingot. Anastettu omaisuus on jäänyt kateisiin.

Kolmas murto

Vastaaja on murtautunut asuntoon kiipeämällä katolle ja rikkomalla asunnon kolmannessa kerroksessa sijaitsevan ikkunan, samalla kun toinen vastaaja on odottanut autossa. Asunnon sisälle päästyään Vastaaja on penkonut huoneita etsien anastettavaksi kelpaavaa omaisuutta. Hän keräsi haltuunsa ainakin kellon, useita arvometalli- sekä jalokivikoruja, pähkinäpuisen korulippaan, nahkakassin ja käteistä rahaa noin 800,00 euroa 50 euron seteleinä. Anastettu omaisuus on jäänyt kateisiin.

Neljäs murto

Vastaaja on kiivennyt katolle ja murtautunut asuntoon avaamalla katolla olleen huoltoluukun, tunkeutumalla sen kautta välipohjaan, poistamalla eristeitä ja rikkomalla kattopaneelit. Toinen vastaaja on jälleen jäänyt autoon odottamaan. Vastaajan mukaan lähti ainakin Diplomat ‑merkkinen kassakaappi sisältöineen, asianomistajien passit sekä muita tärkeitä asiakirjoja ja arvopapereita, lukuisia arvometalli- sekä jalokivikoruja, EU-juhlakolikko, kaksi kultaista rannekelloa ja hopeinen taskukello ja kaksi teratavun kokoista ulkoista massamuistia. Poliisi löysi osan anastetuista tavaroista vastaajien vuokraamasta huoneesta. Anastetun omaisuuden yhteisarvo on ollut asianomistajien ilmoituksen perusteella noin 28.500,00 euroa. Lisäksi murtautumisesta, teonaikaisesta asunnon penkomisesta ja irtaimiston rikkomisesta on aiheutunut asianomistajien ilmoituksen perusteella ainakin 2.000,00 euron suuruinen taloudellinen vahinko.

Muut seuraamukset

Vastaajilla ei ole vakinaista asuntoa Suomessa tai muuta yhteyttä Suomeen. Tuomiolauselman mukaan on perusteltua päätellä, että vastaajat saattavat matkustaa heti kotimaahansa, jos heidät päästetään vapaiksi. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että vastaajien pitäminen edelleen vangittuna olisi kohtuutonta.

Kuskina toimineen vastaajan asianajajalle maksetaan valtion varoista yhteensä 5775,68 euroa.

Varsinaisena murtomiehenä toimineen vastaajan asianajajalle maksetaan valtion varoista yhteensä 7120,33 euroa.

Vastaajat velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan vakuutusyhtiöille ja asianomistajille eri kuluja noin 45000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus (R 2268)

Albaanit Avoimet rajat Kotimaa Monikulttuurinen rikollisuus Rappiokulttuuri Rikos Rotu Talous Törkeä ryöstö Ulkomaat Uutiset Vapaa liikkuvuus

Keskustelu

3 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Mr.AG

  Vastaa

  Perhana vie. Miksi vain 1.5 vuotta? Se pitäisi olla 10–12 vuotta vankeutta

 • Late

  Vastaa

  Eikö noita vitun saastoja voi ampuu jo heti rajalla. Joka albaani tulee suomeen rosvoamaan, samoin kun romanialaiset ja bulgaarit. Polakkeja oon löytäny koti rannasta vene varkaissa ja jäivät ilman saalista sekä kotioviemisiks toinen sai ison puremahaavan käsivarteen kun koira kerkes auton oven raosta pureen. Tänne ei tarvis laskee ketään mistään ilman todisteita esim työstä ja heti tarkkaan seurantaan nekin. Mut eeeii, linnutkin lentelee rajojen yli niin antaa joka vitun roiston ja raiskari saastan tulla tänne. Vittu että rupes kyrpiin. Ite joudun lähes aina selittään ja esittään todistuksen työmatkasta kun saavun milloin mihinkin maahan ja henkkarit pitää aina löytyä

 • Eikka

  Vastaa

  Taas tuli veronmaksajille rutkasti maksettavaa ja korotuspaineita kotivakuutusten hintoihin.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Burglar wearing a balaclava looking through house window