Elokapina – Lupa rikkoa lakia

Elokapina kouluttaa ihmisiä tekemään rikoksia, tekee niitä järjestönä sekä suunnittelee rikoksia kokouksissaan.

Pääkirjoitukset

Lauantaina Helsingissä mielenosoituksen järjestänyt Elokapina-liike on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikehdintää.

Viime päivinä otsikoissa on ollut ympäristöaktivisteina esiintyvän Elokapina-järjestön tempaus, joka päättyi tempaukseen osallistuneiden kaasutukseen ja kymmenien ihmisten putkareissuun.

Suomen korkein oikeus kielsi vastikään Suomessa aikaisemmin toimineen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen, joka oli poliittinen aktivistijärjestö. Moni on kysynyt vuosia kestäneen kieltoprosessin aikana, miksi Antifaa ei kielletä. Kysymys on toki enemmän tai vähemmän populistinen/retorinen kysymys, mutta se sisältää vakavan aukon. Suomessa Antifa ei ole mikään varsinainen järjestö; joissain mielenosoituksissa on nähty yksittäisiä antifa-lippuja, mutta näissä tapauksissa voidaan enemmänkin puhua tavasta järjestäytyä kuin järjestöstä. Myös vasemmistolaiset irvileuat perustelevat kieltojen mahdottomuutta ”ei ole mitään järjestöä”-argumentilla.

Suomessa toki toimii esimerkiksi oman julistuksensakin mukaan aloitteellista väkivaltaa kannattava Varisverkosto, mutta kyse on käytännössä sosiaalisessa mediassa kampanjoivasta anonyymistä ryhmästä, jonka yksikään jäsen ei ole edustanut järjestöä omalla naamallaan. Varisverkoston alun uho ja katutoiminta pysähtyivät kuin seinään jo sen perustamisvuonna epäonnistuneen hyökkäysyrityksen jälkeen.

Mikäli esimerkiksi Varisverkosto kiellettäisiin, ei sillä olisi mitään käytännön merkitystä; järjestö kun on vain pelkkä nettisivu sekä globaaleissa somepalveluissa toimivat tiedotuskanavansa ilman muuta varsinaista toimintaa. Nettisivun ja sometilien poisto olisi anonyymeista älypuhelinaktivisteista lopulta itsestään kiinni, sillä somejätit eivät tunnetusti ole olleet innokkaita poistamaan vasemmistolaisia tilejä palvelimiltaan.

Suomessa kuitenkin toimii globaali äärivasemmistolainen järjestö, jolla on fyysistä toimintaa katutasolla. Tempaukset perustuvat pääosin niin kutsutulle kansalaistottelemattomuudelle eli lain rikkomiselle. Mikäli emme eläisi tekopyhässä yhteiskunnassa, olisi tämä järjestö kiellettävien järjestöjen listalla.

Lain rajat ylittävää toimintaa

Yle kertoo tutustuneensa Elokapinan kesäkuiseen kokouspöytäkirjaan, jossa suunniteltiin pitkää listaa laittomuuksia, kuten rekkaliikenteen tukkimista, lentokoneen nousun estämistä sekä otsikoihin noussutta liikenteen tukkimista Helsingin keskustassa.

Pöytäkirjassa mainitaan pitkä lista potentiaalisia rikoslain ylittävien tempausten kohteita: ”Paljon häiriötä isolla porukalla, ilmastohätätilan toitottamista myös. Kohteina: Poliittinen järjestelmä ja päättäjät (heidän blokkaus kuten Briteissä aikovat tehdä?), kunnalliset poliitikot ja kansalliset poliitikot. Pankit, infrastruktuuri, pahimmat suuryritykset, satamat, risteilyt… metsäteollisuus, turveteollisuus.”

Lauantaiseen tempaukseen osallistunut Saara Lampela kertoo Facebookissa osallistuneensa Elokapinan ”kansalaistottelemattomuusaktioon” ja saaneen siihen erillisen koulutuksen, jossa varauduttiin monenlaisiin eri skenaarioihin. Elokapina siis kouluttaa ihmisiä lain rajat ylittävään toimintaan.

Elokapinan toimintaan on Suomessa kuulunut myös perusoikeuksien eli mielenosoituksen laiton estoyritys itsenäisyyspäivänä 2019, jolloin he yrittivät estää Soldiers of Odin ‑järjestön laillista tapahtumaa liikkumasta poliisin kanssa sovittua reittiä pitkin. Kaksi järjestön aktiivia heittäytyi maahan tekemään katkarapu-liikettä muutamaksi sekunniksi tavoitteenaan estää kulkueen kulku, mutta poliisi korjasi heidät talteen. Omissa kanavissaan Elokapina kertoi tapahtuman kestäneen useamman minuutin ja otti siitä vastuun nimenomaan järjestölleen.

(On epäselvää, miten kyseinen aktio liittyi nk. ilmastohätätilaan.)

Järjestö siis pyrkii tukahduttamaan toisten ihmisten sananvapautta laittomin keinoin osana virallista toimintaansa. Jossain muussa yhteydessä tällaista perusoikeuksiin puuttumista (tai väitettyä sellaista) on käytetty perusteena järjestökiellolle.

Britanniassa järjestö on asetettu paikallisen terrorismipoliisin ääriliikelistalle. Vasta kuukausi sitten Daily Mail kirjoitti järjestön perustajan Roger Hallamin pitäneen puheen, jossa hän ehdotti yritysjohtajien sekä kansanedustajien ampumista.

Kun kansallismieliset miettivät, miksei sitä tai tätä järjestöä kielletä, voivat he tuoda selvänä esimerkkinä esille Elokapinan, joka on aktiivista katutoimintaa sekä selkeät tunnukset omaava järjestö. Myös viranomaisilta voi kysellä, miksi rikoksiin kehottavaa ja kouluttavaa järjestöä ei kielletä, mutta toinen poliittinen järjestö kielletään perustelemalla kieltoa lauseilla kuten ”toiminnan ei tarvitse olla rikollista ollakseen laitonta.”

Lähteet: Yle, Daily Mail

Antifa Antifascistisk Aktion Elokapina Kolumnit Kotimaa Pääkirjoitukset Poliittiset viholliset Rikos Roger Hallam Varisverkosto Yhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • EV

  Vastaa

  ”We are going to force the government to act, and if we don’t… if they don’t*, we will bring them down and create democracy fit for purpose… and yes, some may DIE in the process.” – Roger Hallam, Elokapina-liikkeen perustaja

  Tuo puhe löytyy videona netistä.

  Elämme äärimmäistä kaksinaismoralismin aikaa, tuo vallankumoustavoite ja viittaus siihen, että uhreja saattaa syntyä joka tapauksessa oli kansallismielisten (tässä kohtaa PVL:n) kohdalla raskauttava peruste poliisinkin taholta järjestön kieltämiselle. Elokapinaa tuskin ollaan kieltämässä, samaa ei myöskään suunnitella muille hörhöjärjestöille.

  Kaikki ymmärtävät enemmän tai vähemmän mitä todellisuudessa tällä hetkellä tapahtuu yhteiskunnassamme.

 • Ekoterroristit

  Vastaa

  On nää ekoterristit tyhmiä. Jos niiden mielestä kaupunkilaiset saastuttaa niin eikös silloin pidä muuttaa pois kaupungista, jolloin kaupunki ja kaupunkilaiset saastuttaa vähemmän?

  Sen sijaan, ne tekee sulkuja jonka seurauksena autot jäävät tyhjäkäynnille ja poliiseja pörrää paikalle, saastuttaen lisää ympäristöä. 

  Mutta mitäpä ne ei tekisi ”pelastaakseen maailmaa”. Vaikka itse asuvatkin kaukolämmön parissa ja muiden elätettävinä. 

  Epäonnistuneita luusereita suurin osa. Ei perhettä, ei tulevaisuutta. Vain kliffaa ja ihquu ja halpaa viiniä.

  • GLGL

   Vastaa

   Viinin pitäisi olla vielä halvempaa, niin eivät jaksaisi enää edes kapinoida, vaan korkki auki jo aamusta.

 • Kaikkea ei saa kyseenalaistaa koska Hitler!

  Vastaa

  Sääntö on yksinkertainen. Suomessa kielletään se järjestö, joka 

  - kyseenalaistaa Holokostin tarinaa
  tai
  – vaatii KeskusPankin kansallistamista (l. rahanluonnin monopoliota valtiolle).

 • jussi

  Vastaa

  Korona-hoaxiin liittyen. Robert F. Kennedy Jr:n puhe Berliinissä:
  https://www.youtube.com/watch?v=2JxOk8VTDf4

 • jussi

  Vastaa
 • Kaarina

  Vastaa

  Toiminnan juuret ulottuvat aina Toisen Maailmansodan aikaiseen Amerikkaan. Nykyään merkittävin rahoittaja on Soros. Uskoisin tuota samaa [varastettua] rahaa siirtyvän tännekin.

  Saul Alinsky: 12 Ohjetta Radikaaleille

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi