Vieraskynä: Numeroasemat – agentit eetterissä

Radioasemien lähetyksiä kaikkialla maailmassa harrastavat DX-kuuntelijat saavat toisinaan kuuluville outoja lähetyksiä tuntemattomasta lähteestä.

Lukijan mielipide

Vanhoissa sota- ja vakoiluelokuvissa agentit ja vihollislinjojen takana toimivat sissit vastaanottavat radiolla koodattuja viestejä esimiehiltään. Tämä ei ole historiaa, vaan radiolähetykset jatkuvat yhä. Numeroasemien viestit ovat tiedustelupalvelujen ohjeita maan alla toimiville tiedustelijoille.

Radioasemien lähetyksiä kaikkialla maailmassa harrastavat DX-kuuntelijat saavat toisinaan kuuluville outoja lähetyksiä tuntemattomasta lähteestä. Tavallinen maailmanradio sieppaa lähetyksen kanavalta, jolta kuuluu vain musiikkia tai monotoninen summeri, jonka katkaisee teknisesti luotu miehen, naisen tai lapsen ääni. Kanavalla luetellaan yleensä numerosarjoja, jotka merkitsevät jotain vain sen tarkoitetulle vastaanottajalle.

Näitä viestejä lähettävät ns. numeroasemat. Ne saa kuulumaan millä tahansa radiolla, jonka taajuutta voi säätää. Lähetykset ovat yleensä nauhoitettuja. Käytetty kanava varataan numeroaseman käyttöön lähettämällä mitä tahansa ohjelmaa.

Numeroasemien tausta on hämärän peitossa. Niiden uskotaan olevan valtioiden hallussa, mutta myös järjestäytynyt rikollisuus käyttää niitä esimerkiksi huumeiden salakuljetuksen organisointiin. Valtioista ainoastaan Tšekki on myöntänyt käyttäneensä numeroasemia, mutta ainakin Ison-Britannian, Kuuban ja Venäjän tiedetään käyttäneen niitä myös.

Salattua toimintaa

Iso-Britannia sulki sotilastukikohdassa Kyproksella toimineen numeroasemansa vuonna 2008. Sen kautta tiettävästi ohjailtiin brittien Lähi-idässä toimivia vakoilijoita. Yhdysvalloissa Kuuban hyväksi vakoillut pariskunta tuomittiin vankilaan 2010. He olivat vastaanottaneet salaisia viestejä Kuubasta lyhytaaltoradiolla.

Summerin ääntä viestien välissä lähettävä, Venäjälle paikallistettu numeroasema on toiminut vähintään vuodesta 1982, eräitten tietojen mukaan jopa viisikymmentä vuotta.

Tavallisesti numeroasemien lähetykset alkavat tasatunnein tai puolen tunnin välein. Lähetys alkaa aseman tunnistamista helpottavalla tunnistusjaksolla, joka voi olla esimerkiksi numerosarja tai musiikkia. Varsinainen, agentille tarkoitettu viesti luetellaan yleensä neljän tai viiden numeron tai radioaakkosen ryhmissä ja vastaanottaja purkaa viestin kynällä, paperilla sekä koodiavaimella. Lähetysten välissä lähetetään ns. null-lähetyksiä, jotka estävät muita lähettämästä samalla taajuudella. Tyhjä lähetys voi olla mitä tahansa ääntä.

Lyhytaaltolähetysten käyttö tiedustelussa on varmempaa kuin Internetissä suoritettu viestintä. Internetissä jää aina jälki, joka voidaan jäljittää, ja radiolähetykset kuuluvat ympäri maailmaa. Numeroaseman salattu viesti voi olla esimerkiksi käsky lukea jokin tietty sanomalehden numero, jossa oleva artikkeli, ilmoitus, tai mainos sisältää ohjeet agentille.

Lue aiheesta lisää: SecMeter

Lukijan mielipide Numeroasemat Signaalitiedustelu Teknologia Tiedustelu Tiedustelupalvelut Vakoilu Yhteiskunta

Keskustelu

9 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • No sitä se oli

  Vastaa

  Tätä minä olenkin ihmetellyt että mitä ihmettä Kiinalaiset ja Venäläiset lähettävät ympäri vuorokauden numerosarjoja. Ajattelin että ne ovat vain mahdollista kuuluvuusalueen mittausta varten luotuja majakoita. Sillä radiokelithän vaihtelevat melkoisesti.

  Mutta joo, jos ei halua ollaradioamatööri niin jokaisen pitää hankkia ”maailmanradio”. Sillä saa edullisesti niin monta taajuusalueetta että suuremmassakin konfliktissa saa edes jotain tietoa mitä tapahtuu ja missä.

  Heh… Kyllä ennen osattiin rakentaa antenni laajalle taajuusalueelle ja isollekkin teholle:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Duga_radar

  Siinä on kaikki polaritsaatiot ja taajuudet käytössä. …siis mitä siihen aikaan oli.

 • H.A.

  Vastaa

  Radiota on tullut kuunneltua kakarana paljon. Radiossa oli oma maailmansa, joka mahdollisti tiettyjä asioita sille medialle. Aika ennen WWW-maailmaa oli kiehtovaa, vaikka toki nörtit jo osasivat käyttää puhelinlinjoja datan siirtämiseen tietokoneilleen. AM-taajuuksilta on tullut etsittyä kaikenlaista outoa piipitystä ja surinaa; mitä lie sateliittien ääniä.

 • TT

  Vastaa

  Kaikki tiedustelupalvelut ja salaiset poliisit ym. pitäisi lakkauttaa maailmasta kokonaan. Sinne ajautuvat kaikkein pahimmat psykopaatit, jotka sitten muodostavat erilaisia syvävaltiorakenteita, joiden toiminta perustuu lainsäätäjien, vaikutusvaltaisten virkamiesten, tuomareiden tai median edustajien lahjontaan, kiristykseen, yms. Tiedustelupalveluissa toimii ihmiskunnan pahin saasta ja rikollinen aines, joka katsoo, etteivät lait koske heitä. Valtion turvallisuus on heillä aina tekosyynä rikoksiinsa.

  • J.P.

   Vastaa

   ”toiminta perustuu lainsäätäjien, vaikutusvaltaisten virkamiesten, tuomareiden tai median edustajien—kiristykseen”

   Luulisi vaikutusvaltaiusten virkamiesten, tuomareiden ja muiden vastaavien ”isokenkäisten” saavan kuriin tällaisen porukan? Jos heitä ei saada kuriin, niin se meinaa ettei heitä tahdota saada kuriin. Samahan pätee JR-jengejä, jotka sen kuin porskuttavat ”kielloista” huolimatta.

   • Hh1488

    Vastaa

    Perustuu, kiristykseen, lahjontaan, uhkailuun. Aika vaikea saada kuriin porukkaa joista vain ani harva jtn tietää. Tässä maailmassa ei kannata olla naivi

 • Nimetön

  Vastaa

  Todella mielenkiintoinen kirjoitus ja aihe!

 • radisti

  Vastaa

  Yhä vieläkin, ainakin YLE lähettää numerosarjoja joka Lauantai. Suuri määrä ihmisiä kirjoittaa numerot paperille. Numerosarjoilla ohjaillaan rahavirtoja uus-marksilaiseen mädätykseen.

  Käsittääkseni nuo numerolähetykset lähetetään AM-signaalina, jolloin niiden vastaanotto on turvallista (vastaanotin ei vaadi välttämättä mitään lokaalisignaalia, joka saattaisi paljastaa vastaanottimen vastavakoilulle).

  • Antti Matti

   Vastaa

   Ei kai ne enää Antiikki Modulaatiota käytä. Eiköhän se ole pääsääntöiseti Digi-modea ainakin nökä-radioissa. Antikki Modulaatiota käyttää enää tietääkseni lento- ja laivaliikenne.

 • Leo (se vanha Leo)

  Vastaa
 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi