Google sovittelee 5 miljardin dollarin oikeudenkäynnin vakoiltuaan käyttäjiä ”incognito-tilassa”

Verkkosivustot, jotka käyttävät mainosteknologioita ja analytiikkaa, voivat edelleen jatkaa käyttäjien seurantaa incognito-istunnon aikana.

Teknologia

Google on suostunut sovittamaan oikeusjutun, joka nostettiin kesäkuussa 2020 ja jossa väitettiin, että yhtiö johti käyttäjiä harhaan seuraamalla heidän selailuaktiivisuuttaan, vaikka he luulivat, että heidän internetin käyttönsä pysyi yksityisenä heidän käyttäessään verkkoselaimissa ”incognito-” eli ”yksityistä” tilaa.

Ryhmäkanteessa vaadittiin vähintään 5 miljardin dollarin korvauksia. Sovittelun ehtoja ei paljastettu. Kantajat totesivat, että Google rikkoi liittovaltion salakuuntelulakeja ja seurasi käyttäjien toimintaa käyttämällä Google Analyticsia tietojen keräämiseen yksityisessä tilassa.

Kantajat linjasivat, että tämän ansiosta Google pystyi keräämään ”aarreaitan tietoja” käyttäjistä, jotka luulivat selaavansa verkkoa yksityisesti.

Google yritti myöhemmin saada oikeusjutun hylätyksi, viitaten viestiin, jonka se näytti, kun käyttäjät käänsivät Chromen incognito-tilan päälle. Viesti informoi käyttäjiä siitä, että heidän toimintansa voi silti olla nähtävissä heidän vierailuidensa kohdeverkkosivustoilla, työnantajalla tai koululla, tai heidän internet-palveluntarjoajallaan.

Incognito ei tee käyttäjästä anonyymiä

Tässä kohtaa on syytä huomata, että incognito- tai yksityistilan ottaminen käyttöön verkkoselaimessa antaa käyttäjille vain mahdollisuuden selata internetiä siten, että heidän toimintansa ei tallennu paikallisesti selaimeen.

Kuitenkin verkkosivustot, jotka käyttävät mainosteknologioita ja analytiikkaa, voivat edelleen jatkaa käyttäjien seurantaa incognito-istunnon aikana.

”Googlen liiketoiminnan ydin on ajatuksessa, että käyttäjät suostuivat siihen, että Google kerää heidän tietojaan, vaikka he selaisivat yksityistilassa”, Yhdysvaltain piirioikeuden tuomari Yvonne Gonzalez Rogers totesi.

”Koska Google ei koskaan nimenomaisesti kertonut käyttäjille, että se tekee näin, oikeus ei voi todeta lain mukaan, että käyttäjät nimenomaisesti suostuivat kyseiseen tietojen keräämiseen”, hän summasi.

Lähde: The Hacker News

Google Talous Teknologia Ulkomaat Vakoilu Yksityisyydensuoja Yksityisyys

Keskustelu

1 kommentti

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Juha

  Vastaa

  Googlen hakukone on mennyt aivan pastaksi viimevuosina ja hakutulokset ovat marxilaista skeidaa. Nyt kun siihen on ympätty vielä tämä kommunistinen tekoäly niin sieltä ei saa mitään järkevää vastausta hakuihin. Googlehan on usan kommunistisen varjohallinnon työkalu joka toimii leninistisen mielisairaan ideologian mukaisesti sensuroiden ideologiasta poikkeavat ajatukset. Omituista kuinka nopeasti usa taantui kommunistiseen hulluuteen neuvostäoliiton romahdettua.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi