Verkkoselaustietojen keruu laajempaa ja yksityiskohtaisempaa kuin aiemmin uskottiin

Microsoftin myymä data sisältää henkilökohtaisia tietoja, kuten masennuksen tai ahdistuksen esiintymistä ja seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutumisen indikaattoreita.

Teknologia

Uusi raportti on paljastanut hätkähdyttäviä tietoja kansalaisten verkkoselaamisen seurannasta. Tutkimuksen mukaan selailutietoja kerätään ja myydään yksityiskohtaisemmin kuin aikaisemmin on oletettu, mikä lisää riskiä, että henkilöiden identiteetit voidaan selvittää anonyymista tiedosta.

Irlantilaisen kansalaisoikeuksien neuvoston tekemä tutkimus paljasti, että dataa jaetaan myös erityisen herkissä ammattiryhmissä, kuten tuomareissa, virkamiehissä ja kansallisen turvallisuuden päätöksentekijöissä.

Yksityisyydensuojan puolestapuhujat varoittavat, että näiden tarkempien ammattikategorioiden tiedot, yhdistettynä sijaintitietoihin ja aikaleimoihin, mahdollistavat yksilöiden tunnistamisen. Tämä voi johtaa valvontaan tai hyväksikäyttöön vihamielisten toimijoiden toimesta.

Yhdysvaltalainen datavälittäjä Eyeota myy tietopaketteja, jotka sisältävät dataa hallinnon, kansallisen turvallisuuden ja terrorisminvastaisen toiminnan päättäjistä. Eyeotan omistava Dun & Bradstreet vakuuttaa, että heidän myymänsä tiedot ovat yksityisyydensuojan mukaisia ja ”pseudonymisoituja”.

Tietoja seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Microsoftin omistama Xandr myy segmentoitua dataa, joka sisältää henkilökohtaisia tietoja, kuten masennuksen tai ahdistuksen esiintymistä ja seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutumisen indikaattoreita.

Google ja Microsoft lähettävät käyttäjien tietoja sadoille yrityksille Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Dataa käytetään personoitujen mainospaikkojen ostamiseen. Käytäntö on sisältänyt tietojen lähettämisen myös kiinalaisille ja venäläisille yhtiöille.

”Ottaen huomioon yksityisyydensuojan, meillä on alamme tiukimmat rajoitukset siitä, mitä tietoja jaamme reaaliaikaisessa tarjouskilpailussa,” Google kommentoi.

Tuore raportti herättää vakavia huolia yksityisyydensuojasta ja osoittaa samalla, kuinka verkossa liikkuvien ihmisten tiedot voivat joutua vääriin käsiin.

Lähde: Financial Times

Google Microsoft Teknologia Valvonta Yhdysvallat Yksityisyydensuoja

Keskustelu

4 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Sikäli vanha juttu

    Vastaa

    Tässä ei nyt sinänsä ole mitää uutta. Jo puhelimet ja some ovat vakoilleet/kuunnelleet käyttäjiään Stasin tavoin vuosikymmenen verran. Risuaitakoodeilla numeron kuin numeron saa äänittämään niin ettei edes näytön taistavalo syty. Siis myös 2G puhelimen. Ja älypuhelimissa se on vielä helpompaa kun ihmiset asentaa sinne vaikka mitä ”applikaatioita”.

    No, meistä jokaisesta löytyy myynnistä noin 2TB dataa. Se sisältää perhesuhteet, taloustilanteet, työpaikat, mieltymykset, ostokäyttäytymisen. Ja niinkuin se yksi juutalainen sanoi ”kun katselet tätä videota, he tietävät sen. Se mitä ne eivät vielä tiedä, on se että mitä ajattelet kun katselet”. Mutta eiköhän puhelinten ja läppäreiden videovirroista saada naamanilmeet ja sydämenlyönnit selville. Sekä pupillien muutokset. Joten, kyllä ne tietää nekin.

    Niin että ei kun ostamaan parempia kamera kännyköitä niin saadaan ympäristön ihmisetkin paremmin videoiduiksi ja tunnistetuiksi.

    • Kyllä kuukkeli tuntee kaikki

      Vastaa

      Älykellot seuraavat kehontoimintoja. Tietävät Missä liikut, verenpaineen, askeleet, sykkeen jne. Ne huomioivat ympäristön äänet. ”Nukuit huonosti lumen aurauksesta johtuen. Käytä ensi yönä korvatulppia” ”Söit liian raskaan aterian illalla, syvä uni jäi alle suositusten” ”Alkoholin nauttiminen heikentää unen laatua ja palautumista” jne. Jos puhut autoista, sinulle tarjotaan automainoksia jne. Google repii tähtitieteelliset verottomat tulot.

      • Sikäli vanha juttu

        Vastaa

        Mm. siksi 2G-puhelin, käteinen raha, mitään ei varata etukäteen (lippuja tai ravintolaa tms), kävellään ja pyöräillään paljon ettei autosta jää GSM-dataa, jne jne jne…

        Olis varmaan helpompaa mennä oravanpyörään mukaan mutta ei lainkaan yhtä mielenkiintoista. Tästä voi kehittää taiteenlajin.

  • Mainostajat pepusta

    Vastaa

    Aiemmassa työpaikassa oli Nespresso kapselikeitin – normaalisti talousassari tilasi kapselit samalla kun toimistotarvikkeet jne, mutta hän oli pitkään sairaana ja kapselit alkoi loppua ja toimistolla ei ollut muuta kahvinkeitintä.

    Noh mä tilasin firman piikkiin niitä kapseleita YHDEN KERRAN isomman satsin ja siitä lähtien on amazon.com näyttänyt mulle joka ainoa kerta suosituksissa Nespresso kapseleita vaikka tilasin kapselit ihan suomalaisesta firmasta ja yrityksen osoitteeseen, ainoa mistä tuo tilaus on voinut mennä mainostajien tietoon on Microsoft-tili joka työpaikan koneissa oli jokaisella tietty omalla nimellä, ja työkoneelta tein tilauksen, eli joko jotenkin MS account vuotaa mainostajille nämä ilman mitään ’pseudonymisointia’ tai sitten selain josta tein tilauksen, saattoi olla MS Edge taikka Google chrome koska ne selaimet työkoneessa oli (kotikoneessa toki en käytä kumpaakaan)

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi