Tutkimus: Modernit autot yksityisyydensuojan ”painajaisia” – keräävät tietoa kuskien seksielämästä ja geeneistä

56 prosenttia valmistajista ilmoitti jakavansa autojen käyttäjädataa viranomaisille ilman oikeuden määräystä.

Teknologia

Voittoa tavoittelematon Mozilla-säätiö julkaisi hiljattain tylyn raporttinsa nykyaikaisten ”älykkäiden” autojen tietoturvasta – tai pikemminkin sen puutteesta. Kaikki tutkitut automerkit saivat säätiöltä surkeat pisteet käyttäjien tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta. Osa brändeistä kerää dataa jopa kuskin seksielämästä, terveydentilasta ja geneettisestä kartasta.

Mozilla toteaa, että vaikka autoista on kehittynyt viime vuosina ”renkailla kulkevia tietokoneita”, julkisessa keskustelussa ei ole juuri lainkaan sivuttu trendiin liittyviä tietoturvariskejä. Varsinkin Tesla ja Nissan polkevat selvityksen mukaan kuluttajien yksityisyydensuojaa hyvin härskisti.

Kaikki tutkimukseen sisällytetyistä 25 automerkistä keräävät Mozillan mukaan kuluttajista enemmän dataa kuin tuotteen käytettävyys edellyttää. ”Älykkäät” nykyautot toisin sanoen vakoilevat kuskeja ilman, että tämä hyödyttää kuskeja millään tavalla.

Mozillan mukaan autot ovat erityinen tuoteryhmä siksi, että ne kykenevät rohmuamaan käyttäjädataa ainutlaatuisen laajalla skaalalla. Kuluttajien ajokäyttäytymisen ohella autot vakoilevat esimerkiksi karttasovellusten sijaintitietoja ja järjestelmään kytkettyjä älypuhelinten sovelluksia.

Tietoa viranomaisille ilman tuomioistuimen päätöstä

Osa datasta jää autoyhtiöiden omaan käyttöön, osa puolestaan myydään kuluttajilta salaa kolmansille osapuolille. 84 prosenttia tutkituista brändeistä myi tai jakoi dataa eteenpäin.

56 prosenttia valmistajista ilmoitti myös jakavansa autojen käyttäjädataa viranomaisille ilman oikeuden määräystä. Jälkimmäinen tieto on erityisen huolestuttavaa niiden kansalaisten kannalta, jotka ovat esimerkiksi kansallisradikaalin aktivisminsa vuoksi poliittisen poliisin (PolPo) silmätikkuja.

Mozilla toteaa, että autoyhtiöistä ”karmivimpia” ovat todennäköisesti Nissan ja Kia, jotka molemmat kertovat voivansa kerätä informaatiota kuluttajien ”seksielämästä”. Yhteensä kuusi yhtiötä kartoittaa lisäksi kuskien geneettistä perimää.

Myös Teslan suhtautuminen kuluttajien yksityisyydensuojaan kylmäsi tutkijoita. Sen käyttöehdoissa todetaan, että mikäli asiakas tahtoo kytkeä auton datankeruuominaisuuden pois päältä, voi tämä johtaa muun muassa ajoneuvon ”rajoitettuun toiminnallisuuteen, vakaviin vaurioihin ja käyttökelvottomuuteen”.

Lähde: Mozilla Foundation

Autoilu Autot Autoteollisuus Kia Mozilla Nissan Poliittinen poliisi Sähköautot Teknologia Tesla Tietoturva Vakoilu Valvontakapitalismi Yksityisyydensuoja

Keskustelu

15 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Jihaa. Onneksi on aina omistettu vain karmeita halpoja raatoja joita voi itse korjailla ja kun ei enää voi niin romu-ukolta on vielä satasen saanu 😂

 • Pekko

  Vastaa

  kyllähän dataa kerätään tätänykyä kaikesta, kaupassa käynnistä, puhelimen,tietokoneen,kirjasto,työ, asepalvelus,koulu,terveys siis kaikki tallentuu sähköiseksi dataksi, voi olla että sinusta joku tietää enemmän kuin sinä itse tiedät. Mutta mitä tällä datalla tehdään, yksikään ihminen ei tälläisia datamääriä pysty käsittelemään, aivoissa ei ole yksinkertaisesti kapasiteettia. Eli tällä koulutetaan tekoälyä, mitä enemmän analysoitavaa dataa sitä nopeampaa on tekoälyn oppiminen. Tämä taas mahdollistaa massavalvonnan, koska tekoäly osaa laskea ennakolta potentiaaliset uhkat esim. yhteiskuntaa kohtaan. Mutta se että onko tämä tekoäly ratkaisu kaikkeen ja onko se erehtymätön niin eihän se sitä suinkaan ole. Ihmistä korkeampaa tietoisuutta se tuskin koskaan saavuttaa, kädellinen apina homo sapiens valitettavasti kylläkin tulee tämän pedon syrjäyttämäksi. Kehittäkää henkisiä kykyjänne, niillä ei ole ylärajaa

  • Nimetön

   Vastaa

   Toki tuota dataa voi käyttää tekoälyn opettamiseen, mutta kyllä se on markkinointi ja ennen kaikkea mainonta mihin tuota dataa eniten käytetään edelleen.

 • TT

  Vastaa

  Aika kauas on tultu Villin Lännen tai rempseiden reissumiesten ajoista. Itselläni tosin ei ole mitään salattavaa paitsi oma järkeni, joka tuottaa koko ajan ”virallisesta totuudesta” poikkeavia johtopäätöksiä. Olen huono ihminen, ajattelen rikollisesti, tuotan valtavasti hiilidioksidia ja olen suomalainen alkuasukas, tämä juutalaisten kiroama olento eli potentiaalinen natsi ja kaasukammion kyhääjä. Niinpä olen uhrihierarkian kaikkein alimmalla portaalla eikä autoilu ei ole meikäläisiä varten. Lusiminen 15 minuutin kaupungissa olkoon osani.

 • Ei koske

  Vastaa

  No, elämä on valintoja täynnä…

 • GLGL

  Vastaa

  Jossakin vaiheessa autojen itseohjautuvuuden hyvyys riippuu siitä, kuinka hyvin noudatat johtajien tahtoa. Iltasatulehti kertoo pienessä uutisessa, että auto ajautui päin kallioleikkausta. Venäläisten suorittamaa häirintää epäillään. Surmansa sai ääriajattelusta tunnettu äärioikeistolainen äärihenkilö.

 • Isebel

  Vastaa

  Ei liity suoranaisesti tähän, mutta yllätys yllätys… Meidän oma Manna Srin on se henkilö joka aikoo painostaa Suomen valtiota digi-ID:n alaisuuteen. Se on se henkilö joka aikoo alistaa suomalaiset digi-ID:n alle. Ja sen jälkeen sirutettavaksi.

  Kukahan hoitaa sen tytärtä ja kuinkahan se voi?

 • GLGL

  Vastaa

  Tämä se sitten oli!
  Meidän Sannan uusi työpaikkahan on Tony Blair Institute for Global Change (TBI). Joidenkin lähteiden mukaan Sanna palkattiin juuri aloitettuun uuteen projektiin. Projektin nimi on lähteiden mukaan ”Blair Witch Project”. Yllätys, että se on Digi-ID:tä. Sopii kuvaan. Alkuun veikkasin ”Vampira” Sannalle hallitusten konsultointia kehittyvissä demarimaissa, kuten Vuoristo-Karabah:ssa, Kongossa ja Albaniassa. Toivottavasti saa Suomen virkamiespiireissä ansaitsemansa vastaanoton (= saatetaan ulos digi-ID:n kuva takalistossa).

 • Ana

  Vastaa

  Jos,on rehellinen ihminen niin mitä pelättävää on esim. tietoa keräävästä autosta? Minusta saa kerätä tietoja ihan rauhassa

  • Nimetön

   Vastaa

   Ai sulla ei ole mitään salattavaa? Sithän sun pitäisi rehellisenä ihmisenä kommentoida Partisaaniinkin omalla nimelläsi. Hyviin tapoihin kuuluisi myös ilmoittaa kotiosoite, puhelinnumero, hetu, pankkitunnukset yms yms. Sinustahan saa kerätä tietoja ihan rauhassa.

   Ja ei, se tietoja keräävä auto ei ole pienissäkään määrin ”eri asia”.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Tähän aiheeseen liittyen ehkä väsynein ”argumentti” on juurikin tuo ”mitä pelättävää on tietojen keräämisessä”, ”eihän minulla ole mitään salattavaa”.

   Yksityisyydensuoja on arvokas asia, jotkut ymmärtävät sen vasta sitten, kun se on jo menetetty.
   Sillä ei ole mitään väliä oletko rehellinen ihminen vai et, kun tällaisen globalistisen tyrannian alla pelkästään ”väärää mieltä” oleminen tekee sinusta sellaisen tapauksen, josta mielellään kerätään sitä dataa.

  • "ei" "mitään" "salattavaa"

   Vastaa

   Ahaa eli sinulla ei ole mitään salattavaa? Voisitko ensialkuun

   -kertoa koko nimesi, kotiosoitteesi ja sosiaaliturvatunnuksesi
   ‑kertoa kumppanisi ja lastesi nimet ja sotut
   ‑kerro missä käyt töissä, missä kumppanisi käy töissä ja missä lapsesi käyvät koulua
   ‑autosi malli, väri, rekisterinumero ja tarkka kohta, missä pidät sitä öisin
   ‑poliittinen suuntautumisesi
   ‑kopioi sinun ja kumppanisi välinen viestittelyhistoria kokonaisuudessaan vaikka tänne
   ‑käy jatkossa puhelut kumppanisi ja kavereidesi kanssa vaikkapa kaikille nähtävänä YouTuben suorana lähetyksenä
   ‑kerro vielä rehellinen mielipiteesi työnantajastasi

 • Luciferian Enlightenment

  Vastaa

  Tätä uutista varmaankin ennakoi toissayön uneni, jossa katkoin Tuukka Kurun ja SML:n aktiivien kanssa luotijunan katolla informaatiokaapeleita. Ne olivat varmaankin matkustajien vakoiluun soveltuvia.

  Mustan ajan totalitaarinen diktatuuri ottaa vauhdilla muotoaan silmiemme edessä ja dystopia on jo täällä. Onneksi viisaat johtajamme osaavat vakuuttaa meidät siitä, että kunhan vain kiltisti noudattaa ohjeita ja seuraa kylttejä teurastamolle niin ei ole mitään hätää; vain nurisijat ovat ongelmissa.

  • Nimetön

   Vastaa

   Aikamoinen haaveuni sulla ollut. Anteeksi skeptisyyteni mutta tuskin ko porukasta on moisiin.

   • Luciferian Enlightenment

    Vastaa

    Symboliikkaa, symboliikkaa. Unien kieli on myyttien ja symboliikan kieli. Tuli tuosta sellainenkin tulkinta mieleen, että SML yrittää vähintäänkin hidastaa sitä vauhtia, jolla moderni luotijuna kulkee kahtasataa (todennäköisesti) päin seinää, ja informaatiokaapelitkin voivat symboloida montaa eri asiaa (esim. globaali informaatioyhteiskunta).

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi