Kotireitittimissä piilee turvallisuusuhka – Supo varoittaa vieraan valtion verkkovakoilusta

Suojelupoliisi (Supo) on varoittanut kansalaisia mahdollisesta turvallisuusuhasta, joka liittyy suojaamattomiin kotireitittimiin. Supon mukaan nämä laitteet voivat mahdollistaa vieraan valtion verkkovakoilun.

Teknologia

Torstaisessa tiedotustilaisuudessa Supo esitteli vuosittaisen kansallisen turvallisuuden katsauksen, joka käsitteli myös Suomeen ja suomalaisiin kohdistuvaa tiedustelutoimintaa. Raportin mukaan erityisesti Venäjä ja Kiina ovat aktiivisia tiedustelutoiminnassaan, mutta suurin osa suomalaisista ei ole näiden maiden kybervakoilun kohteena.

Supon päällikkö, Antti Pelttari, selvensi, että vaikka suojaamattomien reitittimien kautta tehty kybervakoilu ei kohdistu suoraan reitittimen omistajaan, voi reitittimen kaappaaminen antaa vieraalle valtiolle mahdollisuuden suorittaa verkkovakoilua käyttäjän laitteen kautta. Tämä saattaa näyttää siltä, että hyökkäys tulee suomalaisesta IP-osoitteesta, vaikka todellisuudessa se on ulkomaisen vakoiluorganisaation tekemä.

Lisäksi suojaamattoman reitittimen kaappaaminen aiheuttaa riskin myös laitteen omistajalle. Tämä johtuu siitä, että ulkopuolinen tunkeutuja voi esiintyä laitteen kautta liittymän haltijan identiteetillä.

Supo korostaa kuluttajien vastuuta hankkimiensa laitteiden turvallisista asetuksista ja ylläpidosta. Teleyritysten toimittamien laitteiden turvallisuudesta vastaavat puolestaan itse teleyritykset. Suojelupoliisin keskeisenä tehtävänä on ennakoida ja estää kansallista turvallisuutta uhkaavia toimintoja sekä tiedottaa näistä riskeistä yleisölle.

Lähde: HS

Antti Pelttari Kiina Kotimaa Kybervaikuttaminen Reitittimet Suojelupoliisi Teknologia Vakoilu Venäjä Yhteiskunta

Keskustelu

8 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Supo Pelttarin kera haluaa vain jäljittää ”ajatusrikollisia”

 • Nationalisti

  Vastaa

  Eiköhän Supo vedä tästäkin aiheesta kohta jonkinlaisen aasinsillan siihen, että suomalaisten (varsinkin kansallismielisten) vakoilua pitää tiukentaa ”demokratian suojelemisen” nimissä.

 • DNA Virallinen Varoitusmainos

  Vastaa

  Saa kyllä olla aika jännä kiinalainen taikaryssä jos meinaa arvata reitittimen tarran salasanat. Voisi päästä Jorma-Kyllikin transukakansyöntikansioon käsiksi. Siinä vasta kansallinen turvariski. Yksikään operaattori suomessa ei ole viimeisten 20 vuoden aikana myynyt suojaamattomia modeemeja, mutta nyt yhtäkkiä JOKAINEN niistä on hyvin halukas myymään sinulle uuden koska SUPO käski. Älä ole tyhmä lammas, säästä rahasi, sinulla ei ole hädän päivää. Jos sinulla on nettiin kytketty joku muu laite etkä ole siihen laittanut/vaihtanut oletus-salasanaa, niin se on eri homma. Teepä se niin ei se vauvamonitori/nettidildo joudu ryssän bottiverkkoon mitenkään.

  • Nimetön

   Vastaa

   ei niitä tarrasalanoja tarvitse arvata… riittää kun googlaat valmistajan x router default passwords

   • Ransu

    Vastaa

    Niissä on nykyään random salasanat. Mutta ei kyse ole niistä vaan mahdollisista tietoturva-aukoista.
    Valmistajat tekevät jatkuvasti päivityksiä laitteilleen, mutta jos olet erehtynyt ostamaan sen laitteen operaattorilta, niin päivityksiä harvemmin saa. Mulla on Saksalaisen valmistajan laitteita ja vanhin niistä on 10 vuotta vanha ja sekin saa yhä päivityksiä. Myös sen oli operaattori alunperin lukinnut siten ettei sitä voinut päivittää, mutta sen onneksi sai hakkeroitua toimivaksi.

  • Observer

   Vastaa

   Kiinalaiset taikaryssät vai ketkä lieneekään ovat murtaneet ja tulevat murtamaan huomattavasti monimutkaisempiakin juttuja.

 • openwrt

  Vastaa

  Lisäksi vanhoihin reitittimiin voi hyvässä tapauksessa asentaa oman kustomoidun openwrt:n niin samaa kivasti uusia ominaisuuksia ja tietoturvapäivityksiä

 • Salomon

  Vastaa

  Kiina ja venäjä mainittu.
  Mielestäni jäi puuttumaan mm. CIA, mossad, NSA, FBI etc.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi