Ukraina aikeissa uudistaa vanhan neuvostomonumentin

Teosta rumentava kommunistinen sirppivasara-symboli korvataan Ukrainan kolmikärkivaakunalla.

Ulkomaat

Ukrainan arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun virasto julisti 13. heinäkuuta myöntäneensä luvan korvata kommunistinen sirppivasara-tunnus Äiti Synnyinmaa ‑monumentista maan kolmikärkivaakunalla. 62-metrinen miekkaa ja kilpeä käsissään pitelevää naista esittävä monumentti rakennettiin vuona 1981 Ukrainan kuuluessa vielä Neuvostoliittoon.

Ukraina kielsi lailla suurimman osan kommunismiin ja Neuvostoliittoon viittaavista tunnuksista vuonna 2015, minkä seurauksena monia monumentteja poistettiin ja katuja nimettiin uudestaan osana maan dekommunismi-prosessia. Tämä myös sai huomion kiinnittymään Äiti Synnyinmaa ‑monumenttiin, jonka sirppivasara-tunnuksen korvaamista Ukrainan vaakunalla kannatti 85 prosenttia vastanneista vuonna 2022 tehdyn mielipidetutkimuksen mukaan.

Lähde: Kyiv Independent

Antikommunismi Historia Ukraina Ulkomaat

Keskustelu

15 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • otto suni

  Vastaa

  Ukraina on joutunut jo 90-luvulta lähtien tehokkaan Venäjän vastaisen propagandan kohteeksi ja siksi ”työkalujen” poistaminen muistomerkistä on vain kosmeettinen teko!

  • Minä

   Vastaa

   Olet sitä mieltä, että ukrainalaisilla ei ole omaa älliä, eikä mitään syytä haluta olla ukrainalaisia, eikä venäläisiä, vaikka venäläiset yrittävät alistaa Venäjän vallan alle ja painostaa venäläisyyteen mm. pyrkimällä valloittamaan Ukrainan. 

   Ukrainalaisilla ei ole kovin hyviä kokemuksia venäläisestä vallasta, kuten Holodomor. Ukraina haluaa olla Ukraina ja lähestyä länttä Venäjän sijaan. Tämä oli Venäjän oikea syy hyökätä Ukrainaan. On otettava huomioon, että kulttuurillisesti ukrainalaiset eivät ole itäslaaveja kuin venäläiset.

   • Kallonmittaaja

    Vastaa

    ”kulttuurillisesti Ukrainalaiset eivät ole itäslaaveja kuten Venäläiset.
    Suurin osa länsi venäjästä ja siellä asuvasta Slaavipopulaatiosta ovat länsislaaveja kuten Ukrainalaiset.

    Jos valitaan 10 eri mykola kuvaa Ukrainasta ja länsivenäjältä laitetaan 10 eri vatnikin kuvaa vierekkäin, saattaisit saada 50prosenttisesti oikein veikattu kumpi hohol tai kumpi ryssä

    Ihan tällei oikeasti roturealistisesti

    • Plääh

     Vastaa

     Tämäkö siis oikeuttaisi Venäjän hyökkäyksen ja kansanmurhan?

 • zelensky on juutalainen

  Vastaa

  Juutalainen symboli vaihtuu juutalaiseksi symboliksi. Kommunismin ja Bolsevikit varmaan partisaani tunnistaa, mutta selvittäkää ”Ukrainalaisen” symbolin symboliikkaa.

  Näin meitä huijataam.

  • Sematiikka

   Vastaa

   Kaikki eivät näe symbolissa samaa kuin ne jotka tietävät enemmän.

   Olen muuten sitä mieltä että ei kannata sanoa ”Ottakaa selvää” vaan parempi on aina laittaa linkki tai kertoa. ”Ottakaa selvää” ei johda yleensä mihinkään.

  • GLGL

   Vastaa

   ”selvittäkää ”Ukrainalaisen” symbolin symboliikkaa.”

   Tennismaila kahden kokkiveitsen välissä. Muuta kysyttävää?

   Komppaan tuota TT:n kommenttia (alla). Muistomerkin tarkoitus on muistuttaa. Niiden hävittäminen tarkoittaa, että joku haluaa, ettei kansa muista. Tässäkin tapakuksessa: muista mitä? Yritetäänkö kommunismia uudestaan, tällä kertaa eri suunnalta?

 • TT

  Vastaa

  Historian kirjat uusiksi ja sitten tekemään samoja virheitä uudelleen. Eikä olisi järkevämpää antaa monumenttien vain olla ja tuoda esiin kommunismin kauheudet, joista pahin tietystä oli holodomor. Ukrainan Neuvosto-aika ei ollut pelkää pimeää, vaan tasavalta oli kommunistimaiden parhaimmistoa tekniikan ja talouden suhteen.

 • Anti-kommunisti

  Vastaa

  Hienoa! slava ukraini. Kommunismi on syöpää.

 • Väinämöinen

  Vastaa

  Ukrainan ”kolmikärki” kylläkin esittää alaspäin syöksyvää haukkaa eikä mitään ”kolmikärkeä”.

  Ukrainalaiset haluaa unohtaa, että Neuvostoliitto voitti toisen maailman sodan ja koittaa monumenttia väärentämällä väärentää historiaa ja muuttaa toisen maailman sodan voittajiksi Kolmannen Valtakunnan liittolaisineen.

  ”Suomalaiset” (lue: Svenska talande bättre folket) ei ole koskaan pystyneet myöntämään hävinneensä Saksan ja Ukrainalaisten Banderistien kanssa käymäänsä sotaansa Neuvostoliittoa vastaan vaan puhuu aina Suomen ”puolustusvoitosta” kun he viittaavat Suomen Neuvostoliittoa vastaan koettuun totaaliseen tappioon.

  Se, ettei Stalin valloittanut Suomea kuitenkin johtui siitä, että Stalinilla oli kiire vapauttamaan Berliini Suomen miehitys olisi hidastanut puna-armeijan etenemistä Berliiniin. Kyse ei ollut siitä, että ruotsinkielistä herrakansaa edustaneet suomalais-natsit olisivat olleet niin hirmuisia sota-petoja ettei puna-armeijalta olisi löytynyt resursseja tuhota kaikkea vastarintaa Suomesta jos suomalaiset ei olisi antautuneet täysin rinnoin Neuvostoliiton rauhanehtoihin ja julistaneet sotaa Saksalle. Ei suomlaiset halunneet ryhtyä Lapin Sotaan. Ainoastaan koska suomalaiset tiesi, että Stalinta olisi tullut turpiin ja kunnolla jos ne ei olis ajaneet saksalaisia pois Suomesta Suomi julisti sodan Saksaa vastaan.

  Ukrainan sota on paljastunut sen, että oikeat natsit Saksassa jotka on vuodattaneet verta itä-rintamalla ja kokeneet kolmannen valtakunnan tuhon ja kaiken häpeän mitä tuosta tappiosta on seurannut ei tue Ukrainaa eikä halua sotaa Venäjää vastaan. Saksassa on eniten Venäjän ystäviä, koko Euroopassa. Tämä johtuu siitä, että Neuvostoliitto ei nöyryyttänyt Itä-Saksan asukkaita loputtomalla holokaustipornolla niinkuin Lännessä tehtiin. 

  Jatko-sota oli antikommunistinen ristiretki ja osa operaatio Barbarossaa. Holokausti on juutalais karmaa, Stalingrad on natsi karmaa. Tämän takia ihmiset jotka haluaa välttää sen, että asiat ei mene aivan täysin päin helvettiä pysyy erossa Venäjälle suuntautuvista (antikommunistisista) ristiretkistä.

  Me oltiin silloin operaatio Barbarossan ja jatko-sodan aikoihin paljon vahvempia suhteessa Neuvostoliittoon Saksan kanssa kuin mitä me ollaan nyt yhdessä USA:n kanssa. Lisäksi, mun mielestä on naivia olettaa USA:n uhraavan omia sotilaitaan Suomen ”vapauden” puolustamiseksi. USA on tunnettu siitä, että se pyyhkii tekemillään sopimuksilla persettä kun ne lakkaa palvelemasta niiden omaa etua. Se että me ollaan Natossa tarkoita sitä, että Amerikkalaiset on valmiit kuolemaan ydinaseholokaustissa meidän muiden mukana jos Venäjä hyökkää. Eikä Natolla riitä kapasiteetti Venäjän kanssa sotimiseen konventionaalisin asein.

  Huolestuttavinta tässä on se, että meidän on nyt pakko ostaa ylihintaisia Nato-asejärjestelmiä kuten leopard-panssarivaunut joiden ylihintaisuus ja ylihypetys on hyvin paljastunut Ukrainassa. Meidän Natossa pitää käyttää miljoonan dollarin ohjuksia ampumaan alas kymmenen tuhannen dollarin lennokkeja. Lisäksi, Ukraina on paljastanut Venäjän olevan varsin hyviä Elsossa (sähköisessä sodankäynnissä) tämä on huonoja uutisia meidän f‑35 hävittäjille sekä tykistön kalliille täsmäammuksille.

  Lännestä ei löydy teollista kapasiteettia kilpailemaan Kiinan ja Venäjän kanssa. USA ei pysty sotimaan Venäjää vastaan Euroopassa, eikä se ole yhtään vahvemmilla suhteessa Kiinaan Etelä-Kiinan Merellä. Antikommunistinen ristiretki tulee, epäonnistumaan eikä ainakaan Saksasta löydy intoa antikommunistiselle ristiretkelle.

  Saksassa on oikeita natseja jotka ei ole juutalaisten aivopesemiä idiootteja. Siksi ne vastustaa AfD:ssä sekä venäjän että kiinan vastaista sotaa koska ne on molemmat meidän omien talousintressien vastaisia. Euroopan eristäminen Venäjästä palvelee USA:n etuja, ei Euroopan eikä Venäjän. Eurooppalaiset on kärsineet tästä Ukrainan sodasta taloudellisesti eniten, enemmän kuin venäläiset, kun taas amerikkalaiset on jääneet tästä sodasta mukavasti voitolle.

  ”Kansallismieliset” jotka edistää ja fanittaa juutalais-amerikkalaista rappiokulttuuria. Vihaa kommunismia ja ryssiä. Pahat kommunistit tarjoaa ”kansallismielisille” käyttöön edullisia elektroniikkatuotteita ja muuta krääsää. ”Kansallismieliset” haluaa vieroittaa suomalaiset pahan kommunisti Kiinan tuottamista halvoista tuotteista samlla tapaa kun ne vieroitti meidät pahan Venäjän halvasta energiasta, mikä on iso tekijä inflaation takana joka on syönyt eurooppalaisten elintasoa ympäri EU:n.

 • ValhallaX

  Vastaa

  Just just.

  Samaan aikaan Zelensky ja Juutalainen Ylivalta pidättää ortodoksisen kirkon pappeja. Kuten aina, sotaa haluaa, ja sotaa rahoittaa Perkele Suoraan Helvetistä, eli Juutalainen Ylivalta.

  Ukrainan kansa on pelinappula tässä pelissä ja sen arvo mitataan kiloissa lihaa, joka heitetään Lännen Huorien Arvojen mukaan, kuolemaan Juutalaisen Ylivallan puolesta.

  Huomatkaa, kuinka kukaan ei enää ajattele Ukrainan kansaa, vain sota on tärkeätä ja Juutalainen Ylivalta vaatii: Kuolema Valkoisille! Verta pakkiin, Valkoiset!

  • Plääh

   Vastaa

   Pidätettiinkö papit kristinuskon vaiko Venäjän puolesta vakoilun / kiihottamisen vuoksi?

 • Nimetön

  Vastaa

  Siitä voisi tehdä Ukrainan urhean puolustustaistelun muistomerkin

 • Jns. Man

  Vastaa

  Totuus on että Ukrainan kansallinen tunnus on ikivanha kasaarivaltakunnan vaakuna. Kasaarit olivat näiden nyky’juutalaisten’ esivanhempia joiden valtakunta oli nykyisen Ukrainan alueella. Slaaveja nämä pitivät orjina. Juutalaisuuteen Kasaarit kääntyivät v. 742. Käsitys ukrainalaisista omana, venäläisistä erillisinä kansana on syntynyt Länsi-Ukrainassa joka liitettiin ensimmäisen kerran historiassa muun Ukrainan yhteyteen vasta vuonna 1939! Länsiukrainalaiset kielsivät käsityksen että he olisivat ’ryssiä’. Siis sama juttu kun Ruotsin pohjoisosan suomenkieliset eli ’meänkieliset’ kieltävät etnisen suomalaisuutensa.

  • Plääh

   Vastaa

   Kyllä lähes koko Länsi-Ukraina oli osa Venäjää jo 1700-luvulla. Silloin jo alettiin tukahduttaa kulttuuria voimakkaasti. Itse asiassa Venäjä miehitti suurimman osan Ukrainaa vasta 1700-luvun alussa ja kuluessa. Läntisin Galtsia liitettiin vasta I maailmansodan jälkeen ja Etelässä Moldova taisi vaihdella omistajaa. Tämä ”Bessarabia” siis vasta 1939 ja Puolasta suuret osat Valko-Venäjää ja pieni osa Ukrainaa.

   Himoitset siis tämän ”1939 syntyneen ajatuksen” juurimista valehtelemalla, että koko juttu olisi syntynyt silloin. Hyytävää tejkstiä ja osoittaa Venäjän olevan kauhistuttava vihollinen ja uhka Euroopalle

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi