Kommunistimonumentti puretaan Sofiassa

Puna-armeija syyllistyi Euroopassa laajoihin joukkoraiskauksiin.

Ulkomaat

Bulgarian Sofian kaupungin viranomaiset ovat päättäneet purkaa kiistanalaisen puna-armeijaa kunnioittavan monumentin, joka pystytettiin Bulgarian pääkaupunkiin vuonna 1954. Tämä päätös seuraa kansallismielisten pitkää kampanjointia.

Kansallismielisissä medioissa kerrottiin jo elokuussa, kuinka Bulgarian poliisi joutui suojelemaan monumenttia kansallismielisiltä ja jalkapallofaneilta, jotka olivat aiemmin ajaneet pois kommunistit, jotka vartioivat monumenttia. Kuvat tapahtumasta osoittivat, että kansallismieliset olivat vandalisoineet sitä. Monumentti esittää neuvostosotilasta, joka suojaa bulgarialaista miestä ja naista pitämässä vauvaa. Tämä on tietenkin täysi vitsi, kun huomioi Neuvostoliiton teorian ja käytännön.

Vaikka Sofia äänesti jo 30 vuotta sitten monumentin purkamisen puolesta Neuvostoliiton romahdettua, toteutus on viivästynyt vuosikymmenien ajan. Nyt, poliittisen paineen alla, paikalliset viranomaiset ovat päättäneet purkaa sen. Virallisesti ilmoitettiin, että monumentin vauriot olivat niin suuria, että se muodosti turvallisuusriskin.

Bulgarialaiset kansallismieliset ja Levski Sofian kannattajat ovat iloisia päätöksestä, jota kansallismielisen Bulgarian National Union (BNS)-järjestön edustaja Plamen Dimitrov pitää heidän kampanjansa tuloksena. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zacharova on kritisoinut päätöstä ja purkamisen olevan ”natsismin edistämistä” Bulgariassa.

Bulgarian vasemmisto on kritisoinut päätöstä, korostaen monumenttien historiallista merkitystä. Kornelia Ninova, Bulgarian sosialistisen puolueen johtaja, totesi, että jokainen monumentti on osa historiaa, ja sen poistaminen on historian pyyhkimistä. Samaa kohtelua he tosin tuskin ajavat vaikkapa kansallissosialistisille monumenteille.

Sofian viranomaiset alun perin arvioivat, että monumentin purkaminen kestäisi vähintään kuukauden, mutta viimeisimmän tiedon mukaan toivotaan, että se voidaan poistaa jo ennen joulua. Dimitrov ja hänen toverinsa aikovat nyt kampanjoida suuren bulgarialaisen monumentin pystyttämisen puolesta samalle paikalle.

Antikommunismi Bulgaria Historia Kansallismieliset Kansallismielisyys Puna-armeija Ulkomaat Ultras Yhteiskunta

Keskustelu

6 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Bulgarialla on ollut aika huono herraonni: ensin oli jotain ottomaaneja ja sulttaaneja, sitten tulivat idän kommunistit ja nyt maassa määrää USA, jolla on neljä tukikohtaa maassa. Bulgarian kaltaisten pikkumaiden on aina alistuttava jollekin suurvallalle. Nykyinen kansallismielisyys EU:n ja USA:n alaisuudessa on pelkkää teatteria ja samanlaista pelleilyä kuin persuilu Suomessa. Köyhänä maana Bulgaria tosin välttynee neekerien vyöryltä.

  • Rantarosvo

   Vastaa

   Omistan kiinteistön Bulgariassa ja vietän siellä enimmän osan talvesta. Olet oikeassa siinä, että pakoloiset eivät tosiaankaan jää Bulgariaan, koska heille maksettava pakoloisavustus kattaa nippa nappa vaatimattomat ruokakulut ja majoitusolosuhteet ovat hieman karumpia kuin lännenpänä ja pohjoisessa tarjottava hotellimajoitus. 

   Myös Bulgarian miesten itsetunto ei anna samanlaista mahdollisuutta kähmiä toisten vaimoja, joten nokka kohti lihapatoja ja matupatjoja on ykkösprioriteetti. Ja jos riekkaloiva pakoloinen satuttaa nenänsä polkupyörän suuntaviittaan, paikallinen poliisi ei pistä pahakseen.

   Ovat konstaapelit kurkkua myöten täynnä ihmissalakuljettajia ja heidän asikkaitaan, sillä kolme poliisia on saanut surmansa ja lukuisia loukkaantunut, monet vakavasti, takaa-ajoissa ja yhteenotoissa. Jostain syystä lännen liberaali media ei ole niistä kuullutkaan.

  • Lord Mystery

   Vastaa

   Nippelitieto hostoriasta: Suomalainen Casimir Ehrnrooth toimi Turkin sodan tienoilla Bulgarian pääministerinä.

 • Nyt meillä on globokommarit

  Vastaa

  joo eipä kommunismin saavutuksissa ole hurraamista, mutta: elämme jo nyt tavallaan kommunismissa. Etenkin Suomessa julkinen puoli vastaa BKT:sta reilusti yli 50%:a ja kansalaiset ovat muutenkin jo yliriippuvaisia systeemistä ja systeemi kouluttaa (aivopesee) lapset ja aikuisetkin.

  Lisäksi on EU. Tää on huippu pätkä, vähän yli 4 minuuttia, jossa selkiää EU:n neukkumaiset rakenteet ja toimintatavat.

  https://www.youtube.com/watch?v=bM2Ql3wOGcU

 • Nimetön

  Vastaa

  Jep, ja saadaan todennäköisesti seuraavaksi presidentiksi täysiverinen eurokraatti. Stubb itsehän on avoimesti ajanut ajatusta, että EU:n pitäisi syventää liittovaltiokehitystä kansallisvaltioiden kustannuksella. Täysi seko. No eipä noilla vaaleilla muutenkaan mitään merkitystä ole, mutta on hurjaa kuunnella ehdokkaiden juttuja.

 • Eugen

  Vastaa

  Hyvä! kommunismin syöpä häviää pikkuhiljaa, ryssää vituttaa kun sen imperialistista historiaa ei ”kunnioiteta”.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi