Microsoft varastaa käyttäjiensä koodeja

Microsoft osti GitHub-palvelun vuonna 2018 yli seitsemällä miljardilla dollarilla.

Teknologia

Code, HTML, php web programming source code. Abstract code background - 3d rendering

Voittoa tavoittelematon avoimen lähdekoodin ystävien yhteisö Software Freedom Conservancy (SFC) aikoo vetäytyä Microsoftin omistamasta GitHub-palvelusta ja kehottaa myös kehittäjiä tekemään samoin.

Syynä on Microsoftin OpenAI-tekoälypohjainen Copilot-työkalu, jonka syytetään varastavan avointa lähdekoodia ja jättävän kehittäjän kreditoimatta.

Copilot on työkalu, joka säästää kehittäjiltä parhaimmillaan tuntitolkulla työaikaa. Koodinpätkien nappaaminen suuresta tietokannasta ei kuitenkaan ole toisten tavalla koodaamista, vaan toisten koodin käyttämistä, The Next Web kritisoi.

The Next Web vertaa Microsoftin toimintatapaa kuvaamiseen. ”Voit ottaa omalla puhelimellasi kuvan auringonlaskusta, mutta et kuitenkaan napata jonkun toisen ottamaa kuvaa, väittää sitä omaksesi ja myydä sitä muille”, julkaisu toteaa.

Jos käytät GitHubia avoimen lähdekoodin projektien säilömiseen, Microsoftilla on datasi vapaasti käytössään, etkä voi asialle mitään. Ainoa vaihtoehto on käyttää muita koodinsäilytyspalveluita, kuten Gitlabia.

Lähde: Talouselämä

Avoin koodi Kapitalismi Microsoft Ohjelmointi Sionismi Talous Teknologia Uutiset

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • TT

  Vastaa

  Microsoftin psykopaattinen pomomies Steve Ballmer arvosteli aikoinaan avoimen koodin kehittelijöitä kuten Richard Stallmannia kommunisteiksi. Nyt yhtiö kuitenkin käyttää ilmaiseksi ”kommunistien” kehittelemää koodia ja tekee näistä osan oman monopolihirviönsä koneistoa. Kuinka alhaalla pitää olla, jos varastaa kommunistilta.

 • rpm-hub

  Vastaa

  tämä GitHub tuli täysin tyhjästä muutama vuosi sitten. Sitä ennen oli erilaisia http://www.rpm*** – sivustoja jotka nyt ovat kuolleet pois GitHubin käytön myötä.

  Itse en ole käyttänyt GitHubia koska se on sekava eikä sielä ole ueinkaan toimivia koodinpätkiä. Sieltä ladatut rpm:tkin eivät ole oikeita rpm:iä koska eivät sisällä linkkejä mahdollisesti puuttuviin moduleihin tai asentavat väkisin vahemman modulin koneeseen kuin mikä sielä jo oli.

  • Github

   Vastaa

   Ei GitHubista ole tarkoitus löytyä valmiita paketteja vaan koodi josta voi paketin kääntää.
   rpm on pakettien hallinta järjestelmä, GitHub koodin eri versioiden, mistä ne paketit lopuksi tehdään.

  • Neurologi Nykänen

   Vastaa

   Github perustettiin 2008, joten se ei tullut tyhjästä muutama vuosi sitten vaan on ollut käytössä jo abt. 15 vuotta.

 • GLGL

  Vastaa

  Github on todella kökkö. Ei uskoisi, että ollaan 2020-luvulla.

  Jospa Torvalds:lla olisi paloa kehittää uusi alusta tai vaikka Musk:lla ambitiota rahoittaa tämäkin asia kuntoon.

  Kaikkein pahin ansa on privaatiti projektit, joiden käyttäjät todellakin uskovat, että heidän koodinsa on turvassa. M$ maksoi Github:sta miljardeja. Pelkkää hyväntekeväisyyttäkö? Hahhah.

  Järkevintä on konffata oma revisio-systeemi vaikka omalle serverille.

 • juha II

  Vastaa

  Totta kai. Onhan kyseessä bill gatesmainen bisnesetiikka, joka on kirja, jossa ei ole edes omiakansilehtiä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Törkeä veto Microsoftilta. Kaiken lisäksi tuo copilot on maksullinen softa, josta ei ole olemassa muuta ilmaisversiota kuin joku muutaman päivän trial. Kuitenkin se käyttää hyväkseen muiden kirjoittamaa koodia ja käytännössä myy sitä eteenpäin.
  Voi olla että tulee melkoinen käyttäjä kato kun tieto tuosta leviää. Ei taida monikaan avoimen lähdekoodin lisenssi sallia koodin kopiointia ilman mainintaa alkuperäisestä tekijästä tai jopa koko alkuperäistä lisenssiä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Code, HTML, php web programming source code. Abstract code background - 3d rendering