Puhelinturvallisuus: Kuinka varmistat, ettei PolPo vakoile kännykkääsi?

Vaikka viranomaiset kykenevät vakoilemaan kännyköitämme useilla eri tavoilla, on yksityisyyttä helppo vaalia.

Teknologia

Hackers Arise (HA) ‑verkkosivu julkaisi napakan tietopaketin niille, joille puhelinturvallisuus on toistaiseksi uusi teema. Vaikka viranomaiset kykenevät vakoilemaan kännyköitämme useilla eri tavoilla, on yksityisyyttä helppo vaalia, kun luet tiivistelmämme HA:n artikkelista.

HA muistuttaa, että kännyköiden vuoksi viranomaiset kykenevät tällä hetkellä vakoilemaan jokaista liikettämme. Mikäli kansalainen kantaa henkilökohtaista puhelintaan mukanaan suojaamattomasti, voidaan hänet paikantaa helposti. Seuraamalla useiden ihmisten puhelimia PolPo (poliittinen poliisi) kykenee myös selvittämään esimerkiksi kansallismielisten aktivistien sosiaalisia verkostoja ja ennakoimaan näiden toimintaa.

Puhelinvakoilu perustuu erityisesti IMEI-numeroon (International Mobile Equipment Identity). Se on jokaisen kännykän yksilöllinen rekisterinumero, jota ei voi muuttaa. Mikäli PolPo tietää puhelimesi IMEI-numeron, sinua on helppo vakoilla. PolPo voi selvittää puhelimen IMEI-numeron useita reittejä pitkin.

Tarkkaa paikannusta

Toinen tärkeä numero on IMSI (International Mobile Subscriber Identity). IMSI:n voi muuttaa vaihtamalla SIM-korttia. Puhelin lähettää IMSI-numeronsa, kun se ottaa yhteyttä tukiasemaan eli niin sanottuun puhelinmastoon (kaupungeissa kyse ei ole varsinaisista mastoista). PolPo ja esimerkiksi hakkerit kykenevät kaappaamaan IMSI-numeron, kun puhelin ottaa yhteyden tukiasemaan.

Puhelin (ja muut langatonta verkkoa hyödyntävät laitteet) lähettää signaaleja tukiasemiin selvittääkseen, mikä niistä sijaitsee lähimpänä. Tällöin puhelin lähettää IMSI:n ohella IMEI-numeron sekä sijaintinsa ja kaikki nämä säilötään tietokantaan.

Tutkimalla puhelimen yhteydenottoja lähialueen tukiasemiin sen sijainti kyetään varmistamaan noin 50–500 metrin tarkkuudella. Suurissa kaupungeissa tukiasemia on tiheästi, joten sijainti kyetään selvittämään hyvin suurella tarkkuudella.

Turvallisuuskulttuuri

Tämän lisäksi PolPo voi asentaa oman salaisen tukiasemansa esimerkiksi vakoiltavan henkilön kodin läheisyyteen, jolloin kohteen puhelin ja verkkoon kytketyt laitteet ottavat yhteyden suoraan PolPon omaan tukiasemaan, vaikka yhteys vaikuttaa täysin normaalilta. Tällöin PolPo voi vakoilla kohteen puheluita ja verkon tietoliikennettä.

Paras tapa suojautua vakoilulta on kantaa puhelinta mahdollisimman harvoin mukana, suojata Internet-yhteydet Vpn:llä ja Torilla sekä välttää tulenarkojen asioiden käsittelyä puhelimessa ja Internetissä kokonaan. Muista myös boikotoida Whatsappia ja suosia sen sijaan esimerkiksi Sessionia viestimissovelluksena.

Mikäli kuitenkin joudut käyttämään puhelinta, HA suosittelee kertakäyttöpuhelinten hankkimista. Voit ostaa kaupasta tai kirpputorilta mahdollisimman halvan mallin ja prepaid-liittymän. Muista maksaa aina käteisellä ja pukeutua vaatteisiin, joiden ansiosta kasvojasi ja muita tunnistettavia kehon piirteitä ei mielellään voitaisi tunnistaa valvontakameranauhoista. Puhelinostoksille mennessäsi älä MISSÄÄN NIMESSÄ kanna varsinaista kännykkääsi mukanasi.

Lähde: Hackers Arise

IMEI IMSI Poliisi Poliisivaltio PolPo Session Teknologia Tiedustelu Tiedustelupalvelut Tor Vakoilu VPN Whatsapp Yhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  OT kännykät ja netti. Olen vakuuttunut, että aika ennen nettiä ja somea oli parempaa kuin nykyinen. 

  Ihmiset joutuivat oikeasti tekemään jotain ja etsimään tietoa. Helppo elämä tekee heikkoja ihmisiä jne.

  Netti tekee elämästä helppoa mutta onko helppo elämä se, mikä tekee elämästä elämisen arvoista?

 • Jupi

  Vastaa

  Niin, äläkä lataa Facebook tai Whatsappia puhelimeesi koska silloin kaikki liikkeesi ja tietosi päätyy NSA:lle

 • rellinen

  Vastaa

  Tähänhän se valmistelussa oleva kelakorttien lakkautus ja niiden korvaaminen puhelinsovelluksellakin liittyy.
  Kiveäkään ei jätetä kääntämättä seurantamahdollisuuksien maksimoimiseksi.
  Jokaisen ”uudistuksen”, ”kehittämisen” ja uudistustarpeiden perustelujen takaa löytyykin usein se todellinen syy, läpimädästä piilokommunistisesta hallinnosta kertova mätä hedelmä.
  Näitä samantapaisia ketunhäntä kainalossa piereskeltyjä ”kehittämishankkeitahan” valtionhallinnon taholta on riittänyt.
  Pahimpana ja yhtenä kenties vahingollisimmista poliisihallinnossa toteutettu porahanke”uudistus”. Sitäkin perusteltiin vaikka minkälaisin perustein. Todellinen syy kuitenkin oli äärimmäisen raadollinen. Suorastaan maanpetoksellinen, halosen porukan toteuttama operaatio, jossa poliisista tehtiin ”kehittämällä” poliittinen äärivasemmistolaista agendaa tukeva poliittinen poliisi.

 • Nokian lippulaiva

  Vastaa

  Minullapa on 20-vuotias Nokia 3310. Ei huolta televalvonnasta tai kyttäyksestä.

  • Jari Karppanen

   Vastaa

   Paitsi. Puhelimemellasi on iki-oma IMEI-tunnus ja siinä on myös SIM-kortti. Nämä tunnistamalla kännyäsi voidaan seurata tuki-aseman tarkkuudella. Tuki-asemat pitävät jatkuvaa kirjan-pitoa, mikä puhelin on milloinkin ollut minkäkin aseman kaverina. Nämä ovat tele-tunniste-tietoja, joita voidaan jälki-käteen selailla rekistereistä, vaikkapa polpon toimesta.

 • Jari Karppanen

  Vastaa

  Eli. Polpo tarvitsee ainoastaan puhelin-numerosi ja voi pyytää operaattoriltasi listan tuki-asemista aloitus- ja lopetusaikoineen, joihinka puhelimesi on kulloinkin ollut yhteydessä. Vaikkapa koko menneeltä kuukaudelta.

  • Tupo

   Vastaa

   Jos harrastaa tahtoo jotakin incognitona, niin kirpparilta tai jostakin muualta vanha puhelin jota sinuun ei voi yhdistää. Tai sitten et anna tietojasi kun ostat uuden puhelimen. Niinkin voi tehdä? Et vain saa takuuta ymv. silloin. Sitten ostat pre-paidin käteisellä ja mieluiten vaipat/burkhat naamalla. Nyt sinulla on tunnistamaton puhelin niin kauan kun et laita sitä päälle liian lähellä kotiasi.

   Tor-selainta kannattaa käyttää jos mielii kirjoittaa vihafaktoja, jotka saattavat kiihottaa kansoja. VPN:ää jos käytät niin poliisi saa pikana kotietsintäluvan oikeudelta ja he selaavat nettitietojasi palveluntarjoajaltasi ennen kuin ehdit kissaa sanoa.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi