Puolan uusi sananvapauslaki: Sosiaaliselle medialle miljoonarangaistukset toisinajattelun sensuroinnista

Mielenkiintoisin osa lakiuudistusta on uuden sananvapaustuomioistuimen perustaminen.

Teknologia

Puolan Internet-sananvapauslainsäädäntö on kehittymässä päinvastaiseen suuntaan suhteessa Euroopan unionin yleiseen trendiin. Siinä missä EU velvoittaa sosiaalisen median yhtiöitä sensuroimaan entistä rajummin toisinajattelua, Puola aikoo ryhtyä rankaisemaan yhtiöitä perusteettomasta sensuurista.

Uuden Internet-sensuurin vastaisen lakihankkeen esitteli Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro. Lakialoitteen koko nimi on laki vapaudesta julkaista omia mielipiteitä sekä etsiä ja jakaa tietoa Internetissä.

Kun lakiuudistus viedään läpi, kansalaiset voivat alkaa tehdä valituksia, mikäli Facebookin tai Twitterin kaltainen sosiaalisen median alusta sensuroi heidän lailliset mielipiteensä.

Useissa Euroopan maissa Facebook sensuroi rutiininomaisesti jopa tunnettujen kansallismielisten aktivistien ja järjestöjen nimiä mainitsevia päivityksiä, vaikka päivityksissä ei olisi mitään rikokseen viittaavaa. Lakiuudistus tähtääkin siihen, että vastaava mielivaltainen sensuuri loppuu ainakin Puolan alueella.

Miljoonasakot sensuurista

Mielenkiintoisin osa lakiuudistusta on uuden sananvapaustuomioistuimen perustaminen. Mikäli sosiaalisen median alusta ei reagoi tarpeeksi nopeasti sensuurin kohteeksi joutuneen kansalaisen valitukseen, kansalainen voi viedä asian oikeusistuimen käsiteltäväksi. Tapaukset käsitellään viikon kuluessa, ja menettely on kokonaan sähköinen.

Oikeusministeri Ziobron mukaan lakiuudistus tarvitaan, koska sosiaalinen media sensuroi nykyään kansalaisten näkemyksiä puhtaasti sillä perusteella, kuinka ”poliittisesti epäkorrekteja” näiden mielipiteet ovat. Facebook on esimerkiksi ottanut silmätikuikseen kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset järjestöt, minkä vuoksi järjestöjen jäseniltä on evätty käytännössä oikeus osallistua julkiseen keskusteluun.

Hallituksen mukaan lakiuudistusta tarvitaan, sillä sosiaalisen median yhteiskunnallinen vaikutusvalta kasvaa koko ajan. Mikäli esimerkiksi Facebook ei suostu noudattamaan tuomioistuimen vaatimusta sensuuripäätöksen perumiseksi, voi yhtiö joutua tulevaisuudessa maksamaan lähes kahden miljoonan euron sakot.

Lähde: Poland In

Euroopan unioni Facebook Internet Kansallismieliset Kansallismielisyys Maahanmuutto Oikeusministeriö Politiikka Puola Sananvapaus Sensuuri Teknologia Twitter Ulkomaat Yhteiskunta

Keskustelu

15 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • nimellinen

  Vastaa

  Kuulostaa nykyeuroopassa vähän liian ”ei-kommunistiselta” ollakseen totta.
  Jokatapauksessa, Puolalle 5/5.

  • Plääh

   Vastaa

   Holokaustin epäily ja liiaksi Puolaa ”loukkaavat” historiaesitykset ovat maassa laittomia, joten niitä kyllä sensuroitanee edelleen ja esittäjiä heitetään tyrmään

 • Leino Kimmo

  Vastaa

  Suomi menee juurikin päinvastaiseen suuntaan: Suomen ”perustuslain” 118 § .… Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Tämä ”vaati” Kansainvälisen rikostuomioistuimen lahjonnan toimivallattomaksi PL 118 §:n mukaisissa asioissa . ( He 552007 ja sitä seurannut ”sopimus” … archive.today/kimmoleaks.fi ).

  Kansainvälinen laki: mikäli jonkun maan laki / oikeusjärjestelmä on todettu toimivallattomaksi tai toimihaluttomaksi saa Kansainvälinen rikostuomioistuin suoraan toimivallan .

  Siis muissa kehitysmaissa paitsi Suomessa !

  EIT on pyydetty tätä käsittelemään ( EIT 2422106 ) ; mutta se ”seuloi” asiat pois käsittelystä 27.3. 2008 ja tuhosi asiakirjat 27.3. 2009 … kansainvälinen laki: olivatpa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle kuuluvat asiakirjat missä tahansa ne ovat koskemattomia .

  EIT:lle 2008 lähetty kirjattu pikakirje ( seulonnan jälkeen ) … lähettäkää kaikki asikairjat, joihin katsotte olevanne toimivallattomia Kansainväliselle rikostuomioistuimelle .

  Asiakirjat tuhottiin … koska kirjattu pikakirje ”katosi” matkalla Strasbourgiin !

  Suomessa siis meno on paljon Puolaa kovempaa kansalaisten ihmisoikeuksien rikkomiseksi !

  archive.today/kimmoleaks.fi

 • Ismo Kuronen

  Vastaa

  Järkevää ja oikein. Suomessa ei tätä oikeusvaltio periaatetta noudateta.

 • näin on näreet

  Vastaa

  Joo,demokratia on minun ymmärtääkseni juuri tuomosta.

 • Rahaa tyhjästä

  Vastaa

  Puolalla on kokemusta sananvapauden rajoituksista kymmeniltä vuosilta. Silloin rajoitettiin juuri valtaapitävien suunnitelmien ja tekojen pohtimista. Eli suunniteltu laki pyrkii estämää sen aikaisen politiikan, jota ei pidetty hyvänä.

  EU ei tunnusta olevansa totalitaariseen kommunismiin pyrkivä, mutta kun tarkastelee EU suunnitelmia järkevästi, yhteydet ovat aivan ilmeiset. Kommunistisen propagandan sisältö määräytyy pitkälti sen mukaan, mille yleisölle se on kulloinkin tarkoitettu. Nyt propagandan tunnusmerkkejä ovat tasa-arvoisuus, varallisuuserojen poisto (etenkin valtioiden välillä), inhimillisyys. Kaikki kannatettavia pyrkimyksiä, joten demokratia voi tähän liittovaltiopyrkimykseen sortua median tukemana. Kaiken tarkoituksena on kuitenkin vain luoda NLn nomenklatuuraa vastaava valtaa pitävä eliitti EUhun, politiikasta ja rahan jaosta päättävä eliitti.

 • EV

  Vastaa

  Kyllä käy Puolaa ja Unkaria kateeksi, jossain Euroopan maissa on vielä omistaan välittävät hallitukset

 • Johann

  Vastaa

  Tämä on maalaisjärkistä ja loogista, EU:n ajama linja on taas aivan ymmärrettävää totalitaristiselle yhteisölle, joka tulee kylläkin johtamaan fasismiin.

  Puolan olisi tullut laittaa vielä sakkouhka medioille uutisista jotka ovat valheita, harhaanjohtavia, propagandaa tai aivopesua.
  Tällaiset ”uutisensa” mediat voisivat julkaista jatkossa kissankorkuisin kirjaimin kirjoitetulla osastolla jonka otsake olisi – valheita ja propagandaa.

 • Luusalmi

  Vastaa

  Joku osaava voisi tästä tehdä kansalaisaloitteen, uskon että se kerää sen 50000 kannattajaa taaksensa melko nopeasti.. Olisi kiinnostavaa nähdä tälläinen laki eduskunnassa käsiteltävänä, ristus sen änkyttämisen määrää minkä tämä aloite saisi aikaan.. Toivotaan että joku osaava tekisi..

 • juha.

  Vastaa

  Täysin oikea ja etenkin tervehenkinen päätös. Puola on kärsinyt paljon lähihistoriansa ja kokonaisen historiansa aikana paljon. niin paljon, että tämä väheksitty ja sorrettu kansakunta ei sitä koskaan unohda. Ja tuo päätös nimenomaan kumpuaa tuon kansakunnan kokemuksista, jolla on kykyä muistaa se ja toimia sen mukaan. Sortumatta koskaan itsesensuuriin, vähättelyyn, laslkiämpäri dyykkäämiseen ja muka edistykselliseen kaikkinaiseen rienaan sekä pilkkaan oman maan historian aikana tehtyihin valintoihin tai vetämällä syyllisen penkille kokonaisia sukupolvia vain siksi, että HE ovat uhranneet parhaan nuoruutennsa, terveytensä ja henkensä isänmaansa vapauden ja itsemäärämisoikeutensa puolestsa vain siksi, että uusi noussut syyläinen, mädäntynyt ja kieroutunut punikki sukupolvi heidät talloo rääväisten suidensa saastalla.
  Puola ja Unkari ovat Euroopassa ne ainoat ja oikeat sivistyksen, kulttuurin ja oikeusvaltioperiaatteen noudattajat, jotka puolustavat kansojensa etua ja onnea vailla minkäänlaista sairasta omahyväistä kiimaista tarvetta perseillä vieraioden alikehittyneiden maiden ylitunku väkeä vieraine vulgäärisine tapoineen ja ”uskontoineen”, joilla EI ole jo edes lähtökohtaisestikaan mitään tekemistä Euroopan kamaralla!
  EU on hirviö, joka impeuriumiksi pyrkiessään EI kunnioita ITSE ainoitakaan hyveitä ja ihmisten perusoikeuksia suhteessaan kansakuntien vankilan kansalaisia kohtaan. Koska kulttuurimarxistinen vasemmisto ideologia ja suuri raha eli globalismi on lyönyt kättä luodakseen hajanaisen sekarotuisen kansakunnan orjaluokan, koska se isänmaattomassa rahassa laskettuna on kaikkein suurin ja kaunein arvo, jota tuo pelkästä ahneudesta ja silkasta pahuuden pimeydestä kumpuaa. Helle EI ole pyhää edes äitinsä kohtu, jossa nuo lurjukset ja patologiset valehtelijat kasvoivat ja elämänsä pikkusieluisuudelle ja kunnianhimolle psykopaattisen mielenlaatunsa pyhittivät vailla kunniaa, moraalia ja mitään ihmismismieltä ylöspäin nostattavaa ajatusta tai tekoa! Vain yksi ja ainoa kiihoke ja tavoite elämässä muista ihmisistä välittämättä. Raha, valta ja itserkkaus!

 • GLGL

  Vastaa

  Puolassa on vielä ”liian” hyvässä muistissa 80 vuoden takaiset tapahtumat. Suomalaisetkin reppanat rauhanaktivistit huutavat ”ei koskaan enää” ja samaan aikaan hyväksyvät EU:n Puolaan kohdistaman fasistisen painostuksen. Rauhanaktivisteille ”Ei koskaan” = 80 vuotta. 

  Puolalaisia pitäisi kuulla enemmän, sillä heillä on runsain mitoin kokemusta totalitarismin seurauksista.

  • Plääh

   Vastaa

   Eivät he muista, kuinka he aloittivat maailmansodan ja ryöstivät sitä ennen alueita vähän joka naapurilta ja kuinka he murhasivat vähemmistöjään. Heidän oasyytään koko totalitarismi

 • K.Lehto

  Vastaa

  Mielenkiintoista olisi tietää miten tämä teknisesti toimii, mikä kaikki kirjoittelu internetissä on katsottavissa ”Puolalaiseksi” ottaen huomioon internetin luonteen. Jos siis liikenne kulkee Puolasta ja kirjoitus on Puolan kielellä, onko tämä kriteeri? Entä jos Puolan kansalainen todellisuudessa on vaikka Suomessa näin toimiessaan, jäljethän pystyy peittämään, että missä oikeasti on, ja silti näyttäytymään internetissä Puolasta käsin kirjoittavana. Koskeeko laki Puolasta käsin Suomeksi kirjoittavaa, joka olisi Puolan kansalainen ja tosiasiallisesti Suomessa, mutta internettiin yhteydessä Puolan palvelinten kautta? Muitakin mielenkiintoisia yhdistelmiä voi tulla mieleen.

 • Plääh

  Vastaa

  EU-pykälät ainakin mahdollistaisivat vaatimuksen henkilön luovuttamisesta Puolaan tai Saksaan tuomiolle bettikirjoittelusta Suomessa. Varmaan hallitus suostuukin luovutuksiin, jos pyyntöjä alkaa tulla. Se on vain ajan kysymys

 • Susanna

  Vastaa

  Sananvapaus pitää olla..koska kansasta kaikki lähtee.piste.täällä rajoitetaan sitä juuri siksi että ei tapahtuisi niin että kansa pitää maansa pystyssä.🤔

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi