Fingrid: Sähkökauppa Venäjän kanssa keskeytyy

Sähköä on tuotu Venäjältä viime aikoina noin kymmenen prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta. Fingridin mukaan Suomen sähkön riittävyys ei ole uhattuna.

Yhteiskunta

power, line, pylon

Venäläinen Inter RAO:n tytäryhtiö RAO Nordic Oy keskeytti sähkön tuonnin Suomeen lauantaina 14.5. kello 1.00, kertoo Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid. Yhtiö on kertonut, että kauppa Venäjältä tuodusta sähköstä keskeytetään toistaiseksi johtuen vaikeuksista vastaanottaa maksuja markkinoille myydystä sähköstä.

Fingrid arvioi, että Suomesta tulee sähköenergian suhteen omavarainen jo vuonna 2023, vaikka omavaraisuuden kasvu perustuu epäluotettavaan tuulivoimaan.

Lähde: Talouselämä

Kotimaa Omavaraisuus Politiikka Sähköenergia Talous Teknologia Tuulivoima Uutiset Venäjä Yhteiskunta

Keskustelu

14 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Tehdäänkehitysmaayhdessä

  Vastaa

  Nyt ei saada mitä tilattiin, vaikka saatiin mitä tilattiin.

 • Nationalisti

  Vastaa

  Valtamedia luonut kansaan sellaisen kiiman, porukka huutaa kuorossa ”nyt välittömästi kaikki yhteydet ja kaupankäynti Venäjän kanssa poikki”, ymmärtämättä kuitenkaan sitä, mitä se tulee tarkoittamaan käytännössä.
  Sitten se sama porukka aloittaa kitisemään kohonneista hinnoista ja omien rahojen entistä pienemmästä riittävyydestä.

  • Anonymous

   Vastaa

   Mitäs ”Nationalisti” olet mieltä Venäjästä, ryssistä kansana, hyökkäyksestä Ukrainaan ja vaikkapa UMV-lehdestä?

   • Janne S

    Vastaa

    Eihän niistä tykätä tarvii, mutta onko toi täydellinen välien ja kauppasuhteiden katkaiseminenkaan kovin järkevä ja kansakunnan edun mukainen päätös? Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan onkin tuomittava, niin Suomi ei ole lähtökohtaisesti sen konfliktin osapuoli, vaikka sellaiseksi sitä on väkisin oltu tekemässä.

   • Nationalisti

    Vastaa

    En todellakaan arvosta Venäjää, venäläiset voisivat pysyä omassa maassaan.
    UMV-lehteä en lue.
    Tiedän kyllä, mitä yrität noilla noloilla kysymyksilläsi hakea, voisit lukea tuon kommenttini uudestaan, miettiä mitä sillä tarkoitetaan ja mitä on syy-seuraus.

 • Hinnat pompsahtaa

  Vastaa

  Aivan, 10% kokonaiskulutuksesta mutta koska se on niin halpaa, se on myyty kotitalouksille jolloin niiltä on saatu hyvät voitot. Kotitalouksilla kun ei ole verovähennysoikeutta sähkössä eikä kaasussa.

  Teollisuus on käyttänyt kalliimpaa Suomessa tuoettua sähköä. Mutta koska niillä on vähennysoikeus, ovat ne voineet vähentää sen voitoissansa sekä kinuta valtiolta erilaisia tukiaisia korkean energiahinnan vuoksi. 

  Kuinka moni muuten tiesi että yritykset saavat tukiaisia aurinkopaneeleiden hankkimiseen mutta yksityiset eivät?

  Yhtäkaikki. Edessä on suuri puhallus jossa energian hintaa kotitaouksille nostetaan suoraan ja yritysmaailman kikkailu korottaa tuotteiden hintaa. 

  Jo yksi asia muuttaisi papelttia: sähköveron poisto. Joku jo sanoo että jostainhan ne verot on saatava mutta kun teollisuus ja VR eivät pääsisi sillä kikkailemaan niin itse asiassa… Taitaisi verokertymä olla suurempi kuin nyt. 

  Ja toisaalta, veroahan pitäisi kantaa vain sellaisista asioista jossa henkilö on hankkinut/tienannut/saanut itselleen jotain hyötyä. Veronkannossa pitäisi aina olla vastike. Mutta mitä ”tienestiä” siitä tulee että OSTAA sähköä? Se on pelkkään menoa. Ja siksi sähkövero on laiton vero. Sama siirrossa.

 • Kaikki valehtelee nykyään

  Vastaa

  Joo ei mikään ole uhattuna. Saakelin idiootit tulevaisuus on ihan pirun valoisa.

  • Hh1488

   Vastaa

   On siinä mielessä, että voi tapahtua jotain käsikirjoituksesta poikkeavaa joka mahdollistaa globalistien tuhon

 • Huuhaa

  Vastaa

  Nukkehallitus ei kykene edes sähkölaskuja maksamaan.

 • TT

  Vastaa

  ”We are from the government and we are here to help” eli hallitus hallinnoi ja pelastaa Suomen kansan. Miloinka tuo hallitus nähdään? Taitaa olla satuolento.

 • Tri Protoni

  Vastaa

  Ei tuossa mitään ihmeellistä ole. Vasta varautuivat Suomessa kuristamalla Venäjältä tulleen 1300MW-linjan n. 900MW:iin ja se meni nyt Venäjän puolesta alas (näyttää 1MW Venäjälle päin jostain syystä), tosin syy varmasti muualla kuin maksuissa:
  https://www.fingrid.fi/online

  Olkiluoto 1 on poikkeuksellisesti koko toukokuun vuosihuollossa (OL2 oli aiemmin normaalin viikon) ja samaan aikaan OL3 on ollut alhaalla jo pari vkoa ylim. huollossa meneillään olevalla alkuvuoden testikäyttöjaksolla – jota pidennettiin huollon takia 30.9. asti – ja vajaan parin viikon päästä tuottaa taas:
  https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

  Sähkön suhteen Suomessa ei ole jatkossa ongelmaa ja mahdollinen hintojen nousu on korkeintaan kikkailua.

 • suomalaisasiamies

  Vastaa

  Viime talvena kulutushuiput tasattiin Venäjä sähköllä. Toivotaan lauhaa ensi talvea. Muuten sähkökatkot tulee meillekin. Olo alkaa olla kuin kehitysmaassa. Ihmiset ruskeita monin paikoin.

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Tuuli”voiman” tukirahoilla ylläpidetty sattumasähkö ei ole ratkaisu yhtään mihinkään.

  Jo nykyinen energian hinta nuukkaa Suomen ‑täysin (((globalistien))) suunnitelmien mukaisesti.

 • GG

  Vastaa

  Juuri sen takia että suomi ei ole täysin riippuvainen venäjän energiasta mutta monet muut euroopan maat ovat joten kun heiltä menevät energia hanat kiinni tulee rikkaan ja lähes energiaomavaraisen suomen eli suomalaisten vähintään maksaa huomattavasti enemmän eu:lle jotta eu voi ostaa vain hieman kalliimpaa energiaa eurooppalaisille muualta kuten nestemäistä kaasua usa:sta määrittämättömän ajan sekä lievittää energiakriisin kielteisiä vaikutuksia eurooppalaisille joka heijastuu kaikkeen, mukaan lukien eurooppalainen ruoka, liikenne, teollisuus yms.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  power, line, pylon