Todellinen ympäristökriisi: Muovijätteiden virta maailman meriin kolminkertaistumassa 20 vuodessa

Samalla kun Suomen punaviherhallitus haaveilee puusaunojen kieltämisestä ilmastonmuutosvalheen nimissä, ei-valkoiset kansat heittävät vuosittain miljoonia tonneja muovijätettä maailman meriin.

Tiede & luonto

Tutkimuksen mukaan maailman meriin virtaavien muovijätteiden määrän on ennustettu miltei kolminkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana. Aiempien arvioiden mukaan määrä on ollut noin 8 miljoonaa tonnia muovijätettä vuosittain, mutta todellinen arvio tällä hetkellä on noin 11 miljoonaa tonnia.

Mikäli nykyinen suunta jatkuu, muovijätteiden virta meriin kasvaa 29 miljoonaan tonniin vuosittain vuonna 2040, mikä vastaa viittäkymmentä kiloa maailman jokaista rantaviivametriä kohden.

Ilmastonmuutos vie huomion tältä todelliselta maailman ympäristökriisiltä, joka voitaisiin korjata panostamalla kehitysmaiden jätekulttuurin muuttamiseen.

Lähde: The Guardian

Ilmastonmuutos Rappiokulttuuri Tiede & luonto Yhteiskunta

Keskustelu

3 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Maailmalla on yksi ongelma: ihmisiä on liikaa. Ratkaisu on väkiluvun lasku, mutta sitä miten, ei kukaan halua ajatella.

  Ehkä jonain päivänä pandemia korjaa tilanteen luonnollisella tavalla tai sitten ei. Raaka tosiasia on, että väkiluvun lasku ratkaisisi nälänhädät, ilmastonmuutoksen, jätteitten, eläkepommin ja työttömyyden kaltaiset ongelmat.

 • Lars

  Vastaa

  Ei ole ilmeisesti ”poliittisesti korrektia” tuoda julki kuinka nimenomaan kehitysmaat pilaavat maailman meret holtittomalla paskaamisellaan silkkaa tyhmyyttään, laiskuuttaan sekä osaamattomuuttaan. Jos tahtoa olisi ja älyllinen kapasiteetti olisi riittävällä tasolla, voisi esimerkiksi länsimaiden maksamaa ”kehitysapurahaa” käyttää muovinkierrätysjärjestelmien kehittämiseen ja käyttöönottoon. Mutta ei, sama alkukantainen perseily senkuin jatkuu ilmeisesti maailman tappiin saakka.

 • Muovista energiaa

  Vastaa

  Nämä ihmiskunnan kappalemäärien ennustukset ovat vähän niin ja näin. Ehkä Afrikassa väkiluku kasvaa mutta esim. euroopassa eurooppalaisten väkiluku laskee sen 35% vuoteen 2025 mennessä vuodesta 2017.

  Ja kun mietitään Aasiaa, niin sielä poikalasten palvominen on johtanut tilanteeseen jossa kokonaisuudesta ”puuttuu” noin 80 miljoonaa naista. Tämä taas tarkoittaa että hyvin lyhyellä aikajaksolla Aasiasta ”puuttuu” noin 240–320 miljoonaa ihmistä.

  Amerikan yhdysvallat ovat sitten kokonaan oma lukunsa. Sielä ennusteiden mukaan seuraavan viiden vuoden aikana väki vähenisi jopa 200 miljoonaa. Mutta aika näyttää mihin suuntaan sielä mennään.

  Kaiken kaikkiaan, väkimäärä muualla vähenee paitsi Afrikassa. Ja sieltä se leviää Eurooppaan. Mikä mahdollistaa aiempaa nopeamman ja leveämmän laajenemispohjan.

  Tuo muovijoki… Jos maan johtajilla olisi vähänkään järkeä niin alajuoksulle rakennettaisiin polttolaitos ja kaikki tuo muovi poltettaisiin ennenkuin se menisi mereen. Sen jälkeen olisi sellainen energialaitos joka tarjoaisi sähköä ja kuumaa vettä suurelle osalle maan asukkaista. Mutta eihän sitä nyt kaikki tule mieleen.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi