Afgaanille petostuomio – Nosti Kelan tukia Afganistanista käsin

Amani on kertonut Afganistaniin lähtemisen syyksi sisarensa sairastumisen ja hän on vedonnut asiassa puutteelliseen kielitaitoonsa.

Väestönvaihto

Syyttäjän mukaan Saduddin Amani hankki 16.11.2017 – 22.10.2019 yhteensä 31358,96 euron suuruisen oikeudettoman taloudellisen hyödyn ja aiheutti Kelalle sitä vastaavan suuruisen taloudellisen vahingon salaamalla muuttonsa ulkomaille.

Amani kiisti syytteen. Amanin mukaan Afganistaniin lähtemisessä ei ole ollut kyse muutosta ja hän on ollut siinä käsityksessä, että hän on ollut tukiin oikeutettu, eikä hän ole ollut tietoinen ilmoitusvelvollisuudesta. On riidatonta, että Kela maksoi etuuksia kuvatulla tavalla ja Amani on ollut Afganistanissa kuvatun ajan.

Amani on kertonut täyttäneensä itse tukihakemukset Afganistanissa ja lähettäneensä ne Suomeen. Vaikka hän on toisaalta esitutkinnassa ja ensin käräjäoikeudessakin myös maininnut pojan täyttäneen hakemuksia, on ilmeistä, että hän on itse täyttänyt ainakin osan hakemuksista. Hän on kertonut, että hän oli käynyt suomen kielen kursseja, että hänen suomen kielen taitonsa on ihan hyvä ja että hän osasi huonommin puhua suomea, mutta lukeminen ja kirjoittaminen oli parempaa. Amanin mukaan hän pystyy hallitsemaan yksinkertaisia lomakkeita, mutta vaikeita hän ei ymmärrä. Oikeus katsoi, ettei Amanin kielitaidolla ole merkitystä tahallisuuden kannalta.

Syyttäjä vaati vastaajalle tuomiota törkeästä petoksesta, mutta oikeus ei pitänyt tekoa törkeänä, koska Amani on itse tuonut Kansaneläkelaitoksella asioidessaan esille oleskelleensa ulkomailla, mikä tarkoittaa käytännössä, että hän on täyttänyt ilmoitusvelvollisuutensa, mutta liian myöhään. Myös selitys sairastuneesta sisaresta katsottiin lieventäväksi seikaksi.

Saduddin Amani (1950) tuomittiin petoksesta 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Amani velvoitetaan korvaamaan Kelalle yhteensä 4240,84 euroa.

Valtion varoista maksetaan Amanin puolustajalle palkkioksi 1787,50 euroa, kuluina 138 euroa ja arvonlisäveroa 462,12 euroa, mitkä määrät jäävät valtion vahingoksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lähde: Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus (R 224186)

Afgaanit Kela Kotimaa Monikulttuurinen rikollisuus Petos Rikos Rotu Väestönvaihto

Keskustelu

24 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • murre iisakki riepunen

  Vastaa

  Kovin on helläkätinen maamme oikeuslaitos, rahaa jaetaan olipa murjaani missän maailmaa tahansa, lieventävien asianhaarojen etsimiseen onnistuneesti toiminut oikeus kantaa ylväästi tuomarinviittaa.

  • Fatwantarkistaja

   Vastaa

   Tyypillä mitään siskoa ole, kunhan valehtelee. Jos olisi, sen talebantaistelija pitäisi siitä huolen. On taas opiumia tupruteltu leirinuotiolla ja keksitty tositarinoita suomalaisille tolloille kerrottavaksi.

 • mörkö

  Vastaa

  Mikähän takia koko summaa ei pidä korvata. Eihän valtio voi petosta palkita.
  Tuskin löytyy edes sisaren sairaudesta lääkärintodistusta.
  Kumpi osapuoli haki hovista uutta käsittelyä? Syyttäjä vai hyvin Afganistaniin kotiutunut Amani?
  Näillä pitäis olla velvollisuus käydä kerran kuussa näyttämässä naamansa kelassa passin kera. Äkkiä säästyisi niidenkin virkamiesten palkkakulut. Virkoihin pitäisi toki palkata vain syntyperäisiä suomalaisia tai pitäis taas kohta käräjöidä.

 • Pekka j

  Vastaa

  Niin ja tärkein asia tässä on se, että miten tyyppi on voinut mennä kotimaahansa josta on joutunut pakenemaan Suomeen ? turvapaikka on peruutettava välittömästi, rahoja ei varmaan saa takaisin. Ikuinen maahantulo kielto, petosrikollisia emme tarvitse Suomeen lisää ?

 • Kuuno

  Vastaa

  Tässäkin tulee esiin taas se suvakkien kovasti mainostama positiivinen syrjintä. Mitään korvausvelvollisuutta ei ole, vaikka taloudellinen hyöty on suomalaisittain katsoen melkoisen suuri. Afgaani sai pitää 31358,96 euron suuruisen rahasumman noin vain, jolla Afganistanissa on varmasti elänyt ns. herroiksi. Suomalaisen vastaavaan petokseen olisi suhtauduttu siten, että olisi viety vaikka koti suomalaisen alta, että rahat löytyisivät. Siihen ei auttaisi, vaikka sisko olisi kuinka sairas. Tuomareilla varmaan hyvä mieli, kun on osannut laittaa asiat arvopohjaiseen järjestykseen. Laki ei ole todellakaan sama kaikille.

  • pöh

   Vastaa

   Kuuno- Nämä oikeudenkäynnit on itse asiassa vain lisää vahinkoa suomalaisille.
   Sentin senttiä ei takaisin saada, ja lisäksi joudutaan maksamaan afgaanin oikeudenkäyntikulut.
   Ja kela etuudetkin hänelle varmasti juoksee taas.

   Syyte pitäisikin nostaa kelan virkailijoita kohtaan jotka tämmöisen yli 2‑vuotta jatkuvan huijauksen sallii.

 • Hema

  Vastaa

  Vastaan kysymykseesi. Koko summaa ei tarvinnut korvata koska valtio ei ole milloinkaan OMISTANUT sitä rahaa. Se on varainsiirtoa veronmaksajilta sosialisteille, joita myös valtion työntekijät edustavat; Halusivat he sitä, tai ei. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtio saa velkaa lopulta sillä verukkeella, että me jotka emme velkakirjaa allekirjoita, takaamme sen kysymättä. On muuten reilu summa kahdelta vuodelta. En kadehdi saajaa, koska todennäköisesti hän tarvitsee muiden rahoja elääkseen, mutta ”valtiotamme” kohtaan sain taas yhden seikan lisää, jota en anna anteeksi koskaan. Olemme ihmiskuntana siinä rajalla, onko kannateltava sosialistien luokka jo liian suuri veronmaksajien kannettavaksi.
  Sanovat että koko muualla euroopassa verojen välttely on kansallisurheilua. Minä taas uskon sen olevan vain luonnollista seurausta kyvyttömistä ”johtajista”. Hei suomalaiset; Onko kivaa olla ainoa joka noudattaa sääntöjä? Verojen tapauksessa se tarkoittaa ainoaa joka maksaa.

 • pöh

  Vastaa

  Näyttäisi siltä ajanjakson perusteella, että kyse on siitä kun ”turvapaikanhakijoille” tehdään toimeentulotukipäätös harrasterahoineen suoraan 2‑vuodeksi.
  Päätös kun on niin sitähän voi olla siellä turvattomassa kotimaassakin.
  Joku 0,01% näistä varmaan tulee ilmi, rahoja ei takaisin saada ja kohta on heppu täällä uudella nimellä.
  Noin suuri summa niin täytyy olla jotain asumiskustannuksiakin, vaikka ei ole täällä edes ollut.

 • Että näin

  Vastaa

  Mitenköhän olisi käynyt, jos ahmed ahneen tilalla olisi suomalainen natiivi, tuomio olisi ollut raskaimman mukaan ja loppuikä maksussa takaisinperittävät kelan maksut, eikä mitään lieventäviä kohtia olisi hyväksytty.
  Eipä noita työnhakuvelvoitteet paljoa ahdista, kun niitä ei heidän kohdalleen langeteta. Eikä tuo summa ole ainoa jota saavat, vai eikö hupirahoja yms. lasketakaan kuluiksi, koska kaikki peruskuluthan näille kustannetaan eri instanssien kautta; vuokrat, vedet, sähköt, autot, vakuutukset etc. vaikka olisivat työnkaltaisessa harrastuksessa ts. täysiä vapaamatkustajia.
  Eikä velvoitteet koske heitä, vaikka saisivat suomen kansalaisuuden, mutta edut pysyvät (ei edes lasketa samalle tasolle kantaväestön kanssa).

 • Otto Korsteeni

  Vastaa

  Laki ei ole sama kaikille, oli kyse sitten petoksista kuten tässä, tai sitten esim. seksuaali- ja henkirikoksista. Jokainen varmaan täällä tietää mitkö ryhmät niitä alennuksia saavat.

 • anonyymi

  Vastaa

  ”Syyttäjän mukaan Saduddin Amani hankki 16.11.2017 – 22.10.2019 yhteensä 31358,96 euron suuruisen oikeudettoman taloudellisen hyödyn”.

  Siis aikaa kului noin 23 kuukautta. Tarkasti ottaen 706 vuorokautta. Taloudellinen hyöty vuorokautta kohden oli 44 euroa.

  Ehkä mies maksoi netin avulla pankkitililtä mahdollisen Suomen asuntonsa vuokria, sähkölaskuja, Afganistanissa olonsa aikaisia luottokorttilaskuja ja nosti seinästä käteistä. Luultavasti pankkiautomaatteja on ollut Afganistanissa 2017–2019.

  Suomi on ollut luottamusyhteiskunta. Monikulttuurisuuden myötä luottamusyhteiskunta ei toimi. Muunkulttuuriset huomaavat suomalaisia helpommin luottamusyhteiskunnan heikot kohdat ja voivat käyttää niitä hyväkseen.

 • valtion vahingoksi

  Vastaa

  Ja tämänkin aiheuttaja/todellinen syypää on suomalainen mädättäjäsuvakki.

 • Gope

  Vastaa

  telehgram suomibiiffi ryhmä niin näkyy kuinka neekerit lyö suomipoikaa

 • Petteri Halonen

  Vastaa

  nimen omaan. tehdään verojen bälttelystä ja pimeistä jommista oikein kunnon kilpailu laji täälä suomaliassakin. 

  kyllä asi on niin, että jatkuvalla veronmaksajien kurittamisella saavutetaan lopulta Helvetillinen sekamelska, varsinkin kuin siinä sivussa ihannoidaan toea mitä paskaa, mitä normaalit ihmiset vihaavat ja kauheksuvat yli kaiken.

 • TT

  Vastaa

  Afganiassa tulee nippa nappa toimeen noilla 15 tonnia netto vuosituloilla.

 • Ana77

  Vastaa

  Eli n 1400€, ilmeisesti lapaan/kk. Ihan mukavasti. Vahvistaa epäilyjä siitä, että on olemassa eri tukimuodot etnisyyden perusteella. Oy vey..

  • Otto Korsteeni

   Vastaa

   Plus sossun harkinnanvaraiset moniosaaja-kunniakansalaisille. Monikulttuuri maksaa. Ja paljon.

 • Bazzo

  Vastaa

  Vai että sisar sairastui… Justjoo. Meni kuten suurin osa muistakin ”pakolaisista” kotiin lomailemaan ja spräädäilemään suomen sossurahoilla. Eleili leveesti himassaan ja naureskeli. Nyt sattui edes YKSI jäämään kiinni, meillä on tasan samanlaisia huijareita maassa noin kolmesataatuhatta. Lisätienestejä siitä että stadin kämpässä majoittuu maassamme laittomasti loisivia mielin määrin. Kukaan ei tarkasta mitään, Mohammedille automaattista rahaa vuodesta toiseen. Ilmankos Suomi on niiiiin rasistinen maa.…

 • Fatwantarkistaja

  Vastaa

  Tullut Ruattista pakolaisena Suomeen ja paennut pariksi vuodeksi Afganistaniin. Huima selviytymistarina, valitettavasti näitä kuulee joka päivä.

 • Marko Ylikoski

  Vastaa

  Miten näiden loisten sijaintia seurataan?kuinka usein nää lampaanraiskaajat käy henk.kohtaisesti kelan toimipisteissä ilmoittautumassa.oliko jossain miten luolassa kyykyssä kikertävä vanhus jäi kiinni tästä kusetuksesta?hienoa herätä 05:15 aamulla duuniin että voi ansaita veroeuroja tämmöiseen paskaan!

  • nikp

   Vastaa

   Kait ne käy kerran 2 vuodessa näyttämässä passia, kukaanhan ei tiedä onko sama tyyppi, kun näyttävät samalta parran ja hameen kanssa afgaanit

   • Marko ylikoski

    Vastaa

    Joo,oot oikeessa.kaikilla sama bin laaden skegge ja 15v elukat näyttää 40v kaivosmiehiltä.en oo nähnyt suomessa yhtään afgaani perhettä vain miehiä jotka luikkinut eurooppaan karkuun ja jättänyt perheet ja sukulaiset vuorille.

 • Oksa Köysi-Puu

  Vastaa

  13,52 %

  Eli varasta 10.000 euroa ja maksa takaisin 1.352 euroa.

  Ja tämä jäi kiinni VAIN koska sanoi olleensa ulkomailla.

  VITUN VITUN VITUN VITTU

 • Musta ase

  Vastaa

  Tuntuu olevan turvallista tuo afganistanissa oleminen joten karkoitus sinne kruunaisi hänen asumisintonsa perheen pariin siskoaan hoitamaan, hän kun vaikuttaa olevan ainoa sisar jota ei hoida kukaan muu. Tällainen pitkäaikasairas ihminen tarvitsee huolehtivan veljensä vierelleen.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi