Muistokirjoitus: Richard Lynn 1930–2023

Vainosta ja herjoista huolimatta Lynn puolusti tutkimuksiaan ja uskoi, että totuus voittaa.

Rotu

Brittiläinen psykologian professori Richard Lynn kuoli maanantaina 17. heinäkuuta 2023. Hän oli 93-vuotias. Hänen kuntonsa oli heikentynyt jo jonkin aikaa ja hän menehtyi rauhallisesti nukkuessaan. Lynn tunnettiin tutkimuksistaan, jotka käsittelivät rotujen ja älykkyyden suhdetta. Hän ei kaihtanut muitakaan kiistanalaisia aiheita, kuten miesten ja naisten välisiä älykkyyseroja sekä eugeniikkaa. Lynnin ajatuksia pidettiin laajasti sopimattomina ja ne leimattiin pseudotieteeksi. Hänen tutkimuksensa asettuivat modernin ajan eetosta vastaan ja olivatkin uraauurtavan rohkeita. Hänen ajatustensa epäajanmukaisuudesta huolimatta ne tarjosivat vastauksia aikamme ongelmiin. Lynn jatkoi tutkimustyötään ja niiden julkaisua lähes elämänsä loppuun asti ja oli erityisen tuottelias eläkepäivinään.

Richard Lynniä voi pitää ensimmäisenä tutkijana, joka perehtyi tieteellisesti kansojen älykkyyksien eroihin. Nuorena hänelle opetettiin yliopistossa, että eri rodut ovat henkisissä kyvyissään yhdenvertaisia ja Yhdysvaltojen valkoisen ja mustan väestön älykkyyserot johtuivat syrjinnästä. Kansojen synnynnäiset erot eivät alkaneet avautua Lynnille mustien ja valkoisten erojen kautta vaan perienglantilaisesti hahmottamalla irlantilaisten ja englantilaisten välisen eron: muuttaessaan Irlantiin Lynn huomasi, että irlantilaisten älykkyysosamäärä oli englantilaisten vastaavaa pienempi ja kuinka tämä heijastui näiden kansojen yhteiskunnissa. 1960-luvulla Irlannin ja Britannian väestöjen älykkyysosamäärissä oli noin kymmenen pisteen ero ja Irlanti oli Britanniaa myös kansantaloudellisesti selvästi jäljessä. Tämä havainto johti Lynnin päätyöhön, sen tutkimiseen, kuinka kansojen väliset älykkyyserot vaikuttavat eri maiden bruttokansantuotteisiin.

Tämän teorian esittely on aiheena Lynnin päätyössä, kirjassa IQ and the Wealth of Nations, jonka hän julkaisi emeritusprofessorina vuonna 2002 yhdessä valtio-opin emeritusprofessori Tatu Vanhasen kanssa. Lynn ei ollut emeritusprofessori elämänsä loppuun asti, vaan vuonna 2018 yliopisto poisti hänen tittelinsä. Ylioppilaskunta oli vaatinut sen poistamista, koska sen mukaan Lynnin lausunnot olivat rasistisia ja seksistisiä. Lynn on näin ollen ainoa emeritusprofessori, joka on menettänyt arvonimensä. Hän katsoi 2010-luvun geenitutkimuksen vain vahvistavan teoriansa rotujen eroista.

Vainosta ja herjoista huolimatta Lynn puolusti tutkimuksiaan ja uskoi, että totuus voittaa.

N.A. Saramo

Lähde: Sinimusta Liike

Älykkyysosamäärä Eugeniikka Historia Nico Anton Saramo Richard Lynn Rotu Rotuerot Rotututkimus Tatu Vanhanen Tiede & luonto Ulkomaat Väestönvaihto Yhteiskunta

Keskustelu

17 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Totuuden puhujalla ei ole ystäviä. RIP.

 • otto suni

  Vastaa

  Richard Lynn oli ainutlaatuisen rohkea henkilö millaisia ei ole Suomessa ollut myöskään Tatu Vanhasen jälkeen. Tieteelliset tosiasiat kielletään ja hurmahenkisesti liitytään roskaväen ”kulttuuriin”, siksi totuuden puhuminen on nykyisin rikos ja jäljet johtavat suoraan kipapäihin!

  • Jupi

   Vastaa

   olisipa Tatuvainaa pojalleen perimän mukana antanut jotain, Matti oli pääministerinä aktiivisesti ajamassa EUn sanelemaa mm avoimia rajoja. 

   Flynn ei taittunut kritiikin edessä, ja jopa otti sen kohteliaisuutena että totuuden puhumisesta menetti emeritusprofessorin arvonimen. Tatua olisi varmaan lynkattu enemmänkin julkisuudessa jos Matti ei olisi ollut asemassa katkaista mediatukia. Ja Matin jälkeen ovat kyllä kaikki pääministerit ollet edellistä tuhoisampi Suomelle.

 • Kivijalka

  Vastaa

  Tämä ”olen suomalainen” on hyvinkin vääristynyt käsitys tiettyjen ihmisten keskuudessa.

  Jos kissa syntyy tallissa niin onko se hevonen?

  Jos vaimo synnyttää afrikassa niin onko lapsi neekeri?

  Tällaisia perustavan laatuisia asioita ei ymmärretä laajemmalti Suomessa. Viher-vasemmistokin väittää jo väriltäänkin eroavia suomalaisiksi. 

  On hyvä että tuollaisia henkilöitä on olemassa. Ikävää on että heikkolahjaisemmat pääsevät johtamaan meitä viisaampia.

 • TT

  Vastaa

  Lynn oli varmastikin oikeassa. Älykkyyserojen kohdalla on hyvä esittää myös tietyn populaation älykkyysjakauman luonne. Esimerkiksi naiset ovat älykkyydeltään yleensä lähempänä oman ryhmänsä keskiarvoa, kun taas miehillä poikkeamat älykkyydessä ovat yleisempiä, toisin sanoen miehissä on enemmän poikkeamia keskiarvosta eli enemmän neroja ja toisaalta enemmän vajakkejakin.

  Poikkeamien vuoksi voidaan esittää pieni myönnytys suvakeille ja todeta, että tyhmään rotuun kuuluva YKSILÖ voi olla poikkeuksellisen älykäs. Niinpä neekeriäkään ei saa pitää tyhmänä vain oman ryhmänsä keskimääräisten ominaisuuksien vuoksi ennen kuin tehdään havaintoja kyseisestä yksilöstä. Mutta ryhmän keskimääräiset ominaisuudet tulevat esille jo suhteellisen pienellä otoksella ja maahanmuutossa ei tule käsitellä mitään muita kuin rodun/kulttuurin keskimääräisiä ominaisuuksia. Tämän suvakit joko tyhmyyttään tai tahallaan unohtavat. Kun roska on jo sisällä, on myöhäistä tehdä karuja havaintoja, vaikka suvakit eivät edes tähän pysty.

  • GLGL

   Vastaa

   Hyvin todettu.
   TT: ”suhteellisen pienellä otoksella ja maahanmuutossa ei tule käsitellä mitään muita kuin rodun/kulttuurin keskimääräisiä ominaisuuksia.”
   Tässä tietenkin tulee ottaa huomioon se, ovatko maahanmuuttajat tilastollisesti keskimääräisiä. On mahdollista, että turvapaikanhakijat ovat, joko älykkydeltään se laarinpohjimmainen, tai sitten se ylin 5%. Asiasta ei ilmeisesti ole tehty tutkimusta, mutta voinee kohtuullisen turvallisesti väittää, että turvapaikanhakijoiden IQ-jakauma ei ole sama, kuin lähtömaan normaalijakauma. On myös teoreettisesti mahdollista, että kauttakulkumaat (mm. Ruotsi 2015) filtteröivät ”siirtolaisia” IQ:n mukaan, vääristen jakaumaa entisestään.

 • Teemu

  Vastaa

  Miten faktan kertominen voi olla ”rasistista” tai ”seksististä”?

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Wikipediasta löytyi varsin asialliselta vaikuttava artikkeli roduista ja älykkyydestä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Rotu_ja_%C3%A4lykkyys

 • Puolueeton

  Vastaa

  Kiitokset Partisaanille kun toi kuuluisan tutkijan elämää esille 

  Suomalaiset ovat poikkeuksellista rotua, meillä nerojen määrä on pieni, koska suomalaisten geenijakautumassa älykkyys on tasaista ja nerot äärimmäisiä harvinaisuuksia. Siksi meillä eduskuntaan ja yliopistoihin valitaan kokemuksien mukaan keskimääräistä alempaa älykkyystasoa olevia kansalaisia (vallanhaluisia, narsistisia ja ahneita). Joukossa nero saisi järjestystä ja realistista ajattelua aikaan. Lukutoukka ja sopeutuva voi saada hyvät todistukset, vaikka itsenäiseen ajatteluun ei ole mahdollisuuksia. Siksi olisikin välttämätöntä, että kansanedustajaehdokkaaksi voitaisiin valita vain yksilö, jonka IQ luku on suurempi kuin 130. Näitä lienee Suomenkin väestössä 2% eli noin 100000 yksilöä. 

  Tässä tulee mieleen tämän illan uutiset, jossa Yle oli esittänyt kysymyksen: Suhtaudutaanko rasismiin mielestäsi Suomessa riittävän vakavasti? Uutisten mukaan kansa on jakautunut kahtia, mikä on valetta. Vastaukset ovat jakautuneet likipitäen kahtia, mutta kuka osaa noin typerään kysymykseen vastata oikein. Itse olisin vastannut ei, koska rasismiin valtamedia suhtautuu lähes pelkillä tunteilla, koska toimittajilla ei ole ajattelu ja havaintokykyä erottaa todellista rasismia kuvitellusta rasismista. 

  Rasismi on määritelty rotuvihaksi ja rotusyrjinnäksi, miksi ei voi puhua myös ryhmäsyrjinnästä tai vihasta, jota näyttää Suomen mediakin levittävän täydellä innolla. Ehkä kyselyn aika olikin tällä perusteella valittu eikä tulos ollut aivan mediaa tyydyttävä. Heti tulee myös mieleen, mitä on median levittämä ryssäviha, jota selvästi on olemassa jopa kansanedustajien puheissa. Venäläiset ovat pääosin slaavilaista rotua, mikä ei liene rasistista lajia, koska valtiossa on monia muita rotuja ja valtio on toiminut erilaisissa valtaolosuhteissa jo satoja vuosia ilman keskinäisiä jatkuvia kiistoja. Vallankumouksetkin ovat sujuneet ilman suuria asekalinoita. 

  Onko älykkyyden mittaaminen rasismia, josta Lynniä ja Tatu Vanhasta ”maalitettiin”? Tietenkin se voisi olla, jos testi tehdään rotuvihassa. Jos tutkimus tehdään ihmisten tutkimiseksi ja tulevaisuutta ajatellen, se ei ole rotuvihaa tai syrjintää, päinvastoin syrjintää olisi jättää testi tekemättä joltakin ihonvärin perusteella. No, nykyajan pseudotutkimus sisältää vihaa ja syrjintää, joihin sitten on kuviteltu aitojen tutkijoidenkin syyllistyvän.

 • Jupi

  Vastaa

  Minäkin muutin ja menin kiinalaisen kanssa naimisiin, eikä se tehny minusta yhtään vähemmän suomalaista. Pitää varmaan olla heikkoälyinen että muuttuu yön yli muun maanlaiselsi. Tai ehkä muutin väärään paikkaan, pitänee varmaan nyt kun eronnut on niin kokeilla miksi muutun jos asetun Afrikan sarveen.

 • Kristiina

  Vastaa

  Se mitä ei ole tutkittu kovin paljon on kyllä edelleen kysymys siitä mitä esimerkiksi ruokavalio vaikuttaa älykkyyteen. Ainakin se mahdollisesti vaikuttaa geenien ilmentymiseen. Joten on edelleen mahdollista että eri kansakuntien älykkyys riippuu osittain kulttuurista, mutta ei sillä tavalla mitä vasemmiston edustajat väittävät, eli jostain sorrosta tms. vaan nimenomaan siitä minkälainen ryhmän sisäinen kulttuuri on. Koska ilmeisesti esimerkiksi tuo ruokavalion vaikutus voi näkyä jälkipolvissakin, eli sen mahdollisesti aiheuttamia vahinkoja ei pysty korjaamaan ainakaan täysin vaihtamalla lapsen ruokavalio terveellisemmäksi, ja vielä vähemmän vanhemmiten, niin nuo ongelmat siirtyvät sukupolvelta toiselle, ja ryhmään syntyvät älykkäämmät yksilöt eivät pysty pahemmin vaikuttamaan tilanteeseen vaan ovat ryhmän muiden tyhmempien yksilöiden armoilla.

  Se tällä hetkellä huolestuttava toinen trendi on mahdollisesti holtittoman maahanmuuton lisäksi täällä meillä lisääntyvä kasvisruokavalioiden tuputtaminen ja lihan, sekä myös eläinrasvojen, syönnin väheneminen. Koska varsinkin puhdas vegaaniruokavalio on mahdollisesti jotain mikä laskee älykkyysosamääriä. Monet aivoille, ja nimenomaan aivojen kehitykselle raskausaikana ja lapsuudessa, välttämättömät ravintoaineet ovat saatavissa eläintuotteista, osa ainoastaan eläintuotteista, ja moni muu parhaiten hyödynnettävissä olevassa muodossa eläintuotteista, eivätkä pillerit pysty täysin korjaamaan vegaaniruokavalion puutteita. Eivät varsinkaan lapsilla. 

  Joten sen lisäksi että olemme saamassa lisää porukkaa jonka keskimääräinen älykkyys on alhaisempi eikä todennäköisesti tule muuttumaan tulevissakaan sukupolvissa vaikka ruokavalion muutoksesta olisikin apua koska ryhmät ovat niin isoja että tulevat pitämään oman kulttuurinsa ja tapansa syödä, olemme hyvällä todennäköisyydellä myös tekemässä muutoksia jotka tulevat huonontamaan omien tulevien sukupolviemme älykkyyttä.

 • Salomon

  Vastaa

  Jos sukunimi olisi ollut Lynnstein kaikki olis ihan fine.

 • Väinämöinen

  Vastaa

  Jos ei ole Britti-imperiumin fanipoika niinku Lynn, niin sitten Irlannin köyhyyden Britanniaan verrattuna selittää sillä, että Irlanti ei ole imenyt varautta vampyyrimustekalan tapaan Intiasta, Afrikasta, Kiinasta, Irlannista, Amerikasta ja Australiasta.

  Ihan samoin kuin jos ei ole Svenska talande bättre folketin edustaja ja asianajaja, niin tällöin ei selitä Ruotsin rikkautta Suomeen verrattuna suomalaisten tyhmyydellä vaan sillä että Ruotsi on imenyt vaurauden Suomesta Ruotsiin vuosisatojen ajan ja Ruotsi on pakottanut suomalaiset kuolemaan Ruotsin sodissa jotta Ruotsi saisi vaurautta ja kunniaa. 

  Kauan kärsitty vilua nälkää ruotsalaisten saatanoitten tähden: https://www.youtube.com/watch?v=1nehkhIOa‑0

  • Amalek

   Vastaa

   ÄO-mittaushistoriassa suomalaiset ovat saaneet jo pitkään parempia tuloksia kuin ruotsalaiset.

   • Plääh

    Vastaa

    Johtuu kai miljoonasta afroruotsalaisesta?

 • Anonymous

  Vastaa

  RIP Richard Lynn

 • Plääh

  Vastaa

  Juutalainen maailmaneliitti piti Britanniaa pitkään ykkösvälineenään ja vielä 60-luvulla se olikin johtavia talouksia. Osaksi sen vuoksi, että Irlantia oli riistetty vuosisatoja ja monta kansanmurhaakin tehty historian aikana. Se, että irlantilaisia pidettiin todella kovissa oloissa ja alistettuina, vaikutti varmasti vielä 60-luvulla. Tuolloinhan Irlannin maaseutu oli vielä vanhan irlannin maaseutu eikä täydestä itsenäisyydestäkään kauan ollut nautittu. Pääsiaiskapinat ja muut konfliktithan johtivat vain itsehallintoon.

  Irlannissahan maalaistalot 1800-luvulla ja jälkeenkin olivat kuin muiden maiden talonpoikien ulkovajat tai ulkorakennukset ym. 1850-luvulla 5 miljoonaa näännytettiin nälkään tahallisilla nälänhädillä laivaamalla kaikki elintarpeet Englantiin jne. Miljoonat muuttivat työläisorjiksi Amerikkaan samoille juutalaispankkiireille töihin. Nykyisin vain muutama miljoona irlantilaista asuu emämaassa ja ulkomailla kymmeniä miljoonia

  Varmasti kaikki kurjuus vaikuttaa älykkyyspisteisiinkin, vaikka osa selittyisi rotueroilla.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi