Mustalaissuvun hämmentävä puukotusdraama: Analyysissä video ja oikeuden pöytäkirjat!

Ihmetteleekö joku vielä, miksi merkittävä osa suomalaisista ei tahdo mustalaisia naapuriinsa?

Rotu

päivitetty

Anastasia Elisabet Desiree Svart.

Partisaani sai hiljattain uutisvinkin lukijalta, joka on seurannut sivusta kiivasta mustalaisten sukulaisriitaa, joka huipentui siihen, että nuori mustalaisnainen puukotti liikuntarajoitteista mummoaan. Valtamedia väittää mustalaisten olevan ”vanhuksia arvostavaa” ja ”sukulaiskeskeistä” kansaa, mutta Suomen käräjäoikeuksien juttuluetteloihin perehtyneet kansalaiset tietävät todellisuuden olevan tyystin toinen.

Tuore esimerkki mustalaisten ”kunnioituksesta vanhuksia ja sukua kohtaan” saatiin, kun poliisi otti kiinni Anastasia Elisabet Desiree Svartin, joka on käyttänyt myös sukunimeä Lindberg. Sosiaalisen median mukaan Svart on syntynyt Porvoossa, muuttanut Tampereelle, opiskellut ”elämän kovassa koulussa” ja saanut työkokemusta ”Mummola-yrityksessä”. Eivätkä rotustereotypioille ominaiset elämäntavat rajoitu vain tähän.

Poliisi otti Svartin kiinni 6.7.2021 Tampereella, kun tämä oli tunkeutunut isoäitinsä kotiin, tuhonnut paikkoja ja puukottanut lopulta isoäitiään. Svart oli muun muassa heittänyt puukon isoäitinsä ylävartaloa kohti, mikä oli aiheuttanut ”runsaasti vertavuotavan haavan”. Svart oli tämän jälkeen hakenut isoäitinsä asunnosta uuden veitsen, jolla hän jatkoi uhkailua. Paikalla oli myös Svartin kehitysvammainen täti, joka hänkin joutui väkivaltaisen kaaoksen keskelle.

Rikollisnero

Svart osoitti rikollisneron tilannetajua lähettämällä rikoksensa suorana Facebookiin. Videon voit katsoa artikkelin alusta. Vaikka Svart kertoo videolla useaan kertaan puukottavansa isoäitiään (ennen ja jälkeen puukotuksen), hän väitti oikeudelle, että puukotus oli ”vahinko”. Svart on julkaissut sosiaalisessa mediassa myös muita tapaukseen liittyviä uhkauksia, joista osa on sittemmin poistettu.

Draaman taustat selviävät Facebookissa julkaistusta hyökkäysvideosta ja oikeuden pöytäkirjoista. Ennen puukotusta Svart oli asunut jo jonkin aikaa isoäitinsä luona, mutta heidän välinsä olivat hapantuneet pian. Svart oli myös joutunut turvakotiin mustalaispoikaystävänsä uhkaavan käytöksen vuoksi. Puukotuspäivänä Svart matkusti taksilla mummolaansa humalassa. He olivat sopineet, että Svart hakisi henkilökohtaiset tavaransa mummolastaan ja muuttaisi ilmeisesti pysyvästi pois.

Humalainen Svart aloitti Facebook-livelähetyksen jo taksissa matkalla mummolaan. Välittömästi saapumisensa jälkeen hän ajautui suukopuun isoäitinsä kanssa. Isoäiti vaati Svartia poistumaan paikalta nopeasti, mutta tämä ei suostunut. Pian isoäiti tarttui Svartia hiuksista ja tukisti tätä.

Sukulaiset kannustivat pahoinpitelemään isoäidin

Oikeuden pöytäkirjojen mukaan videolla kuultavassa sekavassa puhelussa ovat mukana Svart, hänen äitinsä ja muita sukulaisia. Sukulaiset kannustavat Svartia kostamaan isoäidille tukistamisen raakaa väkivaltaa käyttäen. Svart aloitti ”kevyesti” suihkuttamalla deodoranttia isoäidin silmiin ja ryhtymällä tuhoamaan tämän huonekaluja.

Facebook-videolta on havaittavissa, että asunto on saastainen ja sen pihalla on jostain syystä kaupan ostoskärryt. Videon kommenteissa Svartin sukulaiset kannustavat häntä pysäyttämään livelähetyksen, koska video sisältää raskauttavaa todistusaineistoa poliisille. Esimerkiksi ”Mirikli ja Maria” kirjoittavat: ”Elä hyvä tyttö tee tämmösiä livejä sanon ihan hyvällä sinä oot saanu normaali kasvatuksen niin ei tarvii olla näin kaikkien eessä”

Videolla Svart uhkaa antavansa ”perkeleelle vallan”, jollaista ei ole aiemmin nähty. Isoäiti puolestaan uhkaa ”voivansa repiä” Svartin. Huonekaluja tuhoavan Svartin mukaan ”huora [eli isoäiti] käy käsiks muhu”.

Tässä vaiheessa Svartin isoäiti ja täti päättävät poistua tontilta varmuuden vuoksi. Isoäidin liikuntarajoitteisuuden vuoksi he eivät kuitenkaan päässeet pakenemaan kauas. Svart seurasi heitä kädessään keittiöstä varastettu veitsi hokien: ”Mä puukotan tätä huoraa, mä puukotan tätä huoraa, mä puukotan tätä huoraa!” Samaan aikaan ryhmäpuhelussa mukana olleet sukulaiset kannustivat Svartia käymään isoäidin kimppuun: ”Nyt anna mennä, ota tukasta kiinni ja vedä seinään se huora, nyt vedä polvella naamaan ja hakkaa se pikkuhuora!”

Svart puukottaa isoäitiään

Tädin väliintulosta huolimatta Svart puukotti isoäitiään ja palasi sen jälkeen asunnolle jatkamaan vandalisointia. ”Mulla ei oo mitään enää,” ”En pelkää enää poliisia,” ”Perkele repii mua ikuisesti,” mustalaistyttö hokee Facebook-lähetyksessä.

Samaan aikaan sukulaiset kannustavat puhelimessa: ”Anastasia älä puhu noin pahasti, mutta hakkaa niin pahasti, että [isoäiti] oksentaa!” Toinen sukulainen puolestaan ehdottaa, että isoäiti voitaisiin ”laittaa takakonttiin ja viedä mettään”.

Isoäidin anellessa, että Svart jättäisi hänet rauhaan, mustalaistyttö huutaa ivallisesti: ”Tuliko sinulle pipi?” Rikkoessaan television Svart toteaa: ”Hyvä televisio meni ihan hukkaan, kun se on tommosen huoran kotona, mitäs vittua täällä olisi vielä sotkettavaa.”

Ei ehdotonta vankeutta

Sukulaiset kannustivat Svartia pakenemaan paikalta ennen poliisin tuloa, mutta tämä kieltäytyi. Sen sijaan hän otti uuden veitsen käteensä, uhkasi seuraavaksi murhaavansa isoäitinsä ja vaatii tältä meneillään olevan kuukauden vuokrarahoja takaisin. ”Käviks sulle paha pipi, tehdäänkö lisää? Mä tapan sut vielä, usko!” Svart jatkoi. Lisäksi Svart uhkasi raiskata isoäitinsä työntämällä vieraan esineen tämän peräsuoleen.

Facebook-lähetys päättyi poliisin tuloon, jolloin Svart päätti sittenkin yrittää pakenemista huonolla menestyksellä. Oikeudessa paljastui, että Svart on tuhonnut myös toisessa yhteydessä isoäitinsä omaisuutta, muun muassa tämän invamopon ja uniapnean hoitolaitteen.

Lopulta suomalainen ”oikeusjärjestelmä” paljasti jälleen täydellisen hampaattomuutensa. Vaikka Svartin suorittamaa pahoinpitelyä pidettiin törkeänä, häntä ei tuomittu ehdottomaan vankeuteen. Myöhemmin hän on jatkanut ihmisten väkivaltaista uhkailua, kuten yllä olevat kuvakaappaukset osoittavat. Partisaanin saamien tietojen mukaan Svart on myös rikkonut toistuvasti lähestymiskieltoa, joka koskee hänen isoäitiään ja tätiään.

Ihmetteleekö joku vielä, miksi merkittävä osa suomalaisista ei tahdo mustalaisia naapuriinsa?

Lähde: Pirkanmaan käräjäoikeus, R21/5444

Kotimaa Monikulttuurinen rikollisuus Monikulttuurinen väkivalta Mustalainen Mustalaiset Pahoinpitely Puukotus Rikos Romanit Rotu Suomen romaniyhteisö Tampere Törkeä pahoinpitely

Keskustelu

41 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Nämä ihmiset…

  • Ei mulla muuta

   Vastaa

   Ihmiset?

   • Anus Putinkonen

    Vastaa

    =-O 😉 asiaa

  • Mertsi LindeMANNE

   Vastaa

   Mustalainen on ihmisen prototyyppi, eli kehitysaste, jollaisena se tulee pysymään iänpäivää.

 • 18

  Vastaa

  Tuo roskaväki olisi pitänyt nirhata jo 500 vuotta sitten, kun siihen oli mahdollisuus. Mannet on pelkkä taakka Suomelle

 • Nationalisti

  Vastaa

  Kukaan normaali ihminen ei halua tuollaista sakkia lähiympäristöönsä asumaan.
  Mistreatilla on loistava, erittäin hyvin teemaan sopiva kappale…

  • Asko L

   Vastaa

   Mikä se on? Vois kuunnella lauantain ratoksi…

   • Nationalisti

    Vastaa

    Mistreat – Smugut

   • Nietzscheäkään ei tähän tarvita

    Vastaa

    Kyllä on niin ali-ihmisiä tää porukka ettei suoralla naamalla voi ihmisistä puhua. Näiden ”suomalaisuudesta” puhumattakaan!

    Tää Suomen ”oikeusjärjestelmä” kans. Yks vitun vitsi. 

    Luulis että 500:ssa vuodessa olis edes kieli opittu, ehei, vitut!
    Solkkaavat tämmöstä ali-ihmisen suomea, sopii kyllä imagoon,
    ei siinä.

    Meiän suomalaisten on ymmärrettävä että siinä tosissaan on perää kutsua muita kun valkosia ihmisiä ali-ihmisiksi, poislukien joitaki Pohjois-Aasian kansoja, kuten esim. japanilaisia.

    Ei siihe muuta tarvita, riittää että kattoo päin, saadakseen selville, minkälaisia nää ”ihmiset” ovat.

    Neekerit, ählämit, mannet, juutalaiset, ym sekarotuset.

    Ne kaikki vihaa meitä, aivan luonnostaan, koska alitajuisesti tiedostavat meidän kiistattoman rodullisen ylemmyytemme.
    Tästä syystä kokevat riemua alistaessaan meitä.

    Siis ei ole ihmekkään, että yrittävät kaikin mahdollisin tavoin tuhota meidät.
    Neekerit ja ählämit sekä mannet väkivallalla, raiskauksilla, juutalaiset pornolla, roskaruualla, homotuksella, ja tuomalla näitä ali-ihmisiä tänne mahdollisimman paljon.

    Täällä kommenteissa on jo paljon fiksua puhetta, tämmöstä tarvitaan vaan lisää.

    Jokanen tämmönen rotumuukalainen pitäs kyllä lähettää kauas pois tästä pyhästä maasta.

    Yks hyvä tekijä nyt olis Sinimusta Liike, johon jokasen tosi-isänmaallisen tyypin pitäs liittyä.

 • Tekijämies

  Vastaa

  Okei..mannet on manneja, mutta pointsit Anastasialle siitä, että on oppinut kirjoittamaan. Tähän ei jokainen mustalainen kykene!

  Pointsit myös siitä, että Anastasia kohdisti impulssiivisen ja silmittömän väkivallan omaan rotuunsa ja teki siitä vielä videon, eli yhteiskunta voitti Kiitos mannet!

  Suomalaisten on syytä oppia jo lapsesta asti, että mustalaisen viereen ei esim. junassa istuta, saatikka kauppaa käydä.

  • Late

   Vastaa

   Kyllä yhteiskunta menettää taas vhl kustannus 500 eur päivä kun toi oksettava sekopäinen mustalais emakko on istumassa. Oikeudenkäynti kulut, asianajo kulut jnejne veronmaksajien piikkiin nekin. Iso-äidin kämppään uudet kalusteet televisioineen jne. Kaikki veronmaksajien piikkiin. Mut eihän 500 vuotta nyt riitä kotoutumiseen eikä yhteiskunta kelpoistumiseen. Mitäs se tavja halonen nyt sanoikaan romani kulttuurin rikastavasta vaikutuksesta. Tosin sen harpun hourailut nyt meneekin mielisairauden piikkiin

   • Tekijämies

    Vastaa

    Mannet ovat joka tapauksessa kuluerä yhteiskunnalle ja aina kun mannet nahistelee keskenään, niin niitä saadaan pois katukuvasta. On parempi, että mustalainen on häkissä.

    Älä hätäile! Mustalaiset tulevat kuolemaan sukupuuttoon, koska ne ei lisäänny enään samalla tavalla kuin ennen. Nyt manneja kiinnostaa vain huumeet, sekoilu ja toistensa ampuminen. Eli malttia, niin hyvä tulee.

 • Eikka

  Vastaa

  Siinäpä oiva video Yle areenaan kertomaan suomalaisille kuinka ihanaa monikulttuurisuus on käytännössä.

 • Jare

  Vastaa

  Säästetään rahaa Ylelle silläkin kun lopetetaan saippuasarjat ja rikossarjat ja niiden sijaan näytetään mustalaisstriimejä. Toki on pakko palkata lisää kääntäjiä ja tekstittäjiä, koska kukaan muu kuin mustalainen ei saa mustalaiskielestä selvää, samalla lailla kuin ghettojen englanninkielessä.

  Nimetään se ZooTV:ksi.

  • Nimetön

   Vastaa

   ZooTV, älä nyt.
   On suorastaan loukkaus eläimiä kohtaan, verrata manneja tai muita ali-ihmisiä niihin.

   Mutta toisaalta ajaa kyllä pointin perille. Harvat eläimet kyllä vituttaa niin paljon mitä nää paskasäkit.

 • Nimetön

  Vastaa

  Mustalaiset ovat tulleet viimeisen 20 vuoden aikana todella röyhkeiksi. Onko se ihme että käytös on tuollaista kun ollaan lisäännytty keskenään viimeiset 500 vuotta.

 • Marho Rubio

  Vastaa

  Joo.. Olen asunut näiden ympäröimänä lapsuuteni ja voin sanoa että melkoista sakkia.. Ukkojen kanssa jopa tulee jotenkin toimeen mutta nämä naiset on yksiä paholaisia. Sai noiden kanssa tapella jatkuvasti.

  • Sinikkaporvoo

   Vastaa

   Tämän lesbotytön vanhemmat työskentelevät nuorten kanssa ja isukki on seurakunnan vanhemmistoa…eliittiä selvästi…

 • kari k

  Vastaa

  olihan se manne tv 90 luvulla jälkeenpäin oikeudessakin niistä sketseistä ‚että antaako oikean kuvan kun sitä sitten kysyttiin näyttelijä Eeki Mantereelta ja Santeri Ahlgrenilta niin sanoivat kyllä. Tuomari totesi että jos mustalainen kertoo tuollaisia vitsejä itsestään niin ei ole rikosta tapahtunut elikä tosi tarinaa elämästä.

 • Tohtori Susivaaratar

  Vastaa

  Paksuposki Esmeralda on ainakin ylensyönyt mäkkisaastaa. Ei ollut päivän kaunotar tämä. Ihan perusmannemenoa: kerran samaan taloon muutti mustalaisia, ja viikon kerkesivät asua, kun asunnosta kuului selvä aseen laukaus. Olin kävelemässä rappuja alas kauppaan, kun ohi syyhkäisi pari kyttää, nainen huusi minulle, että poistu heti omaan asuntoosi takaisin. Mannet saivat vielä jäädä taloon asumaan. Isoisähän se ammuskeli. Onneksi nykyään on hyvä paikka asua: tosin viime kesänä tuohon ylös muutti pari nuorta lorttoa, ja heti alkoi lakka haisemaan. Kello viisi aamulla vedin sitten rapun kummatkin ovet sepposen selälleen, ja siihen loppui lakan keittäminen pikkuhutsuilta.

 • Tappaisivattoisensa

  Vastaa

  On tämä vittu hienoa. Näille saatanan manneille ja niiden järjestöille jaetaan vuosittain miljoonia ja mitä helvettiä nämä sukurutsarit saavat aikaan muutakuin paskaa.
  Olisi ehdotus:
  Annetaan pieni pläntti jostain vitun korvesta manneille omaksi maaksi. Siinä ei kauaa mene kun veitsi Veija ja pyssy Pertti riitelee humalassa ja toinen kuolee. Mannet tappaisivat toisensa muutamassa vuodessa.

 • Zabludovich, nahaton

  Vastaa

  Ihanaa lukea tällaisia mukavia tarinoita sukupolvien välisistä yhteisistä hetkistä. Tulee oikein hyvälle mielelle. 😊

  Vähän harmittaa, että ei päässyt toteuttamaan tavoitteitaan, vaan jäi hassuksi huulenheitoksi.

  Aina voi yrittää uudestaan.

 • Jones

  Vastaa

  Kyllähän mustalaiset itsekkin myöntävät etteivät kunnioita vanhempiaan.
  – Nykynuorisolle on opetettava vanhempien kunnioitus, koska todellisuudessa he eivät kunnioita vanhempia niin kuin tulisi. Eihän se ole oikeaa mustalaisuutta ja oikeaa kunnioitusta että huolehditaan siitä, että pukeutuminen on peittävää, että käsivarret eivät näy, ja samaan aikaan kuitenkin ollaan ilkeitä ja tehdään pahaa omille vanhemmille, sekä muille vanhemmille ihmisille.

  -13. Yltäkylläisyys aiheuttaa ylpeyden. Hoos.13:6. Mitä pitemmälle taloudellinen hyvinvointi on edennyt esimerkiksi suomen romanien kohdalla, sitä itsetietoisempia ja ylpeämpiä meistä on tullut. Me halveksimme muita ihmisryhmiä aika avoimestikin, ja korotamme itsemme muiden väestöryhmien yläpuolelle. Me puhumme suureen ääneen rasismista ja olemme itse rasisteja niin valtaväestöä, kuin muualla kuin heimomme keskellä kasvaneita romaneja kohtaan, sekä myös puoliromaneita kohtaan. Meidän antamamme tuomio kaikkea erilaisuutta kohtaan, kuin mitä itse edustamme, on joskus järkyttävän kauheaa kuultavaa. Toteutuma ilmiselvä.

  ROMANIT – ISRAELIN KADONNUT SUKUKUNTAKO? TOTTA VAI TARUA?
  http://romanit-info.webnode.fi/news/romanit-israelin-kadonnut-sukukuntako-totta-vai-tarua-/

 • Late

  Vastaa

  Muistuu mieleen lapsuus ajan kohtaamiset mustalaisten kanssa kun saivat kotikaupunkini kalleimmalta alueelta noin 100 metrin päästä kotiani omakotitalon. Fillareita rupes välittömästi katoileen pihoista. Mellastus kuului meille asti yötäpäivää. Autonromuja piha täynnä. Kakarat hakkas perheen koiraa kepeillä ja kivittivät ja vanhemmat vaan naureskeli, kännissä tottakai. Eipä aikaakaan kun niitä pyöri koko suku ja kaikki jatkuvasti päissään. Aina olivat muiden pihoissa pyörimässä. Meillekkin tunkivat autotalliin kun faijan kanssa mun tsygää korjattiin. 2 vuoden aikana saivat sen talon purku kuntoon ja koko sakki lähti vankilaan ja kakarat perhe keskukseen jossa sitten elelivät kulttuurinsa mukaisesti elämöiden. Ämmät joskus jahtas mua ja veljeeni veitset kourassa kun kakarat valehteli että rikottiin niiden pyörät vaikka nähtiin kun ite heittelivät koulun portaita niitä alas ja särkivät ihan oikeen munat vaahdossa tahalteen

 • Late

  Vastaa

  Kyllä toi paskasakki mätätäpaiseet pitäis hävittää tältä planeetalta

 • Moppe

  Vastaa

  Kehitysvammaisen tasollahan nuo ovat. Tuo puhetyylikin kielii siitä: ”Mie tapan siut, uskotsie? Elä, hyvä ihminen, luule mitään muuta! Voit olla varma siitä, että minä tapan!”

  Onkohan Robert Svart (homoraiskaaja) läheistäkin sukua?

 • Nimetön

  Vastaa

  ”Svart oli myös joutunut turvakotiin mustalaispoikaystävänsä uhkaavan käytöksen vuoksi”

  Tämä on muuten äärimmäisen toistuva kaava kyseisessä yhteisössö.

 • Nimetön

  Vastaa

  500 vuotta jne.

 • Nimetön

  Vastaa

  Aikamoista saastassa kieriskelyä, totaalista degeneraatiota. Ja Suomen ”oikeusjärjestelmä” ja laki eivät suojaa ihmisiä näiltä lopultakaan millään lailla.

 • Leif

  Vastaa

  Valitettavasti 500 vuotta jatkunut sisäsiittoisuus, jolla romanikulttuuria säilytetään johtaa juuri tällaiseen. Suosittelen romaneita naimaan jatkossa muita, kuin serkkujaan ja sisarruksiaan.

 • Anus Putinkonen

  Vastaa

  Se nyt vielä puuttuisi että niiden geenit leviää muuhun väestöön. No ehkä somaleihin 😛 mutta paras olisi saada nää veks täältä kokonaan.

 • Huhhuh

  Vastaa

  Ootte teki raukat yksiä perseenreikiä lastenraiskari Suomi kansa. Tälläinen ei todellakaan kuulu mustaiskulttuuriin , tämä tyttö rikkoo jokaista voimassa olevaa sääntöä ja on ”irvikuva” ja elää niin ikään yhteisön ulkopuolella. 

  Ja tosiaan, vahingoittaa heimolaistaan, tilastollisesti vakavia rikoksia saatikka henkirikoksia tekevä romani on poikkeus. Te Suomi juntit laskettekin kaiken rahassa ja teille suurempi tappio on menetetyt eurot kuin henkirikos/raaka väkivalta/lapsen raiskaus tai seksuaalinen hyväksi käyttö. Kaljaa koneeseen niin uskaltaa isänmaan toivot nimimerkin takanta antaa mielipiteitään.

  Tämä kirjoitus täyttää rikoksen ” kiihoitus kansanryhmää vastaan ” ja teemme tästä rikosilmoituksen. Kyse on todellakin sairaasta yksilöstä joka omaa tietyn etnisen taustan.
  Häpeäisitte!

 • Tino

  Vastaa

  Voi helvetin vaihokas isänsä nussittu tyttö mikä on pitäis kiduttamalla tappaa ja kusta hauvalle

 • Lapsenvahtisakoinaja

  Vastaa

  Taitaa olla lapsenvahtiasa ikävä tällä lesbolla…

 • Urpo

  Vastaa

  Mannetkin alkaneet kirjoitella Partisaaniin. Ja tietysti uhkauksia. 🙂

 • Pertsa

  Vastaa

  Eki Liikasen biisissähän oli aikoinaan semmoinen vakioselitys:”Ei mein Sandels mitään nimismiest puukottant,Sandels istu ihan rauhassa kivell leikkamas leipää ku nimismies tul polkupyöräl ja kaatu suoraan puukkoon.”

 • Isän maallinen

  Vastaa

  Vittu vihaan neekereitä! vitun likasia nää mustalaisetkin.…

 • Nimetön

  Vastaa

  Hei olen itse mustalainen ja olen järkyttynyt tästä tämä anastasia on todella huonosti käyttäytyvä tyttö ei tälläistä ole romaani kulttuurissa

 • entinen naapuri

  Vastaa

  Anastasia tarvitsisi tukea ja apua ongelmiinsa. Vanhemmat ovat yrittäneet parhaansa, mutta kun täysi-ikäiselle ei voi mitään. Voimia Anastasialle ja viisautta ottaa uusi suunta elämään.

  • Lapsenvahtiikävöi

   Vastaa

   Kyllä vanhemmat ”yrittivät kaikkensa”. Hommasi juoppo narkkarin lapsenvahdin nussimaan lapsiaan. Hyvin yrittivät kaikkensa.
   Anastasia ei 30 elä. Hyvin olet sinäkin aivopesty ”naapuri”

 • Lesbokoodi

  Vastaa

  tämä lesbotyttö päätyy vankilaan mikä on hänelle kuin lahja. pääsee nuolemaan vanhojen linnamuijien pillua. kokemuksia rikkaampana sitten takaisin vapauteen.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi