EU:n juomavesidirektiivi uhkaa Suomea miljardien laskulla

EU:n komission valmisteleman Juomavesidirektiivin toimeenpano sen nykyisessä muodossa aiheuttaisi Kiinteistöliiton mukaan Suomeen miljardien eurojen laskun. Juomavesidirektiivi säätelee veden kanssa kosketuksissa olevien materiaalien laatua.

Politiikka

Concept water saving at home, reducing use. Water supply problems. Water tap with flowing water with spray. Selective focus

Komission valmistelema direktiivi uhkaa aiheuttaa vuosittaisten miljardien eurojen putkiremonttien lisäksi myös terveyshaittojen kasvamista. Säädöstä kuitenkin perustellaan ihmisten käyttöön tarkoitetun veden puhtaudella ja terveellisyydellä.

Direktiivi ei sallisi Suomessa yleisiä messinkimateriaaleja putkissa, koska niistä liukenee komission mukaan liikaa lyijyä. Suomen valtioneuvosto vetoaa vedenlaadun seurannan tuloksiin ja tieteellinen näyttöön todistaakseen, ettei Suomessa käytössä olevista materiaaleista liukene talousveteen lyijyä terveydelle haitallisia määriä.

Jos EU-komission ehdotus menisi läpi sellaisenaan aiheutuisi siitä valtioneuvoston arvion mukaan Suomessa käytettäville vesilaitteistoille 3- 5 vuoden välein uusimista.

Komission ehdotuksen negatiiviset terveysvaikutukset tulisivat Ympäristövaliokunnan mukaan home- ja kosteusvaurioiden aiheuttamina. Kosteusvauriot aiheutuisivat komissionsuosimista putkistomateriaaleista, jotka eivät kestä Suomen olosuhteita. Putkistojen ylimääräisten vaurioitumisten arvioidaan aiheuttavan myös materiaalin hukkaa ja siten kuormitusta ympäristölle.

Lähde: Kansalainen

EU Kotimaa Politiikka Talous Vesi Yhteiskunta

Keskustelu

10 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Kohti maailman puhtaimpien juomavesivarojen myyntiä ulkomaalaisille mennään, mutta varovaisesti askel kerrallaan ettei demokratiaan uskova hölmöläiskansa huomaa mitään!

 • Nationalisti

  Vastaa

  No, vesi onkin seuraava millä keksitään rahastaa, viime ajat on tehty kovaa bisnestä energiahinnoilla.

  Kuinka kauan suomalaiset haluaa olla mukana tässä sirkuksessa tai pystyy maksamaan EU:n kommunistiunionin aiheuttamia miljardimenoja?
  EU on pelkkä haitallinen menoerä ja eurooppalaisvastainen toimielin.

  Yhä suurempi osa lapsiperheistä elää köyhyysrajan alapuolella, vanhuksilla ei ole varaa kohta ostaa ruokaa, käydä lääkärissä tai maksaa lääkkeitään, työssäkäyvillä tulot menee jatkuvasti nouseviin menoihin, eikä välttämättä aina riitäkään, kuinka kauan te haluatte vielä katsoa tätä?
  Meinasitteko taas äänestää niitä perinteisia puolueita median ohjailemina?

  • Suuri tuntematon

   Vastaa

   Ei se SML:ääkään äänestämällä korjaannu. Valitettava totuus on, että Suomi on ollut jo niin pitkään niin syvällä tässä suossa, että ei sieltä pois pääse. On vain opittava elämään tilanteessa, jos se mahdollista on. EU:n tarkoitus on vain luoda uusia menoeriä ja ongelmia jäsenmailleen: on sotaa, pakolaisia, ennallistamisasetuksia luontokadon välttämiseksi, energiaremonttia jne. Direktiivejä voidaan keksiä loputtomasti ja Suomen on aina pakko niitä noudattaa riippumatta siitä, kuka Suomen hallituksessa istuu tai kuinka järjettömiä ne asetukset & sopimukset ovat. (Ennallistamisasetus on järjenvastaisuudessaan mainio esimerkki tästä.) EU-mailta viedään kaikki itsemääräämisvalta pois.

 • Salomon

  Vastaa

  Hanat ja osat joita käytetään ovat kupari-sinkkiä, ei niissä ole lyijyä. Kupari taas on itsessään antiseptinen ja poistaa epäpuhtauksia. Vittu miten hölmöä paskaa.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Siellä ovat lobbarit tehneet tiliä, korjaamalla ehjää. Joku tälläkin tienaa. Follow the money.

 • Nimetön

  Vastaa

  Taas kerrran EU tasolta niin helvetin tyhmä päätös ettei mitään rajaa. Samaa tasoa ”energiatehokkuusdirektiivin” kanssa, hölmö suomalainen uskoo ja tekee – ei kansa niinkään vaan nuo johtoportaan idiootit.

 • pää määrää

  Vastaa

  Eiköhän kaiken takana ole erilaisten eturyhmien pyrkimyksiä vaikuttaa epävirallisesti päättäjiin ja poliitikkoihin eli lobbaus. Poliitikko joko noudattaaa lobbausta tyhmyyttään tai saa tekemisistään talaudellista hyötyä. 

  On selvää, että kestävät nykyään kalliit kupariputket todetaan haitallisiksi verrattuna tiheään vaihdettaviin muoviputkiin niiden taholta, jotka hyötyvät muutoksesta. Järkevä valintoja tekevä poliitikko ei katso palkittunakaan tietyn yhtiön menestymistä vaan pitää tärkeämpänä kansalaisten menestymistä. 

  ”Sekä kuparin liiallinen ja liian vähäinen määrä veressä ovat harvinaisia tiloja. Kuparia voi kertyä elimistöön perinnöllisen taudin seurauksena (Wilsonin tauti). Liian vähäisiä kuparipitoisuuksia voi olla elimistössä, jos ravintoaineiden imeytyminen suolistossa on häiriintynyt.”
  Kupari on välttämätön hivenaine: ”Kuparia tarvitaan muun muassa hermosolujen solukalvojen ja hermoston viestiaineiden (adrenaliinin ja noradrenaliinin) muodostukseen, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan, vastustuskyvyn kehittymiseen, sydämen toimintaan, elimistön lämmönsäätelyyn, ihon, hiusten ja silmien väripigmentin muodostukseen ja tukikudosten normaaliin toimintaan.”

  Lyijy on myrkyllistä, mutta sitä on käytetty jopa runsaasti bensiinin toimivuuden tähden. Kun sitä levisi ympäristöön Suomessakin tonneja kaupunkien kaduille, käyttö lopetettiin, kun sen lyijyn muullakin tavalla korvata.

  Näiden tosiasioiden johdosta on aivan selvää, että EU parlamentissa lobbarit ovat saaneet tuhoa aikaan, koska parlamentikoiksi on valittu liian paljon typeryksiä. Sama lienee tapahtunut Suomen ”parlamentissa”. Joudumme siten maksamaan omasta poliittisesta typeryydestämme puhumme ruotsia tai suomea. Nykypolitikkaa seuratessa tuntuu selvältä, että etenkin silloin kun puhumme ruotsia.

 • TT

  Vastaa

  Jos kuvitellaan, että jostain EU-direktiivistä olisi jotain hyötyäkin, niin ”etelän vetelille” jäsenmaille direktiivit laitetaan tukirahojen kanssa. Sen sijaan Suomeen ne lähetetään suolaisten maksulappujen kanssa. Meillä on jo nyt rakennusalaa koetteleva kriisi päällä ja monet taloyhtiöt ja asukkaat ovat vaikeuksissa jatkuvasti nousevien kulujen ja verojen kanssa. Pienituloisten asumista aiotaan entisestäänkin tukaloittaa asumistukia leikkaamalla. Syrjäseuduilla menee taloyhtiöitä konkurssiin. Järjellinen vähimmäisvaatimus on, että tällaiset direktiivit koskettaisivat ainoastaan uudisrakentamista eikä niillä kiristetä jo olemassa olevan rakennuskannan ja infran kuluja – näiden ylläpito on jo nyt huippukallista.

 • Murre från Skogstibble

  Vastaa

  Kyse on siis juomavedestä. Jos jokin kiinteistö ei tee direktiivin vaatimia muutoksia putkistoon, niin vettä voi edelleen käyttää muuhun kuin juomiseen. Siis remonttia ei tarvita, jos juodaan pullovesiä. Voisiko näin yksinkertaisella keinolla välttyä turhilta remonteilta.

 • Ismo Meinander

  Vastaa

  Tämä byrokraattinen sääntelykoneisto ja uus-kommunistinen hirvitys nimeltään EU ansaitsee johtajineen pahemman kohtalon kuin mikä tahansa massamurhaaja, joka imee uhrinsa kuiviin.

  ”Keksitään, ettei pelastusta ole meidän ulkopuolellamme; samalla voimme imeä kuiviin varsinkin tuon provinssimme, tuon Pohjolan hölmöläisten rikkaan maan, josta saamme kaiken haluamamme.”

  Edes Suur-Inkvisiittori ei olisi keksinyt näin lahjakasta kusetusta.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi

  Concept water saving at home, reducing use. Water supply problems. Water tap with flowing water with spray. Selective focus