EU nuiji läpi kriittisten raaka-aineiden asetuksen – Suomen siirtomaakehitys etenee

Asetuksella on Suomelle suuri merkitys, sillä täällä on useita haluttujen metallien esiintymiä. Raaka-aineita sähköautoihin hamutaan jopa luonnonsuojelualueilta.

Politiikka

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina selvin luvuin kantansa komission esitykseen kriittisistä raaka-aineista. Esityksen puolesta äänesti 515 europarlamentaarikkoa, kun taas 34 vastusti. Tyhjää äänesti 28. Seuraavaksi parlamentti neuvottelee neuvoston kanssa lain lopullisesta muodosta.

EU haluaa kiireesti lisää raaka-ainekaivoksia Eurooppaan. EU tuo Kiinasta jopa yli 90 prosenttia akuissa ja älylaitteissa käytettävistä kriittisistä ja harvinaisista metalleista.

Jos asetus toteutuu, EU:n pitäisi vuonna 2030 tuottaa itse 10 prosenttia kriittisistä raaka-aineista, kuten akuissa tarvittavasta litiumista ja koboltista. Nyt lähes kaikki tulee EU:n ulkopuolelta, lähinnä Kiinasta.

Asetuksella on Suomelle suuri merkitys, sillä täällä on useita haluttujen metallien esiintymiä.

Komissio esittää, että strategisesti tärkeät kaivoshankkeet voitaisiin hyväksyä nopeutetussa tahdissa. Luvansaantiin on hahmoteltu kahden vuoden aikarajaa. Jos hankkeen lopullinen käsittely venyisi yli kahden vuoden, viranomaisten olisi annettava lupa automaattisesti.

– Tähän aikaan ei lasketa ympäristövaikutusten arviointia, kuntakaavoitusta eikä muutoksenhakuaikoja. Kaikki lainsäädäntö mitä meillä on kaivosten ympäristöturvallisuudesta pysyy voimassa, väittää Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela Ylen haastattelussa.

EU:ssa on huutava pula muun muassa litiumin ja koboltin kaivamisesta ja jalostuksesta. Niitä tarvitaan muun muassa sähköautojen akuissa. EU-komissio loisi listan niistä strategisista hankkeista, jota ”pikakaista” koskisi.

Ylen uutinen väittää, että jäsenmailla olisi kuitenkin veto-oikeus torpata hankkeet, eli Brysselissä olisi vain strategista valtaa, ei lopullista valtaa päättää minkään jäsenmaan maankäytöstä.

Jopa kokoomusmepit Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa ovat huolissaan kehityksestä:

Vaarana on, että periferia-alueista, kuten Pohjois-Suomesta tulee EU:n raaka-ainepankki, joissa uudet kaivokset louhivat EU:n kasvavaan kysyntään raaka-aineita. Raaka-aineet virtaavat keskuksiin ja Suomelle jää käteen pilaantunut ympäristö ja siivoaminen.

Äänestin vastaan, koska en halua Suomesta kaivannaisten ilmaista siirtomaata.

Suomalaismepeistä esitystä vastaan äänestivät myös vihreiden Alviina Alametsä ja Heidi Hautala. Silvia Modig (vas.) äänesti tyhjää.

Esityksen puolesta äänestivät Henna Virkkunen (kok.), Elsi Katainen (kesk.), Mauri Pekkarinen (kesk.) Nils Torvalds (rkp), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Eero Heinäluoma (sd), Teuvo Hakkarainen (ps) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps).

Lähteet: Yle, IS (1, 2)

EU Kaivosteollisuus Kiina Kotimaa Politiikka Talous Teknologia Tiede & luonto Yhteiskunta

Keskustelu

25 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • jjt

  Vastaa

  mitähän tuon ps,n sahurin ja lernerin, päässä oikein liikkuu?ollaan suomen ja suomalaisten puolella.ja samalla kumarretaan komission hulluja ja ahnaita hankkeita.kyseesä on vielä asetus,ei direktiivi.hapattajien asetus,on yhtä kuin laki.

  • Tekijämies

   Vastaa

   Sahuri on a‑dementikko ja taas Lerner.…nimi ja nenä kertoo kaiken.

   Suuressa maailmassa maan rosvoamista tulee valvomaan yleensä ulkomaalaiset sotilaat. Ehkä Lappiin tulee ulkomaalaisten sotilastukikohta.

   • Sensuroimaton Totuus

    Vastaa

    Persut ja perseen myynti osa…kuka pysyy enää laskuissa??? On tämä perkele onnetonta puuhastelua kun maailmanhistorian läpinäkyvin VALEOPPOSITIO saa toimia täysin sikamaisesti vuodesta toiseen meitä AITOkansallismielisiä vastaan. On täysin selvää että kyseinen roskasakki toimii suoraan pikkuhattuisten (((kansanryhmän))) käskytyksen alaisuudessa. Jos asioita ja tekoja tutkii objektiivisesti on helppo todeta että kyseessä on jopa vihreää puoluetta vaarallisempi toimia suomen tulevaisuuden kannalta. Juutalaisten juoksupojat on pysäytettävä NYT!!!

  • Päihteetön

   Vastaa

   Kyseinen sahuri on juonu aivosolut pilalle eikä välttämättä edes ymmärrä mitä tekee Brysselissä.

 • Kansaa ei voi vaihtaa, johtajat voi

  Vastaa

  Niinkuin minä olen jo vuosia koittanut sanoa, meidän maaperässämme on arvometalleja kymmenen kertaa suuremmalla määrällä kuin Sveitsisin pankkitileillä on numeroita. Tuo lista ei ole kuin pintaraapaisu niistä metalleista mitä meiltä löytyy. Esim. koboltin osalta Suomi on ollut jo vuosia maailman kolmanneksi suuri viejä. 

  Uraanista, tuosta sotaherrojen raaka-aineesta, ei puhua mitään. Vaikka kulta ei ole se mitä kaivetaan vaan uraani. Sielä missä on kultaa, sielä on uraania. Ja se on Talvivaarankin kaivoksen halutuin metalli. Ja sitä viedää ulos mutta siitä ei saa puhua.

  On helppo ymmärtää miksi ihmiset koitetaan saada kaupunkeihin. Siellä ne eivät ole vastustamassa kaivosteollisuutta. 

  Meidän jokaisen velvollisuus on lukea joka aamu kuulutukset niin paikallislehdistä, ELY-keskusten sivuilta kuin AVI:enkin sivuilta. Ja sen jälkeen vastustaa kirjallisesti omalla nimellään maamme luonnon tuhoamista. Se ottaa aikaa ja rahaa. Mutta on se sen arvoista. Jo omana aikanaan voi nähdä muutoksen.

  …vai mitäs luulette kun ELY:n virkamiehet joutuivat oikeuteen Oriveden kaivosasiassa. Ei nekään koskemattomia ole…

 • TT

  Vastaa

  Suomi on läntisen pääoman siirtomaa kolonia ja Afrikan maiden tasoa sillä erotuksella. että Afrikassa moni maa on pyristelemässä irti lännen pääoma‑, suuryhtiö‑, ja banksterimafian kahleista. Väestöpohjaakin meillä rotumuukalaistetaan siten, ettei täällä kukaan enää tunne maaperää ja luontoa omakseen. Seuraavaksi lähtee oman kulttuurin viimeinen sirunen eli Suomen kieli ja sen rikkaus ja omaperäisyys. Suomi on siis globalismin ja uuskolonisaation mallimaa. Hävettää olla suomalainen ja keskiverto Suomen maaperällä asuva asukki herättää lähinnä inhotusta. Näidenkö vuoksi pitäisi vielä yrittää taistella itsenäisyydestä? Laittakaa ne maskit naamalle, ottakaa tehostepiikit ja olkaa sitten kunnon orjia. Se teiltä sujuu.

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Mitähän tuon kaivosraivon jälkeen jää tuleville sukupolville. 200 vuoden kuluttua sanaa ”kaivos” tuskin on enää olemassa, koska toimivia kaivoksia ei ole enää olemassa, koska EI OLE MITÄÄN KAIVETTAVAA jäljellä!

 • Nationalisti

  Vastaa

  Ihan järkyttävää katsoa tätä tuhoa, Suomen luonto tuhotaan ja suomalaiset vielä laitetaan maksamaan siitä.
  EU on kyllä yksi suuri kommunistiunioni, josta eroon pääseminen pitäisi olla aivan kärkihankkeita.

  • Paasikivi sanoi niin

   Vastaa

   Suomalaisten valataenemmistö kannattaa Suomen EU jäsenyyttä. Ei turhaan presidentti J.K.Paasikivi sanoi aikoinaan v. 1939: ”Suomen kansa on tyhmä kansa”.

 • Nationalisti

  Vastaa

  ” Ylen uutinen väittää, että jäsenmailla olisi kuitenkin veto-oikeus torpata hankkeet, eli Brysselissä olisi vain strategista valtaa, ei lopullista valtaa päättää minkään jäsenmaan maankäytöstä.”

  Ei ole, siitä pidetään kyllä huoli.

  Äänestyksessä taas näki, minkälaista sakkia Persut ovat.

  • Kokoomuksen farmiliiga

   Vastaa

   Sammakko-Soinin ykkösjytkyn jälkeen kaikkien piti nähdä mikä porukka Persut on. Jos joku ei vielä ole sitä ymmärtänyt niin jo on hämäläinen. 

   Ja nyt kaikki hurraa Laura Huhtasaarta presidenttiehdokkaaksi kun se kysyi ”Joko alkaa riittää”. Mutta se ei sanonut mitä pitäisi tehdä, kuka tekee ja koska. On helppo heitellä kysymyksiä ilmaan niinkuin ”Maurikin”, mutta vaikeampi kertoa mitä pitäisi tehdä. Ja se että kuka en tekee.

 • Zäh wie Leder

  Vastaa

  Uraanista vielä sen verran että Ranskan käyttämä ydinpolttoaine on tähän asti valmistettu Nigerialaisesta uraanista 80%:sesti, nyt kun Nigeria heitti Ranskalaiset siirtomaaisännät ulos niin mistäs luulette korvaavaa resurssia helpoiten löytyvän?

  P.S OL3 on myös Arevan reaktori ja käyttää ranskiksien polttoainesauvoja.

 • Priimaa pukkaa

  Vastaa

  Saa nähdä minkälaista sotkua alkaa tulla jos kaivoksia aletaan joka paikkaan tunkemaan. Pohjavedet tulevat pilaantumaan laajoilta alueilta, sen osoittaa talvivaaran ja kevitsan toiminta. Kaiken kukkuraksi talvivaara laskee nyt jätevetensä suoraan nuasjärveen. On totta että raaka-aineita tarvitaan ja niitä jostakin pitää saada. Mutta ei hinnalla millä hyvänsä, olisi varmaan aika valmistella laki jossa laajasta ympäristön turmelemisesta annetaan sellainen rangaistus että se tuntuu. Näin luonnollisestikkin jätevesien käsittely altaat rakennetaan kunnolla. Nythän valvojat ovat päässeet kuin koira veräjästä, täst edes heidät ruoskitaan julkisesti.

  • Että näin

   Vastaa

   Sitten onkin hyvä hetki myydä pohjavesioikeudet kuin Kemiran ”tuottamaton” tuotanto konsaan, kafferahalla. Alkaa vesikuutio maksamaan eikä mitään asiaa omasta kaivosta enää ottaa ilmaista kastelu-/kaffevettä ilman laskutusta tai sanktioita.
   Kas kun sama paradoksi on koettu keski-ja etelä-amerikassa useaan otteeseen, IMF on ”auttanut” haalvalla lainalla ja sen takeeksi annettu p‑vesioikeudet, jotka em. kioski on myynyt eteenpäin kaivosteollisuudelle ja nestlelle. Tämän vuoksi pullovesi on halvempaa ja puhtaampaa vaikka muovipulloissa onkin (jotka suurilta osin päätyy atlantiin/tyyneen mereen koristeeksi.); mitään ei opita ahneuden tiellä.

 • Vittu kun vituttaa

  Vastaa

  Kävelkää perkeleet. Sähköautot ovat muodista poissa, stereot uitettuna joissa, teeveetä ei ole katsottu vuosiin moniin.

 • JK

  Vastaa

  Ei mitään hätää. Onneksi ollaan Natossa. Nehän meitä suojelee ulkoisilta valloittajilta, kun viimeksi vihosta tarkistin.

 • GLGL

  Vastaa

  Jos jopa MEP Sarvanmaa on huolissaan ja äänesti ”ei”, niin silloin on jostakin todella vakavasta kysymys. PS oli täydellinen pettymys. Nyt olisi selityksen paikka. Miksi PS hyväksyi Suomen malmivarojen varkauden? MEP Hakkarainen, odotamme täydellistä selitystä.

  • Nationalisti

   Vastaa

   Miten PS voi olla pettymys, jos on seurannut mitä se puolue todellisuudessa edustaa?

   PS toimi juuri niin kuin odotinkin.
   Koskaan ei tulisi mieleenikään antaa ääntä tuollaiselle porukalle.

  • Plääh

   Vastaa

   Miten niin pettymys? Ei tarvitse kuin avata Oikeamedia tms persumedia ja voi sitä sionistista vaahtoamista, mihin suorastaan hukkuu. Tai Homma aikoinaan nónko se vielä hengissä. Arvasin tai suorastaan tiesin, että holokaustivalhe suojellaan ensi tilassa KD-porukan ja petturiurpon säestäessä.

 • Nimetön

  Vastaa

  Kesällä tuli kysely oman kunnan kaivoksen laajenemisesta. Olisi pitänyt arvata miksi ovat laajentamassa. Ja mikä paskinta, niin lähelle kuin 500m meidän kämpästä, kartan mukaan. Totta kai vastustetaan mutta mitä yksi ihminen voi.. Eipä paljon

 • Olavi Koskela

  Vastaa

  Ulkomaan agentit johtaa Suomea.

  • Putinisti

   Vastaa

   Anna kun arvaan. Se on Putin!

 • hh1488

  Vastaa

  turhan paskan ostaminen pitäis kieltää lailla.kapitalismi vaan itsessään ei oikein sovi mihinkään luonnon varjelemiseen.jos tehtöis vaan vähän ja kestäviä asioita.ihminen nopeasti tottuisi olemaan ilman mitään tietokoneita yms.kaikenlisäksi fyysinen ja henkinen hyvinvointi kohenisi,luontokin vielä pelastuisi.

 • #taikanumero88

  Vastaa

  CIA:n kätyrit syyttää kommunismia ja Neuvostoliittoa amerikkalaisten kapitalistien tekosista.

 • Salomon

  Vastaa

  Oliko tässä nyt muka enää mitään mite ei olisi jo myyty, pelkkiä kosmeettisia lakeja, jotta typerä kansa ei ajattelisi lain edessä. Jumalauta tää maa on korruptoitunut!!!!

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi