Vihreä siirtymä: Ulkomainen kaivosyhtiö haluaa louhia akkumineraaleja luonnonsuojelualueelta

Sodankylän Viiankiaavan suojelualueen alta löytyy ainakin kuparia, nikkeliä, platinaa, palladiumia, koboltia, kultaa ja hopeaa. Sähköautoihin tarvitaan etenkin nikkeliä ja kobolttia.

Politiikka

Brittiläinen kaivosyhtiö Anglo American ja sen tytär Sakatti Mining haluavat päästä louhimaan Viiankiaavan suolle, jonka alta löytyy runsaasti sähköautoissa tarvittavia metalleja. Tilanne on ironinen, sillä Viiankiaava on luonnonsuojelualue: se on suojeltu sekä Natura-ohjelmassa että kansallisessa soidensuojeluohjelmassa. Kyseessä on Helsingin Sanomien (HS) mukaan valtava luonnontilainen aapasuo, maisemiltaan ainutlaatuinen monimuotoisuuden keskittymä, jolla räpistelevät erittäin uhanalaiset suokukot ja tukkasotkat. Viiankiaapa on tärkeä myös porojen kesälaitumena.

Kun maan alle kaivaudutaan, tyhjään tilaan valuu aina vettä ja pohjaveden pinta laskee. Riskinä on, että suo kuivuu. Silloin voivat hävitä harvinaiset luontotyypit, kasvit ja eläimet, joiden vuoksi Viiankiaapa on suojeltu.

Euroopan unionin politiikka raivaa kaivosyhtiöille uusia mahdollisuuksia luonnon raiskaamiseen, sillä se ei halua jäädä riippuvaiseksi Kiinasta. HS:n mukaan EU-komissio teki maaliskuussa ehdotuksen asetukseksi, joka velvoittaisi jäsenmaita nopeuttamaan lupakäytäntöjä ja avaisi kaivoksille tietä myös Natura-alueille. Strategisia mineraaleja koskevat hankkeet katsottaisiin ”erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavasta syystä” toteutettaviksi. Tällä perusteella kaivoksen saa perustaa Natura-alueelle, vaikka luonto kärsisi.

EU-komissio haluaisi puuttua myös kaavoitukseen, vaikka kaavoitus kuuluu Suomessa kunnille. Asetus velvoittaisi kaavoittajat edistämään kriittisten raaka-aineiden hankkeita.

Toistaiseksi kuitenkin luonnonsuojelulaki kieltää ottamasta suojelualueelta maa-aineksia tai kaivoskivennäisiä sekä vahingoittamasta maa- tai kallioperää.

Lähde: HS

Euroopan unioni Kaivosteollisuus Kapitalismi Kotimaa Luonnonsuojelu Politiikka Sähköautot Talous Teknologia Tiede & luonto Ulkomaat Uutiset Vihreä siirtymä Yhteiskunta

Keskustelu

14 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

 • Nakula

  Vastaa

  Suomi tullaan raiskaamaan luonnonvarojen(kin) suhteen täysin. Esimerkiksi mineraalit ja vesi tullaan pumppaamaan muiden käyttöön. Coca Cola HBC, Anglo American ja Nestle ovat vain alkua tälle ’yhteistyölle’. Kaikki on ostettavissa.

 • otto suni

  Vastaa

  Natura-alueet Suomessa on luovutettu ilman korvausta EU:n vapaaseen riistoon ja tämän tiesi Paavo Lipposen hallitus hyväksyessään Suomen luonnon tuhoamisen. Sionistit nauravat ja taputtavat käsiään saadessaan Suomen maaperän tuhottavakseen!

 • Neula ja laakeri

  Vastaa

  Lait ei suojele ääritilanteissa yhtään mitään, sen vuoksi koska kaikki lait ovat pohjimmiltaan ihmisten tekemiä sopimuksia siitä mitä saa tehdä ja mitä ei. Näin ollen mikä tahansa ihmisen kirjoittama laki on avattavissa ja muutettavissa. Kun poliitikkojen pitää säätää jokin selvästi maalle ja sen kansalle vahingollinen laki niin sen lain perustelemiseen tarvitaan vain sanoja, joita löytyy Suomen kielestä kaikkien sijamuotojen kanssa yli miljoona sanaa. JOTEN SANAT EI LOPU KESKEN, kuten ne eivät ole tähänkään mennessä loppuneet kesken, kun on pitänyt säätää vahingollisia lakeja ja on pitänyt valehdella kansalle. Jos joku kuvittelee että Pentti Linkolan luonnonperintösäätiön suojelemat arvokkaat ikimetsät olisivat turvassa metsien hakkuulta, niin erehtyy. Säätiölain muuttamiseen ei tarvita kuin PELKKIÄ SANOJA ja sen jälkeen maanpetturit voivat ryhtyä tekemään arvokkaista ikimetsistä sellua ja SIITÄ SELLUSTA SAKSALAISLLE VESSAPAPERIA niin kuin muistakin Suomen metsistä. Me elämme hirvittävää sanojen väärinkäytön aikakautta. Ennustan että tulemme kuulemaan tulevaisuudessa paljon hullumpia perusteluja poliitikkojen suusta kaikille älyttömyyksille mitä tähän asti!.

 • Nationalisti

  Vastaa

  ”Vihreä siirtymä” on synonyymi täydelliselle luonnon raiskaukselle.
  Suomalainen luonto näyttää olevan nykyään kauppatavaraa ja poliitikkojen puheet ”ympäristöarvoista” ja ”luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä” pelkkää sanahelinää, termillä ”vihreää energiaa” yritetään saada tästä kaikesta toiminnasta sosiaalisesti hyväksyttävää kansalaisten keskuudessa.

  Sama koskee tuulivoiman rakentamista tällä hetkellä, siksi pyytäisinkin Partisaania selvittämään ja tuomaan näkyvästi esille Suomessa olevien hankkeiden laajuus.
  Hämmästyttävän suuri osa tuulivoimasta on ulkomaalaisessa omistuksessa, eli Suomen luonto on poliitikoille käytännössä kauppatavaraa, rakentaminen vaatii valtavia määriä metsien kaatamista ja samalla hiilinielut kärsii, tilalle saadaan sitten betonia ja terästä.
  Tuulivoimatuotantoa ollaan rakentamassa ja suunnittelemassa valtavia määriä ihmisten kotien ja kesämökkien välittömään läheisyyteen ympäri Suomea tällä hetkellä, maaseutua tuhotaan nyt kovaa vauhtia.
  Ympäristöselvitykset ovat puutteellisia ja näyttää siltä, että konsulttiyhtiötkään eivät ole riippumattomia.
  https://www.sttinfo.fi/tiedote/kuntaliiton-ja-konsulttiyhtioiden-esteellisyydet-tuulivoimarakentamisessa?publisherId=69819944&releaseId=69969432

  Useissa eri kunnissa on meneillään adressien kerääminen tuulivoimaa vastaan ja paikalliset järjestävät infotilaisuuksia omalla kustannuksellaan, koska poliitikoilta ja sähköyhtiöiden edustajilta on turha odottaa rehellisiä esittelytilaisuuksia.
  Suomesta puuttuu käytännössä tuulivoimalaki, jossa määriteltäisiin edes minimietäisyys asuntojen ja tuulivoimaloiden välillä, joissain kunnissa valtuusto itse säätää tämän etäisyyden, mutta monissa kunnissa edes tätä ei haluta tehdä, asukkaiden esittämistä pyynnöistä huolimatta.
  Miksi?

  Pikaisellakin haulla löytyy ne tosiasiat, että tuulivoimaa lobbaavia poliitikkoja (myös kunnanjohtajia) istuu sellaisissa joissain kotimaisissa sähköyhtiöiden hallituksissa ja hallintoneuvostoissa, jotka ajavat tuulivoimaa ihmisten kotien läheisyyteen, luontoarvoista piittaamatta.
  Esimerkkinä toimii (Suur-Savon Sähkö Oy), sieltä löytyy kunnanjohtajaa ja kunnanhallituksen puheenjohtaja…

  Suosittelen käymään läpi eri kuntien valtuustojen täysin puutteellisilla tiedoilla tekemiä päätöksiä tuulivoimaan liittyen, myös maakuntakaavat on syytä käydä läpi, näistä paljastuu suunniteltujen hankkeiden valtava laajuus, mikä on herättänyt monissa asukkaissa huolta, syystäkin.

 • TT

  Vastaa

  Jälleen kerran tuhoisaa toimintaa perustellaan suurvaltablokkien intresseillä. Tässä tapauksessa imperiumiasemasta haaveileva ja USA:n huora-asemastaan irti pyristelevä EU on julistanut jo omistavansa Suomen luonnon arvokkaat kohteet. EU ei kuitenkaan edelleenkään ole aidosti itsenäinen, mitä ilmentää EU:n vahvin maa Saksa, joka on edelleen totaalisesti anglosaksien ja sionistien komennossa.
  Sodankylässä kaivosoikeudet annetaan nyt anglosakseille, jotka yhdessä sionistien kanssa ovat johtaneet maailman kehitystä toisen maailmansodan jälkeen. Suomi on näiden eräs uuskolonialistinen siirtomaa, jossa EU tosin toimii hämäävänä välikätenä. Suomen anglosaksittaminen on toteutettu taitavasti vaihto-oppilasjärjestelmällä, jossa Suomen eliittinuorisoa on lähetetty USA:han opiskelemaan, missä heidät on aivopesty vasallijohtajiksi Suomeen. 

  Suurvaltablokkien sijaan maailmanjärjestyksen tulisi perustua pienehköihin kansallisvaltioihin, jotka voivat aivan itse päättää omista asioistaan.

 • semmosta

  Vastaa

  V**tu tulee vielä päivä, kun eurostoliitto & USA ilmoittavat että niillä on hyvät vesivarannot. Nimittäin hölmölässä nimeltä suomi finland.

 • Pekko

  Vastaa

  Nämä kallisarvoiset mineraalit ovat rahaeliitin mineraaleja, eivät suomalaisten. Olette itse halunneet vapaita markkinoita, tämä on vapaata markkina taloutta. Ei auta itku eikä hampaiden kiristys. Näkymätön käsi, se on herran käsi.

  • hh1488

   Vastaa

   il lukijat ovat haluneet, ei partisaanin.

 • nimellinen

  Vastaa

  Mikähän ihme siinä on että tämä ”ilmastospektaakkeli” alkaa päivä päivältä vituttamaan kokoajan yhä enemmän ja vieläkin enemmän?
  Tuon hel**vetin taikauskon varjolla saadaan raiskattua kansallisaarteita sormia napsauttamalla. Alkaa olemaan oikeille luonnonsuojelijoille töitä, vihreät ja eu vittuun edestä!

 • Sensuroimaton Totuus

  Vastaa

  Fixit ja oman maan petturit saunan taakse. Mitään muuta toimivaa keinoa ei ole jos Suomi aiotaan pelastaa.

 • Erityistason seksuaaliterapeutti

  Vastaa

  Kommenttiosiosta päätellen: ‑SUOMALAISET PATRIOOTIT OVAT AITOJA LUONNONSUOJELIJOITA.

  Puolueet ja poliitikot ovat globaalien yritysten ja EU:n ostettavissa. Odottavat kieli pitkällä ”parasta tarjousta”.

 • Lord Mystery

  Vastaa

  Suomi kaivosten suhteen Euroopan Kongo, joka antaa pikkurahalla aarteensa pois

  Epäilemättä myös Suomen vesivarannot tullaan myymään ulkomaille, ehkä jo tällä vaalikaudella. Suomella on runsaat juomavesivarannot, ja tulevaisuudessa ne ovat kullanarvoisia.

 • Pekko

  Vastaa

  Olisi aika pohtia, onko tälle rahan vallalle vaihtoehtoa, tällä menolla olemme matkalla helvettiin. Markkinataloudessa ainoastaan pääoman kasvu merkitsee, ihminen on pelkkä järjestelmään kuuluva koneen osa. Jotta pääoma pääsee kunnolla kasvamaan, tuottamaton kansan osa on kiviriippa joka estää maksimaallisen kasvun, mitä tehdä tälle massalle. Tullaanko se tuhoamaan, eutanasia siinäkö ratkaisu. Vanhus joka ei tuota pääomaa, tapetaanko vai ei. Entä kun on oma vuoro. Markkina talous on itse saatanan luomus, pekko ei tätä petoa pelkää, pelkäätkö sinä

 • jjt

  Vastaa

  Brittiläinen kaivosyhtiö Anglo American ja sen tytär Sakatti Mining haluavat päästä louhimaan Viiankiaavan suolle.olen näitä kaivosyhtiöitä tutkinut jo kymmenisen vuotta,ja juuret johtavat aina juutalaisiin ja israeliin.kuten myös anglo american kohdalla.perustaja,Sir Ernest Oppenheimer, a Jewish German émigré, founded the Anglo American Corporation (AAC) in 1917 in Johannesburg.voisin veikata että nykyinen omistaja omaa samat juuret.aina ne on kiiltävän perässä.

 • Vastaa

  Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lue seuraavaksi